26 Ağustos 2011, Cuma 11:35:21

SKY LINE ŞİRKETİ DE YETKİLENDİRİLİYOR

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün acil durum yer belirleme cihazı olarak bilinen ELT cihazlarının kod sisteminde yaptığı düzenlemelerle ilgili olarak SKY Line şirketi, Eylül ayının ortalarından itibaren yetkilendirilecek.
  • Artex marka ELT'lerin programlama yetkisi yaklasik 2 yildir Ankara Esenboga Havalimanindaki EMAIR Havacilik Bakim Merkezinde mevcuttur.
  • Rahmetli nin helikopterinde ELT bildiğim kadarı ile yoktu.Bunun nedenini SHGM ye sorun.
  • Rahmetli M: Yazıcıoğlunun bindiği helikopterin ELT cihazını hangi bakım kuruluşu takmış ve programlamıştı? Belliki bu cihazın takılması ve programlanması yetkili bir bakım kuruluşu tarafından yapılmalıdır. Acaba o cihaz yetkisiz birisi tarafındanmı takıldı programlandıki işlevini yerine getirmedi?


Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün acil durum yer belirleme cihazı olarak bilinen ve geçen her gün uçuş emniyeti bakımından daha da önem kazanan ELT cihazlarıyla ilgili olarak yaptığı son düzenlemelerden sonra  ARTEX marka ELT cihazlarının programlanması  (kod yüklemesi), test ve bakım  işlemlerinin yapılması için Ankara Esenboğa Hava Limanında bulunan SKY Line bakım kuruluşu da üretici firma tarafından yetkilendirildi. 


Kahramanmaraş’ta düşen BBP liderinin de içinde bulunduğu helikopter kazasından sonra SHGM, COSPAS-SARSAT sisteminde değişiklikler ve düzenlemeler yapmıştı.

SHGM’nin uyarısıyla ELT kod tahsisi prosedürlerinde bazı değişikler yapıldığı ve daha önce tahsisi yapılan ELT kod’larının yeni sisteme uyumlu hale getirilmesi gerektiği bildirilmişti.

Hava araçlarındaki ELT cihazlarının kodlarının değiştirilmesi yetkisi sadece THY Teknik A.Ş’de bulunduğu için bir çok hava aracı kod değişimi konusunda sıkıntı yaşarken bir şirket daha bu konuda yetkilendiriliyor.

THY Teknik’ten sonra işletmelerin kod değişim ihtiyacını gidermek isteyen Sky Line Ulaşım şirketi, ARTEX marka ELT cihazlarının programlanmasını (kod yüklemesi) ve test işlemlerini yaparak; bu işlemleri belgelendirme çalışmalarının son aşamasına geldi.

SKY Line, gerekli eğitimleri tamamlayan personeli ile Eylül ayının ikinci haftası itibariyle sertifikanlandırılmış/yetkilendirilmiş olarak hizmet vermeye başlayacak. Sky Line; bu hizmetine ek olarak IFR4000 test cihazı ile 406mhz yeni nesil her tip ve marka elt cihazlarının yıllık testlerini de yapabiliyor.

Şirketten yapılan açıklamada, konuyla ilgili başvuruların Sky Line’a ait [email protected] adresine yapıldığında, başvuru önceliği ve program dahilinde tüm işletmelere ilgili hizmetler verildiği kaydedildi.

ELT nedir?
ELT (Emergency Locator Transmitter) acil durum yer belirleme vericisi olup, hava araçlarında bulunması zorunludur.

ELT nasıl çalışır?
ELT cihazları otomatik olarak (çarpma/çarpışma/çok sert iniş) veya elle aktif hale getirilir. Aktif hale getirilen cihazlar daha önce yüklenen 15 karakterden oluşan bıkın tanıma kod’unu (hexadecimal kod) sinyal olarak uzay’a yayar, COSPAS-SARSAT sistemine daha önce tanıtılan bu kod, kurtarılması gereken hava aracının hangi ülkeye ve hangi hava aracına ait olduğunu ve konumunu tespit eder.

COSPAS-SARSAT nedir?
COSPAS-SARSAT, 406 mhz frekans bandında yayın yapan vericileri, uydular ve yer istasyonları ile belirleyerek, arama kurtarma görevi yapan merkezlere destek veren bir uydu sistemidir. Alınan sinyaller COSPAS-SARSAT merkezleri aracılığı ile ilgili arama kurtarma birimine iletilerek kurtarılması gereken hava aracına gerekli yardımı zamanında ulaştırılır.

1 Şubat 2009 tarihinden itibaren COSPAS-SARSAT Sistemi, 121,5 MHz ve 243 MHz frekanslarına hizmet vermiyor.

SKY LINE ŞİRKETİ DE YETKİLENDİRİLİYOR

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Artex marka ELT'lerin programlama yetkisi yaklasik 2 yildir Ankara Esenboga Havalimanindaki EMAIR Havacilik Bakim Merkezinde mevcuttur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Rahmetli nin helikopterinde ELT bildiğim kadarı ile yoktu.Bunun nedenini SHGM ye sorun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Rahmetli M: Yazıcıoğlunun bindiği helikopterin ELT cihazını hangi bakım kuruluşu takmış ve programlamıştı? Belliki bu cihazın takılması ve programlanması yetkili bir bakım kuruluşu tarafından yapılmalıdır. Acaba o cihaz yetkisiz birisi tarafındanmı takıldı programlandıki işlevini yerine getirmedi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000