27 Mayıs 2011, Cuma 14:50:53

SEFA İNAN THY ARIZASINI YORUMLADI

Airporthaber Başyazarı Sefa İnan, dün THY uçağının arızası sonrası pilot ile teknisyen arasında yaşanan diyaloğu yorumladı...
  • benim anladıgım, asagıda yangın olsa inmeyecekler yetkimiz yok itfaiye gelsin diyecekler miş.
  • dediğin gibi olsaymış keşke sormadan inseymiş he madem sormuş profesyonellerin dediğini yapsaymış . onur
  • İlgili arıza hold'a alınarak uçak sefere veriliyor. Yani uçağın uçmasını engelleyecek kritik olay değildir.Lütfen unutmayalım teknikte olan personeller yani C/S'ler 4+1 eğitim alarak üniversitede 350 gibi rekor puanlarla bu okullara giren kişilerdir. Kimse kimsenin hayatıyla oynayamaz ama bir C/S Teknik A.Ş adına konuşma yapıyorsa bilinmelidir ki boş yada iş bilmeyen bir personel değildir ve lütfen eleştiri yaparken bunlarıda düşünün. Pilot gerekeni yapma hakkına sahiptir ve gereken insiyatifi kullanıp uygulamıştır.Teknisyen gereken tavsiyelerde bulunmuş son sözü pilota bırakmıştır.Emin olunuz ki teknisyenler, uçan insanların hayatlarını çok daha fazla düşünmektedir. O uçaklarda biz ve ailelerimizde uçmaktadır.C/S-Pilot savaşına çevirmeyi
  • TUM TEKNIK ARKADASLARA..... BU KONU UZERINE ALINMAYIN.KAPTAN BU DURUMDA PROCEDURE GEREGI INIS YAPMAK ZORUNDA...TEKNIGI ARAMADAN...KIM NE DERSE DESIN BIZ ISIMIZI EN IYI SEKILDE YAPMAYA CALISALIM.GERISI VIZILTI....
  • THY Teknik, atmayan sigortayı çıkartacak Boeing firmasına monte edecek... Operasyondan doğan zararı da THY üreticiden talep edecek. Yanık kablo kokusu olduğunda da uçuşu riske etmeyecek ve uçağı getirin diyebilecek teknik kadro yetiştirilecek. Kamyon şoförü ne güzel yazmış, "uçağı sağa çekip durabiliyorsan sigortayı çıkart devam et" diye. Zavallı FO, teknik'ten mantıklı bir cevap alabilirim diye aramış ama aldığı yanıt kamyon şoförü ile aynı.
  • Şükürler olsun ki yazdığın kompleks içeren yazıdan anlaşıldığı kadarıyla pilot değilsin. Ey zavallı... Hangi ülkede bu tip olaylar vatan hainliği ile yargılanıyor? coğrafya bilgin yeterse 3 ülke adı verirmisin? hangi maddi maliyet can güvenliğinin önüne geçebiliyor? bu kadar inisiyatif alabileceğini gösterir bir yazı yazıyorsan, inşaallah herhangi bir uçağa seni yaklaştırmıyorlardır. Bu arada mesleği gereği bilmesi gereken kelimeleri bile telaffuz edemeyen (kaplo kokusu demiş ya) arkadaş bu habere yorum yazıyor ilginç.
  • Havacılık profosyonellerin işidir..olabilir yada belki ler le kararlar verilemez..sonuçta pilotta teknisyenlerde profosyonel.işlerini yapıyorlar ama kuralları uygulamak zorundalar doğru birtanedir ve doğru olan yapılmıştır..
  • UÇAKLARDA SİGORTA NİYE VARDIR ..EĞER HAKİKATEN YANMA NOKTASINA GELMİŞ İSE NEDEN SİGORTA ATMAMIŞ BUNA BAKMAK GEREKİR..YAZILAN TÜM YORUMLAR HAKSIZLIK DEĞİLMİ.. BİR SİSTEM ARIZASI BAŞKA ..E&E FIRE OLMASI BAŞKA BİR EMERGECNY OLAY İKİSİ BİRBİRİ İLE KARIŞTIRILMAMAMLIDIR...HESAP SORMAK İSE BU MESLEKTE OLMAZ KURAL NE DİYORSA ONUN YAPILMASI EN DOĞRU HAREKETTİR..
  • haberi dinlemeden yorum yazdığın belli kaptan 10 dakika boyunca duman yok diyor sen duman çıkmışsa iş bitmiştir diyorsun.
  • tekniğe; geri dönmeye karar verdiğimi ,ama sigortayı çıkarmayı deneyeciğimi söylerdim.geri dönerken bile tutuşma olasılığı gözardı edilmemeli çünkü. tüm olasılıkları (geri dönerken risk kalkmışsa tekrar U dönüşünde ;yakıt durumu vb.)gözönünde bulundurarak durum değerlendirmesi yapardım...müdaheleden önce bile kontrol ,karar pilotta olmalı tabiiki..

İşte Sefa İnan'ın konu hakkındaki yorumu :

Bu arıza ve konuşmaları dikkatle dinlediğimde kimin yanlış yaptığına bir türlü karar veremedim. Yorumumu tarafsız değil de yanlı olarak bir tarafı haklı çıkaracak şekilde yapabilmek de mümkün. Ancak her zaman olduğu gibi,  bu tür olaylara THY’de iken maruz kalan bir kişi olarak,  konuya objektif yaklaşacağım.
Teknik departmandaki sorumlu  arkadaşım ile kokpit arasında geçen telsiz konuşmasına sıklıkla  karşılaşılır. Görevdeyken bu tür sürtüşmeleri ben de yaşadığımdan, konuşmaları duyduğumda olayı adeta yaşadım diyebilirim.

Teknik, uçağın geriye dönmesini istemiyor diğeri ise aşağıdan talimatla yaptırılmak istenen işin kendi görevi içine girmediğini söyleyerek tepki koyuyor. “Aşağı tükürsen sakal ,yukarı tükürsen bıyık” misali bir olay cereyan ediyor.  Teknik masadaki arkadaşımız, kendine göre kolayca halledilecek bir arıza nedeniyle uçağın geriye dönmesini bir türlü kabul edemezken, diğer yabancı kaptan kendi görevi olmayan bu işe müdahil olmak istemiyor. Telsizde konuşan Türk F/O aslında tekniğin dediği uygulama kafasına yatmış gibi ifadeler kullanmasına rağmen kaptanın bunu kabul etmemesi onun da elini bağlamış oluyor. O da haklı.

Genelde Türk kaptanları bu tür olaylarda diyalog içinde olduğu teknik departmanın sözünü dinler ve birazda “Vatan millet Sakarya” tarzı şirket zarara uğramasın mantığı ile yapmak zorunda olmadıkları uygulamayı yaptıkları olurdu. Ancak burada durum farklı. Uçakta yabancı kaptan hakim. Bu nedenle kararı kaptan verecek. Kurallar bakımından kaptan haklı. Belki de yabancı kaptanın uçtuğu şirketlerde bu olaya müdahil olmaları istenmezdi.

Gelelim arızaya;  Equipment Cooling Fans arızası. Ucuş emniyeti ile alakası yok. İki tane fandan biri arızalı. Bu arızayı teknik anında AHM sistemi ( acars)ile aşağıdan görebilir. Ve görmüş ki ‘sigortasını çekin devam edin efendim’ diyor.  Cooling fan’ın motoru yanmış olup kokuyu onun verdiği kesin gibi. Sigorta çekilse koku kalmazdı ve uçak yoluna devam ederdi diye düşünülüyor.

Uçak 12 bin feet’te ve düz uçuşta.  Kokpitte 3 kişi var. Bu irtifada, tekniğin güzel bir şekilde tarif ettiği yere inip sigortayı çekmek aslında basit bir iş ve meseleyi halledecek. Kaptan bir yardımcısını aşağıya yollayabilirdi. Bardağın diğer tarafından bakıldığında ise bu iş kokpit personelinin işi değil. Yani ‘neden inip sigortayı çekmedin’ denemez.

Bir an düşündüm de E&E kompartımanında bulunan Cooling fan’ının sigortasını çekmek için aşağıya inmeyen veya yardımcısını aşağıya yollamayan kaptan E&E kompartımanında yangın çıksa elinde yangın tüpü ile  müdahele etmeyecek miydi?  Şüphesiz edecekti.

Peki; Suçlu var mı? YOK.
Sigorta çekilse,uçak inmeden güvenle sefere devam edilebilir miydi? EVET.

SEFA İNAN THY ARIZASINI YORUMLADI

Yorumlar Tüm Yorumlar (62)

Misafir ~ 13 yıl önce
benim anladıgım, asagıda yangın olsa inmeyecekler yetkimiz yok itfaiye gelsin diyecekler miş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
dediğin gibi olsaymış keşke sormadan inseymiş he madem sormuş profesyonellerin dediğini yapsaymış . onur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
İlgili arıza hold'a alınarak uçak sefere veriliyor. Yani uçağın uçmasını engelleyecek kritik olay değildir.Lütfen unutmayalım teknikte olan personeller yani C/S'ler 4+1 eğitim alarak üniversitede 350 gibi rekor puanlarla bu okullara giren kişilerdir. Kimse kimsenin hayatıyla oynayamaz ama bir C/S Teknik A.Ş adına konuşma yapıyorsa bilinmelidir ki boş yada iş bilmeyen bir personel değildir ve lütfen eleştiri yaparken bunlarıda düşünün. Pilot gerekeni yapma hakkına sahiptir ve gereken insiyatifi kullanıp uygulamıştır.Teknisyen gereken tavsiyelerde bulunmuş son sözü pilota bırakmıştır.Emin olunuz ki teknisyenler, uçan insanların hayatlarını çok daha fazla düşünmektedir. O uçaklarda biz ve ailelerimizde uçmaktadır.C/S-Pilot savaşına çevirmeyi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
TUM TEKNIK ARKADASLARA..... BU KONU UZERINE ALINMAYIN.KAPTAN BU DURUMDA PROCEDURE GEREGI INIS YAPMAK ZORUNDA...TEKNIGI ARAMADAN...KIM NE DERSE DESIN BIZ ISIMIZI EN IYI SEKILDE YAPMAYA CALISALIM.GERISI VIZILTI....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
THY Teknik, atmayan sigortayı çıkartacak Boeing firmasına monte edecek... Operasyondan doğan zararı da THY üreticiden talep edecek. Yanık kablo kokusu olduğunda da uçuşu riske etmeyecek ve uçağı getirin diyebilecek teknik kadro yetiştirilecek. Kamyon şoförü ne güzel yazmış, "uçağı sağa çekip durabiliyorsan sigortayı çıkart devam et" diye. Zavallı FO, teknik'ten mantıklı bir cevap alabilirim diye aramış ama aldığı yanıt kamyon şoförü ile aynı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Şükürler olsun ki yazdığın kompleks içeren yazıdan anlaşıldığı kadarıyla pilot değilsin. Ey zavallı... Hangi ülkede bu tip olaylar vatan hainliği ile yargılanıyor? coğrafya bilgin yeterse 3 ülke adı verirmisin? hangi maddi maliyet can güvenliğinin önüne geçebiliyor? bu kadar inisiyatif alabileceğini gösterir bir yazı yazıyorsan, inşaallah herhangi bir uçağa seni yaklaştırmıyorlardır. Bu arada mesleği gereği bilmesi gereken kelimeleri bile telaffuz edemeyen (kaplo kokusu demiş ya) arkadaş bu habere yorum yazıyor ilginç.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Havacılık profosyonellerin işidir..olabilir yada belki ler le kararlar verilemez..sonuçta pilotta teknisyenlerde profosyonel.işlerini yapıyorlar ama kuralları uygulamak zorundalar doğru birtanedir ve doğru olan yapılmıştır..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
UÇAKLARDA SİGORTA NİYE VARDIR ..EĞER HAKİKATEN YANMA NOKTASINA GELMİŞ İSE NEDEN SİGORTA ATMAMIŞ BUNA BAKMAK GEREKİR..YAZILAN TÜM YORUMLAR HAKSIZLIK DEĞİLMİ.. BİR SİSTEM ARIZASI BAŞKA ..E&E FIRE OLMASI BAŞKA BİR EMERGECNY OLAY İKİSİ BİRBİRİ İLE KARIŞTIRILMAMAMLIDIR...HESAP SORMAK İSE BU MESLEKTE OLMAZ KURAL NE DİYORSA ONUN YAPILMASI EN DOĞRU HAREKETTİR..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
haberi dinlemeden yorum yazdığın belli kaptan 10 dakika boyunca duman yok diyor sen duman çıkmışsa iş bitmiştir diyorsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
tekniğe; geri dönmeye karar verdiğimi ,ama sigortayı çıkarmayı deneyeciğimi söylerdim.geri dönerken bile tutuşma olasılığı gözardı edilmemeli çünkü. tüm olasılıkları (geri dönerken risk kalkmışsa tekrar U dönüşünde ;yakıt durumu vb.)gözönünde bulundurarak durum değerlendirmesi yapardım...müdaheleden önce bile kontrol ,karar pilotta olmalı tabiiki..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000