21 Haziran 2010, Pazartesi 10:10:40

THY, Dünya Kupası'nda olmak istemez miydi?

Referans gazetesi yazarı Ertuğ Yaşar, Türk Hava Yolları'nın 2010 Dünya Kupası'na sponsor olmamasını köşesine taşımış. İşte o yazı...
  • paranin milleyeti olmuyo laleli .yada asagida yazdigin gibi musluman havacailik sirketlerini yazmissin heop basarali olmalarini istemissin ama listenin yarisindan cogunun fon sahibi ingilizler .madem onlarin daha cok kazanmasini istiyosn BA nin basarisini iste .
  • Emirates olmak kolay değil, onunla boy ölçüşmek de. Ama THY'nin Emirates gibi olacağı günler de uzak değil. Rabb'im THY, Emirates, Etihad, Qatar AW, Gulf Air, Saudia ve Air Arabia gibi şirketlerin başarılarını devam ettirsin. Çekemeyenlerine de çanak anten nasip etsin... :)
  • Oturdukları yerden yazı yazabilen sözde yazarlar.Biraz ordan alırlar biraz buradan eee köşeleri doldurduklarını sanıyorlar.
  • Yeni gelin gibi herseye atlayalım o zaman nası olur sayın yazar !!! Q7'ye sallamışsın sanırım fenerlisin
  • Allahın arabında para bol tabii.
  • Yazar resmen yazacak konu bulamamış. Emirates reklam verdi veya sponsor oldu diye biz de mi olalım. Nasıl olsa başkasının parası. Yarın da NBA'e sponsor olalım diye yazar. Oldum olası havacılıkla ilgisi sadece uçağa binmek olan yazarlardan nefret etmişimdir zaten...
  • bunu daha önce de sormuştum gerçekten emirates bu turnuvalara ne kadar para veriyor sponsorluk için acaba.sponsor olmadıkları turnuva yok yahu.yazarımızda onca satır yazı yazmış ama THY nin neden dünya kupasına sponsor olmadığı hakkında bir açıklama yapmamış,yoksa ben mi anlayamadım.
  • haklı fln degıl emırates den baska bir havacı sırket gordunuzmu ?? lufthansa yada airfrance ı gordunuzmu ? hayır tabı.. cunku emiratesin kulvarıyla bizim ki farklı. bizim kulvarda lufthansa var airfrance var.
  • Emirates, reklamlari her macta gozumuze gozumuze sokuyor..keske thy de olsaydi,ama boyle organizasyonlarin sponsoluklari ve raklam alternatifleri yillar oncesinden imzalaniyor ve kapatiliyor diye biliyorum,baska firma girmemesi icin..
Güney Afrika'da yapılan Dünya Kupası'nı izliyor musunuz?
Tabii Türkiye olmayınca ilgimiz o kadar da fazla olmuyor. Gazetelerimizin spor sayfalarında bile Dünya Kupası haberleri üçüncü hatta dördüncü sayfalarda yer alıyor. Aynı politikada olduğu gibi sporda da Türk insanı uluslararası olayları pek yakından izlemiyor; yoğunlaşması, yerel ve ulusal olaylar üzerinde kalıyor.

Yani Beşiktaş'ın Quaresma transferi Dünya Kupası maçlarının önüne çıkabiliyor. Quaresma için "Türkiye'ye gelen en iyi oyuncu" diyorlar. Olabilir; anladığım bir konu değil. Peki ama öyle ise Quaresma neden Portekiz ulusal takımı ile G. Afrika'da değil? Biz mi çok safız yoksa bazı spor yöneticileri mi çok akıllı?

Her türlü uluslararası alanda gücü her geçen gün artan Türkiye, bir kere daha Dünya Kupası'nda olmamanın faturasını ağır ödüyor (2006'da Almanya'da olmamamıza da çok hayıflanmıştık).
Halbuki Gazze yardım konvoyu olayının ardından Türk ulusal takımı G. Afrika'da olsaydı sizce nasıl olurdu? 2008 Avrupa Şampiyonası'nın ‘King of Comeback'(geri dönüş kralı) unvanlı takımımız, Türkiye'nin popülaritesini en üste çıkarmaz mıydı? Yeni Zelanda, Kuzey Kore, Slovenya, … gibi dünya futbolunda adı pek duyulmamış takımların olduğu bir turnuvada olmamak ne kadar acı değil mi?

İşin bizce daha da acı olan kısmı, Türk ulusal takımının olmadığı turnuvada, ‘sözde' dünyanın her bölgesinde açılan Türk firmalarının da olmamasıdır.
İşte maçları seyrediyorsunuz. Statlardaki reklamlarda dünya devi firmalar var; Sony gibi, Coca-Coca gibi, Visa gibi, McDonalds gibi… Koreli otomotiv firmaları Hyundai ve Kia'yı kıskanarak izliyoruz. Bizim "Dünya çapında marka oldu" denen otomotiv sektörümüzde ulusal hiçbir marka olmadığı için Korelilerin bu başarısını kıskançlıkla takip ediyoruz.

Peki bizim bu düzeyde hiç firmamız yok mu? Otomotivcileri anladık; onlar uluslar üstü karar mekanizmalarının kararlarını uyguluyorlar. Ya beyaz ve kahverengi eşyacılar? Yani Beko ve Vestel sadece ulusal reklamlarla mı ürünlerini pazarlamayı düşünüyorlar? Eğer gerçekten uluslararası bir başarıları varsa bunu Dünya Kupası ile perçinlemeleri gerekmez mi? Acaba Dünya Kupası reklamları mı çok pahalı yoksa firmalarımızın ulaşmak istediği kitle bu mecrayı izlemiyor mu?

Peki ya Türk Hava Yolları (THY)? Son yılların en hızlı büyüyen ve kazançlı hava yolu firması THY; hem Afrika'da bu kadar iddialı iken hem de Barcelona ve Manchester United gibi iki dünya devi takıma sponsor olmuşken reklamları fıldır fıldır dönen Emirates gibi, Dünya Kupası'nda olmak istemez miydi? Takımımız orada olmasa da THY reklamlarını gördükçe ulusal onurumuz kabarmaz mıydı? "Aferin yahu, yine THY çok iyi iş çıkardı" demez miydik?

Yerel başarılarımızı kendi gazetelerimizde ballandıra ballandıra anlatmaktan ve kendimizi kandırmaktan yorulmadık mı? Her gün gazetelerde Türkiye'nin uluslararası rolünün ne kadar arttığını, etkinliğinin ne kadar güçlendiğini, itibarının ne kadar yükseldiğini … okuyoruz. O zaman bunun ekonomi ve iş yaşamına da yansıması gerekmez mi? Yoksa 2023 yılında 500 milyar dolar dışsatım hedefinde olan Türkiye bunu sadece onun bunun taşeronu ve alt yüklenicisi olarak mı sağlayacak? Hiçbir uluslararası markası olmadan, hiçbir uluslararası satış ağı olmadan, hiçbir uluslararası başarı öyküsü olmadan mı 500 milyar dolar dışsatım gerçekleşecek?

Bölgesinin ‘uzak ara' en büyük ve güçlü ekonomisi Türkiye'nin artık bu gücü kullanmayı bilmesi de gerekmez mi? ‘Çakma Ronaldo' lakaplı Quaresma'yı değil, gerçek Christiano Ronaldo'yu (yaşlanmadan) Türkiye'ye getirebilme zamanı yaklaşmadı mı?




Ertuğ Yaşar
Referans
THY, Dünya Kupası'nda olmak istemez miydi?

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

Misafir ~ 14 yıl önce
paranin milleyeti olmuyo laleli .yada asagida yazdigin gibi musluman havacailik sirketlerini yazmissin heop basarali olmalarini istemissin ama listenin yarisindan cogunun fon sahibi ingilizler .madem onlarin daha cok kazanmasini istiyosn BA nin basarisini iste .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Emirates olmak kolay değil, onunla boy ölçüşmek de. Ama THY'nin Emirates gibi olacağı günler de uzak değil. Rabb'im THY, Emirates, Etihad, Qatar AW, Gulf Air, Saudia ve Air Arabia gibi şirketlerin başarılarını devam ettirsin. Çekemeyenlerine de çanak anten nasip etsin... :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Oturdukları yerden yazı yazabilen sözde yazarlar.Biraz ordan alırlar biraz buradan eee köşeleri doldurduklarını sanıyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yeni gelin gibi herseye atlayalım o zaman nası olur sayın yazar !!! Q7'ye sallamışsın sanırım fenerlisin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Allahın arabında para bol tabii.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yazar resmen yazacak konu bulamamış. Emirates reklam verdi veya sponsor oldu diye biz de mi olalım. Nasıl olsa başkasının parası. Yarın da NBA'e sponsor olalım diye yazar. Oldum olası havacılıkla ilgisi sadece uçağa binmek olan yazarlardan nefret etmişimdir zaten...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bunu daha önce de sormuştum gerçekten emirates bu turnuvalara ne kadar para veriyor sponsorluk için acaba.sponsor olmadıkları turnuva yok yahu.yazarımızda onca satır yazı yazmış ama THY nin neden dünya kupasına sponsor olmadığı hakkında bir açıklama yapmamış,yoksa ben mi anlayamadım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
haklı fln degıl emırates den baska bir havacı sırket gordunuzmu ?? lufthansa yada airfrance ı gordunuzmu ? hayır tabı.. cunku emiratesin kulvarıyla bizim ki farklı. bizim kulvarda lufthansa var airfrance var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Emirates, reklamlari her macta gozumuze gozumuze sokuyor..keske thy de olsaydi,ama boyle organizasyonlarin sponsoluklari ve raklam alternatifleri yillar oncesinden imzalaniyor ve kapatiliyor diye biliyorum,baska firma girmemesi icin..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000