28 Mart 2011, Pazartesi 13:23:07

PİTOT FACİASI DİREKTEN DÖNDÜ

Türk Hava Yolları Cargo’ya ait Airbus 310 tipi uçağının kaptan pilotu, tırmanış sırasında pitot tüpündeki arıza sebebiyle hızı 37 knot’a kadar düşürdü, uçak 8 bin feet irtifa kaybetti. Faciayla sonuçlanabilecek olay ucuz atlatıldı.
  • ADI: YORUM Sizinde yazdiginiz bir yorum, diger arkadaslarda yorumluyor. Kimse kimseyi suclamiyor. Duyguyla degil mantikla okuyun. Konusma tarziniz agresif bir tarz. Turkcede AYIP kelimesini bir sozlukde arastirmanizi oneriyorum, uygunmu acaba diye. Arkadaslarin ifadesi nasil stall olunmus acaba diye. Buna Brainstorming diyebiliriz. Dogal rasyonel bir yaklasim. Kisiler, Kurumlar ve Sirketler isabet alinmasi burada dogru bir yaklasim tarzi degil. Size bir Kitap : OFKE TUZAGI Dr.LES CARTER oneriyorum. Saygilarimla herkese emniyetli ve huzurlu ucuslar ve yorumlar diliyorum.
  • Yahu hemen her türlü olayda,hiç araştırmadan ne olduğunu bilmeden direkt olarak pilotları suçlayıcı açıklamaları nasıl yapabiliyorsunuz? Birde bir kaptan olarak hemde altına imzanızı atarak.. 310 gibi bir tayyare perdövites olmuş,adamlar bu tayyareyi bir şekilde havada tutmuşlar,daha ne olduğunu kesin olarak bilmeden,dinlemeden hemen suçlayıcı ifadeler..Çapraz kontrol yapılmamış mı,standby sürate bakılmamış mı?Senin tayyaren bir stall olsun bakalım sen bakabilecekmisin o dediklerine.Bu camiada pilotun pilota yaptığını kimse yapamaz.Birde yok birliktelik,Talpa vs. diyoruz. Hepsi yalan. Hata yapanı,daha hata yaptığı bile kesinleşmeden ilk bizler asıyoruz darağacına. Ayıptır.Yazıktır.
  • Öncelikle ekibe ve camiaya geçmiş olsun.Sanırım tüm accident ve incident'lar konusunda olduğu gibi bu olay hakkında yorum yapmadan önce olayın tam teknik açıklamasını beklemek daha uygun olur.Ekibi zan altında bırakmak kimseye birşey kazandırmaz.Zamanı gelince bulguların değerlendirilmesi sonucunda tam ve gerçek açıklama nasılsa yetkililerden gelecektir.
  • 1. Bu sürati nerede okumuşlar? 2. Çapraz kontrol yapılmamış mı? 3. Standby sürat saati ile kontrol ve diğer saatler ile kıyaslama yapılmış mı? 4. Pitch Attitude bir referans vermemiş mi? Çok büyük geçmiş olsun. Capt. Abdullah DALDAKOYAR
  • A-310 uçağını full takatla yüksek varyo tırmandırmak isterseniz (normal tırmanış süratinin altında ani tırmanmak için), çok güçlü motor takatından dolayı düşürdüğünüz sürati yakalamak için hızla varyoyu artırır ve uçak anormal tırmanabilir.Ancak sürat düşüşünü görüp stall sürate yaklaşmadan varyoyu azaltmak gerekir.Sanırım bu yapılamadığından ani sürat düşüşü uçağı stall yapmış.Uçak stall olunca hücüm açısı yüksek ise (ki yüksek varyo ile tırmandığından) full takat uygulansa bile stall u kurtarmaz ve bahsedildiği gibi 8000 ft. gibi irtifa kaybedebilir.İiyiki irtifa müsaitmiş.çok geçmiş olsun.
  • pitot tube bir teknik terimdir ironi nin Türkçesini sözlükten öğren de Türkçeni geliştir belki sende ögrenirsin sanmam ama
  • Pilot değilim fakat internetten inceledeğim kadarıyla, A-310 uçağı için; uçak burun aşağı da olsa, burun yukarıda olsa, düz uçuşa geçebilmek için gazın kesilmesi isteniyor. (thrust reduction = gazın kesilmesi diye yorumladım) Yoksa burun yukarı durumda burun BASTIRILAMAYABİLİRMİŞ. Garip geldi ama tekrar tekrar okudum. Bilgili arkadaşlar detaylı bilgi verirse, sevinirim.
  • O kadar yorum yapılmış, elle tutulur yapıcı bir yorum sadece bir kişiden gelmiş, gerisi birbirine saldırmış havanda su dövmüş... Yazık...
  • Arkadaslar OKUMAK lazimmis. Aranizda kac kisi okuyor. Memory Items diye birsey var. Unreliable Airspeed Pitch/Power degerleri bunlardan biridir. Sacmalayan gostergelerden dolayi kahramanliga yol acilmadan devam edilir. Sirketimizin ne kadar bol kaynaklari var. UCUS EGITIM BILGI NOTLARI yayinimizi kaciniz okuyor. Emniyetli ucuslar Not: Birbirimize saldirmakda dunyada bir numarayiz.
  • Stall başlangıcında yeterli irtifalarının olması büyük şans olmuş..8000 feet kaybedip 310 gibi bir uçağı stall dan çıkarmak kolay bir iş değil..Ekibe geçmiş olsun dileklerimle. Bildiğim kadarıyla uçakta çift pitot var..Sağ ve sol pitotlardan alınan değerlerın farkli olması durumunda uçakta herhangi bir ikaz mekanizması devreye girmez mi?

Türk Hava Yolları kargo uçağı facianın eşiğinden döndü. Beyrut seferi yapan Turkish Kargo’ya ait Airbus 310 tipi uçak tırmanış sırasında göstergedeki hata yüzünden az kalsın düşüyordu.

Yürekleri ağızlara getiren olay şöyle yaşandı: Turkish Cargo’nun Airbus 310 tipi uçağı Beyrut seferini yapmak için kalkışını gerçekleştirdi.

Uçak tırmanışını henüz tamamlamamışken hız göstergesi, uçağın gerektiğinden fazla süratte olduğunu gösterdi.

Bunun üzerine uçağın kaptan pilotu gazı azalttı. Uçağın sürati bir anda 37 knot’a kadar düştü. Uçak binlerce metre yüksekte iken aniden irtifa kaybetmeye başladı. 8 bin feet civarında irtifa kaybeden uçakta 2G kuvvetinde basınç oluştu. Uçağın kaptan pilotu stall olan uçağı yüksek irtifada havada tutundurmayı başardı.

Uçak Atatürk Havalimanı’na getirildikten sonra FDM merkezinde kara kutular incelemeye alındı. Olayla ilgili Airbus’a bilgi verildi. Airbus mühendisleri Türkiye’ye gelerek uçakla ilgili incelemelerde bulundu. Uçağın karakutusu da incelenmek üzere Airbus’a gönderildi.

Uçakta uçuş emniyetini riske edecek bulguya rastlanmadı. Uçak sefere verildi. Ancak uçağın iki pilotu inceleme tamamlana kadar uçuştan kesildi.

THY Cargo’ya ait Airbus 310 tipi bir başka uçak geçtiğimiz aylarda Fas’ın Casablanca kentinde pistten çıkmış, gövdesinde ciddi çatlaklar olan uçak o günden sonra uçuşa verilmemişti. Airbus yetkilileri ile sigorta yetkililerinin uçağın kal edilmesi ile ilgili görüşmeleri sürerken Turkish Cargo’nun 4 uçağından ikisinin kısa aralıklarla yaşadığı olaylar şanssızlık olarak nitelendirildi. Turkish Cargo filosunda halen 3 uçak bulunuyor.

PİTOT TÜPÜ DÜŞÜRDÜ

Uçağın süratini tespit eden pitot tüpündeki sorun nedeniyle bilinen en büyük kaza Birgen Air kazası olarak biliniyor. Birgen Air’e ait Boeing 757 tipi uçak Dominik Cumhuriyeti’ne giderken pitot tüpüne böcek girmesi sebebiyle pilotlar hız saatini farklı algılamış ve uçak okyanusa düşmüştü.2009 Haziran’da yaşanan Air France kazasının da pitot tüpündeki arızadan kaynaklandığı sanılıyor.

©AirportHaber.com ÖZEL
 

PİTOT FACİASI DİREKTEN DÖNDÜ

Yorumlar Tüm Yorumlar (59)

Misafir ~ 13 yıl önce
ADI: YORUM Sizinde yazdiginiz bir yorum, diger arkadaslarda yorumluyor. Kimse kimseyi suclamiyor. Duyguyla degil mantikla okuyun. Konusma tarziniz agresif bir tarz. Turkcede AYIP kelimesini bir sozlukde arastirmanizi oneriyorum, uygunmu acaba diye. Arkadaslarin ifadesi nasil stall olunmus acaba diye. Buna Brainstorming diyebiliriz. Dogal rasyonel bir yaklasim. Kisiler, Kurumlar ve Sirketler isabet alinmasi burada dogru bir yaklasim tarzi degil. Size bir Kitap : OFKE TUZAGI Dr.LES CARTER oneriyorum. Saygilarimla herkese emniyetli ve huzurlu ucuslar ve yorumlar diliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yahu hemen her türlü olayda,hiç araştırmadan ne olduğunu bilmeden direkt olarak pilotları suçlayıcı açıklamaları nasıl yapabiliyorsunuz? Birde bir kaptan olarak hemde altına imzanızı atarak.. 310 gibi bir tayyare perdövites olmuş,adamlar bu tayyareyi bir şekilde havada tutmuşlar,daha ne olduğunu kesin olarak bilmeden,dinlemeden hemen suçlayıcı ifadeler..Çapraz kontrol yapılmamış mı,standby sürate bakılmamış mı?Senin tayyaren bir stall olsun bakalım sen bakabilecekmisin o dediklerine.Bu camiada pilotun pilota yaptığını kimse yapamaz.Birde yok birliktelik,Talpa vs. diyoruz. Hepsi yalan. Hata yapanı,daha hata yaptığı bile kesinleşmeden ilk bizler asıyoruz darağacına. Ayıptır.Yazıktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Öncelikle ekibe ve camiaya geçmiş olsun.Sanırım tüm accident ve incident'lar konusunda olduğu gibi bu olay hakkında yorum yapmadan önce olayın tam teknik açıklamasını beklemek daha uygun olur.Ekibi zan altında bırakmak kimseye birşey kazandırmaz.Zamanı gelince bulguların değerlendirilmesi sonucunda tam ve gerçek açıklama nasılsa yetkililerden gelecektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
1. Bu sürati nerede okumuşlar? 2. Çapraz kontrol yapılmamış mı? 3. Standby sürat saati ile kontrol ve diğer saatler ile kıyaslama yapılmış mı? 4. Pitch Attitude bir referans vermemiş mi? Çok büyük geçmiş olsun. Capt. Abdullah DALDAKOYAR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
A-310 uçağını full takatla yüksek varyo tırmandırmak isterseniz (normal tırmanış süratinin altında ani tırmanmak için), çok güçlü motor takatından dolayı düşürdüğünüz sürati yakalamak için hızla varyoyu artırır ve uçak anormal tırmanabilir.Ancak sürat düşüşünü görüp stall sürate yaklaşmadan varyoyu azaltmak gerekir.Sanırım bu yapılamadığından ani sürat düşüşü uçağı stall yapmış.Uçak stall olunca hücüm açısı yüksek ise (ki yüksek varyo ile tırmandığından) full takat uygulansa bile stall u kurtarmaz ve bahsedildiği gibi 8000 ft. gibi irtifa kaybedebilir.İiyiki irtifa müsaitmiş.çok geçmiş olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
pitot tube bir teknik terimdir ironi nin Türkçesini sözlükten öğren de Türkçeni geliştir belki sende ögrenirsin sanmam ama

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Pilot değilim fakat internetten inceledeğim kadarıyla, A-310 uçağı için; uçak burun aşağı da olsa, burun yukarıda olsa, düz uçuşa geçebilmek için gazın kesilmesi isteniyor. (thrust reduction = gazın kesilmesi diye yorumladım) Yoksa burun yukarı durumda burun BASTIRILAMAYABİLİRMİŞ. Garip geldi ama tekrar tekrar okudum. Bilgili arkadaşlar detaylı bilgi verirse, sevinirim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
O kadar yorum yapılmış, elle tutulur yapıcı bir yorum sadece bir kişiden gelmiş, gerisi birbirine saldırmış havanda su dövmüş... Yazık...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Arkadaslar OKUMAK lazimmis. Aranizda kac kisi okuyor. Memory Items diye birsey var. Unreliable Airspeed Pitch/Power degerleri bunlardan biridir. Sacmalayan gostergelerden dolayi kahramanliga yol acilmadan devam edilir. Sirketimizin ne kadar bol kaynaklari var. UCUS EGITIM BILGI NOTLARI yayinimizi kaciniz okuyor. Emniyetli ucuslar Not: Birbirimize saldirmakda dunyada bir numarayiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Stall başlangıcında yeterli irtifalarının olması büyük şans olmuş..8000 feet kaybedip 310 gibi bir uçağı stall dan çıkarmak kolay bir iş değil..Ekibe geçmiş olsun dileklerimle. Bildiğim kadarıyla uçakta çift pitot var..Sağ ve sol pitotlardan alınan değerlerın farkli olması durumunda uçakta herhangi bir ikaz mekanizması devreye girmez mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000