25 Mart 2008, Salı 12:30:06

'SUÇLU AYAĞA KALK!'

AirportHaber'in ortaya çıkardığı THY'deki inanılmaz skandal büyük yankı uyandırdı. Bu önemli habere imza atan Airporthaber, şimdi de bayrak taşıyıcı şirket THY'nin bu sorumsuzluğu irdeliyor…

Avrupa Sivil Havacılık Güvenlik Otoritesi (EASA) nın tüm dünyadaki Airbus 320 tipi uçakları için göndermiş olduğu AD (Uçuşa elverişlilik) uygulaması sonrası kanat mafsallarında sorun bulunan TC-JLL kuyruk tescilli Düzce uçağının 500 uçuş saati süresini aşmasına karşın bakımının yapılmadığını ilk kez dün Airporthaber ortaya çıkarmıştı. Haberimiz yayınlandığı andan itibaren büyük yankı buldu, birçok basın yayın organında yer aldı.

AirportHaber, şimdi bu olayın analizini yapıyor ve cevapsız bırakılan sorulara cevap arıyor. Ama öncelikle bütün dünyada harfiyen ve yüzde yüz oranında uyulması gereken AD uyarısı ile ilgili kısa bilgi vermek istiyoruz.

AD, uçak yapım firmalarınca imal edilen uçakların havayolu şirketlerince satın alındıktan sonra o uçaklarla ilgili zaman içerisinde firmaların şikâyetleri doğrultusunda bir değerlendirme yapılması sonucu tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için yayınlanan emirdir. Bu şikâyetler, korozyon, çatlak, aşınma veya malzemenin yanlış seçimi olabilir. Uçak imal eden firmanın ve onlarla iç içe bulunan otoritenin( EASA veya FAA) çıkarmış olduğu bu emri ülkemizde SHGM de çıkartabilir ve uygulanmasını isteyebilir.

AD hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra haberimiz sonrası açıklama yapmak zorunda kalan THY’nin medya kuruluşlarına geçtiği basın bültenine dönelim.

THY tarafından yapılan açıklamada, Türk Hava Yolları’nın bir aşınma konusunda aldığı bu emri 4000 uçuş saatini geçen 22 uçakta yaptığı ve bunlardan sadece birinde yani TC-JLL uçağında aşınma bulduğunu, 4000 saatte bir kontrol edilmesi gereken bu uçağın sol kanadının 2000, sağ kanadının ise 500 saatte kontrol edilmesine karar verildiği belirtiliyor.

Ancak, 17 Mart 2008 de bu uçakta yapılan kontrolde sağ kanat için belirlenen 500 saatlik uçuş süresinin geçildiği ve ilgili mafsalları( sanırız trunnion demek istediler) kontrol ederek limit aşımı ile ilgili bir bulguya rastlamadıklarından tekrar sefere vermekte sakınca görmediklerini ifade ediyorlar.

Şimdi burada THY ye şunları sormak gerekiyor;

a)AD’nin uygulanmaması SHGM’nin her uçak için yaptığı yıllık uçuşa elverişlilik sertifika kontrolü sırasında mı çıkmıştır, yoksa SHGM’ye bir ihbar mı yapılmıştır?

b)17 Mart 2008’deki kontrolde ilgili AD’nin 500 saatlik kontrolünün geciktiği görüldüğünde 500 saatlik süre ne kadar aşılmıştır?

c)THY’nin ‘atladım’ dediği bu hataya sebep olacak üç faktör olan, İnsan kaynaklı, sistem kaynaklı, kasıt kaynaklı olarak düşünüldüğünde SHGM bu hataya karşın 500 saati geçen her uçuş saati baz alınarak sadece maddi ceza vererek mi geçiştirecek yoksa bunun insan hatası olduğuna karar verirse o hatayı yapan insanı, sistem hatası olarak görürse sistemin mutlaka değiştirilmesini, kasıtlı olarak k AD uygulamasının rötara uğradığına karar verirse kimin Form-4 ünü iptal edecektir?

d)Bu AD atlamasında THY mi yoksa Teknik A.Ş mi suçludur?

e)SHGM bu tür hataları daha önce TT’de yaptığı gibi yetkilinin Form-4 iptali gibi değerlendirip hem 500 saati geçen uçuş saati kadar maddi ceza alırken hem de THY yetkilisinin Form-4 İptalini yapacak mıdır?

AirportHaber

'SUÇLU AYAĞA KALK!'

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000