20 Nisan 2010, Salı 08:41:33

Milyonlarca lira kül olup uçtu!

Olumsuz hava koşulları nedeniyle yaklaşık 600 seferi iptal edilen THY’nin 5 günlük kül bilançosu bakın ne kadar oldu...

İzlanda’daki yanardağın faaliyete geçmesinden sonra uçak seferlerindeki iptallerden havayolu ve turizm şirketleri olumsuz etkilendi. THY’nin perşembe günü 20, cuma günü 100, hafta sonu ise 150 seferi iptal oldu. Şirketin toplamda iptal edilen sefer sayısı ise 600’e yaklaşırken, bunun karşılığında 70’e yakın yere ek sefer konuldu. Şirketin iptallerden oluşan zararının 59 milyon liraya ulaştığı  hesap  ediliyor. AtlasJet’in 5, Onur Air’in de 16 seferi iptal edildi.

TURİSTE YÜZDE 50 İNDİRİM

SKY Airlines’ın patronu Talha Görgülü, küllerin dağıldığı perşembe gününden bu yana 78, Corendon yetkilileri ise 30 seferin iptal edildiğini söyledi. Her iki operatör temsilcisi de ‘Zaman uzarsa devletten destek talep edeceğiz’ mesajı verdi. Öte yandan Antalya’ya gelen turist sayısındaki azalma yüzde 82’yi buldu. ATKOB Başkanı Süreyya Çorabatur, 40 bin turistin Antalya’da kaldığını, oteller olarak kontrat fiyatları üzerinden yüzde 50’ye varan indirimler sağladıklarını söyledi. TÜROFED Başkanı Ahmet Barut ise turistlerin geri dönüşü için Kültür Bakanlığı yetkilileriyle ortak  görüşmeler yürüttüklerini ifade etti.Külün faturası 1 milyar Euro Yanardağın saçtığı kül bulutu, havayolu şirketlerine ağır darbe vurdu. Tümdünyada havayolu şirketlerinin 5  günlük  kaybı 750 milyon Euro dolayında hesaplanırken, Türk şirketlerinin bu dönemdeki kaybı 30milyon Euro sınırına dayandı. İzlanda’da patlayan yanardağ Avrupa hava sahasını cehenneme çevirdi. Patlama sonrasında yayılan kül bulutları nedeniyle tüm dünyada 80 binden fazla uçak seferi iptal edildi. 

1.377 SEFER İPTAL

Ulaştırma Bakanlığı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkilileri, bu dönemde Türk havayolu şirketlerinin de toplam bin 377 seferinin iptal edildiğini söyledi. Yetkililer, iptal edilen seferlerin yarısının Türk Hava Yolları’na (THY) ait olduğunu vurguladı. Yetkililer, kül bulutlarının Türk havayolu sektörüne etkisine ilişkin soruyu da Türk şirketlerine ait bin 377seferin iptal edildiğine işaret ederek, “İptal edilen seferlerin 682’si Türk Hava Yolları’na ait. Kalan 695 sefer ise diğer şirketlere ait. Kül bulutlarının Türk sivil havacılığına etkisi 30milyon Euro’ya yaklaştı” diye cevapladı. Yetkiler, “Bu sadece havayollarının seferleriyle ilgili zarar. Bunun yanında yer hizmetleri, diğer taşımacılıklar ve turizmi de eklediğimizde zararın boyutu 1 milyar lirayı bulacaktır” diye konuştu.

 

Milyonlarca lira kül olup uçtu!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000