03 Kasım 2016, Perşembe 13:50:07

THY hangi uçakları yere indirdi?

Türk Hava Yolları, havacılık ve turizm sektöründe yaşanan kriz sonrası kira süreleri sona eren bazı uçaklarını iade etme kararı aldı. THY hangi uçakları yere indirdi?
  • THY'nın senelerdir zarar et(tirildiğini/tiğini) biliyoruz. Acaba geri kalan yüzdeyi de birilerinin alması bir amaç mı oldu? Bir şirkette göz göre göre yanlışlar yapılıyorsa eğer, o şirketin bu durumunu mutlaka kendi yararına kullanacak birileri olmuştur. Yanlış büyüme hamleleri, organizasyon şeması, teknisyen seçimleri, kalifiye personelin dışlanması, maaş paylarında dengesizlik, stratejik planlama yanlışları, operasyon hataları vb bir sürü ekonomik buhran yaratan hamlenin birilerine yarıyor olması aklıma ilk gelen şey. "THY batar" diyenlerin sayısı geçmiş yıllarda bu kadar fazla mıydı? Demek ki bazı şeyler gün gibi ortada ve buna engel olunamıyor. Amiral gemisi maalesef battı/batıyor. Havacılıkta hiç bir eleman (mühendis, teknisyen, km, pilot) ne olursa olsun kolay kolay yetişmez. Tecrübe, refleksler, güncellik, dikkat ve huzur (human factor) dengeli halde yüksek tutulmalıdır. Bunların çoğunu THY zaten kaybetmemiş miydi son yıllarda?
  • agresif büyümeden kaynaklanabilecek problemleri henüz yaşamamıştı aslında thy. atatürk havalimanı terör saldırısı ve 15 temmuz'a kadar çok büyük sıkıntı gözükmüyordu. asıl ME3 havayollarının da ağı yavaş yavaş thy kadar genişlediğinde artacaktı rekabet. gelgelelim şu an yaşanan sorun tamamen siyasidir ve adı 3 harflidir, anladınız. gözünü kan ve para bürümüş bir adamın ülkeyi aile şirketi gibi yönetmeye kalkmasıyla toz duman olan ortalık, sırtını bize dönen batı ve batı sermayesi; yavaş yavaş bu hale getirirler adamı. ha eğer tüm bunlara verecek bir cevabın varsa, ben çin gibi ekonomimi tek başıma üretimle de yürütürüm diyorsan -ki YÜRÜTEMEZSİN- o zaman sana kolay gelsin. ama anca başmuhtar gibi dünyaya kuru ayar veren adamın ekonomisini böyle lime lime parça pinçik ederler, edecekler. bu atarı koyuyorsan ya gerekeni yapacaksın, ya da susacaksın. dolar 4-5 lira olsa bile siz başmuhtara taptıkça bu ülke sürüm sürüm sürünecek. o yüzden birazcık widen your world. :))
  • Doktor dozu arttırıyor
  • Le le sakine niye gittin tutune gel barabar kacalim bak yatiyor makine, ucsa bi dert yatsa bi dert 4 bacak yapsa bi dert tek bacak yapsa bidert. Ay sonunu zor getiren kardesim, merak etme azdan az coktan cok gider...
  • Patron daha çok kar etsin diye sizinle aynı kaderi paylaşan arkadaşlarınızın maaşlarının düşmesi gerektiğini düşünüyorsunuz. Bunu düşünen kişi bir kendine dönsün ve sorsun, nasıl bir karakter yoksunu olduğunu. Adamlar size gülüyor, diyorlarli şu meslektekiler nankör şunlar sadık.. kime sadık der insanoğlu... adam olun, haysiyeli olun, sizin gezmeye gittiginiz boğazda sayısız yalısı olan adamlara bir yalı daha kazandrmayın. Kebabçı mesuda kimin gidecegi belli olmaz
  • Şimdi yere indirilen uçakların birçoğu batan geminin malları gibi ucuz beleş satılacak. Sipariş verilmiş olan ve teslimatı ötelenen uçaklarda artık kolay kolay alınamaz. THY yide diğerleri gibi Katar a satarlar artık.
  • Ne kadar yorum yapılsa da klavyeden memleket şirket kurtarılmaya çalışılsa da şu bir gerçek ki en ufak sıkıntılarda vziyonsuz yöneticilerin yapacağı ilk ve tek hareket personel çıkarımı olacaktır. Kaptan, F/O, Kabin, Uçan Şef, Ground, Teknik hangi bölümde neresinde nerede çalışırsan çalış; Havacılık sektöründe çalışanlara yönelik bir iş kanunu çıkarılmazsa ne şirketler kendine çeki düzen verip planlı hareket eder, ne de biz çalışanların dertleri kaygıları biter. 65e kadar emekli olacağım diye harıl harıl sessiz sessiz çalışırız. Allah hepimizin yardımcısı olsun.
  • Bugün ESB nin terminale uzak park yerinde 3 adet 737 yan yana park halindeydi. Sanırım onlar da yere indirilenlerden.
  • thy hisseleri göçtü resmen 2,5 sene önce 14tl iken şimdi 5.10tl!!!! ben iyiki almadım:)
  • Hükümetle devlet arasındaki farkı anlamayan arkadaşlara sesleniyorum.Takım tutar gibi parti tutmayın.Devletimiz bakii,hükümetler ise geçicidir.Bayrak taşıcıyıcı 50ye yakın uçağını ground ediyor bazı arkadaşlar nolur olabilir diyor.Ya arkadaşlar 50 uçak orta ölçekli bir şirketin filosu demek haberiniz yok heralde? Bu rakam 10-15 civarlarında olsa anlarım.Normal şartlarda sipariş verseniz 50 tane uçağı 2-3 hatta 4 senede alırsınız arkadaşlar yapmayın.Şu anda türkiyenin en büyük şirketlerinden ONUR AIR+ ATLASGLOBAL toplam filosu kadar uçak ground ediyor ve hala normal diye geçiştiriyorsunuz.Normal bir olay olmadığını bal gibi biliyorsunuz.El insaf en azından gerçekleri konuşalımda ileride bu gibi olaylar için önlem alalım.

Türk Hava Yolları, havacılık ve turizm sektöründe yaşanan kriz sonrası kira süreleri sona eren bazı uçaklarını iade etme kararı aldı. THY hangi uçakları yere indirdi?

Rus uçağının düşürülmesi ile başlayan krizin terör saldırıları ve darbe girişimi ile derinleşmesiyle havacılık sektörü büyük yara aldı. 335 uçaklık dev filosu ile krizi en az hasarla atlatmanın yollarını arayan bayrak taşıyıcı Türk Hava Yolları, filosunda revizyon yapma kararı aldı.

THY’nin halen 46 uçağı yerde tutulurken bakımları yapılan uçakların dışındaki bazı uçakları kış sezonu boyunca uçurmayacağı bazı uçakları ise kiralayıcı firmaya iade edeceği öğrenildi.

THY’nin kira süreleri dolan uçaklardan 7 adet Airbus 330’u Antalya’da yere indirdiği öğrenilirken bu uçakların Aercap firmasına iadesi için karar alındığı belirtildi. TC-JIP, TC-JIR, TC-JIS, TC-JIV, TC-JIY  ve TC-JIZ kuyruk tescilli Airbus 330 tipi uçakların iadelerinin önümüzde günlerde gerçekleştirileceği belirtilirken yerde bekletilen uçaklardan 7’sinin de THY’nin öz malı olduğu öğrenildi.

Kuyruk tescilinden dolayı “Deli mike” adı verilen THY’nin efsane uçakları arasında yer alan TC-JDM (deli mike) ile  TC-JDN, TC-JIH ve TC-JII olmak üzere öz malı 4 adet Airbus 340 tipi uçağı da yerde tutan THY’nin,  yine kendi öz malı olan 3 adet Boeing 737-800 uçağını da kış sezonunda uçurmayacağı kaydedildi.

Öte yandan filosunda 14 adet Airbus 319 tipi uçak bulunan THY’nin bu uçaklardan 11’ini ise yere indirdiği büyük olasılıkla bu uçakları da filodan çıkarmayı düşündüğü ileri sürüldü.

Şu anda THY’nin yerde tutulan 24’ü geniş gövde olmak üzere 46 uçağından 24’ü operasyonel, 15’i finansal kiralık ve 7’si de THY’nin öz malı.

©AirportHaber

THY hangi uçakları yere indirdi?

Yorumlar Tüm Yorumlar (181)

Amaç bu mu? ~ 7 yıl önce
THY'nın senelerdir zarar et(tirildiğini/tiğini) biliyoruz. Acaba geri kalan yüzdeyi de birilerinin alması bir amaç mı oldu? Bir şirkette göz göre göre yanlışlar yapılıyorsa eğer, o şirketin bu durumunu mutlaka kendi yararına kullanacak birileri olmuştur. Yanlış büyüme hamleleri, organizasyon şeması, teknisyen seçimleri, kalifiye personelin dışlanması, maaş paylarında dengesizlik, stratejik planlama yanlışları, operasyon hataları vb bir sürü ekonomik buhran yaratan hamlenin birilerine yarıyor olması aklıma ilk gelen şey. "THY batar" diyenlerin sayısı geçmiş yıllarda bu kadar fazla mıydı? Demek ki bazı şeyler gün gibi ortada ve buna engel olunamıyor. Amiral gemisi maalesef battı/batıyor. Havacılıkta hiç bir eleman (mühendis, teknisyen, km, pilot) ne olursa olsun kolay kolay yetişmez. Tecrübe, refleksler, güncellik, dikkat ve huzur (human factor) dengeli halde yüksek tutulmalıdır. Bunların çoğunu THY zaten kaybetmemiş miydi son yıllarda?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sorun çok basit ~ 7 yıl önce
agresif büyümeden kaynaklanabilecek problemleri henüz yaşamamıştı aslında thy. atatürk havalimanı terör saldırısı ve 15 temmuz'a kadar çok büyük sıkıntı gözükmüyordu. asıl ME3 havayollarının da ağı yavaş yavaş thy kadar genişlediğinde artacaktı rekabet. gelgelelim şu an yaşanan sorun tamamen siyasidir ve adı 3 harflidir, anladınız. gözünü kan ve para bürümüş bir adamın ülkeyi aile şirketi gibi yönetmeye kalkmasıyla toz duman olan ortalık, sırtını bize dönen batı ve batı sermayesi; yavaş yavaş bu hale getirirler adamı. ha eğer tüm bunlara verecek bir cevabın varsa, ben çin gibi ekonomimi tek başıma üretimle de yürütürüm diyorsan -ki YÜRÜTEMEZSİN- o zaman sana kolay gelsin. ama anca başmuhtar gibi dünyaya kuru ayar veren adamın ekonomisini böyle lime lime parça pinçik ederler, edecekler. bu atarı koyuyorsan ya gerekeni yapacaksın, ya da susacaksın. dolar 4-5 lira olsa bile siz başmuhtara taptıkça bu ülke sürüm sürüm sürünecek. o yüzden birazcık widen your world. :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Doktor ~ 7 yıl önce
Doktor dozu arttırıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
traktorcu ~ 7 yıl önce
Le le sakine niye gittin tutune gel barabar kacalim bak yatiyor makine, ucsa bi dert yatsa bi dert 4 bacak yapsa bi dert tek bacak yapsa bidert. Ay sonunu zor getiren kardesim, merak etme azdan az coktan cok gider...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kebapçı Mesut ~ 7 yıl önce
Patron daha çok kar etsin diye sizinle aynı kaderi paylaşan arkadaşlarınızın maaşlarının düşmesi gerektiğini düşünüyorsunuz. Bunu düşünen kişi bir kendine dönsün ve sorsun, nasıl bir karakter yoksunu olduğunu. Adamlar size gülüyor, diyorlarli şu meslektekiler nankör şunlar sadık.. kime sadık der insanoğlu... adam olun, haysiyeli olun, sizin gezmeye gittiginiz boğazda sayısız yalısı olan adamlara bir yalı daha kazandrmayın. Kebabçı mesuda kimin gidecegi belli olmaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Batan Geminin Malları ~ 7 yıl önce
Şimdi yere indirilen uçakların birçoğu batan geminin malları gibi ucuz beleş satılacak. Sipariş verilmiş olan ve teslimatı ötelenen uçaklarda artık kolay kolay alınamaz. THY yide diğerleri gibi Katar a satarlar artık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Remzi ~ 7 yıl önce
Boğazından kısmaya başla kardeşim, arttırdıklarınla THY yi alırsın bakarsın ;)
Kuzu ~ 7 yıl önce
Ne kadar yorum yapılsa da klavyeden memleket şirket kurtarılmaya çalışılsa da şu bir gerçek ki en ufak sıkıntılarda vziyonsuz yöneticilerin yapacağı ilk ve tek hareket personel çıkarımı olacaktır. Kaptan, F/O, Kabin, Uçan Şef, Ground, Teknik hangi bölümde neresinde nerede çalışırsan çalış; Havacılık sektöründe çalışanlara yönelik bir iş kanunu çıkarılmazsa ne şirketler kendine çeki düzen verip planlı hareket eder, ne de biz çalışanların dertleri kaygıları biter. 65e kadar emekli olacağım diye harıl harıl sessiz sessiz çalışırız. Allah hepimizin yardımcısı olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ESB ~ 7 yıl önce
Bugün ESB nin terminale uzak park yerinde 3 adet 737 yan yana park halindeydi. Sanırım onlar da yere indirilenlerden.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hisseler ~ 7 yıl önce
thy hisseleri göçtü resmen 2,5 sene önce 14tl iken şimdi 5.10tl!!!! ben iyiki almadım:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THY ~ 7 yıl önce
Hükümetle devlet arasındaki farkı anlamayan arkadaşlara sesleniyorum.Takım tutar gibi parti tutmayın.Devletimiz bakii,hükümetler ise geçicidir.Bayrak taşıcıyıcı 50ye yakın uçağını ground ediyor bazı arkadaşlar nolur olabilir diyor.Ya arkadaşlar 50 uçak orta ölçekli bir şirketin filosu demek haberiniz yok heralde? Bu rakam 10-15 civarlarında olsa anlarım.Normal şartlarda sipariş verseniz 50 tane uçağı 2-3 hatta 4 senede alırsınız arkadaşlar yapmayın.Şu anda türkiyenin en büyük şirketlerinden ONUR AIR+ ATLASGLOBAL toplam filosu kadar uçak ground ediyor ve hala normal diye geçiştiriyorsunuz.Normal bir olay olmadığını bal gibi biliyorsunuz.El insaf en azından gerçekleri konuşalımda ileride bu gibi olaylar için önlem alalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000