18 Ağustos 2009, Salı 07:46:53

Pet Airways Türkiye'de de kurulsun...

Evcil hayvan sahipleri için seyahat büyük dert. ABD'de sadece hayvanlar için bir havayolu olsa da Türkiye'de durum hiç iç açıcı değil...
  • Bir an önce kurulsunda iki ayaklılar (vekiller ,bürokratlar,bakanlar) vergisini ödeyenlerin parasını çaldıkları gibi zamanlarını da çalmaları sona erer, gereksiz uçak bekletmeler sona erer.
  • ülkemizde o kadar büyük bir pet pazarı yok. pet sektörü, konusunda en gerekli alanlarda çalışanları bile tatmin eden bir pazar değil ki herhangi bir transfer gerçekleştiren şirket ayakta kalabilsin. kesinlikle mümkün değil. fakat bir önerim var bu sektörün bir profesyoneli olarak. yaşam konforu sağlanmış özel konteynerler içerisinde normal uçaklarda taşınabilirler ve bunu yapan şirket de büyük puan toplar. düşünün bir kere; pet yolcu olduğunda özel konteyner ile yüklenecek, yolcu olmadığında o konteyner konulmayacak ve o konteyner kabin basıncı ve sıcaklığında olacak. mümkün değil mi?
  • ben de bir ara "wheelchair airlines" olsa güzel iş yapar diye düşünüyordum. Sadece tekelekli sandalyeli yolcular ve refakatçileri için küçük uçaklardan kurulu bir havayolu.. cidden bu sektörde pazar var, ilgilenen birileri çıkar.
  • Önce insanları adam gibi taşıyın, kurallara kaidelere uyun sonra hayvanları da taşırsınız. Hayalperest misiniz anlamadım, Türkiye'de de olmalıymış. İnsanları Nişantaşı'dan ibaret sanıyorsunuz sanırım.
  • Bırakın hayvan haklarını insan haklarına bile saygısı olmayan bir ülkede bu şirket 3 günde batar.

Geçen ay ABD'de, sadece hayvanları taşıyan yeni bir havayolu şirketi kuruldu ve ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Florida'da kurulan Pet Airways, yolcusu olan hayvanları, yanlarında sahipleri olmadan taşıyacak. Bu özelliğiyle firma, havayolu taşımacılığında bir ilki gerçekleştiriyor. Üstelik hayvan yolcuların seyahati, sahipleri tarafından internet üzerinden izlenebiliyor. Koltukları kaldırıp hayvan taşıma sandıklarına yer açan bu şirketin kurucuları Dan Wiesel ve Alysa Binder, kendi hayvanlarıyla seyahat ederken yaşadıkları sıkıntılardan yola çıkarak bu şirketi kurmaya karar verdiklerini belirtiyorlar. Biz de bu girişimden yola çıkarak, ülkemizdeki hayvanların nasıl yolculuk ettiklerini araştırdık.

KİLO SINIRLAMASI VAR
Türkiye'de maalesef henüz böyle özel bir havayolu şirketi girişimi bulunmuyor. Havayolu şirketlerinin bu konudaki tavrı ise değişiyor. Hepsinde mutlaka tür ve sayı kısıtlaması var. Özellikle belli köpek türleri ve kemirgen hayvanlar kabul edilmiyor. Türk Hava Yolları'nda kafesiyle beraber 6 kiloyu geçmeyen hayvanlar, üzerlerinde sahiplerinin ve kendilerinin isimleri yazan etiketlerle ve sağlık belgesi ve aşı kâğıdı bulunmak şartıyla kabinde yolculuk edebiliyor. Bu kiloyu geçen hayvanlar ise bagajda taşınıyor. Ancak bagajın soğuğu pek çok hayvanın hastalanmasına veya ölümüne yol açabiliyor. Yalnızca görme ve işitme engellilerin refakatçi köpeklerinin kafessiz olarak yanlarında olmasına müsaade ediliyor. Tüm bunlar için ayrıca ücret alınıyor. Kıbrıs Türk Hava Yolları'nda, Pegasus'ta, Sun Exspress'te ve Atlas Jet'te de benzer şartlar geçerli.  Yine hepsi için ayrıca rezervasyon şart. Şehirlerarası yolculuktaki bir başka seçenek olan otobüsleri ise pek çok hayvansever yok sayıyor. Çünkü otobüslerde hayvanlar ilaç almak ve havasız ortamda seyahat etmek zorunda kalıyorlar.

DENİZ OTOBÜSLERİ KABUL ETMİYOR
Evcil hayvanlar şehir içinde seyahat edecekleri zaman çoğunlukla sahipleri özel araçlarını ya da taksileri tercih ediyorlar. Bu konuyla ilgili bir golden retriever sahibi şöyle diyor: "Köpeğimin adı Aristo ve üç yaşında. Aristo büyük bir köpek olduğu için onu taşımak çok zor oluyor. Kafesin içine koyup herhangi bir yere götüremiyorsunuz. Mesela İstanbul içinde onu kabul eden tek toplu taşıma aracı, açık yeri olan vapurlar." Taksiler de köpek ya da kedileri taşımayı kabul etmek istemiyor. Bunun yanında Pet Taksi, özel olarak hayvan sahiplerine hizmet veriyor. Pet Taksi'ye İstanbul ve yurtiçinde her yer için internet üzerinden veya telefonla ulaşılabiliyor ve evcil hayvanlar rahatlıkla taşınabiliyor. Fakat böyle bir şansınız da yoksa şehir içinde evcil hayvanınızla seyahat etmek iyice zorlaşıyor çünkü otobüslerde ve metroda kafesle dahi hayvan taşımak yasak. Böylece dolmuş ya da minibüslere yöneliyorsunuz, buralarda şoförün inisiyatifi geçerli ki bu da çoğunlukla olumsuz yönde kullanılıyor. Deniz otobüslerine hayvanlar kafesleriyle dahi kabul edilmiyor. Devlet demiryolları ise belli koşullar altında hayvan taşımacılığına müsait. Bu zorluklar seyahate çıkmak zorunda olan hayvan sahiplerini zor duruma sokuyor ve çoğu kez hayvanlar pansiyona, bir arkadaşa veya bir aile bireyine emanet ediliyor.

Fisun Yalçınkaya
Sabah

Pet Airways Türkiye'de de kurulsun...

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 15 yıl önce
Bir an önce kurulsunda iki ayaklılar (vekiller ,bürokratlar,bakanlar) vergisini ödeyenlerin parasını çaldıkları gibi zamanlarını da çalmaları sona erer, gereksiz uçak bekletmeler sona erer.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ülkemizde o kadar büyük bir pet pazarı yok. pet sektörü, konusunda en gerekli alanlarda çalışanları bile tatmin eden bir pazar değil ki herhangi bir transfer gerçekleştiren şirket ayakta kalabilsin. kesinlikle mümkün değil. fakat bir önerim var bu sektörün bir profesyoneli olarak. yaşam konforu sağlanmış özel konteynerler içerisinde normal uçaklarda taşınabilirler ve bunu yapan şirket de büyük puan toplar. düşünün bir kere; pet yolcu olduğunda özel konteyner ile yüklenecek, yolcu olmadığında o konteyner konulmayacak ve o konteyner kabin basıncı ve sıcaklığında olacak. mümkün değil mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ben de bir ara "wheelchair airlines" olsa güzel iş yapar diye düşünüyordum. Sadece tekelekli sandalyeli yolcular ve refakatçileri için küçük uçaklardan kurulu bir havayolu.. cidden bu sektörde pazar var, ilgilenen birileri çıkar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Önce insanları adam gibi taşıyın, kurallara kaidelere uyun sonra hayvanları da taşırsınız. Hayalperest misiniz anlamadım, Türkiye'de de olmalıymış. İnsanları Nişantaşı'dan ibaret sanıyorsunuz sanırım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bırakın hayvan haklarını insan haklarına bile saygısı olmayan bir ülkede bu şirket 3 günde batar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000