24 Mart 2010, Çarşamba 09:00:55

Pilotlar fazladan yakıt istiyor!

Yoğun hava trafiği nedeniyle geçen hafta yakıt kritiğine girdiğini beyan ederek Atatürk Havalimanı’na acil iniş yapan uçaklarla ilgili krizde pilotlardan öneri: Şirketler ekonomik yakıt politikasını 06/24 pistinin onarım bitim tarihi olan Temmuz sonuna kadar ertelesin.
  • AHL da yer problemi var bu yüzden askeri bölüm taşınmalı aynı zamanda 18R yaklaşmasında mania teşkil eden binalar yıkılmalı aynı zamanda florya yı da yıkıp AHL nını o tarafa taşımak lazım hatta 18R pistini taxi yolu olarak kullanıp floryaya gerçekten paralel yaklaşma yapılabilecek bir pist yapmak lazım....
  • Bu sorunun tek sebebi yok.IST'nin trafik yogunlugu ve havaalaninin yetersizligi bir sorun.ATC, uzun ayirmalar,trafigin yonetimi,telsiz konusmalari (yogunluk ve bazi gereksiz konusmalar) bir sorun.Neredeyse 20 milyon insanin yasadigi yerde sadece bir piste operasyon yapmak baska bir sorun.Havaalanini yaparken gelecek ihtiyacini dusunmemek,artan trafik ihtiyacini cozecek genisleme icin gerekli planlamayi yapmamak,gelecegi gorebilecek vizyona sahit kisiler tarafindan yonetilmiyor olmak baska bir sorun.Sorun o kadar cok ki hangisini cozeceksin.Bastan eksik planlama sorunlarini cozmek sonradan cok zor ve hatta imkansiz.Ama durumu degerlendirip fazla yakit alma sorumlulugu da kaptanda.Bu durumda yakit tasarrufu 2.planda olmali.
  • Bursanın katılacak bır hesabı yokkı!meydan şu an için bazı uçakların inmesine uygun değil.Önce uygun hale gelsın sonra bu yazıyı yazın.
  • Şirketler niçin istanbul yakınında olan Bursa Yedek meydan Yenişehir Havalanını görmüyorlar? Uçuş planlarında bunu hiç hesaba katmadıklarını görüyoruz.
  • 3. meydana çok özel durumlarda yakıt planlanır tamam, ben bilmiyorum kabul ediyorum. AHL'de bir pistin kapalı olması özel bir durum değil mi ?
  • Askeri havalimanı Atatürk içinde çok gereksiz, direk kaldırılıp başka yere konsun..
  • Her şirketin performans bölümü ve dispeç istatislik tutmuyor mu, sorunlar buraya aktarılmıyor mu, akil ve üstad olan uçuş yöneticileri durumu düzeltici düzeltmeler yapmıyorlar mı da bu açıklamaya gerek duyuldu. MNG'nin motor arızası nedeniyle trafiklerin 1 saate yakın bekletildiği günde SWA'ya divert eden uçaklar THY'ninkilerdi. Kanunlar, yönetmelikler, talimatlar ve yönergeler gayet açık. Son karar Kaptan'ın. Emniyetli yakıtı alcaksın. Tabi ki "gerçekten" kaptansan ve inisiyatifin varsa. Patronlar da divertla kayıplarının daha fazla olacağından hareketle zaten 1-2 ton fazla yakıta ses çıkarmayacakladır. Ama her yabancı takımın sponsoru olan havayolunun patronları ne der bilemem, hala kendilerini star hissediyorlardır belki.
  • Süper açıklama ellerine sağlık. Bilmeyenler siz yine bilmediğinizi yorumlamaya devam edin
  • Konuyu bilmeyenler lütfen yorum yazmasın. Birincisi, uçaklar varış meydanına inememe haline karşı, normal koşullarda tek yedek meydan için yakıt planlar, o da olmazsa 3ncü meydana yakıt, ancak çok özel durumlarda gerekir. İkincisi de AHL trafiğindeki sıkışmada askeri kısmın yarattığı hiçbir sorun yoktur. Birileri herhalde bu alana göz koymuş, gündeme getirmeye çalışıyor. Sorun trafik yönetimidir, açık havada , açık meydanda 1 saat beklemenin tek açıklaması budur. Kontrolörler aynı anda çok fazla trafikle uğraşmakta, bu da kaliteyi düşürmektedir. Bazen konuşmak bile imkansızlaşmaktadır. İnen trafikler arası mesafeler gereksiz açılınca, yığılmalar olmakta. Kontrol sektörleri daraltılıp, trafik yönetimi iyileştirilmelidir.
  • Hatta denize doğru genişletilebilir bile, avrupanın en önemli havalimanı haline gelebilecekken zaamnında yapılmış gereksiz plansız binaların arasında kalmış güvenliği bile tehlikeye girmiş bir havalimanı IST. bir kısa pist kapanınca uçaklar yakıt kritiğine giriyor baksanıza..

Geçtiğimiz hafta yoğun hava trafiği nedeniyle yakıt kritiğine girdiğini beyan ederek Atatürk Havalimanı’na acil iniş yapan uçakların yaşadıkları kriz sonrası pilotlar, şirketlerin uyguladıkları ekonomik yakıt politikasının hiç olmazsa onarımda olan 06/24 pistinin bitiş tarihi olan Temmuz ayına kadar ertelenmesini istedi.

Pilotların bu durumu yaşamamaları için fikirlerini açıklayan Türkiye Havayolu Pilotlar Derneği (TALPA) Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri, Türk Hava Yolları kaptan pilotlarından Nuri Sakarya konu hakkında AirportHaber'e şöyle konuştu:

“ Tam olarak detayları izlediğim bildiğim kadarıyla anlatmak istiyorum. Geçtiğimiz hafta havada yaşanan acil iniş olayında pilotların sıkıntısı tam olarak şuydu: Şirketlerin yakıt politikası diye bir programı var. Şirketler diyor ki, hava açıksa yakın meydan yedekli geleceksin. İstanbul için Sabiha Gökçen yakın meydan. Pilot buna göre yakıtını alıp geliyor. Pilot fazla yakıt aldığı zaman bazen sisteme açıklamak zorunda kalıyor. Açık havada niye fazla yakıt aldın, diye soruyorlar. Çünkü aldığı yakıtın yüzde 10’unu yakıtı taşımak için kullanıyor. Kısaca şirket pilot'a hesap soruyor. Şirketler'de çevreye karbondioksit, uçağa yük, masraf, maddi külfet olmasın diye yakıt ekonomisi takip ediliyor. İşte bu şirket politikası oluyor. Kaptanlarımıza sorarsanız onlarında bir sorumluluğu var, O da uçağının emniyete alınmasını sağlamaktır. Uçaklar buraya gelip inemeyince Sabiha Gökçen’e gidip orada yarım saat bekledikten sonra yakıtı idare eder. Ama Sabiha Gökçen uçağı kabul etmediği anda, örneğin park yerim yok diye, o zaman işte kriz başlar. Pilotun önünde seçenek kalmayınca Acil İniş deklare eder. Dolayısıyla bu politikanın birileri tarafından değiştirilmesi lazım.” diyerek tasarruf politikasını Atatürk Havaalanı'na uçan tüm şirketlerin en azından Temmuz ayına kadar gözden geçirmeleri gerektiğini ifade etti."

Pilotlar fazladan yakıt istiyor!

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

Misafir ~ 14 yıl önce
AHL da yer problemi var bu yüzden askeri bölüm taşınmalı aynı zamanda 18R yaklaşmasında mania teşkil eden binalar yıkılmalı aynı zamanda florya yı da yıkıp AHL nını o tarafa taşımak lazım hatta 18R pistini taxi yolu olarak kullanıp floryaya gerçekten paralel yaklaşma yapılabilecek bir pist yapmak lazım....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu sorunun tek sebebi yok.IST'nin trafik yogunlugu ve havaalaninin yetersizligi bir sorun.ATC, uzun ayirmalar,trafigin yonetimi,telsiz konusmalari (yogunluk ve bazi gereksiz konusmalar) bir sorun.Neredeyse 20 milyon insanin yasadigi yerde sadece bir piste operasyon yapmak baska bir sorun.Havaalanini yaparken gelecek ihtiyacini dusunmemek,artan trafik ihtiyacini cozecek genisleme icin gerekli planlamayi yapmamak,gelecegi gorebilecek vizyona sahit kisiler tarafindan yonetilmiyor olmak baska bir sorun.Sorun o kadar cok ki hangisini cozeceksin.Bastan eksik planlama sorunlarini cozmek sonradan cok zor ve hatta imkansiz.Ama durumu degerlendirip fazla yakit alma sorumlulugu da kaptanda.Bu durumda yakit tasarrufu 2.planda olmali.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bursanın katılacak bır hesabı yokkı!meydan şu an için bazı uçakların inmesine uygun değil.Önce uygun hale gelsın sonra bu yazıyı yazın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Şirketler niçin istanbul yakınında olan Bursa Yedek meydan Yenişehir Havalanını görmüyorlar? Uçuş planlarında bunu hiç hesaba katmadıklarını görüyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
3. meydana çok özel durumlarda yakıt planlanır tamam, ben bilmiyorum kabul ediyorum. AHL'de bir pistin kapalı olması özel bir durum değil mi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Askeri havalimanı Atatürk içinde çok gereksiz, direk kaldırılıp başka yere konsun..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Her şirketin performans bölümü ve dispeç istatislik tutmuyor mu, sorunlar buraya aktarılmıyor mu, akil ve üstad olan uçuş yöneticileri durumu düzeltici düzeltmeler yapmıyorlar mı da bu açıklamaya gerek duyuldu. MNG'nin motor arızası nedeniyle trafiklerin 1 saate yakın bekletildiği günde SWA'ya divert eden uçaklar THY'ninkilerdi. Kanunlar, yönetmelikler, talimatlar ve yönergeler gayet açık. Son karar Kaptan'ın. Emniyetli yakıtı alcaksın. Tabi ki "gerçekten" kaptansan ve inisiyatifin varsa. Patronlar da divertla kayıplarının daha fazla olacağından hareketle zaten 1-2 ton fazla yakıta ses çıkarmayacakladır. Ama her yabancı takımın sponsoru olan havayolunun patronları ne der bilemem, hala kendilerini star hissediyorlardır belki.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Süper açıklama ellerine sağlık. Bilmeyenler siz yine bilmediğinizi yorumlamaya devam edin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Konuyu bilmeyenler lütfen yorum yazmasın. Birincisi, uçaklar varış meydanına inememe haline karşı, normal koşullarda tek yedek meydan için yakıt planlar, o da olmazsa 3ncü meydana yakıt, ancak çok özel durumlarda gerekir. İkincisi de AHL trafiğindeki sıkışmada askeri kısmın yarattığı hiçbir sorun yoktur. Birileri herhalde bu alana göz koymuş, gündeme getirmeye çalışıyor. Sorun trafik yönetimidir, açık havada , açık meydanda 1 saat beklemenin tek açıklaması budur. Kontrolörler aynı anda çok fazla trafikle uğraşmakta, bu da kaliteyi düşürmektedir. Bazen konuşmak bile imkansızlaşmaktadır. İnen trafikler arası mesafeler gereksiz açılınca, yığılmalar olmakta. Kontrol sektörleri daraltılıp, trafik yönetimi iyileştirilmelidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Hatta denize doğru genişletilebilir bile, avrupanın en önemli havalimanı haline gelebilecekken zaamnında yapılmış gereksiz plansız binaların arasında kalmış güvenliği bile tehlikeye girmiş bir havalimanı IST. bir kısa pist kapanınca uçaklar yakıt kritiğine giriyor baksanıza..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000