16 Ocak 2013, Çarşamba 15:54:16

PİLOT ÇILDIRDI: UÇAKLA GÖZ GÖZE GELDİK

Türk Hava Yolları’nın Milan-İstanbul seferini yapan uçağı havada bir başka uçakla tehlikeli şekilde yakınlaşınca pilot çıldırdı. Kule ile pilot arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.
  • Kaptanımız haklı! ATC'nin trafik uyarısı vermesi gerekiyordu. "Burada benim işim bu zaten” demiş ya kontrolör beyfendi, ya işini bilmiyor yada bildiğini zannediyor! Ama önce egosunu tatmin etmesi lazım, hava trafiği sonra. Neyse ki sonuç kırımsız. Teşekkür ederim ...
  • Kaptanın zevzekliği
  • kaptanın ismi verilsin , mutlaka içerden vatan haini insanlar bilgi sızdırmıstır. Başlık atılsın isimle
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • Maalesef burada birçok yazar kişi körü körüne eleştiri için bulunuyor. Yokuş aşağı buzda kayan bir arabanın frenine bastınızmı hiç , insan nasıl çaresiz kalırsa havada (iniş anında ) 300-400 km süretle giderken rotasına giren bir teyyare için frene basıp uçağı durdurmasını yada ne var 90 derece sağa kır lövyeyi rotadan çık diyenler de olabilir . Beyler burada kaptan ne derse doğru odur neyin doğru-yanlışını yapıyoruz kuledeki kişide o ana sırtını koltuğa dayayıp bu konuşmayı yapmıştır. Kaptan sen doğru yoldasın .
  • Bazı ınsanlar sadece yolcu koltugunda oturmalarına ragmen yorumlar yapmıslar. Buhune kadar kımlerle ne sekılde uctugunuz bılınmez ama sızın o laf ettıgınız pılotlar ozellikle bazılara cok zorlu egıtımlerden gecıp bu yerlere gelıyorlar! Ve bugune kadar havacılık hayatları boyunca bırcok zorlu sartlarla karsılasıp bırcok ınsanın can guvenlıgı ıcın sanıyelık kararlar verıyorlar. Tutupta dakıkalık bır konusmayı dınleyıp yok ıngılızcesı kotu, yok kule cok sakın. Bence sızler sakın olun onunuzdekı klavyeden yazmak yada joystckle ucak ucurmak degıl konumuz. Pilot gerekenı yaparak kuleyı uyarıyor ve gereklı onlemi alıyor... Pilot cok panık olmus dıyenler ıcın o adamlar sizlerın adrenln dıyerek heyecanlandıgınız seylerın kac katını yasamıs ınsanlar. Bıraz dusunerek yorumlar yapın.
  • Kontrolör arkadaş bir ego patlaması yaşamış anlaşılan. "istediğim kadar" lafı bunu isbatı, kurallara uygun bahanesinin ardına sığınarak isteyen istediğini yaparsa vay halimize. Bu arkadaşın yaptığı şey görev maksadını aşmaktır ve suç teşkil eder.
  • Pilot sonuna kadar haklı kulenin bilgi vermesi gerekiyor bu durumda, yaklaşıyorsun iniş için 1000 üstünden ve senle kafa kafaya giden bir teyyare bir süre paralel gittik diyor adam yahu madem kule haklı neden pilota 280 heading verip ILS'den çıkarıyor çünki hatalı maçası yemedi artizlik yapıyor
  • peki arkadaşlara 180 baş verip ılş ten ayırdıktan sonra kule frekansına neden geçirildiler? uçak o başa döndü mü dönmedi mi ?
  • THY pilotları maalesef gemi azıya almışlar, kendilerinde kontrolorü bile fırçalama hakkı görüyorlar. İşin aslı bu. Ne kontrolor, ne de yardakçısı değiliz ama şu da söyleyenmeli ki çok talihsiz bir olay. Adı üstünde KONTROLÖR. Trafiği kontrol eden kişi. Yani talimatını uygulayacağın kişi. Pilot olarak sen kendi maçanı düşünüyorsun, o herkesinkini. Kuralları da daha iyi bildiğini sananlardan da daha iyi bilirler. Ukalalık edilip kafaları bulandırmasın lütfen. Milli havayolu, 1 dakika daha önce inse bilmem kaç kg yakıt tasarruf edecek diye zaten sadece kontolörler değil diğer havayolları da bedel ödemekte. Gemi azıya hiç almaya gerek yok. Orada biraz durmak lazım. Bu ülkenin iyiliğini ve karını düşünen sadece THY kaptanları değil.

Türk Hava Yolları’na ait TK1874 sefer sayılı Airbus 321 tipi uçağın kaptan pilotu ile Atatürk Havalimanı kule arasında ilginç bir diyalog yaşandı.

Bugün saat 14.50 sıralarında Atatürk Havalimanı’na iniş için yaklaşan TC-JRC kuyruk tescilli uçağın pilotu, yaklaşma öncesi araya bir başka uçak girince çılgına döndü.

Aletli yaklaşma sistemi ILS’ten çıkan pilot, kuleye, “ Bize bilgi vermediniz. Trafik sonradan girdi önümüze. 800 feet yukarıdan girdi” dedi.

Kule ise, “ Sola 180 başa dönün. Uzatmayalım lütfen. 3 mille yaklaşma yaptırdıktan sonra önünüze istediğim kadar trafik alabilirim” diyerek cevap verdi.

DİĞER UÇAKLA GÖZ GÖZE

Olayın ciddiyetini anlatmak isteyen pilot ise tehlikeli yakınlaşmayı şu sözlerle anlattı:

“ Ben kendim düşürmeye başladım sürati. Tayyare yandan girdi. Göz temasımız vardı ve bir süre paralel gittik. Bin feet yukarımızda ne yapacağımıza karar bile veremedik. Mecburi kendimiz sürati düşürdük” diye konuşunca kontrolör,  “Sürat düşürülmesi gerektiğinde ben ikaz ederim. Burada benim işim bu zaten” diyerek pilota çıkıştı.

Sonrasında THY uçağı sorunsuz inişini gerçekleştirdi.

PİLOT ÇILDIRDI: UÇAKLA GÖZ GÖZE GELDİK

Yorumlar Tüm Yorumlar (96)

BurakOZ ~ 10 yıl önce
Kaptanımız haklı! ATC'nin trafik uyarısı vermesi gerekiyordu. "Burada benim işim bu zaten” demiş ya kontrolör beyfendi, ya işini bilmiyor yada bildiğini zannediyor! Ama önce egosunu tatmin etmesi lazım, hava trafiği sonra. Neyse ki sonuç kırımsız. Teşekkür ederim ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atc haklı ~ 11 yıl önce
Kaptanın zevzekliği

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kaptan ~ 11 yıl önce
kaptanın ismi verilsin , mutlaka içerden vatan haini insanlar bilgi sızdırmıstır. Başlık atılsın isimle

Yanıtla

Kalan karakter 1000
UKALA ~ 11 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
eleştiri... ~ 11 yıl önce
Maalesef burada birçok yazar kişi körü körüne eleştiri için bulunuyor. Yokuş aşağı buzda kayan bir arabanın frenine bastınızmı hiç , insan nasıl çaresiz kalırsa havada (iniş anında ) 300-400 km süretle giderken rotasına giren bir teyyare için frene basıp uçağı durdurmasını yada ne var 90 derece sağa kır lövyeyi rotadan çık diyenler de olabilir . Beyler burada kaptan ne derse doğru odur neyin doğru-yanlışını yapıyoruz kuledeki kişide o ana sırtını koltuğa dayayıp bu konuşmayı yapmıştır. Kaptan sen doğru yoldasın .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gerçekler ~ 11 yıl önce
Bazı ınsanlar sadece yolcu koltugunda oturmalarına ragmen yorumlar yapmıslar. Buhune kadar kımlerle ne sekılde uctugunuz bılınmez ama sızın o laf ettıgınız pılotlar ozellikle bazılara cok zorlu egıtımlerden gecıp bu yerlere gelıyorlar! Ve bugune kadar havacılık hayatları boyunca bırcok zorlu sartlarla karsılasıp bırcok ınsanın can guvenlıgı ıcın sanıyelık kararlar verıyorlar. Tutupta dakıkalık bır konusmayı dınleyıp yok ıngılızcesı kotu, yok kule cok sakın. Bence sızler sakın olun onunuzdekı klavyeden yazmak yada joystckle ucak ucurmak degıl konumuz. Pilot gerekenı yaparak kuleyı uyarıyor ve gereklı onlemi alıyor... Pilot cok panık olmus dıyenler ıcın o adamlar sizlerın adrenln dıyerek heyecanlandıgınız seylerın kac katını yasamıs ınsanlar. Bıraz dusunerek yorumlar yapın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
psikoloji ~ 11 yıl önce
Kontrolör arkadaş bir ego patlaması yaşamış anlaşılan. "istediğim kadar" lafı bunu isbatı, kurallara uygun bahanesinin ardına sığınarak isteyen istediğini yaparsa vay halimize. Bu arkadaşın yaptığı şey görev maksadını aşmaktır ve suç teşkil eder.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
:) ~ 11 yıl önce
Pilot sonuna kadar haklı kulenin bilgi vermesi gerekiyor bu durumda, yaklaşıyorsun iniş için 1000 üstünden ve senle kafa kafaya giden bir teyyare bir süre paralel gittik diyor adam yahu madem kule haklı neden pilota 280 heading verip ILS'den çıkarıyor çünki hatalı maçası yemedi artizlik yapıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kardeşim ~ 11 yıl önce
18 Ocak 2013, Cuma 01:36:05 bak pilot neden bilgi vermiyorsunuz diye sitem ediyor teyyare gelmiş zart diye göz temasıda var seperation yerlerde daha fazla yaklaşmamak için hız düşürdüm diyor hala konuşuyorsun ATC öne dalan uçağı kanatimce bu uçağın arkasına alacaktı 3 mil sep ile yapamadı yüzüne gözüne bulaştırdı
? ~ 11 yıl önce
peki arkadaşlara 180 baş verip ılş ten ayırdıktan sonra kule frekansına neden geçirildiler? uçak o başa döndü mü dönmedi mi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
! ~ 11 yıl önce
ingilizce konuşmaları da dinleseydiniz anlardınız. sağa 280 başa çevirip ils ten çıkartıyor, sora sola 180 baş ile tekrar intercept ediyor, pilot 3 millik ayırmayı beğenmediği için arayı açıyor.
sadrazam torunu ~ 11 yıl önce
THY pilotları maalesef gemi azıya almışlar, kendilerinde kontrolorü bile fırçalama hakkı görüyorlar. İşin aslı bu. Ne kontrolor, ne de yardakçısı değiliz ama şu da söyleyenmeli ki çok talihsiz bir olay. Adı üstünde KONTROLÖR. Trafiği kontrol eden kişi. Yani talimatını uygulayacağın kişi. Pilot olarak sen kendi maçanı düşünüyorsun, o herkesinkini. Kuralları da daha iyi bildiğini sananlardan da daha iyi bilirler. Ukalalık edilip kafaları bulandırmasın lütfen. Milli havayolu, 1 dakika daha önce inse bilmem kaç kg yakıt tasarruf edecek diye zaten sadece kontolörler değil diğer havayolları da bedel ödemekte. Gemi azıya hiç almaya gerek yok. Orada biraz durmak lazım. Bu ülkenin iyiliğini ve karını düşünen sadece THY kaptanları değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
flightcrew ~ 11 yıl önce
sadrazamcı kardesim olayı bilmeden yazmışın sırf yazmak için orada havacılığın en 1.kadidesi uçuş emniyeti tehlikede sen neden bahsediyosun cpt haklı...havacı olmayanlar lisansı bulunmayanlar yorum yazmasın ltfn..

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000