13 Haziran 2014, Cuma 08:13:03

RİZE-ARTVİN HAVALİMANI YILDA 900 BİN KİŞİYİ AĞIRLAYACAK

Rize Kent Konseyi Rize-Artvin Havaalanı Çalışma Grubu Başkanı Metin Topçu, açıldığında Rize-Artvin Havalanı'nın yıllık yolcu kapasitesinin başlangıçta 600-900 bin arasında değişeceği, yıllık uçak trafiğinin ise 6-9 bin uçak arasında olacağının hesaplandığını ifade etti.
  • Dusunmeden konusmak cok guzel bir sey olmali bazilari icin.ortalama gunde onbes inen onbes kalkan ucak olsa toplamda 30 eder. 30 ×360 =10.800 EDER Bu hesap bukadar basit .basit olmasindan ziyade ekran klavvyecileri is olsun diye yorum yapiyolar.yeterki havaalani yapilsin da sizin gibir cekemeyen sanal klavyeciler elestiri yapip durun yorumlarda.selemeyenlere uydu anteni bedava rize havaalaninda
  • Yeşilköyde oturan bir kişi SAW'a 70km mesafede. Trabzon Rize arası ise 80km. Eminim çok daha kısa sürede ulaşıyordur Rize'ye. Bu kadar hesabını bilen bir milletiz.
  • Ne konuştunuz be ne karın ağrısıdır bu bi ile havalimanı yapıldımı sadece yolcular için yapılmaz orası işsizliğinde kapısı olur kimse evini terkedip başka yere gitmez iş için oyüzden ufacık beyninizli ufak düşünmeyin o havalimanı olacak
  • Boyle bir sacmalik olamaz ya! 850 bin yolcunun artvin ve rizeden geldigi kadar buyuk bir yalan olamaz yahu 500 binde gumushane ve giresundan geldi diyelim bu Trabzonlular ucagi kullanmiyor mu ? boyle bir sacmalik olmaz.Hayir yani oyle bir salliyorlar ki gidip havalimanindan bilgide alamiyorsunuz personelden baskasina bilgi veremiyoruz diyorlar.Ama normal bir insan bile anlar bunun palavra bir deger oldugunu.ben yillardir ucuyorum yolcu olarak yanimda 45-50 kisiyle tanismisimdir Allah sahidim hepsi Trabzonluydu.Yani bu da bir ornek mesela.Uzun lafin kisasi bi isi yapmadan once faydasiz bir is oldugunu bilip ona boyle sacma sapan degerle destek cikmaya calisiyorlar
  • Yazık paralara. Ölü bir hacalimanı olarak tarihe geçecek
  • Memleket bizim rize bizim zorunuza gitmesin havaalani aciliyo diye bukadar olmaz siz vatan hainisiniz cekemez insanlar
  • Rizeye havalimanı düşündürücü
  • Ben ce rizeye gerek yok trabzon nelerine yetmiyo hemen yan illeri
  • Yilda 6000-9000 ucak demek gunde 15-30 arasi ucak seferi demek. Yoksa ben mi yanlis hesapliyorum? Ortalama her saatte bir seferi bircok buyuk ilimiz bile kapasite olarak kaldiramiyorken Rize icin on gorulen tahmin dogrumudur?
  • 3000 6000 arasi yillik sefer mi? :) :) :)

Rize Kent Konseyi Rize-Artvin Havalimanı Çalışma Grubu Başkanı Metin Topçu, Rize'de havalimanı tartışmalarının 40 yıllık bir mesele olduğunu, 2011 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve sivil toplum kuruluşlarının katkıları ile kapsamlı bir rapor hazırlandığını belirtti.

Deniz üzerine dolgu yapılarak kurulması planlanan Rize-Artvin Havalimanı'nın fizibilite çalışması tamamlandı.

Raporda, Rize'nin coğrafi konumu itibarıyla Kafkasya, İran, Orta Asya ve Asya ile Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki geçiş güzergahlarından birinde bulunmasının ulaşım sektöründeki önemini ortaya koyduğunu vurgulayan Topçu, Ovit Tüneli'nin tamamlanması ve Doğu Karadeniz Lojistik Merkezi'nin yapılması ile havalimanın çok daha büyük ihtiyaç olacağının ortaya çıktığını ifade etti.

Trabzon Havalimanı'nı yılda yaklaşık 2 milyon 470 bin yolcunun kullandığını, sadece Türk Hava Yolları'nın verilerine göre yaklaşık 850-900 bin yolcunun Rize ve Artvin'den geldiğinin tespit edildiğini dile getiren Topçu, Rize ve Artvin'in tek ulaşım imkanının Karadeniz sahil yolu olduğunu ve havalimanı ihtiyacının rakamlarla ortaya konulduğunu vurguladı. Topçu, açıldığında Rize-Artvin Havalanı'nın yıllık yolcu kapasitesinin başlangıçta 600-900 bin arasında değişeceği, yıllık uçak trafiğinin ise 6-9 bin uçak arasında olacağının hesaplandığını ifade etti.

İyidere-Fındıklı arası sahil kesimi incelendi

Rize-Artvin Havalimanı için ilgili bakanlığın, İyidere'den Fındıklı ilçesine kadar deniz dolgusu ile havalimanı yapılabilecek alanlarda inceleme yaptığını ve hazırlanan raporunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ulaştırıldığını anlatan Topçu, şunları söyledi:

"Bölgede deniz dolgusu yapılabilecek dört yerde inceleme yapıldı. İncelemeler sonucunda dağların yüksekliği, yaşam yoğunluğu ve denizde dolgu yapılacak alanlar değerlendirildi. Rize-Artvin Havalimanı fizibilite çalışması sonucunda uluslararası kriteri sağlayan yer olarak Gündoğdu Balıkçılar mevkisi ile Çayeli tünel çıkışından Pazar Kız Kulesine kadar olan bölge tespit edildi. Çalışma kapsamında bakanlık ÇED raporu için ihaleye çıktı" diye konuştu.

Havaalanları arasında 12. sırada yer alacak

Türkiye'de 71 ilde havalimanı olması için hükumetin çalışma programı bulunduğunu vurgulayan Topçu, şöyle devam etti:

"Rize ve Artvin olarak havalimanı olmayan iller arasında olmak istemiyoruz. Bölge için yapılacak havalimanı çok kapsamlı ve önemli bir değer olacak. Başbakanımız bölgeye hak ettiği değeri veriyor. Rize'de yapılacak havalimanı yolcu potansiyeli bakımından verilere göre Türkiye'deki 52 havalimanı arasında 12. sıraya yerleşiyor, Konya ve Samsun'u yakalıyor, Malatya'yı geçiyor. Nüfus yoğunluğu bakımından iki katı yoğun olan illeri geride bırakıyor. Bu rakamlar turizm verileri olmadan ortaya konan rakamlar. Uluslararası ölçüleri sağlayan ölçülerde yapıldığı takdirde Karadeniz'de tek olacak. Bu veriler ele alındığında kapasitesi ve yeri bunlar hesap edilerek belirlenmeli. Fizibilite çalışmalarında Gündoğdu-Çayeli ve Çayeli-Pazar arasında belirlenen iki yer de uygundur. Başbakanımız hangisine karar verirse versin Rize ve Artvin'in hayrınadır."

"Turizme büyük katkı sağlayacak"

Bölgenin tek kalkınma şansının turizm olduğunu dile getiren Topçu, şöyle devam etti:

"Rize'de sanayinin olma şansı yok. Hava, kara, deniz taşımacılığı olmadığı takdirde ilerleme şansınız yok. Dünyada bir cennet varsa bu mutlaka Rize'dir. 'Dünyada' diye başlayan birçok özellik bu bölgede var. Artvin de aynı şekilde atılımı ve açılımı bekleyen çok bakir bir bölge. Havalimanı temeli atıldığında turizm sektöründe çok ciddi yatırımlar da bölgeye gelecektir. Havalimanı yapıldığı zaman 850-900 bin tespit ettiğimiz yolcu sayısı 2023 yılını bulmadan yaklaşık 3-4 milyona ulaşacaktır. Planlanması yapılırken bunlar gözetilerek yapılmalıdır."

Rize'de hava yolu acentesi bulunan Ahmet Ali Oral ise kentte havalimanının olmazsa olmazlardan biri olduğunu belirterek, "Yapılacak havalimanı Rize için bir milat olacak. Rize'de Karadeniz Sahil Yolu yapılmadan önce ulaşımda sorunlar vardı. Karadeniz Sahil Yolu'nun yapılması ile havalimanı gündeme geldi. İnanıyorum ki havalimanı Rize'ye turizm açısından büyük katkı sağlayacak" dedi.

RİZE-ARTVİN HAVALİMANI YILDA 900 BİN KİŞİYİ AĞIRLAYACAK

Yorumlar Tüm Yorumlar (23)

Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Dusunmeden konusmak cok guzel bir sey olmali bazilari icin.ortalama gunde onbes inen onbes kalkan ucak olsa toplamda 30 eder. 30 ×360 =10.800 EDER Bu hesap bukadar basit .basit olmasindan ziyade ekran klavvyecileri is olsun diye yorum yapiyolar.yeterki havaalani yapilsin da sizin gibir cekemeyen sanal klavyeciler elestiri yapip durun yorumlarda.selemeyenlere uydu anteni bedava rize havaalaninda

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Yeşilköyde oturan bir kişi SAW'a 70km mesafede. Trabzon Rize arası ise 80km. Eminim çok daha kısa sürede ulaşıyordur Rize'ye. Bu kadar hesabını bilen bir milletiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kendini b.. sananlar ~ 10 yıl önce
Ne konuştunuz be ne karın ağrısıdır bu bi ile havalimanı yapıldımı sadece yolcular için yapılmaz orası işsizliğinde kapısı olur kimse evini terkedip başka yere gitmez iş için oyüzden ufacık beyninizli ufak düşünmeyin o havalimanı olacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Boyle bir sacmalik olamaz ya! 850 bin yolcunun artvin ve rizeden geldigi kadar buyuk bir yalan olamaz yahu 500 binde gumushane ve giresundan geldi diyelim bu Trabzonlular ucagi kullanmiyor mu ? boyle bir sacmalik olmaz.Hayir yani oyle bir salliyorlar ki gidip havalimanindan bilgide alamiyorsunuz personelden baskasina bilgi veremiyoruz diyorlar.Ama normal bir insan bile anlar bunun palavra bir deger oldugunu.ben yillardir ucuyorum yolcu olarak yanimda 45-50 kisiyle tanismisimdir Allah sahidim hepsi Trabzonluydu.Yani bu da bir ornek mesela.Uzun lafin kisasi bi isi yapmadan once faydasiz bir is oldugunu bilip ona boyle sacma sapan degerle destek cikmaya calisiyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
OEJN ~ 10 yıl önce
Senin Trabzonlu oldugun kesin.Çatlayın patlayın.Rize de yapılacak Gümüşhane de Ordu-Giresun da yapılıyor.Tabi günde 30 uçak iniyorsa 10 uçağa inecek Trabzonluların derdi bu.
artvinli ~ 10 yıl önce
Bu kadar turist üfürme rakamlar;Artvin Hopa üzeri Batum Trabzon var .Siz onca halka orada devamlı çalışabilecek 30 tane fabrika yapın da inşaat süresinden sonra halkın çalışmalarına imkan olacak ekmek teknesi olacak fayda sağlayın.Her vilayette yapılan içi boş havalimanı inşaatçılarına yarar.Zaruri ihtiyaçlar karşılansın.
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Yazık paralara. Ölü bir hacalimanı olarak tarihe geçecek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Memleket bizim rize bizim zorunuza gitmesin havaalani aciliyo diye bukadar olmaz siz vatan hainisiniz cekemez insanlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Rizeye havalimanı düşündürücü

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Ben ce rizeye gerek yok trabzon nelerine yetmiyo hemen yan illeri

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yillik ucak? ~ 10 yıl önce
Yilda 6000-9000 ucak demek gunde 15-30 arasi ucak seferi demek. Yoksa ben mi yanlis hesapliyorum? Ortalama her saatte bir seferi bircok buyuk ilimiz bile kapasite olarak kaldiramiyorken Rize icin on gorulen tahmin dogrumudur?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 10 yıl önce
3000 6000 arasi yillik sefer mi? :) :) :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000