03 Mart 2010, Çarşamba 08:46:01

THY, 2010 yılında kaç yolcu taşımayı hedefliyor?

Vatan Gazetesi yazarlarından Elif Ergu, Türk Hava Yolları'nın en büyük sıkıntılarından biri haline gelen rötarları ve yeni uçuş noktası olan Bologna'yı köşesine taşımış... İşte Ergu'nun o yazısı...
  • bende bu yazar gibi bedava gezilere katilmak istiyorum..bunun icin neler yapmam gerek acaba??? ne guzel is yahu bosuna ugrasmisiz bunca sene, keske bende gazeteci olsaydim da ovgu dolu yazilar karsiliginda ben de boyle gezilere katilabilseydim...ahhh ahhh...yazar bayan thy calisanlarinin sorunlarini iceren bir yazi dizisi hazirlamayi dusunur mu acaba??? cok mu hayalciyim ne???
  • THY beni ve ailemi tasiyamayacak; -1 ve ustu. Avrupa'dan gelen transit ve bebek pusetli koltuklari kendi ulkelerinden check-in yapmis yolcular yuzunden beni bebek pusetli koltuklara oturtmadilar, onlari kaldirma girisiminde bile bulunmadilar - bilet ucreti odenmis 3 aylik bebegimi yemek tepsisi uzerinde Istanbul'dan Singapur'a kadar (!) son derece guvenli (!) bir sekilde 11 saat (!) seyahat ettirdiler. Bir daha da binmem hamdolsun.

THY, YOĞUNLUK VE RÖTARLARI EĞİTİM DESTEĞİYLE AŞACAK

Bologna, Toskana’nın kuzeyinde her yanı tarih kokan bir yer. İtalya’nın en zengin yerlerinden biri. Aynı zamanda da solcu bir şehir. Bologna Üniversitesi dünyanın ilk üniversitesi. Dante, Kopernik, Erasmus bu üniversitenin öğrencileri. Dümdüz, küçük, kırmızı binalarıyla dikkat çeken bir yer. Zaten Bologna’ya hem solculuğundan hem de binalarından ’kızıl şehir’ deniliyormuş. Mussolini döneminde faşist rejime direnen bir şehir Bologna. 400 bin nüfuslu Bologna’da çok sayıda göçmen ve öğrenci var. Bolonez sos da adını Bologna’dan alıyor.

Türk Havayolları Bologna’yı uçuş noktalarına ekledi ve önceki gün ilk uçuş yapıldı. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun davetiyle ben de bir grup gazeteciyle birlikte Bologna’daydım.

THY’nin İtalya’nın bu zengin noktasına uçması çok önemli, çünkü THY bu bölgenin Uzakdoğu, Asya ve Ortadoğu’ya açılan kapısı olacak. Bu seferle 50 yıldır İtalya’ya uçan THY Bologna seferleriyle yeni bir atılım yapmış oldu. Biz havalimanına iner inmez, Bologna Havaalanı’nda İtalyan yetkililerin de katıldığı bir toplantı düzenlendi. Bu toplantıda Hamdi Topçu, THY’nin Roma’ya haftada 14, Milano’ya haftada 21, Venedik’e de haftada 7 sefer yaptığını, Bologna’ya da başlangıç olarak haftada 7 sefer yapılacağını açıkladı.

İtalya’ya rötarlı uçtuk!

Kısa zamanda İtalya’daki yolcu sayısını artıracaklarını da anlatan Topçu, THY’nin 2009 yılında 25 milyon yolcu taşıdığını anlattığı konuşmasında, “2010 hedefimiz 31 milyon yolcu taşımak” dedi.

THY’nin İtalya’daki temsilcisi Ali Doruk’un verdiği bilgiye göre, THY İtalya’dan 2005’te 180 bin, 2009’da 460 bin yolcu taşıdı. Bu yılki hedef ise 800 bin.

Toplantıdan sonra Bologna sokaklarında gezdik. Antik kuleleri, görkemli kiliseleri, saat kulesiyle tarihte yolculuk yapıyorsunuz hissini veriyor şehir. Biz Palazzo Re Enzo Sarayı!nın bulunduğu Neptün Meydanı’ndayken Bologna’daki göçmenler protesto gösterisi yapıyordu.

Akşam saatlerinde ise THY’nın Bologna’ya ilk seferini yapması şerefine Palazzo Enzo Sarayı’nda bir davet verildi. Daha önce hapishane olarak kullanılan sarayın atmosferi büyüleyiciydi. Bu atmosferde Hamdi Topçu’yla kısa bir sohbet etme imkanı bulduk...

Ne yazık ki biz de Bologna’ya rötarlı uçtuk. Malum uzun zamandır Atatürk Havalimanı’nda rötar sıkıntısı var. Söz rötardan açılıyor... Hamdi Topçu, “Pist yenilenecek ama bu yetmez” diyor açık açık. Kuledeki yoğunluktan örnekler veiyor ve kulede görev yapan personelin eğitimine önem verdiklerini anlatıyor. Kuledeki personelin Amerika’ya eğitime gönderildiğini de söylüyor.

Bu arada son dönemde THY yeni 120 pilot aldı. Amerikalı, Rus, Yunan farklı ülkelerden pilotlar kadrosuna kattı. 2010 yılı içinde yeni uçaklar da gelecek. Bu uçakların bir kısmı büyük, 400 yolcu kapasiteli uçaklar. Yakında THY yeni uçuş noktalarını da listesine ekleyecek. 157 noktaya ulaşan sayı artacak... Topçu’nun deyimiyle THY’ye büyümeye devam edecek, hedefler büyük...

HOSTESLER PSİKOLOĞA GİDİYOR

Hamdi Topçu, THY’nin ikramlarını yapan Do&Co’nun farklılık yakalamaktaki başarısından da söz ediyor. Bu konuda gerçekten de övünmekte haklı. THY ikram konusunda Avrupa’nın en iyisi. THY’nin yemekleri Avrupalı birçok havayolu şirketine fark atıyor. Hosteslere gelince... Hamdi Topçu, “Kalite artmalı” diyor. Hakkında iki şikayet olan hostesi psikoloğa yönlendirdiklerini anlatıyor.

Elif ERGU
VATAN

THY, 2010 yılında kaç yolcu taşımayı hedefliyor?

Yorumlar

Misafir ~ 14 yıl önce
bende bu yazar gibi bedava gezilere katilmak istiyorum..bunun icin neler yapmam gerek acaba??? ne guzel is yahu bosuna ugrasmisiz bunca sene, keske bende gazeteci olsaydim da ovgu dolu yazilar karsiliginda ben de boyle gezilere katilabilseydim...ahhh ahhh...yazar bayan thy calisanlarinin sorunlarini iceren bir yazi dizisi hazirlamayi dusunur mu acaba??? cok mu hayalciyim ne???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
THY beni ve ailemi tasiyamayacak; -1 ve ustu. Avrupa'dan gelen transit ve bebek pusetli koltuklari kendi ulkelerinden check-in yapmis yolcular yuzunden beni bebek pusetli koltuklara oturtmadilar, onlari kaldirma girisiminde bile bulunmadilar - bilet ucreti odenmis 3 aylik bebegimi yemek tepsisi uzerinde Istanbul'dan Singapur'a kadar (!) son derece guvenli (!) bir sekilde 11 saat (!) seyahat ettirdiler. Bir daha da binmem hamdolsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000