31 Mayıs 2013, Cuma 09:10:00

TC-GAP TEPEDEN TIRNAĞA YENİLENDİ

Devlet havuzundaki özel jetlerden TC-GAP uçağı Alman VIP uçak tasarım firması 328 Group tarafından baştan aşağı yenilendi...
  • GAP ın sık sık karşılaştığı arızalarla yapılan işlerin ne alakası olduğunu bilen varsa açıklasın lütfen. Yahu uçak basınç tutmuyor ve daha pek çok bilinen arızası var bunlar yapılmazsa ne yapacak devlet erkanı, Esenboğa da apronda gezip playstation mu oynayacaklar uçak içinde?
  • Yağma Hasan böreği sanki. Birde fakir fukara edebiyatı yaparlar şu saltanata bakın. Neymiş efendim modifiye edilip x-box ve Playstation konmuş Cumhurbaşkanının uçağına. Ne yapacak koca Cumhurbaşkanı işi gücü yok oyun konsolları ile oyun mu oynayacak? Öte yandan başbakanda kendine Airbus siparişi veriyor. Hemde Airbus 330 adı da Fatih. Bu nasıl bir halk yahu hala bunları okuyup tepkisiz tepkisiz bakıyor. Esenboğda 3 tane devlete ait jet yan yana konmuş sanki görücüye çıkarılmış gibi. Bunlarda yetmedi Airbusı eksik kaldı. ABD ye Obamayı ziyaret ayağına cümbür cemaat torun sevmeye gittiğini bilmeyen yok. Öyle ya küçücük Gulfstream larla nasıl gitsinler. Vay ülkem vay ne hallere getiridiler seni. Ama kabahat bunların değil, hala önüne her konanı yiyen bu millette. İiyi uykular Türkiyem.
  • Kimse uçağın ahşap ve deri işlerinden bahsetmedi: Değerli Ulutaş Firması, Bu eserde şirketinizin katkısı ,başarısı ve özverli personelinizin emekleri için, ne kadar sizlere teşekkür edilse azdır, İyiki ülkemizde varsınız, sağolunuz. Özel yattaki başarılarınızı havacılıkta da görebilmek çok hoş bir duygudur.
  • Rahmetli hep derdi Eski Madam Makyaj tutmaz diye..Yazik paraya
  • bu kabin modu turkish technicin kabiliyet listesini gelistirmek icin yapildi sanirim. govde omru ne kadar kalmistir ki bu ucagin? easa part 21 kabiliyetleri icin yapilmis gibi gorunuyor. yapilan is ucagin ikimci el degerinden fazla.
  • Modifikasyonlar Türkiye'de, bizim mühendis ve Teknisyenlerimizin çalışmalarıyla gerçekleştirildi. Ne mutluki bu günleri yaşıyoruz. Uçak sistemleri konusunda zaten ilk çıktığında bugünün teknolijisine sahip uçaklarda Navigasyon adına değişiklik yapılmadıki, bu fabrikasyon değişikliğine girdiğinden yapılması mümkün olamıyor.
  • Maliyet ne kadar?
  • Uçuş sistemleri, kontrol yüzeyleri, gövdesi vb ile ilgili bir yenilik yapılmamış mı yani, sadece konfor yenilemesi mi?
  • Hani uçaklarda DVD çalar disk çalar oyun aletleri kullanılamazdı

Turgut Özal’ın Cumhurbaşkanlığı döneminde satın alınan 38 milyon dolarlık iki Gulfstream GIV uçağından biri olan 25 yaşındaki TC-GAP (Diğeri TC-ATA) modern bir özel jet haline getirildi. TC-GAP Ahmet Necdet Sezer döneminde tasarruf gerekçesiyle Cumhurbaşkanlığı envanterinden çıkarılmıştı. 2007’de Çankaya Köşkü’ne çıktıktan sonra 3 ay içinde 7 ülkeyi gezen Gül, seyahatlerini kiralık uçakla gerçekleştirdi. Bu sırada TC-GAP yeniden Cumhurbaşkanlığı envanterine alınarak THY hangarında bakımı yapıldı. Gül’ün uçuş ekibinde yer alacak 3 pilot da eğitim için İngiltere’ye gönderildi. 2011 ortalarına kadar Gül’e hizmet veren ancak sık arızalanan TC-GAP tam bir renovasyona uğradı. Son dönemde Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın kullandığı uçak, Almanya merkezli dünyaca ünlü havacılık firması 328 Group ve THY’nin bakım onarım şirketi Turkish Technic tarafından gerçekleştirilen ortak çalışma ile GAP uçağının iç tasarımı baştan aşağı yenilendi.

iPad ve iPhone uyumlu

Özel jetlerin tasarımı ve yenilenmesi konusunda ünlü 328 Group, TC-GAP’taki modifikasyonları Cenevre’deki havacılık fuarında şöyle detaylandırdı:

- Uçağın içindeki görüntü ve ses sistemi tamamen değiştirildi. Bu alanda 1 numara olan Amerikan Rockwell Collins şirketine ait dünyanın ilk HD görüntü kalitesine sahip özel jet multimedya sistemi olan HDTV Venue sistemi yerleştirildi.

- Uçak içi ses ve görüntü sistemi Blu Ray DVD okuyucu, MP3/CD çalar ve uydu radyosu olarak bilinen XM radyo özelliklerine sahip.

- Uçuş rotasını göstermek için 3 boyutlu Airshow moving maps sistemi yer alıyor.

- Kabin aydınlatma, klima, hatta pencere ayarları bile dokunmatik OLED ekranlarla yapılır hale getirildi.

- Venue sistemi, iPhone ve iPad’lerle tam uyum halinde çalışıyor. Örneğin iPad ekranındaki bir görüntüyü tek bir tuşla uçağın ana HD ekranına yansıtmak mümkün oluyor. Playstation ve Xbox gibi oyun konsolları da sisteme bağlanabiliyor.

Divan kalktı koltuklar geldi

- Uçakta yer alan divan kaldırılarak yerine iki Business Class koltuk yerleştirildi. Divanın kaldırılması nedeniyle gövdeye monte edilmesi gereken bir panel uçağın yapısına uygun şekilde 328 Group’un Oberpfaffenhofen fabrikasında üretildi ve İstanbul’da montaj işlemi gerçekleştirildi.

- Uçağın döşeme ve ahşap kaplaması tamamen sökülerek yenilendi. Mühendisler haftalarca Turkish Technic’in İstanbul’daki hangarlarında çalışarak GAP uçağının yenilenmesini sağladı. Turkish Technic’in başyardımcısı Can Şaşmaz da fuarda yaptığı açıklamada bu ilk işlerinde başarıya ulaşmaktan dolayı mutlu olduklarını açıkladı. (Vatan)

TC-GAP TEPEDEN TIRNAĞA YENİLENDİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (10)

komik ~ 11 yıl önce
GAP ın sık sık karşılaştığı arızalarla yapılan işlerin ne alakası olduğunu bilen varsa açıklasın lütfen. Yahu uçak basınç tutmuyor ve daha pek çok bilinen arızası var bunlar yapılmazsa ne yapacak devlet erkanı, Esenboğa da apronda gezip playstation mu oynayacaklar uçak içinde?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aşırı ~ 11 yıl önce
Yağma Hasan böreği sanki. Birde fakir fukara edebiyatı yaparlar şu saltanata bakın. Neymiş efendim modifiye edilip x-box ve Playstation konmuş Cumhurbaşkanının uçağına. Ne yapacak koca Cumhurbaşkanı işi gücü yok oyun konsolları ile oyun mu oynayacak? Öte yandan başbakanda kendine Airbus siparişi veriyor. Hemde Airbus 330 adı da Fatih. Bu nasıl bir halk yahu hala bunları okuyup tepkisiz tepkisiz bakıyor. Esenboğda 3 tane devlete ait jet yan yana konmuş sanki görücüye çıkarılmış gibi. Bunlarda yetmedi Airbusı eksik kaldı. ABD ye Obamayı ziyaret ayağına cümbür cemaat torun sevmeye gittiğini bilmeyen yok. Öyle ya küçücük Gulfstream larla nasıl gitsinler. Vay ülkem vay ne hallere getiridiler seni. Ama kabahat bunların değil, hala önüne her konanı yiyen bu millette. İiyi uykular Türkiyem.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
usta ~ 11 yıl önce
Kimse uçağın ahşap ve deri işlerinden bahsetmedi: Değerli Ulutaş Firması, Bu eserde şirketinizin katkısı ,başarısı ve özverli personelinizin emekleri için, ne kadar sizlere teşekkür edilse azdır, İyiki ülkemizde varsınız, sağolunuz. Özel yattaki başarılarınızı havacılıkta da görebilmek çok hoş bir duygudur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Denktas ~ 11 yıl önce
Rahmetli hep derdi Eski Madam Makyaj tutmaz diye..Yazik paraya

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 11 yıl önce
bu kabin modu turkish technicin kabiliyet listesini gelistirmek icin yapildi sanirim. govde omru ne kadar kalmistir ki bu ucagin? easa part 21 kabiliyetleri icin yapilmis gibi gorunuyor. yapilan is ucagin ikimci el degerinden fazla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teknik ~ 11 yıl önce
Modifikasyonlar Türkiye'de, bizim mühendis ve Teknisyenlerimizin çalışmalarıyla gerçekleştirildi. Ne mutluki bu günleri yaşıyoruz. Uçak sistemleri konusunda zaten ilk çıktığında bugünün teknolijisine sahip uçaklarda Navigasyon adına değişiklik yapılmadıki, bu fabrikasyon değişikliğine girdiğinden yapılması mümkün olamıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MALİYET? ~ 11 yıl önce
Maliyet ne kadar?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yenileme ~ 11 yıl önce
Uçuş sistemleri, kontrol yüzeyleri, gövdesi vb ile ilgili bir yenilik yapılmamış mı yani, sadece konfor yenilemesi mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 11 yıl önce
NEDEN TURLIYE DE EGITIM GORMUYORLAR YETERLI EGITIM SEVIYESI YOK MU CUMHURBAKANIN PILOTLARI OLACAK DIYE NE DIYE TONLARCA MASRAFA GIRIP INGLITEREYE GONDERDI DEVLETTE PARA COK NASILSA NEDEN OLMASIN!! ASKERIYE YATIRIM YATIRIM YAPMAK EN BUYUK GUC !
Hasan ~ 11 yıl önce
Hani uçaklarda DVD çalar disk çalar oyun aletleri kullanılamazdı

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000