14 Şubat 2013, Perşembe 09:00:03

O KIYAFETLERLE UÇULMAZ

Türk Hava Yolları kabin memurları için hazırlanan üniformalardan bazıları tartışma yarattı. Cemil İpekçi de tasarımları uçuşa uygun bulmadı.
  • elinin hamuru ile erkek işine karışma sen bakimm:))
  • uyanik pembe seni, nasilda hemen mesajlar veriyor. seni secsinler dimi nasilda cirpiniyor akpliyim diye. ya biraz adam olun biraz tok olun.
  • Senin kıyafetlerinle çok güzel uçmuştuk zamanında (!) yorum yapması gereken en son Kişisin kanımca
  • http://www.airporthaber.com/kose-yazilari/askeri-pilotlarin-istifalari--abartiliyor-mu.html
  • Cemil Bey'in yıllar önce yaptığı üniformaları da biliyoruz, çizgili pantolonlarla zebra gibi dolaşıyordu hostlar.Kravatları da pembeydi.
  • Dilek hanım çok fazla muhteşem yüzyıl izleyip etkilenmiş, cemil ipekçiye verin şu tasarım işini dilek hanım beceremiyor bu işi

Ünlü modacı Cemil İpekçi, Dilek Hanif’in Türk Hava Yolları (THY) personeli için hazırladığı kostümleri değerlendirdi. İpekçi, "'Bu haliyle uçulur mu' derseniz hayır bu haliyle uçulmaz" dedi.

Siyasi tercihini de açıklayan İpekçi, “Ben AKP’liyim ama benim AKP’li olmam yarın doğru düzgün bir parti çıktığında o partiyi desteklemeyeceğim anlamına gelmiyor ki. Ben hakiki demokrat ve liberal bir lider bekliyorum. Çıktığı dakikada da onu tutacağım” diye konuştu.

Taraf Gazetesi'ne konuşan İpekçi söyleşisi şöyle:

Bu kıyafetlerle uçak içinde çalışılmaz ki!

Dilek Hanif’in Türk Hava Yolları’nda çalışan hostes ve stewardlar için hazırladığı kostümler tartışma yarattı. Basına ilk sızan tasarımlar, uzun etek boyu, fesi ve tercih edilen kumaşları nedeniyle eleştirildi. Biz de bu tartışmalardan yola çıkarak daha önce THY ile çalışan ünlü modacı Cemil İpekçi’ye sorduk: Çalışmaları nasıl buldunuz? Eleştiriler haklı mı? Bir hostes nasıl giyinmeli...

Dilek Hanif’in tasarımları fazla kapalı olduğu yönünde eleştiriliyor. Siz daha önce Türk Hava Yolları’yla çalıştınız. Yönetim, kıyafetlerin kapalı olması gerektiği yönünde görüş bildirdi mi?

Hayır, bende kapatmaya çalışmadılar. Benim yaptıklarım ortada. Bir tek etek boyu konusunda fikir beyan ettiler. Bu da benim fikirlerimle çok uyuştu. Çünkü ben kamuda çalışan insanların kadınlığını çok fazla ön plana çıkarmasını sevmiyorum, erkek de çok erkekliğini ön plana çıkarmamalı. Şık olmalılar. Kadın, kadın olmalı ama çok mini bir etekle çalışmak zor; eğiliyorlar, kalkıyorlar. Erkekleri de biliyorsunuz. Kadınlar rahatsız oluyor. Zaten ben etek boyu olarak miniyi 20’li yaşlarda severim. En sevdiğim boy dizin hemen ortası ya da altıdır. Dizin üstünü giymeniz için çok güzel bacaklarınız olması lazım.

Nerede mini etek giyilir sizce?

Mini eteği sokakta gezerken giy. Canının istediği yerde giy. Ama çalışma alanında rahat değil. Dikkat ederseniz mini giyildiğinde etek çekiştiriliyor çünkü oturulduğu zaman frikik veriliyor. Yani kendi de rahat değil eteğin içinde. Onun için kadınlarda en sevdiğim çalışma kıyafeti etek pantolondur. Ama Türk Hava Yolları’nda kabul edilmedi.

Neden kabul etmediler?

Pantolon eteği sevemediler. Ben çalışan kadınlarda çok hoş bulurum. Çünkü istediği gibi rahat hareket edebilir hem etek gibidir hem pantolon. Benim kendi kurumum olsa herkese pantolon etek giydirirdim. Hem de Türk kadınına çok yakışıyor. Basenini yok ediyor.

Sizce Dilek Hanif, tasarımları kendi kararı doğrultusunda mı kurumun isteği doğrultusunda mı hazırladı?

Bence burada Türk Hava Kurumu’nun etkisi yok. Bu Dilek Hanif’in kendi özel zevki. Ben Temel Bey’i (Kotil) tanıyorum. Temel Bey, “Kaftan yapın, fes takın” dememiştir. Ben de çalıştım onlarla. Dilek Hanif’in kendi yaptığı bir koleksiyon bu. Türk Hava Yolları’na yüklememek lazım. Türk Hava Yolları’nın “Böyle bir konsept yapalım” dediğini zannetmiyorum.

Türk Hava Yolları’nın Genel Müdürü Temel Kotil’le tasarımlar sırasında anlaşamadığınız noktalar olmuş muydu?

Çok fazla bürokrasi vardı. O da beni çok sıktı. Ona gösteriyorsun, ondan ona gidiyor, ondan ona gidiyor. Bir şeyin kararının alınması uzun sürüyor. Bir sanatçı bu kadar alışık değildir bürokrasiye biliyorsunuz.

Hostes kıyafetlerinin tasarım aşamasında nasıl bir süreç izleniyor?

Teklif geldiği zaman bir tane yapamıyorsunuz, ben beş ayrı model yapmıştım, onların arasından seçiliyor. Tepki gösterilen tasarımlar, Dilek Hanif’in çalışmalarından bir tanesiydi. Ama “Bu haliyle uçulur mu” derseniz hayır bu haliyle uçulmaz.

Neden uçulmaz?

Çünkü çalışamazsınız. Kumaştan dolayı çalışamazsınız. Bilmiyorum o kumaş neye benziyor ama ben döşemelik Vakko kumaşına benzettim. Bir ikincisi formdan dolayı çalışamazsınız. Uçağın içinde soğukluk var sıcaklık var erkekler buraya kadar kazaklarla (boynunu gösteriyor) çalışamaz. Kadınların giydiği o yerlere kadar pardesü müdür palto mudur ceket midir bilemedim. Başlarındaki şapkayı kötü bulmadım bakın. Çok hoş buldum hatta. Küçük festen esinlenilmiş. Grace Jones’un en meşhur kliplerinden birinde de fes var. O takınca oluyor da biz takınca niye olmuyor?

Siz tasarımınızı yaparken hosteslerden kıyafetlerle ilgili görüşlerini almış mıydınız? Onları en çok ne rahatsız ediyor?

Ben sorduğumda şikâyetler kollardan geliyordu, “Dar olmasın” diyorlardı. Etek boyunu hiçbiri mini istemedi. Çünkü rahat çalışamıyorlar. Kimse bana “dekolte olsun” demedi. Benimkisi de kapalı düğmeli gömlekti. “Hayır öyle yapmayın Cemil Bey şuramızı açalım” demediler. Hostesler de soyunmak istemiyor, seks objesi olmak istemiyor. Etek boyu konuşurken “en fazla dizin üstünde olsun ya da dizin ortasında olsun” dediler. Benimki dizin ortasındaydı.

O KIYAFETLERLE UÇULMAZ

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

:))) ~ 11 yıl önce
elinin hamuru ile erkek işine karışma sen bakimm:))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
t ~ 11 yıl önce
uyanik pembe seni, nasilda hemen mesajlar veriyor. seni secsinler dimi nasilda cirpiniyor akpliyim diye. ya biraz adam olun biraz tok olun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
37 ~ 11 yıl önce
Senin kıyafetlerinle çok güzel uçmuştuk zamanında (!) yorum yapması gereken en son Kişisin kanımca

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cemil'e ~ 11 yıl önce
http://www.airporthaber.com/kose-yazilari/askeri-pilotlarin-istifalari--abartiliyor-mu.html

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hahaha ~ 11 yıl önce
Cemil Bey'in yıllar önce yaptığı üniformaları da biliyoruz, çizgili pantolonlarla zebra gibi dolaşıyordu hostlar.Kravatları da pembeydi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hamburg/tolga ~ 11 yıl önce
herkes tarafından beğeniliyordu ama
PilotK ~ 11 yıl önce
Dilek hanım çok fazla muhteşem yüzyıl izleyip etkilenmiş, cemil ipekçiye verin şu tasarım işini dilek hanım beceremiyor bu işi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sda ~ 11 yıl önce
sana verelim pasam , sende bugun ne giysem cok izlemissin herhalde .. ugurlu aynaya neler soylemek istersin?

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000