27 Şubat 2009, Cuma 15:55:02

TALPA: "KULE, KAPTANIMIZI UYARMALIYDI"

Türkiye Havayolları Pilotları Derneği'nden (TALPA) yapılan açıklamada, havaalanındaki kulenin ihmali olabileceğini işaret ederek "kule türbülansa karşı iki uçak arasında mesafeyi açmalıydı" denildi.
  • Arkadaslar thy pilotlari dünyaca taninan ve son derece egtimli insanlardir.Amsterdam kule ucagimizi uyarmamis ve bunun neticesinde düsmüstür.Bu konuyu türkiye cumhuriyeti hükümeti kesinlikle arastirmalidir.
  • Bugünkü haberleride okuduktan sonra gerçektende de insanların öldükleri ile kaldığını düşünüyorum. Günümz ülke ve firma siyasetleri gerçektende çok acımasız. Umarım boeing firması, fransadaki yetkililer ve hollanda hükümeti karakutuda yer alan bilgileri saklama veya değiştirme yoluna gitmez. Keşke mümkün olsa da bu enkazın ve kara kutunun inceleme işlemleri Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yapılabilinseydi.
  • Yahu henüz sonucu açıklanan bir şey yok ? Herkafadan bir ses çıkacağına ortaya gerçeklik payı olsada şuan için boş iddalar atılacağına neden beklenmiyor ??? Bende buna anlam veremiyorum !!
  • Butun hadisenin wake uzerine atilmasi cok yanlis. Dunyanin her yerinde ucaklar bu kadar az mesafe ile takiben iniyorlar. WT etken olabilir ama kesinlikle daha buyuk etkenler var.
  • TALPA nin yetkilisi bir gun oncede Windshear felan diyor ve tanimlamaya calisiyordu "yukardan asagi wind vs" diyerek. Demekki TALPA daha Windshearin ne oldugunu bile bilmiyor. Simdi de karar degistirmis Wake Turbulance diyor. Demekki onu da bilmiyor: Cunki Wake turbulance arkasindaki ucaga sidetli bir sekilde roll (tono) attirir. Halbu ki ucak yere duz olarak vurmus tabiki sebep her ne ise. Ayni denyo TV deki motor goruntusune bakip, "bakin paller egri kus da girmis olabilir diyordu" Is TALPA ya kaldiysa boyle sacma sapan mesnetsiz iddalari dinlemeye devam edecegiz. Basta Crew olmak uzere olen herkese Allah tan rahmet diliyorum.
  • Yaa.. "Alman uzman kazayı değerlendirdi" bölümünde wake turbulance olayına dikkat çekmiştim iki gün evel. bir arkadaş " bir yerden bir kelime okuyup uzmanlık tasarlama" demişti... albuyur güzel arkadaşım.
  • YOĞUN TRAFİĞİ OLAN HAVALİMANLARINDA DEVAMLI RÜZGAR YÖNÜNÜ TAKİP ETMEKTE VE ZAMAN AYARLAMASI YAPMADA RADAR VE KULE DAHA DİKKATLİ OLMALI VE HER NEKADAR HAVA HUKUKU VE OPERASYON USULLERİNE UYSALARDA ANİ RÜZGAR DEGİŞİKLEKLERİNE KARŞI TRAFİK ARALARINA ÇOK DİKKAT ETMELİDİRLER. BÜYÜK İHTİMAL RADAR- KULE EŞLİ ÇALIŞMASINDA ACELECİLİK OLMUŞ.
  • bence THY yi karalamak için herşey saklansa, tüm konuşmalar, kara kutu neyin kaybolsa bile bildiğim kadarıyla bir amerikan firması olan boing en azından kendi marka imajını kurtarmak adına bu wt olayı doğruysa açığa çıkaracaktır. kaldıki firmanın en gözde müşterisi bu aralar thy galiba. (ve teknik ekibinde kalitesi üst düzey diye biliyorum) yanlışım varsa düzeltin lütfen.
  • annamadıgım bi terim havacı degilim ama madem böle bişe oldu o kahraman pilotlar ,ekipten ve yolculardan ölenler e allahtan rahmet diliorum ailelerine allah sabır versin diorum ve amsterdam kulesinde çalışan katillerde allahtan diyorum ölen kahraman pilotlarımızın ekibin ve ölen yolcuların kanlarıyla boğulurlar inşallah
  • sanal pilot arkadaşımızı horgörmeyelim kendisine doğrusunu öğretelim.. ICAO regulasyonuna göre Büyük gövde-Kücük gövde arası mesafe uzaklık ölçü birimine göre min 5 NM ,zaman olarak radarsız meydanlarda bu süre 2 dk

TALPA'ya göre uçağın düşmesine büyük olasılıkla Boston-Amsterdam seferini yapan bir Boeing 757 tipi yolcu uçağının yarattığı hava akımı bozulması (Wake Turbulance) sebep oldu.


Türkiye Havayolları Pilotları Derneği (TALPA) yetkilileri şu sorulara cevap aradıklarını belirttiler:

Uçağın önünde başka bir uçak var mıydı?

Kokpit ekibine ne kadar sürede müdahale edildi?

Uçakta yaralananlara müdahale eden kurtarma ekibi yeterli miydi?

Ticari kaygılar nedeniyle THY yönelik karalama kampanyası yürütülüyor olabilir mi?

Schiphol Havalimanı wake türbülansa sebep olacak kapasitede bir uçağın hemen önce indiğini bidiren bir duyuru yapmış mıdır? Malum kule ile yapılan konuşmaya ulaşılamıyor.

Yakıt bitti iddiaları gibi gülünç iddialar gündeme geliyor. Bu uçak yere düştüğü zaman 4100 kilogram yakıt vardı. Yani Bu uçakta Köln'e gidip orada yarım saat çalışabilecek durumda yakıt vardı.

Uçak 1 dakikada 1500 metre düşecek hızza ulaşmış. Motor durmasında bu şekilde bir düşme ihtimali yok.

Önden inen büyük bir uçak varsa bu kazaya sebep olan bizim pilotlarımız mıdır? Bu iddiaları destekleyen elimizde bulgular var.

Başka bir uçak dakika önce piste iniş yapmıştı. Piste iniş yapan uçak bu iddialarla ilgili en tehlikeli olanı... Yani vekt türbülans durumu söz konusu... Bu başka bir uçağın hava akımına kapılma anlamına gelmektedir.

Görgü tanıkları kaptan pilotun yaşadığını ve el salladığını ifade ediyorlar. İnsan sağlığına bu kadar önem veren bir ülke için böyle bir iddia olması üzücü...

İki uçak birbirine yaklaştığında büyük uçağın küçük uçağı uyarması gerekir. Kule ise türbülansa karşı iki uçak arasındaki mesafeyi açmalıydı. En son ana kadar her şey normal görünüyor. Bir tek bilinmeyen nokta var o da önceki inen uçakla ilgili... Bu uçağın bu yükseklikte hızının bu derece düşmesi imkansız bir şey. Bu ancak vekt türbülans durumunda yaşanır. Biz sorularımızın cevabını öğrenmek istiyoruz.

Boston'dan ve Amsterdam'daki Schiphol Havalimanı'na inen Boeing 757 tipi uçak bizim uçağımızdan hemen önce mi inmiştir? Biz bunu merak ediyoruz.

Direk motorların durması ile ilgili iddia neden ortaya atılıyor? O kadar çok kaza sebebi var ki? Niye direk motor arızası ortaya atılıyor? Ben bunda bir art niyet seziyorum. Ben 20 yıldır bu uçaklarda uçuyorum ve her şeyini biliyorum. Simülatörede de hangi durumda ne arıza verir gösteriyorum. Burada motor arızası konusunda hiç bir sebep yok.

TALPA: "KULE, KAPTANIMIZI UYARMALIYDI"

Yorumlar Tüm Yorumlar (38)

Misafir ~ 15 yıl önce
Arkadaslar thy pilotlari dünyaca taninan ve son derece egtimli insanlardir.Amsterdam kule ucagimizi uyarmamis ve bunun neticesinde düsmüstür.Bu konuyu türkiye cumhuriyeti hükümeti kesinlikle arastirmalidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bugünkü haberleride okuduktan sonra gerçektende de insanların öldükleri ile kaldığını düşünüyorum. Günümz ülke ve firma siyasetleri gerçektende çok acımasız. Umarım boeing firması, fransadaki yetkililer ve hollanda hükümeti karakutuda yer alan bilgileri saklama veya değiştirme yoluna gitmez. Keşke mümkün olsa da bu enkazın ve kara kutunun inceleme işlemleri Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yapılabilinseydi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yahu henüz sonucu açıklanan bir şey yok ? Herkafadan bir ses çıkacağına ortaya gerçeklik payı olsada şuan için boş iddalar atılacağına neden beklenmiyor ??? Bende buna anlam veremiyorum !!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Butun hadisenin wake uzerine atilmasi cok yanlis. Dunyanin her yerinde ucaklar bu kadar az mesafe ile takiben iniyorlar. WT etken olabilir ama kesinlikle daha buyuk etkenler var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
TALPA nin yetkilisi bir gun oncede Windshear felan diyor ve tanimlamaya calisiyordu "yukardan asagi wind vs" diyerek. Demekki TALPA daha Windshearin ne oldugunu bile bilmiyor. Simdi de karar degistirmis Wake Turbulance diyor. Demekki onu da bilmiyor: Cunki Wake turbulance arkasindaki ucaga sidetli bir sekilde roll (tono) attirir. Halbu ki ucak yere duz olarak vurmus tabiki sebep her ne ise. Ayni denyo TV deki motor goruntusune bakip, "bakin paller egri kus da girmis olabilir diyordu" Is TALPA ya kaldiysa boyle sacma sapan mesnetsiz iddalari dinlemeye devam edecegiz. Basta Crew olmak uzere olen herkese Allah tan rahmet diliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yaa.. "Alman uzman kazayı değerlendirdi" bölümünde wake turbulance olayına dikkat çekmiştim iki gün evel. bir arkadaş " bir yerden bir kelime okuyup uzmanlık tasarlama" demişti... albuyur güzel arkadaşım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
YOĞUN TRAFİĞİ OLAN HAVALİMANLARINDA DEVAMLI RÜZGAR YÖNÜNÜ TAKİP ETMEKTE VE ZAMAN AYARLAMASI YAPMADA RADAR VE KULE DAHA DİKKATLİ OLMALI VE HER NEKADAR HAVA HUKUKU VE OPERASYON USULLERİNE UYSALARDA ANİ RÜZGAR DEGİŞİKLEKLERİNE KARŞI TRAFİK ARALARINA ÇOK DİKKAT ETMELİDİRLER. BÜYÜK İHTİMAL RADAR- KULE EŞLİ ÇALIŞMASINDA ACELECİLİK OLMUŞ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bence THY yi karalamak için herşey saklansa, tüm konuşmalar, kara kutu neyin kaybolsa bile bildiğim kadarıyla bir amerikan firması olan boing en azından kendi marka imajını kurtarmak adına bu wt olayı doğruysa açığa çıkaracaktır. kaldıki firmanın en gözde müşterisi bu aralar thy galiba. (ve teknik ekibinde kalitesi üst düzey diye biliyorum) yanlışım varsa düzeltin lütfen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
annamadıgım bi terim havacı degilim ama madem böle bişe oldu o kahraman pilotlar ,ekipten ve yolculardan ölenler e allahtan rahmet diliorum ailelerine allah sabır versin diorum ve amsterdam kulesinde çalışan katillerde allahtan diyorum ölen kahraman pilotlarımızın ekibin ve ölen yolcuların kanlarıyla boğulurlar inşallah

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
sanal pilot arkadaşımızı horgörmeyelim kendisine doğrusunu öğretelim.. ICAO regulasyonuna göre Büyük gövde-Kücük gövde arası mesafe uzaklık ölçü birimine göre min 5 NM ,zaman olarak radarsız meydanlarda bu süre 2 dk

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000