15 Mayıs 2009, Cuma 08:49:14

THY 3100 TL tazminat ödeyecek

Kanada'da çalışan Hilmi Şener, evlendikten sonra geldiği İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda bavullarından birinin kaybolması ve bulunamaması üzerine Türk Hava Yolları’na (THY) tazminat davası açtı.
  • THY veya herhangi Havayolu bir sirket, her yolcuya bu kadar miktarda tazminat oderse, o zaman ayakta kalan Havayolu sirketi kalmaz hepsi kapanir. Bazi yolcular bagajinda hic olmayan esyalar ornek(camera-cep tel.-altin-vb) bunlarda normalda bagaja verilmeyecak esyalardir, bu tip esyalar yolcu el bagaji ile almakla yukumludur. aksi taktirde ve bagaj kayip oldugunda Havayolu sirketi bagajin muhteveyatina bakmadan kilo basina odeme yapar. Z.A
  • Bilip bilmeden atanlara International ucuslarda bugunku kura gore maksimum liability KISI BASI $1500 civarinda. Yani bavulun icinde iki kisinin esyasi varsa o zaman $3000'a kadar cikar sorumluluk. Yine bilmeyenler icin soyliyeyim, bu kur hep degisir. Dolarla Euroyla alakasi yoktur. IMF'nin belirledigi SDR diye bir kurdur bu hicbir ulkeye ait olmayan. Neyse, fazla tras cildi bozarmis, sonucta normal 3 milyari almasi. Tabi herkes alamaz hakimden hakime degisir. Hala 1929 Varsova var sananlara duyurulur. 6 yildir Montreal'liyiz...Hala piyasadaki eski pusku kagit biletlere yada TK'nin tozlanmis kitaplarina bakip burda kafadan atmayin. Hala $20/1kg diye bilenlere lafim.
  • Haberi yapanlar haberi doğru kavrayamamış heralde. Mahkeme süreci halen devam ediyor ama birileri hükmü vermiş bile. Başlığı atanlar "engizisyon" hukukuna tâbi olmalılar, temyiz aşaması onlar için icat olmamış gibi görünüyor... :)
  • THY Kanada ofisi Toronto Turkiye arasi cok uzun bir sure ucuz olsun diye Hollandaya kadar charter aktarmali seferler yapti. 12 saatlik rotarlar ve charter sirketini tanimayan Hollandadaki THY ofisi nedeni ile epey ortalik karisti. Baglanti ucagini kaciran yolculardan yeniden bilet almalari istendi, kayip bagajlarin sorumlulugunu ne charter sirketi ne de THY ustlendi. Sonunda hatasindan donen THY Kanada ofisi artik Chicago aktarmali biletler satiyor. ABD aktarmali ucuslarda yolcular hem ABD de hem de Kanadada gumruk isleminden gectikleri ve donuslerde bagajlari yeniden check-in yapmak zorunda kaldiklari icin pek tercih edilmiyor.
  • THY nin avukati nasil olurda ucus beraberindeki valizin sorumlusu olamaz?Sayet yüklemede hata var ise bu islevi yapan sirkete dava rücu edilir.Bizim sorumlulugumuz diyen bir Avukat ya hukuk anlayisi baska yada benim yillarin tecrübesi beni yanlis alistirmis.THY de isi dogal olarak Sigortasina havale etmektedir.
  • yorumlarda agzi olan konusmus yok kanada davayi acsaydi daha fazla alacakmis aslinda iyiki Turkiyede acmis yoksa dunyanin hic bir yerinde kayip bagaja bu kadar para odeme hukmunu verilmez olsa olsa dunya havacilik kurallarindan bi haber hakimler verir saygilarimla
  • Kayip bagaj Laleli'de bulunmus.Laleli-Lions'un yardimlariyla. Az kalsin Erzuruma gidiyormus bagaj.
  • madem valizi kaybedeceklerdi, adamı neden "star" gibi hissettirdiler??
  • Adamın emanet ettiği bavul kaybolmuş. Lamı cimi yok, kaybeden bedelini öder. Bence adamın okadar açıklama yapmasına bile gerek yok. Bagajı kaybeden hatasını paşa paşa öder..
  • Türkiye'de niye açıyorsunki bu davayı. Git Kanada'da dava aç. THY'ye sorumsuzluklarının bedellerini ağır bir şekilde ödetirdin, istediğin tazminatı da fazlası ile alırdın.

Kanada'da çalışan Hilmi Şener, evlendikten sonra geldiği İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda bavullarından birinin kaybolması ve bulunamaması üzerine Türk Hava Yolları’na (THY) tazminat davası açtı. Mahkeme THY'nın yasal faiziyle birlikte 3 bin 100 TL tazminat ödemesine karar verdi. 

Hilmi Şener, ABD’de çalışırken tanıştığı Kanadalı eşi Mehtap Şener ile evlendikten sonra, düğün yapmak ve balayı için, 2006 yılı Ağustos ayında Türkiye’ye yola çıktı.
Şener eşiyle birlikte, Kanada’nın Toronto kentinden Hollanda'nın başkenti Amsterdam’a, daha sonra İstanbul’a ve buradan da memleketi Manisa’nın’nın Gördes İlçesi’ne gidebilmek için İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na geldi. Adnan Menderes Havalimanı’na indiklerinde uçakta olması gereken iki bavulundan birinin kaybolduğunu fark eden Hilmi Şener, birkaç hafta kayıp olan bavulunun bulunmasını bekledi. İçinde damatlığı, yurt dışındaki arkadaşlarının hediye ettiği saatler, kamera ve manevi değeri olan çeşitli hediyelerin bulunduğu bavulun bulunamaması üzerine Şener, avukatı Yalçın Cabar aracılığıyla İzmir 10'uncu Asliye Hukuk Mahkemesi’nde, THY’ye tazminat davası açtı. Bavulunun THY’nin sorumluluğunda olduğunu belirten Şener, maddi ve manevi değeri olan eşyaları kaybolduğu için THY’nin 6 bin 744 TL maddi, 15 bin TL manevi tazminat ödemesini istedi. Şener, Kanada'da güzel bir düğün gecesi geçirdikten sonra yaşadıklarının kendisini ve eşini çok yıprattığını söyledi.

Yaşadıklarının kendisinde ve eşinde ileride onarılması çok zor manevi yaralar açtığını belirten Hilmi Şener dilekçesinde, “Master eğitimim için ABD’ye gittim. Gündüz okula giderken, gece de bir petrol istasyonunda çalıştım. Eğitimimi tamamladıktan sonra Türkiye’ye dönecektim. Babamın kanser olduğunu öğrenince maddi destek sağlamak için kalmaya karar verdim. Benim gönderdiğim paralarla babam tedavi olup sağlığına kavuştu. Ardından bir gezide Kanada’da Mehtap ile tanıştım. Evlenmeye karar verdik. Düğün yapmak için Türkiye’ye geldik. İçerisinde arkadaşlarımın verdiği düğün hediyeleri ile özenerek aldığım damatlığım vardı. Türkiye'deki düğünümde bu damatlığımı giyemedim. Bu beni çok etkiledi. Tam düğün üstü ayrı bir masraf yaptım. Havayolları şirketine uzlaşmayı teklif ettim, kabul etmedi. Beni tek üzen arkadaşlarımın düğünde takmam için hediye ettiği eşyaların kaybolması. Onlara düğün kasetimde hediyelerini gösteremeyecek olmam beni üzdü” dedi.

Halen Kanada’da bir bankada çalışan Hilmi Şener’in avukatı Yalçın Cabar ise, hava yolcularını taşıma kurallarına göre THY’nin kaybolan bavuldan dolayı sorumluğunun açık olduğunu, bu durumda müvekkilinin mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini vurguladı. THY avukatları ise kayıp bavulun sorumluluğunun kendilerine ait olmadığını iddia ederek, davanın rededilmesini istedi.

Yargıç, dava sonunda, Hilmi Şener’in kayıp bavulundan dolayı THY’yi kusurlu bularak, yasal faiziyle birlikte toplam 3 bin 100 TL maddi tazminat ödemeye mahkum etti. Manevi tazminat talebinin reddedildiği karar, iki tarafı da memnun etmedi. THY tazminata karar verilmesine itiraz ederken, Şener’in avukatı Cabar ise miktarını düşük buldu. İki taraf da kararın temyizi için Yargıtay’a başvurdu.

THY 3100 TL tazminat ödeyecek

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

Misafir ~ 15 yıl önce
THY veya herhangi Havayolu bir sirket, her yolcuya bu kadar miktarda tazminat oderse, o zaman ayakta kalan Havayolu sirketi kalmaz hepsi kapanir. Bazi yolcular bagajinda hic olmayan esyalar ornek(camera-cep tel.-altin-vb) bunlarda normalda bagaja verilmeyecak esyalardir, bu tip esyalar yolcu el bagaji ile almakla yukumludur. aksi taktirde ve bagaj kayip oldugunda Havayolu sirketi bagajin muhteveyatina bakmadan kilo basina odeme yapar. Z.A

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bilip bilmeden atanlara International ucuslarda bugunku kura gore maksimum liability KISI BASI $1500 civarinda. Yani bavulun icinde iki kisinin esyasi varsa o zaman $3000'a kadar cikar sorumluluk. Yine bilmeyenler icin soyliyeyim, bu kur hep degisir. Dolarla Euroyla alakasi yoktur. IMF'nin belirledigi SDR diye bir kurdur bu hicbir ulkeye ait olmayan. Neyse, fazla tras cildi bozarmis, sonucta normal 3 milyari almasi. Tabi herkes alamaz hakimden hakime degisir. Hala 1929 Varsova var sananlara duyurulur. 6 yildir Montreal'liyiz...Hala piyasadaki eski pusku kagit biletlere yada TK'nin tozlanmis kitaplarina bakip burda kafadan atmayin. Hala $20/1kg diye bilenlere lafim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Haberi yapanlar haberi doğru kavrayamamış heralde. Mahkeme süreci halen devam ediyor ama birileri hükmü vermiş bile. Başlığı atanlar "engizisyon" hukukuna tâbi olmalılar, temyiz aşaması onlar için icat olmamış gibi görünüyor... :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
THY Kanada ofisi Toronto Turkiye arasi cok uzun bir sure ucuz olsun diye Hollandaya kadar charter aktarmali seferler yapti. 12 saatlik rotarlar ve charter sirketini tanimayan Hollandadaki THY ofisi nedeni ile epey ortalik karisti. Baglanti ucagini kaciran yolculardan yeniden bilet almalari istendi, kayip bagajlarin sorumlulugunu ne charter sirketi ne de THY ustlendi. Sonunda hatasindan donen THY Kanada ofisi artik Chicago aktarmali biletler satiyor. ABD aktarmali ucuslarda yolcular hem ABD de hem de Kanadada gumruk isleminden gectikleri ve donuslerde bagajlari yeniden check-in yapmak zorunda kaldiklari icin pek tercih edilmiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
THY nin avukati nasil olurda ucus beraberindeki valizin sorumlusu olamaz?Sayet yüklemede hata var ise bu islevi yapan sirkete dava rücu edilir.Bizim sorumlulugumuz diyen bir Avukat ya hukuk anlayisi baska yada benim yillarin tecrübesi beni yanlis alistirmis.THY de isi dogal olarak Sigortasina havale etmektedir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
yorumlarda agzi olan konusmus yok kanada davayi acsaydi daha fazla alacakmis aslinda iyiki Turkiyede acmis yoksa dunyanin hic bir yerinde kayip bagaja bu kadar para odeme hukmunu verilmez olsa olsa dunya havacilik kurallarindan bi haber hakimler verir saygilarimla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Kayip bagaj Laleli'de bulunmus.Laleli-Lions'un yardimlariyla. Az kalsin Erzuruma gidiyormus bagaj.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
madem valizi kaybedeceklerdi, adamı neden "star" gibi hissettirdiler??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Adamın emanet ettiği bavul kaybolmuş. Lamı cimi yok, kaybeden bedelini öder. Bence adamın okadar açıklama yapmasına bile gerek yok. Bagajı kaybeden hatasını paşa paşa öder..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Türkiye'de niye açıyorsunki bu davayı. Git Kanada'da dava aç. THY'ye sorumsuzluklarının bedellerini ağır bir şekilde ödetirdin, istediğin tazminatı da fazlası ile alırdın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000