08 Nisan 2010, Perşembe 13:50:26

SAS HAVACILIK SESSİZLİĞİNİ BOZDU

AirportHaber’de yayınlanan ve ardından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı baskınlar sonucu SAS Havacılık sessizliğe gömülmüştü. O sessizlik bugün bozuldu ve şirketten açıklama geldi.
  • adama lufthansa teknik inanmış bizimkiler kontrole bile gitmemiş demekki bizimkiler bu işi daha iyi biliyo hayretedilecek bi durum
  • alayı reklam...
  • güzel tesismiş yazık olmuş
  • acaba lufthansa'nın yolladığı dilekçeyi anlayabilmişmidir shgm.
  • sivil havacılık bu zamana kadar burayı hiç mi denetlemedi ? denetlediyse neden bu eksiklikleri bulmadı ? hayır madem eksiklik yok neden anlaşmaya onay vermedi ? burda ya sivil havacılık ya SAS yada airport haber yalan söylüyor !
  • Allah aşkına bu SHGM yi denetleyecek bir mercii yokmu.Nasıl bu kadar başlarına buyruk olabiliyorlar,nasıl müracaatlara cevap vermezler.Nasıl iflas ettim diyen şirketlerin çalışanlarını mağdur ederler.Şirket kuruluşlarında aldıkları teminat mektuplarını ne yaparlar.Her battım diyen şirketin çalışanları mağdur durumda.SHGM nin görevi nedir biri açıklasada bizlerde anlasak.
  • bazıları yapar bazıları ise sadece seyretmekle kalmaz ayrıca engel olur
  • Adamların binasının tepesinde tam 3 senedir kocaman harflerle SAS AVIATION SERVICE yazısı var.3 senedir ACT y, MNG yi,ONUR u denetlemeye gelen SHGM eipleri bu yazıyı görüp arkadaş burda ne oluyor diye neden sormamış,üstelik 3 seferde yetki için müracaat edilmiş.Hem lüfthansa dan hem SAS tan gelen başvurulara neden cevap verilmemiş.Ortada birşeyler dönüyor ama hayırlısı.
  • Herkes birbirinin kuyusunu kazmaya çalışıyo, airporthaber yorum yapma fırsatı sunduğu için her önüne gelen, bilgili ya da bilgisiz kişiler dahil yorum yapıyorlar, böyle giderse bütün havayolu şirketleri aman haberimiz çıkmasın diye dua etmeye başlayacaklar. Yok ah aldınız, yok haksızlık yaptınız alın başınıza ne geldi gibi yorumlar okudum diğer haberlerde, bu nedir ya? Havacılık ah almayla vermeyle olmaz ki...
  • populizm yapma s.z.o hep iyilerden bahsetmişsin yaptığın hatalardan da bahset
ACT Havayolları ve SAGA Havayolları’na verilen ilk cezalara neden olan SAS Havacılık Şirketi’nin AirportHaber’e gönderdiği açıklama. Açıklamada SAS Havacılık ve şirketin sahibi Salih Zeki Öztürk’ün bugüne kadar yaptığı çalışmalar dikkat çekiyor. Ancak SAS Havacılık tarafından yapılan komponentlerin yetkisiz bir şekilde tamir edildiğinden bahsedilmemiş.

İşte o açıklamanın tamamı…

Sayın Ali Kıdık;
 
Hafta başından beri şirketimizi hedef alan haberleriniz üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması  lüzumlu hale gelmiştir.
 
1. Haberlerinizde de belirtmiş olduğunuz üzere uçak mühendisiyim ve 1987 yılından beri,yani ülkemizdeki özel havacılık tarihinin en başından beri , değişik havayollarında Teknik’ten sorumlu en üst pozisyonlarda görev aldım.2003 yılı başında da görevimi yeni Genel Müdüre devrederek MNG Teknik’ten ayrıldım.

2. Nisan 2003 yılında kendi şirketimi kurarak ticaret yapmaya başladım ve 2007 yılından itibaren de hizmetlerimizi Atatürk Havalimanında kendi öz kaynaklarımız ile yapmış olduğumuz binada sürdürmekteyiz.
 
3. Şirketimiz , inşaatının bitimini takiben,SHY 145 yönetmeliğinde yazılı olan ve SHY -145 Yetki Belgesi almak için gerekli olan tüm koşulları yerine getirerek  2007 yılından beri bu güne kadar Haziran 2007,Mart 2009 ve Şubat 2010 da olmak üzere tam üç kere başvuruda bulunulmuştur.Ancak bırakın denetlemeyi,şirketimize cevap dahi verilmemiştir ve şirketimiz de hakkını kanuni yollarla aramak zorunda kalmıştır.SHGM ile şirketimiz arasındaki dava halen sürmektedir.

4. Şirketimizkurulduğu günden bu güne kadar hiçbir şekilde ve hiçbir firmaya JAA Form 1 yada EASA Form 1 yayınlamamıştır ve bu konuda zaten yetkisi de yoktur.Uçağa takılan parçaların mutlaka sertifikalı olmasının zorunlu olduğu düşünülürse yazılarınızda bahsi geçen münferit birkaç işin SHGM ye karşı sorumlu olan havayolları tarafından ülkemizdeki yetkili kuruluşlara  yada yurt dışındaki kuruluşlara sertifikalandırılmış olması gereklidir ki bu bizim sorumluluğumuz  dışında bir konudur.
 
5. Şirketimizin Elektronik Atelyesi ekteki resimlerden de kolaylıkla görüleceği üzere THY Teknik’ten sonraki ülkemizdeki en donanımlı Elektronik Atelyesidir.AIRBUS’ın bir kuruluşu olan EADS tarafından imal edilenATEC 4000 serisi universal test cihazı ile 26 adet Airbus kompüterinin test ve tamiri yapılabilmektedir ve şirketimiz bu cihazın sadece kurulumu  için  EADS firmasına ciddi ödemeler yapılmıştır.Bunun yanı sıra gene resimlerden gördüğünüz diğer test cihazlarımız ile birlikte kapasitemizin yaklaşık 140-150 komponenti bulacağı hesaplanmaktadır.
 
6. Şirketimiz i 2007 yılında Lufthansa Teknik ile bir işbirliği anlaşması imzalamıştır.Bu anlaşmanın gereği olarak, şirketimizin SHGM den yetki alması halinde Lufthansa Teknik bir kısım işlerini ülkemizdeki ucuz işgücü avantajını dakullanarak şirketimizde yaptıracaktı.Bu durum Lufthansa Teknik’in  Sales and Marketing Director’u tarafından SHGM’ye 18.03.2009 tarihinde bir mektupla bir kez daha hatırlatılmış ancak buna rağmen yetki başvurumuz olumsuz sonuçlanmıştır.Bunun üzerine Luftansa Technic anlaşmayı iptal ederek projeyi bir komşu ülkeye kaydırmıştır.Ülkemizin ekonomik kaybının yanı sıra adı geçen firmanın üstün bakım standartları olduğu düşünülürse ülkemiz havacılığı için bir fırsatın kaçtığı söylenebilir.AyrıcaLufthansa Technic gibi bir firmanın ülkemizde çalışmak için şirketimizle böyle bir anlaşma yapmış olması bile şirketimizin ciddiyeti konusunda belki bir fikir verebilir.

7. Şirketimizin parça satış yetkisi olmadığı halde uçak parçası sattığı iddiası da kesinlikle doğru değildir çünkü dünyanın hiçbir yerinde parça satış yetkisi diye bir yetki yoktur.Ancak bunun yerine parça satışının hangi kurallara ve belgelere göre yapılması gerektiğini ,FAA Advisory Circular 00-56A’a göre düzenleyen kuruluş olan Aviation Supplier Assosiciaton  tüm tedarikçilere  standartları karşılamaları halinde  yetki vermektedir.Şirketimiz de ASA 100 akredite bir kuruluştur ve tüm parçaları da FAA’in yayınlamış olduğu Advisory Circular 00-56A ya göre yapmaktadır. Ayrıca Aviation Supplier Association ‘ın 2009 yılı Ağustos ayında tesislerimizde yaptığı “Audit” ile buaudit sırasındaki bulgular karşılığındaşirketimizin yapmış olduğu “corrective action” lar bir rapor halinde SHGM’ye sunularakülkemizdeki ilk ve şimdilik tek ASA 100 akredite kuruluş olduğumuz  bir yazı ile bildirilmiştir.

8.Bunun yanı sıra , ülkemizdeki havayollarının ikmal departmanlarının satın alım yaptığı tedarikçilerin nasıl denetlendiği de bir başka sorundur ,çünkü dünya üzerinde binlerce şirket internet üzerinden parça alım satımı yapmaktadır vebunların bir kısmının deposu bile bulunmamaktadır.Oysa tesisimizde satılan tüm parçaların stoklanma koşulları,sertifikaları gibi ayrıntılar kolayca SHGM tarafından denetlenebilir.Şirketimize burada da çok büyük bir haksızlık yapıldığı düşüncesindeyiz.Kaldı ki haberinize konu olan son olaylarda şirketimiz tarafından gerek yurt içindeki ve gerekse yurt dışındaki “EASA Approved Shop”larda  dual (EASA ve FAA) sertifikalandırılmış  komponentler bile sırf  şirketimizden alınmış olduğu  için SHGM tarafından değiştirilmesi istenmiştir. 
 
9.Şirketimiz ayrıca sadece FAA kurallarına göre işletilen EASA dışındaki ülkelere bakım hizmeti verebilmek içinFAA’e de Bakım Yetkisi talebinde bulunmuş ve başvuru yapan 35 kuruluş arasında 9 uncu sırada bulunduğumuz şirketimize 9.Mart.2010 tarihli FAA den alınan elektronik posta mesajı ile belirtilmiştir.

Sayın Kıdık;

Yukarıda da özetlemeye çalıştığım gibi şirketimizin kurallar dışında hareket etmek gibi bir düşüncesi olmamıştır tam aksi iş yaptığı tüm dallarda yetkilendirilme çabası içinde olmuştur.Bu gün yaşanan olumsuzlukların temelinde şirketimizin yetkisiz iş yapma çabası değildir kaldı ki yetkisiz iş yapılmasının önüne geçmenin en kolay yolu kontrol altına almaktır yani“YETKİLENDİRMEKTİR”.Ancak o zaman sektördeki tüm işler kolaylıkla denetlenebilir  hale gelecektir.
Sorumlu yayıncılığınızın gereği olarak açıklamalarımızın yayınlanacağını ümit etmekteyim.
 
Saygılarımla.
Salih Zeki ÖZTÜRK





 








©AirportHaber.com
SAS HAVACILIK SESSİZLİĞİNİ BOZDU

Yorumlar Tüm Yorumlar (30)

Misafir ~ 14 yıl önce
adama lufthansa teknik inanmış bizimkiler kontrole bile gitmemiş demekki bizimkiler bu işi daha iyi biliyo hayretedilecek bi durum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
alayı reklam...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
güzel tesismiş yazık olmuş

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
acaba lufthansa'nın yolladığı dilekçeyi anlayabilmişmidir shgm.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
sivil havacılık bu zamana kadar burayı hiç mi denetlemedi ? denetlediyse neden bu eksiklikleri bulmadı ? hayır madem eksiklik yok neden anlaşmaya onay vermedi ? burda ya sivil havacılık ya SAS yada airport haber yalan söylüyor !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Allah aşkına bu SHGM yi denetleyecek bir mercii yokmu.Nasıl bu kadar başlarına buyruk olabiliyorlar,nasıl müracaatlara cevap vermezler.Nasıl iflas ettim diyen şirketlerin çalışanlarını mağdur ederler.Şirket kuruluşlarında aldıkları teminat mektuplarını ne yaparlar.Her battım diyen şirketin çalışanları mağdur durumda.SHGM nin görevi nedir biri açıklasada bizlerde anlasak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bazıları yapar bazıları ise sadece seyretmekle kalmaz ayrıca engel olur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Adamların binasının tepesinde tam 3 senedir kocaman harflerle SAS AVIATION SERVICE yazısı var.3 senedir ACT y, MNG yi,ONUR u denetlemeye gelen SHGM eipleri bu yazıyı görüp arkadaş burda ne oluyor diye neden sormamış,üstelik 3 seferde yetki için müracaat edilmiş.Hem lüfthansa dan hem SAS tan gelen başvurulara neden cevap verilmemiş.Ortada birşeyler dönüyor ama hayırlısı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Herkes birbirinin kuyusunu kazmaya çalışıyo, airporthaber yorum yapma fırsatı sunduğu için her önüne gelen, bilgili ya da bilgisiz kişiler dahil yorum yapıyorlar, böyle giderse bütün havayolu şirketleri aman haberimiz çıkmasın diye dua etmeye başlayacaklar. Yok ah aldınız, yok haksızlık yaptınız alın başınıza ne geldi gibi yorumlar okudum diğer haberlerde, bu nedir ya? Havacılık ah almayla vermeyle olmaz ki...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
populizm yapma s.z.o hep iyilerden bahsetmişsin yaptığın hatalardan da bahset

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000