05 Mart 2009, Perşembe 08:29:59

TALPA Genel Sekreteri Şen: "Henüz çok erken"

Amsterdam'da bulunan Türkiye Hava Yolları Pilotları Derneği (TALPA ) Genel Sekreteri ve kaptan Pilot Savaş Şen, Hollanda makamlarında açıklanan raporun bir ön rapor olduğunu, buna istinaden yorum yapılamayacağını söyledi.
  • TALPA, kazanın nihai sonucu açıklana kadar SUSsun lütfen. Çok acayip emin iddiaları vardı da.

Hollanda'ya, uçak kazasında yaralanan yolcuları ziyaret etmek ve Hollanda Pilotlar Derneğine ilk günden itibaren gösterdikleri desteğe teşekkür etmek için geldiğini belirten Savaş Şen, açıklanan ön raporu değerlendirdi.

TALPA Genel Sekreteri Kaptan Pilot Savaş Şen, açıklanan raporun, uçaktaki karakutu diye ifade edilen uçuş verilerini veren cihazın verilerine göre yapılmış bir ön rapor olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Olay tüm boyutlarıyla incelenmeye devame edecek. Şimdilik uçaktaki kompenent incelendi, daha sonra diğer bütün faktörler, havacılığın içinde ne varsa, bütün insan faktörleri de dahil olmak üzere her şey incelenecek, kaza sonuç raporu açıklanacak. Bu bilgiler ışığında veriler var, yorum için çok erken. Zaten kaza sonuç raporunda yorumlaması da yapılacak bu işin. Onun için acele edip kamuoyunu yanlış yönlendirmeye gerek yok. Kaza sonuç raporunu bekleyeceğiz. herkes kaza sonuç raporuna göre kendisinde düzeltilmesi gereken bir yön varsa düzeltecek, dolayısıyla bir sonraki önüne geçilecek."

Açıklanacak kesin sonuç raporunda, ilgili herkese, her birime tavsiyelerde de bulunulacağını ve bunun gereğinin yapılacağını belirten Şen, "Sonuçta şu an gördüğümüz, bir teknik arızanın devamında meydana gelen uçak kazası. Ama bunu etkileyen diğer faktörler de var mıdır yok mudur, bunlar, kaza sonuç raporunda olacak. Kaza sonuç raporu hazırlanırken ta uçağın İstanbul'dan buraya kadar gelen bütün uçuşu değerlendirilecek. Hava durumu tekrar değerlendirilecek. Mühendislik, dizayn, hava trafiği, pilotaj, teknik, ne varsa incelenecek, kaza sonuç raporunda açıklanacak. Sabır istiyoruz, sadece sabır." diye konuştu.

Açıklamada yapılan, 'pilotlar uçağı toparlamak istedi fakat yeterli zamanları yoktu' değerlendirmesine de değinen Şen, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Alçak irtifada demek, anlardan bahsediyoruz demek. Tabi sayın heyet açıklayacaktır, kaç feetten başladı, nerde oluştu, hareket eden, 250 kilometre süratle giden bir uçaktan bahsediyoruz. 300 feetler, biz pilotlar için çok kısa sürelerdir. Burada 30 saniyelik bir süreden bahsediyoruz. Burada pilotlarımız nasıl bir yol izlediler bilemiyoruz. Kaza inceleme heyeti bunları tek tek bulup ortaya çıkaracak. Şimdi sebepler ortaya çıkacak. O sebeplerin bir kısmı sayın Van Vollenhoeven tarafından açıklandı. Daha sonra kesin sonuç raporu açıklanacak. Burada kimde ne tür hata oldu? Burada kurumsal kim nasıl bir hata yaptı? Onlar da kesin raporda açıklanacak. İmalatçı firmadan bagaj yükleyen kişiye kadar uzanan bir zincir. Havacılıkta bir sürü faktör vardır. Hava kontrol merkezi vardır, meteorolijik faktör vardır. Bunların hepsi tek tek incelenecek. Hatta pilotlar da kişisel olarak incelenecek. Veya olaya dahil olan başka faktörler de incelenecek. Kaza kırım heyeti sonuçta tavsiyeleri ve yaptırımları ile bir rapor açıklayacak. Bu rapora herkes gereken saygıyı gösterecek. Sonra gereken yapılacak. Şu an açıklanan ön rapor, belli verileri gösteren bir rapor. Bizim için sonuç raporu önemlidir. Heyettekiler, objektif bir şekilde raporu açıklayacaklardır."

Kendilerinin ilk açıklamalarında worteks olayını gündeme getirdiklerini, 'acaba kaza bundan mı kaynaklandı diye Hollanda yetkililerine verilerini sunduklarını hatırlatan Savaş Şen, "Kesin bundan oldu demedik. Diyemeyiz de. Mutlaka heyet bunu da inceleyecek. Bizim bu iddiamızı da açıklayacak." dedi.

Pilotların, son ana kadar ellerinden gelen çabayı gösterdiklerine hiç şüphesi olmadığını vurgulayan Şen, "Sonuç raporu beklenecek. Bizlerin yorumlamasına gerek kalmadan, kaza kırım heyeti tarafından çok yönlü olarak yorumlanarak açıklanacaktır. Kaza kırım heyeti Boeing, Hollanda Sivil Havacılık Kurumu ve Türk Sivil Havacılık Kurumu'ndan oluşuyor. Bu üç gruptan oluşan heyetler çalışacak. Çalışmalar belki bir yılı bulacak. Ama en sonunda doğruyu onlar bulacak." diye konuştu.

TALPA Genel Sekreteri Şen, sonuç raporunun açıklanmasından sonra doğabilecek tazminat hakkı gibi hukuki konularda kendisinin bir şey diyemeyeceğini belirtti. Hollandalı Belediye Başkanı'nın pilotlara madalya takdim meselesi kendi takdiri olduğunu ifade eden Şen, kendilerinin, meslektaşlarının mesleklerini onurlu ve en iyi şekilde yaptıklarına inandıklarını, bu kazanın, meslektaşlarının ne meslek kariyerlerine ne meslek geçmişlerine leke sürecek bir olay olmadığını belirtti.

Kazada hayatını kaybeden meslektaşlarının son ana kadar ellerinden gelen çabayı gösterdiklerine hiç şüphesi olmadığını vurgulayan Şen, "Ben de kazada hayatlarını kaybeden meslektaşlarım ile mesai tanziminde bulunmuş biriyim. THY Tekirdağ uçağındaki pilotlarımız uçuş deneyimi ve tecrübesi yüksek olan, camiamızda bilgisi, becerisi ve tecrübesi ile iyi tanınan kişilik özellikleri ile de örnek alınabilinecek saygın arkadaşlarımızdı. Kendilerine Allah'tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyoruz ve TALPA olarak yakınlarının acılarını paylaşıyoruz." dedi.

TALPA Genel Sekreteri Şen: "Henüz çok erken"

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
TALPA, kazanın nihai sonucu açıklana kadar SUSsun lütfen. Çok acayip emin iddiaları vardı da.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000