05 Nisan 2009, Pazar 09:30:57

"Pegasus'tan AB'ye 'ESAS'lı adım"

Akşam Gazetesi havacılık yazarı Tolga Turgut, Pegasus Havayolları'nın Air Berlin'in hissesini satın alması ile ilgili bir köşe yazmış...
  • Martin Luther KING zamanında bu sloganla ortalığa çıktığında zencilerin sadece insan yerine konulması için mücadele ediyordu. 50-60 sene geçti ve yarın buraya bir başkan geliyor...... Avrupada borçlarından dolayı uçuşları durdurulan havayolları varken, SunExpress, Pegasus, THY filolarına yeni uçaklar ekleyerek tüm dünyayı şaşırtıyorlar. Esas'lı adım başlığıyla okuduğum bu haber bir türk genci olarak beni son derece grurlandırdı... Tüm Şirketlerimizden, Dünya ülkelerine nazaran daha az etkilendiğimiz Global kriz ortamında Esas Holding gibi doğru hamlelerle doğru adımların atılmasını bekliyorum. Bir hayalim var.... Bir gün gelecek Dünyanın en iyi havayolu firmaları Türk bayrağıyla uçacak... Teşekkürler THY, Pegasus, SunExpress....
  • hayırlı işler size. allah yolunuzu açık etsin.
  • Kendini rezil ediyorsun sana ne diyim baska hadi yoluna yok sana erzurum uçuşları..
  • Artık başlasın Pegasus Erzurum seferleri.
  • önce şehitlerin hesabını ver ondan sonra al ne alıcaksan ali bey
  • air berlin varken ne bilim daha başka markalı hazır pazarı olan şirketler varken thy neden bosna yı aldı? yada bizim düşündügümüzün aksine almak yerine kendi filosunu mu genişletmek suretiyle büyüdü?? pegasus şirketlere ortak oluyo habire thy kendi filosunu genişletiyo acaba hangi şirket dogru karar verecek yada dilerim ikisininde farklı modeller deneyerek başarıya ulaşmaları..

2005 yılında Pegasus'u satın alarak havayolu işletmeciliğine adım atan Esas Holding, sektörde sadece ülkesel değil, küresel boyutta da kalıcı olduğunu, Almanya'nın iki numaralı havayolu AirBerlin'in hissesini satın alarak tescillemiş oldu.

Pegasus Havayolları yönetiminin başında girişimci ve yenilikçi özellikleriyle tanınan Ali Sabancı bulunuyor. Hiç şüphesiz ki Avrupa'da büyük bir havayoluna ortak olma fikri Ali Bey'den gelmiştir. Esas Holding, benzer bir ortaklık modelini İzmir merkezli İzAir'de uygulamış, 2007 yılında çok ortaklı yapısıyla yönetim karmaşası yaşanan kurumdan doğru zamanda doğru strateji ile yüzde 20'lik hisse satın alarak havayolunun önce finansal düzlüğe çıkmasını, daha sonra da başarıyla yönetilmesini sağlamıştı. Üç uçaklık bir filoya sahip olan İzAir, geçtiğimiz günlerde dördüncü uçağı da filosuna katmış olarak sağlıklı büyüme trendini devam ettiriyor. 

Esas Holding'in havacılıktaki amiral gemisi Pegasus, düşük maliyetli havayolu (DMH) iş planı ile sağlıklı bir şekilde pazar payını artırıyor. Ali Sabancı  belli ki kendine örnek model havayolları olarak Easyjet ve Ryanair'i seçmiş durumda. Pegasus THY'nin dominant olduğu Türkiye pazarında sadece belli bir noktaya kadar büyüyebilecekken, Almanya'nın iki numaralı havayolunda hissedar olma projesi çok önemli bir başarı olduğu gibi takdire değer bir vizyon gerektiriyor. 

AVRUPA'NIN EN BÜYÜKLERİNDEN

2008 yılında taşıdığı 28,6 milyon yolcu ve 3,4 milyar Euro'luk cirosu ile AirBerlin, Almanya'nın ikinci ve Avrupa'nın en büyük 20 havayolu arasında yer alıyor. 1979 yılında tarifesiz (charter) seferler düzenlemek üzere kurulmuş olan havayolu, Avrupa'da 90'lı yıllarda esen düşük maliyetli havayolu (DMH) rüzgarı ile beraber iş planı değiştirerek 2000'li yıllarda Almanya'nın en büyük ve Avrupa'nın sayılı DMH'lerinden biri oldu.

2006 yılında halka arzını gerçekleştirmeden önce İsviçreli BelAir Havayolu'nun yüzde 49'unu, Avusturyalı Niki Havayolu'nun yüzde 24'ünü ve Alman DBA Havayolu'nun yüzde 100 hissesini portföyüne dahil etmişti. Esas Holding'in hissedar olma teşebbüsünün Alman makamlarınca onaylanması halinde, AirBerlin'in portföyünde bulunan tüm havayolları ile Pegasus'un organik bağı da kurulmuş olacak. AirBerlin grubunun faaliyet gösterdiği tüm pazarlarda yoğun Türk nüfusu mevcut ve bu girişim, Esas Holding ve dolayısı ile Pegasus'un orta-uzun vadede büyümesine katkı sağlayacaktır.

AirBerlin'in şu anda en büyük hissedarı yüzde 19,99 ile Avrupalı dev tur operatörü TUI. Satışın onaylanması halinde en büyük ikinci hissedarı yüzde 15,3 ile Esas Holding olacak. Geriye kalan tüm hisseler ise halka açık durumda. Uzun mesafeli uçuşlar düzenleyen LTU Havayolu 2007 yılında AirBerlin tarafından satın alınmıştı. AirBerlin, grubunda DBA Havayolu'nun ana üssü Münih, AirBerlin'in Berlin Tegel Havalimanı, LTU'nun ise Düsseldorf, yani gurbetçilerimizin yoğun yaşadığı şehirler. Esas Holding bünyesindeki Pegasus ile pazar payları örtüşüyor. 

AB'YE ADIM ATAN 3. ŞİRKET

Bir Türk olarak, Esas Holding'in AirBerlin'de hissedar olma sürecine girmiş olması, beni çok heyecanlandırıyor. Türk girişimciliği, pragmatizmi biraz disipline edilir, sabır ve doğru vizyon ile yoğrulursa Avrupa'da da ABD'de de birçok şirketin sahibi vatandaşlarımız olabilir. Özellikle de böyle kriz dönemlerinde...

THY'nin geçtiğimiz aylarda Avusturya Havayolları ile ilgilenmesi bizleri mutlu etmişti, maalesef sonu gelmedi. Dilerim ki THY de ticari büyümesini AB'de büyük ölçekli bir havayoluna ortak olmak suretiyle taçlandırır. Zira böyle mega projeler, yerli şirketlere daha fazla vizyon ve know-how sağladığı gibi öyle kuvvetli bir yönetim gelişimi ve rüzgarı estirir ki şirket içindeki dar vizyonlu bakış açısını ve insan kaynağını da disipline eder.

Esas Holding'in AirBerlin'e ortaklık girişiminin onaylanması halinde başlangıçta sadece bir kişi ile yönetim kurulunda temsil edilecek olmasına rağmen, kısa süre içinde yönetimi tamamen alacağını düşünüyorum. Yeter ki Ar-Ge'ye, havacılık altyapısına ve entelektüel sermayeye doğru yatırım yapmaya devam etsinler.

"Pegasus'tan AB'ye 'ESAS'lı adım"

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Misafir ~ 15 yıl önce
Martin Luther KING zamanında bu sloganla ortalığa çıktığında zencilerin sadece insan yerine konulması için mücadele ediyordu. 50-60 sene geçti ve yarın buraya bir başkan geliyor...... Avrupada borçlarından dolayı uçuşları durdurulan havayolları varken, SunExpress, Pegasus, THY filolarına yeni uçaklar ekleyerek tüm dünyayı şaşırtıyorlar. Esas'lı adım başlığıyla okuduğum bu haber bir türk genci olarak beni son derece grurlandırdı... Tüm Şirketlerimizden, Dünya ülkelerine nazaran daha az etkilendiğimiz Global kriz ortamında Esas Holding gibi doğru hamlelerle doğru adımların atılmasını bekliyorum. Bir hayalim var.... Bir gün gelecek Dünyanın en iyi havayolu firmaları Türk bayrağıyla uçacak... Teşekkürler THY, Pegasus, SunExpress....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
hayırlı işler size. allah yolunuzu açık etsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Kendini rezil ediyorsun sana ne diyim baska hadi yoluna yok sana erzurum uçuşları..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Artık başlasın Pegasus Erzurum seferleri.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
önce şehitlerin hesabını ver ondan sonra al ne alıcaksan ali bey

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
air berlin varken ne bilim daha başka markalı hazır pazarı olan şirketler varken thy neden bosna yı aldı? yada bizim düşündügümüzün aksine almak yerine kendi filosunu mu genişletmek suretiyle büyüdü?? pegasus şirketlere ortak oluyo habire thy kendi filosunu genişletiyo acaba hangi şirket dogru karar verecek yada dilerim ikisininde farklı modeller deneyerek başarıya ulaşmaları..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000