07 Ocak 2013, Pazartesi 08:48:38

PİLOTLARA ALKOL TESTİ

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Cengiz Semercioğlu, Danzel Washington'ın başrolünü oynadığı "Uçuş" (Flight) filminden etkilenerek, pilotların alkol testinin ne kadar ciddiye alınıp alınmadığı konusunu köşesine taşımış... Peki, Semercioğlu neler diyor? İşte o yazı...
  • Tabiki alkolle hiç bir ise başlanmaz, önemli olan karısının niyeti, eğer 24 saat önce alınan alkolün hesabı yapılıyorsa amaç çok farklı. Önemli olan göreve başlarken yapılan kontrol ve etkisi olmalı...
  • Bunu ABD'de bir çok firma random olarak yapar. Anında yönetici ofise girip çalışanlardan birine tuvalete gidip çiş örneği vermesini talep edebilir. Gazetecinin kaptanlar için bunu istemesi çok haklı, ama rencide etmeden ve habersiz yapılması gerekli. Cüneyt Arkın'ın Dünya'yı Kurtaran Adam filmi bile bu filmden daha mantıklı. Denzel yolcu uçağını sırtı üstü uçuruyor. Yönetmen sanırım sadece Denzel'in uyuşturucu alıp uçtuğunu değil izleyenlerin de kafasının iyi olduğunu sanmış.
  • THY pilotlari cok disiplinsiz bir ortamda calisiyor. O ucaklarin kuyrugunu surtmesi, betondan camura dusmesi hep disiplinsizligin bir sonucu. Kamyonun ucaga carpmasida disiplinsizligin bir sonucu. Kesinlikle sac teli, sidik ve alkol testleri ucaga her dokunan personele uygulanmali. Iyi havayollarinda bu testler yapiliyor. Amerika'da zorunlu, kamyon ve otobus soforlerinede, UPS ve FEDEX'de calisanlar bile uygulanir. Beni korkutan THY'e gelen yabanci pilotlarin bazilari bu testlerden kacmak icin THY'e gelip calisiyor. Bu kisiler mariuana kullaniyor olabilirler. Sac teli testinde cikar. Bunlar neyi onliyecek derseniz yaniliyorsunuz. Calisanlari disiplinde tutmanin bir parcasi. O teste gittiginiz gun titredigin zaman disiplin gelmis demektir.
  • Öğlen biten Dubai gitgel Newyork ve Capetown mınımum dinlenmeler işte bunlar öldürür ah ah sayın yöneticiler bunlar ölümcül uçuşlar insan dayanamaz !
  • Evet alkol uyuşturucu vs. tabiki kontrollerinin görevini yapan personeli bunaltmadan yapılması gerekir ama bundan önce çok daha riskli bir etken ve kontrolle tespit edilemiyecek olan ancak görev süreleinin insani sürelere çekilmesiyle önlenebilecek olan yorgunluk faktörü.Sizlerin belki hayatınız boyunca bindiğiniz uçakların kokpitinde alkol veya uyuşturucu etkisindeki bir pilota denk gelme ihtimaliniz birden azken ; şu andan emin olabilirsinizki her uçtuğunuz uçuşta kokpitteki pilotlardan biri yorgun. Not : Bir şehirler arası otobüs kaptanının maksimum araç kullanabileceği süre 8 saat , kesintisiz direksiyon başında oturabileceği süre 4 saat iken ; Bir pilotun maksimum görev yapabileceği süre , ek görev süresi uzatmalarıyla 16 saati bulmaktadır.
  • Arkadaşlar, üflemekten çekinmeyin. Elin oğlu, bırak üflemeyi en ufak şüphede polis çağırır. Üflettirilmek zorunda kalırız. Kim üflemek istemez biliyor musunuz? İçkiyi seven, arası iyi olan üflemek istemez hiç boşuna masal anlatmayın.. Havacılık bu..boru değil..Formül şu : Sivil Havacılık = Sıfır Risk.. Sebebi: Hepimizin ailesi, akrabası yani canları bu uçaklara biniyor. Bir tanesine eşiniz, çocuğunuz, babanız, anneniz , kardeşiniz binmiş olabilir. Haydi Hayırlı Traşlar.
  • pilot=alkol, sen kimsin peki? herkes biribirine şuçlama yapacağına periyodik kontrollerle herkes denetlensin, hekes kazansın.. teknisyen-kontrolör-kabin ekibi-hatta push back şoförü !!! yorumunuz?
  • Bu verilen rakkamların çoğu özel uçaklarda PPL sahibi pilotların yaptığı kazalardır ve tek motorlu uçaklardadır. Bu şekilde yazıldığı zaman havayolu taşımacılığında olduğu sanılıyor. Ayrıca Denzel Washington´un filmi baştan sona safsata ile dolu havacılıkla ilgisi olmayan kişilerin inanabileceği türden olaylardan oluşan bir filmdir. Bu da böyle biline, saçmalamayın.
  • kimsenin özel hayatına karışmak kimsenin haddi değildir ama PİLOT=ALKOL yaklaşımı da yanlış bir yaklaşımdır gerçekten kendine pilot diyen insan ne kendini nede yolcularını riske etmez eğer gerçekten disiplinliyse ve pilotsa saygılar...
  • Pilot = Alkollu icki, bunu degistiremessiniz! Pilot alkol detektorune uflemeden motor calismamali.

Birkaç hafta önce vizyona giren “Uçuş” filmini geç de olsa izledim...

Çok etkileyici bir film.
Denzel Washington (Kaptan Whip) uyuşturucu ve alkol bağımlısı bir pilotu oynuyor filmde...
Üretici firma hatası nedeniyle günün birinde kullandığı uçak düşüşe geçiyor, ancak Whip çok deneyimli bir pilot olduğu için uçağı boş bir araziye indirmeyi başarıyor ve uçaktaki 100 kişinin hayatını kurtarıyor.
Ne var ki ikisi kabin memuru altı kişi ölüyor.
Pilotun hiçbir hatası yok, aksine kahraman...
Çünkü daha sonra yapılan uçağın düşüş simülasyonunda başka pilotlar yolcuların tamamını öldürüyor.
Gelgelelim yapılan testlerde bu kahraman pilotun uçuştan saatler önce kokain ve alkol kullandığı ortaya çıkıyor.
Pilot 100 kişiyi kurtardığı
için kahraman mı, alkol ve uyuşturucu kullanıp kokpite geçtiği
için suçlu mu...
Merak eden, filmi bulup izlesin.
Filmi izleyince, bizde pilotlara alkol testi yapılıp yapılmadığının ne kadar ciddiye alındığını merak ettim.
Havacılık sitelerindeki yazılarda yapılmadığı ve yapılması gerektiği söyleniyor.
Amerika’da 1994-2005 yılları arasında yaşanan 3235 ölümcül uçak kazasında 74 pilotun marihuana, 24 pilotun kokain, 17 pilotun amfetamin kullandığı ortaya çıkmış.
Belli ki yapımcılar da buradan hareketle bu filmi çekmişler.
Bizde bir-iki örnek medyaya yansımış.
2010’da Almanya’da bir Türk pilot alkollü olduğu tespit edilip işten çıkarılmış. Daha önce Ankara-Tahran seferini yapan bir THY pilotunun alkollü olduğu rapor edilmiş, o da işten çıkarılmış.
Geçmişte Ege Üniversitesi kliniği, bir pilotun esrar bağımlılığı tedavisi gördüğünü açıklamış.
Peki bindiğimiz uçağın pilotunun Whip gibi uyuşturucu ve alkol bağımlısı olup olmadığını nereden bileceğiz?
Bizim adımıza bunu kontrol eden bir sistem var mı? Varsa ne kadar sağlıklı çalışıyor?
Son yıllarda THY de, sivil havacılık da hızla gelişiyor.
Trafikte bile alkol kontrolü bu kadar sıkılaştırılmışken pilotların alkol ve uyuşturucu testine aynı ciddiyetle eğiliyor muyuz?

PİLOTLARA ALKOL TESTİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (27)

yorum... ~ 11 yıl önce
Tabiki alkolle hiç bir ise başlanmaz, önemli olan karısının niyeti, eğer 24 saat önce alınan alkolün hesabı yapılıyorsa amaç çok farklı. Önemli olan göreve başlarken yapılan kontrol ve etkisi olmalı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Easy Ma nizzie ~ 11 yıl önce
Bunu ABD'de bir çok firma random olarak yapar. Anında yönetici ofise girip çalışanlardan birine tuvalete gidip çiş örneği vermesini talep edebilir. Gazetecinin kaptanlar için bunu istemesi çok haklı, ama rencide etmeden ve habersiz yapılması gerekli. Cüneyt Arkın'ın Dünya'yı Kurtaran Adam filmi bile bu filmden daha mantıklı. Denzel yolcu uçağını sırtı üstü uçuruyor. Yönetmen sanırım sadece Denzel'in uyuşturucu alıp uçtuğunu değil izleyenlerin de kafasının iyi olduğunu sanmış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilotlar ~ 11 yıl önce
THY pilotlari cok disiplinsiz bir ortamda calisiyor. O ucaklarin kuyrugunu surtmesi, betondan camura dusmesi hep disiplinsizligin bir sonucu. Kamyonun ucaga carpmasida disiplinsizligin bir sonucu. Kesinlikle sac teli, sidik ve alkol testleri ucaga her dokunan personele uygulanmali. Iyi havayollarinda bu testler yapiliyor. Amerika'da zorunlu, kamyon ve otobus soforlerinede, UPS ve FEDEX'de calisanlar bile uygulanir. Beni korkutan THY'e gelen yabanci pilotlarin bazilari bu testlerden kacmak icin THY'e gelip calisiyor. Bu kisiler mariuana kullaniyor olabilirler. Sac teli testinde cikar. Bunlar neyi onliyecek derseniz yaniliyorsunuz. Calisanlari disiplinde tutmanin bir parcasi. O teste gittiginiz gun titredigin zaman disiplin gelmis demektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yorgunluk ~ 11 yıl önce
Öğlen biten Dubai gitgel Newyork ve Capetown mınımum dinlenmeler işte bunlar öldürür ah ah sayın yöneticiler bunlar ölümcül uçuşlar insan dayanamaz !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dostum ~ 11 yıl önce
Sendika ne gune duruyor? Sesimi duyan var mi????
Burrak ~ 11 yıl önce
Evet alkol uyuşturucu vs. tabiki kontrollerinin görevini yapan personeli bunaltmadan yapılması gerekir ama bundan önce çok daha riskli bir etken ve kontrolle tespit edilemiyecek olan ancak görev süreleinin insani sürelere çekilmesiyle önlenebilecek olan yorgunluk faktörü.Sizlerin belki hayatınız boyunca bindiğiniz uçakların kokpitinde alkol veya uyuşturucu etkisindeki bir pilota denk gelme ihtimaliniz birden azken ; şu andan emin olabilirsinizki her uçtuğunuz uçuşta kokpitteki pilotlardan biri yorgun. Not : Bir şehirler arası otobüs kaptanının maksimum araç kullanabileceği süre 8 saat , kesintisiz direksiyon başında oturabileceği süre 4 saat iken ; Bir pilotun maksimum görev yapabileceği süre , ek görev süresi uzatmalarıyla 16 saati bulmaktadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Alidesidero ~ 11 yıl önce
Arkadaşlar, üflemekten çekinmeyin. Elin oğlu, bırak üflemeyi en ufak şüphede polis çağırır. Üflettirilmek zorunda kalırız. Kim üflemek istemez biliyor musunuz? İçkiyi seven, arası iyi olan üflemek istemez hiç boşuna masal anlatmayın.. Havacılık bu..boru değil..Formül şu : Sivil Havacılık = Sıfır Risk.. Sebebi: Hepimizin ailesi, akrabası yani canları bu uçaklara biniyor. Bir tanesine eşiniz, çocuğunuz, babanız, anneniz , kardeşiniz binmiş olabilir. Haydi Hayırlı Traşlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 11 yıl önce
Katılmayanlar ?! O halde çoluk çocuğunuzu sarhoş varmı diye bağırdıktıktan sonra o uçağa bindirin. He süphanallah
pilot ve akole... ~ 11 yıl önce
pilot=alkol, sen kimsin peki? herkes biribirine şuçlama yapacağına periyodik kontrollerle herkes denetlensin, hekes kazansın.. teknisyen-kontrolör-kabin ekibi-hatta push back şoförü !!! yorumunuz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Alidesidero ~ 11 yıl önce
Bence üflemeden aprona giremesin kimse. Araç şoförleri dahil. Elli yere x-ray koyacaklarına bir tane üfleme cihazı koysunlar. Haydi hayırlı traşlar.
pilotlar 08 Ocak ~ 11 yıl önce
Yukarida da "pilotlar 08 Ocak" diye yazdim. Cevabin bir parcasi orada. Pilotlugun tarihine bakin. Cok buyuk bir katki bu tarihe ABD'en gelir. Pilot=alkol, ABD'e herkesin kabul ettigi ve duydugunda gulumsedigi bir gercektir. Ozellikle askeriden gelen pilotlar. Ben Pilot=alkol'u yermek icin soylemedim. Icmeyen insana ben kolayca guvenmem, ozellikle pilot gibi. Sadece ise geldiginde sarhos olmasin.
yanlış haber ~ 11 yıl önce
Bu verilen rakkamların çoğu özel uçaklarda PPL sahibi pilotların yaptığı kazalardır ve tek motorlu uçaklardadır. Bu şekilde yazıldığı zaman havayolu taşımacılığında olduğu sanılıyor. Ayrıca Denzel Washington´un filmi baştan sona safsata ile dolu havacılıkla ilgisi olmayan kişilerin inanabileceği türden olaylardan oluşan bir filmdir. Bu da böyle biline, saçmalamayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot ve alkole'e ~ 11 yıl önce
kimsenin özel hayatına karışmak kimsenin haddi değildir ama PİLOT=ALKOL yaklaşımı da yanlış bir yaklaşımdır gerçekten kendine pilot diyen insan ne kendini nede yolcularını riske etmez eğer gerçekten disiplinliyse ve pilotsa saygılar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Alidesidero ~ 11 yıl önce
Katılıyorum. Ama arkadaşın üfleme, motor çalıştırma denklemi güzel. Desteğim o yönde . Haydi hayırlı traşlar.
pilot ve alkol ~ 11 yıl önce
Pilot = Alkollu icki, bunu degistiremessiniz! Pilot alkol detektorune uflemeden motor calismamali.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
batur ~ 11 yıl önce
saçma sapan bir yorum seninki
Alidesidero ~ 11 yıl önce
Niye saçmalıyor ki, alkol aletine üflemeden çalıştırılamayan arabalar var. Neden havacılıkta olmasın.? Güzel bir öneri bence. Haydi hayırlı traşlar.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000