10 Şubat 2013, Pazar 09:48:54

PEGASUS'A ŞOK CEZA!

Maliye’nin, leasingle aldığı uçaklarda KDV’yi eksik ödediği gerekçesiyle Pegasus’a kestiği 80 milyon liralık ceza sektörü karıştırdı. Ceza onaylanırsa havacılık sektöründeki diğer şirketler de türbülansa girecek.
  • Vah vah cokta dusuncelisin isbasvurusunda ucret alinirken,izair batirilirken ki yorumlarini da gormek isteriz.
  • Devletin her sektörden elini çektiği bir dönemde,özel şirketlerin helede Pegasus gibi nadide bir şirketin üzerine bu kadar gidilmesi cok enteresan.Pegasus insanlarımıza uygun şartlarda uçma şansı tanıdı,THY den yüksek paralardan bilet aldığımız dönemler geçti artık.Ama yok arpalık kesilecek,imtiyazlı,bedavadan uçuşlar cok ya THY de,halkın rahatça uçtuğu özel şirketleri taşlasınlar bakalım.Hiç bir başarı cezasız kalmıyor memleketimizde hakaten.
  • Ali aga ssen bu isi goturemeyeceksin yol yakinken vazgec etrafinda ki ise yaramayan tiplerin gazina gelme.onlarin tuzu senden daha kuru sermayeyi tuketmeden don bildigin isi yap
  • Ülkemizde faliyet gösteren tüm ihracat faaliyetlerinde olduğu gibi dışa bağımlılık için ne gerekiyorsa yapılıyor. Sayın Maliye Bakanımızın bu konuda ki hatalı tutumunun Türk Sivil Havacılığına değil Girişimci Türk Milletine vurulan bir kısırlaştırma çabası olduğunu fark etmesi dileğiyle.
  • THY yide incelesinler diyen yorumcu arkadaş lütfen bilip bilmeden yazmayalım. THY hali hazırda SPK tarafından yetkilendirilmiş bağımsız denetim kurumlarınca sürekli denetim altında olup bu THY için değil İMKB de işlem gören tüm şirketler için geçerli ve zorunlu bir sistemdir haliyle şirket zaten denetim altında olduğundan pegasusun yapmış olduğu iddia edilen yanlışın bu sayede önünede geçilmiş olunur.
  • Bir THY hesaplarına da el atsanız da kamuoyu aydınlansa...
  • Bir kaç gün önce hamdi Topçu çıkıp beni Ali ile kapıştırmayın demişti ya, aslında mesajı vermiş. Ne mesajı mı tabiki "Ya siz gereğini yapın, ya da ben" mesajı. yani maliyecilere gereken yapılması rica mesajı. Tipik AKP tepkisi bu. Gerekli işareti alınca hemen maliye polis, savcı ne varsa harekete geçiyor. Her tarafı tezgah dolu bir oyun bu. Tabiki Pegasusun boğazını sıkma, hızını kesme oyunu.
  • Pegasus'un önünü kesme çabasıdır
  • Kilavuzu thy den dokulmeler olan BU ust yonetimin muhtesem mali uzmanlarinin akillari cok fazladir , her bir seyi bilirler muazzam isler yaparlar buyuk biraderleri ile birlikte , yani hanca beraber kanca beraberdirler , olan cin aliye olacak pasa pasa odetecekler vergiyi , muhtesem gen mud leride arkasini dayadigi tayfa sayesinde pacayi kurtarir. Cin Ali servetinden 80 milyoncuk gidecek , daha buyuklerine hazir olmasinda kendisi icin fayda var zira sirket batar bu ekip hava atar , ali cin de pel pel bakar zira onlari atmaya ali baba nin bile gucu yetmezzzzz....
  • siyasi oyun bunlar, kötü olan kanıksamak alışmaktır bu olaylara. normalmiş gibi gelmeye başladımı herşey daha kötüye gidiyor demektir.

Türk havacılık sektörü son yıllarda hızlı bir gelişim gösterdi. 2003 yılında 2.2 milyar dolar olan sektör büyüklüğü 10 yıl gibi kısa bir sürede 7 kat artışla 15 milyar dolara yükseldi. Aynı dönemde havayolu şirketlerinin uçak sayısı da arttı. 162 olan uçak sayısı 373’e çıkarken, koltuk kapasitesi de 27 bin 600’den yüzde 137 artışla 65 bin 500’e fırladı.


Türk Havayolları (THY) dünya havacılık klasmanında ‘devler ligine’ dahil olurken özel şirketler de bölgesel oyuncu olarak öne çıkmaya başladı. Bugün dünyanın 240 noktasına tarifeli seferlerle yolcu taşıyan havacılık şirketlerinin kısa zamanda kat ettiği bu mesafe yaşanan değişimin boyutlarını da gözler önüne seriyor.

Böylesine dinamik bir sektör olan havacılık sektöründe son günlerde ciddi bir tatsızlık hakim.

Bunun nedeni ise Maliye Bakanlığı’nın finansal kiralama (leasing) alanında yaptığı KDV düzenlemeleri...

Cezanın gerekçesi...

Havacılık sektöründe ciddi kaygıya neden olan süreç geçtiğimiz yıl başladı.

Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi müfettişleri Pegasus Havayolları’nın hesaplarını inceledi. Müfettişler incelemelerinin ardından yurtdışından finansal kiralama yoluyla satın alınan uçaklar için ödenen verginin eksik yatırıldığı, bu nedenle şirketin 80 milyon lira vergi cezası ödemesi gerektiği yönünde bir inceleme raporu yazdı. Bu bilgiye ulaştıktan sonra Pegasus Havayolları’nı arayıp, cezanın gerekçesini sorduk. Gelen cevap son derece ilginçti. Şirket yetkililerinin açıklamalarına göre, sorun Maliye Bakanlığı’nın hava taşıma araçlarını da kapsayan leasing sektöründeki vergi düzenlemesinin farklı yorumlanmasından kaynaklanmıştı.

KDV bir indi, bir çıktı

Hatırlanacağı üzere Maliye Bakanlığı, Ocak 2008-Ağustos 2008 döneminde daha önce yüzde 1 olan KDV’yi yüzde 18’e yükseltmiş ve ardından yeniden yüzde 1’e indirmişti. Değişimin yaşandığı dönemde uçak satın alan Pegasus yönetiminin bu işlemi vergi denetmenleri tarafından farklı yorumlanınca ortaya böyle bir sonuç çıkmıştı.

Şirket yetkilileri, “Maliye Bakanlığı tarafından Pegasus Hava Yolları’na kesilen ceza ile ilgili karar henüz onanmamıştır. Konuya ilişkin yasal süreç halen devam etmektedir” derken çok önemli bir noktaya da dikkat çekti:

“Başta THY olmak üzere tüm havacılık sektörünün en öncelikli gündem maddelerinden biri durumuna gelen bu konuya gösterdiğiniz hassasiyet için teşekkür ederiz.”

Sektör endişeli

Görülen o ki vergi müfettişleri tarafından yazılan vergi raporu sadece Pegasus’u değil, tüm havacılık sektörünü derinden etkileyecek. Zira tüm havayolu şirketleri uçaklarını aynı finansman yöntemiyle satın aldığı için benzer bir cezayla karşı karşıya kalabilirler. Havacılık sektörüne büyük bir yük getirmesinden endişe edilen bu süreçle ilgili Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Vergi Denetim Kurulu’nun nasıl bir yol izleyeceğini bize zaman gösterecek...

20 milyar dolarlık uçak siparişi verildi

16 havayolunun faaliyet gösterdiği havacılık sektöründe şirketlerin 2012 sonu itibarıyla 373 uçağı bulunuyor. Geçtiğimiz yıl havacılık sektörü açısından rekorlar yılı oldu. Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus Havayolları toplam 20 milyar dolarlık uçak siparişi vererek dünya havacılık tarihine geçti. THY uzun menzilli 30 uçak için Boeing ve Airbus ile 8.2 milyar dolarlık kontrat yaparken, Pegasus Havayolları Airbus’a 12 milyar dolar değerinde 100 adetlik uçak siparişi verdi.

Uçaklar nasıl satın alınıyor?

Milyonlarca dolarlık yolcu uçakları genelde finansal kiralama (leasing) yoluyla satın alınıyor. Önce havayolu şirketleri bir uçak üreticisiyle anlaşıyor. Hemen ardından küçük bir ödeme yapıyor. Uçakları teslim aldıktan sonra da 10 ila 25 yıl içinde borcunu ödüyor.

Ufuk Şanlı / Gazetevatan

PEGASUS'A ŞOK CEZA!

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

havaci ya ~ 11 yıl önce
Vah vah cokta dusuncelisin isbasvurusunda ucret alinirken,izair batirilirken ki yorumlarini da gormek isteriz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havacı ~ 11 yıl önce
Devletin her sektörden elini çektiği bir dönemde,özel şirketlerin helede Pegasus gibi nadide bir şirketin üzerine bu kadar gidilmesi cok enteresan.Pegasus insanlarımıza uygun şartlarda uçma şansı tanıdı,THY den yüksek paralardan bilet aldığımız dönemler geçti artık.Ama yok arpalık kesilecek,imtiyazlı,bedavadan uçuşlar cok ya THY de,halkın rahatça uçtuğu özel şirketleri taşlasınlar bakalım.Hiç bir başarı cezasız kalmıyor memleketimizde hakaten.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bos isler ~ 11 yıl önce
Ali aga ssen bu isi goturemeyeceksin yol yakinken vazgec etrafinda ki ise yaramayan tiplerin gazina gelme.onlarin tuzu senden daha kuru sermayeyi tuketmeden don bildigin isi yap

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ege Nil ~ 11 yıl önce
Ülkemizde faliyet gösteren tüm ihracat faaliyetlerinde olduğu gibi dışa bağımlılık için ne gerekiyorsa yapılıyor. Sayın Maliye Bakanımızın bu konuda ki hatalı tutumunun Türk Sivil Havacılığına değil Girişimci Türk Milletine vurulan bir kısırlaştırma çabası olduğunu fark etmesi dileğiyle.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir bilen ~ 11 yıl önce
THY yide incelesinler diyen yorumcu arkadaş lütfen bilip bilmeden yazmayalım. THY hali hazırda SPK tarafından yetkilendirilmiş bağımsız denetim kurumlarınca sürekli denetim altında olup bu THY için değil İMKB de işlem gören tüm şirketler için geçerli ve zorunlu bir sistemdir haliyle şirket zaten denetim altında olduğundan pegasusun yapmış olduğu iddia edilen yanlışın bu sayede önünede geçilmiş olunur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yanlış bilen... ~ 11 yıl önce
SPK, borsaya açık hiçbir şirketi vergilerin doğru ödenip ödenmediği ile ilgili incelemez. O maliye bakanlığının işidir. Ben biliyorum deyip insanları yanlış bilgilendirmeyelim lütfen...
THY Hesapları ~ 11 yıl önce
Bir THY hesaplarına da el atsanız da kamuoyu aydınlansa...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dün Topçu ~ 11 yıl önce
Bir kaç gün önce hamdi Topçu çıkıp beni Ali ile kapıştırmayın demişti ya, aslında mesajı vermiş. Ne mesajı mı tabiki "Ya siz gereğini yapın, ya da ben" mesajı. yani maliyecilere gereken yapılması rica mesajı. Tipik AKP tepkisi bu. Gerekli işareti alınca hemen maliye polis, savcı ne varsa harekete geçiyor. Her tarafı tezgah dolu bir oyun bu. Tabiki Pegasusun boğazını sıkma, hızını kesme oyunu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Oyunlar ~ 11 yıl önce
Pegasus'un önünü kesme çabasıdır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kilavuz ve karga ~ 11 yıl önce
Kilavuzu thy den dokulmeler olan BU ust yonetimin muhtesem mali uzmanlarinin akillari cok fazladir , her bir seyi bilirler muazzam isler yaparlar buyuk biraderleri ile birlikte , yani hanca beraber kanca beraberdirler , olan cin aliye olacak pasa pasa odetecekler vergiyi , muhtesem gen mud leride arkasini dayadigi tayfa sayesinde pacayi kurtarir. Cin Ali servetinden 80 milyoncuk gidecek , daha buyuklerine hazir olmasinda kendisi icin fayda var zira sirket batar bu ekip hava atar , ali cin de pel pel bakar zira onlari atmaya ali baba nin bile gucu yetmezzzzz....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
normal değil ~ 11 yıl önce
siyasi oyun bunlar, kötü olan kanıksamak alışmaktır bu olaylara. normalmiş gibi gelmeye başladımı herşey daha kötüye gidiyor demektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000