27 Ocak 2009, Salı 07:51:19

"Mil konusunda THY de rahatsız"

Eltra Turizm Seyahat Acentası yetkilisi ve TÜRSAB IATA Komitesi Başkanı Muammer Güner; THY-TÜRSAB Toplantısı ile ilgili olarak TURGÖN Platformu'nda açıklamalarda bulundu.
  • Mil konusunda eğer birazcık daha iddaalı olmak istiyorsanız konuyu yaymanız gerekiyor.Şu anda çok fahiş fiyatlarınız var.
  • mil biletini zaten siz acenteler satıyorsunuz bir shopmiles kartı çıkardınızmı tamam bundan karlı iş yok ama bu günleriniz daha lale devri artık sizlere subatta pnr qeplemekte yok coll center satılırken sesinizi çıkarmadınız simdi eski günlerinizi arayacaksınız yeni coll center parayı o götürecek

23.1.2009 tarihli THY-TÜRSAB toplantısına yönelik olumlu gelişmeler olduğunda bunu duyurmaktan memnuniyet duyduğunu belirten Güner; güncel olumsuzlukları ise bıkıp usanmadan masada sıcak tutmaya çalıştıklarını ifade ettiği açıklaması şöyle:

Değerli meslekdaşlarım,

-THY nin web sitesi üzerinden aldığı hizmet bedellerini indirdiği ve bu konuda kendileriyle defalarca görüşme yapıldığını biliyorsunuz.

Halen de web sitesi üzerinden yapılan satışlarda aldıkları hizmet bedellerini ofislerinde yüz yüze yaptıkları satışlardan aldıkları hizmet bedeli seviyesine yükseltmeyi düşünmüyorlar.Çağrı merkezleri kanalıyla yaptıkları satışlarda aldıkları hizmet bedelini ise orada da insan faktörü ve emeği olduğu için ofisleri seviyesinde almaya devam edeceklerini daha önceki toplantılarda ki en son Adile Sultan toplantısında bizzat THY Genel Müdürü Sayın Temel Kotil den dinledik.

THY nin bu konuda öne sürdüğü şeyler:

1.Web sitesinde insan faktörü yok,maliyet çok düşük ve yolcu her işlemi kendisi yapıyor bu sebeple hizmet bedelinin ayni olması yolcuya haksızlık olur.

2.Tüm Avrupa incelendiğinde web satışı en düşük olan hava yoluyuz.

3. Türkiye de artan yolcu trafiği yüzdesi ile web satışı artışı paralellik gösterse bile ki web daha az yükseliyor…acenteler bundan etkilenmezler.Bu yolcu kapasitesi herkese yeter şeklindeydi.

Ayrıca Sayın Temel Kotil gayet açık “web satışı önünde kimse duramaz ben de dursam yönetim kurulu beni de görevden alır '' diyerek hava yolunun bu konudaki genel politikasının ip ucunu vermişti. Web hizmet bedeli konusu dün de oldukça konuşuldu ama farklı bir durum yok.

-Mil puanlarını satma konusunda THY de rahatsız ama bunu önlemek adına kazanılan puanları yalnızca yolcunun kendisi kullansın ya da birinci derece akrabaları kullansın şeklinde düşünmüyorlar. Bunu Türsab dan talep olarak yazılı iletmiştik olumlu bir cevap çıkmadı.Sıcak bakmadıkları aşikar. Ancak mil ticareti yapanları tespiti halinde öncelikle milinin satılmasını kabul eden üyeyi üyelikten ihraç edileceklerini zaten yazılı olarak bildirildiler.(Mil satmaya alet olan ya da bilerek ve isteyerek satan acentelerin olduğu söyleniyor. Bizim içimizdeki çürükleri temizlememiz lazım.bazı şeylerin bilinmesi maalesef yeterli olmuyor.Mil ticareti yapan acentelerle ilgili masaya somut bir örnek koymaya çalışmalıyız. Yine turizm sektörünün takip ettiği Turgon,Tursapnet, iatatr gibi platformlarda yayınlanan “Bazı Web sitelerinde açıkça mil ticareti yapılıyor '' şeklindeki yazıları ihbar kabul edip THY ye şikayette bulunduk ve Türsab hukuk bölümüne incelemesi için havale ettik.)

-Bankalarla yapılan taksitli satış anlaşmalarına acenteleri de dahil etmek için yapılan çalışmalarda dış hat satışlarının BSP üzerinden geçmesi sebebiyle teknik olarak başarılı olunamadığını ve bu sebeple dış hat taksitli satış programına acenteleri dahil edemediklerini ancak iç hatlarda ise THY ye ait POS cihazına sahip olan acentelerde bunu gerçekleştirebildiklerini belirtiyorlar. (Bu konuda bizden de bir çok çözüm önerisi iletildi ama sonuç başarılı olamadı.Sonunda konu “acenteler yapamıyorsa THY de yapmasın '' durumuna geldi.)

Aslında THY nin bu konudaki çözüm arayışı sürüyor.Acentelerle ortak bir taksitli kampanya yapmayı samimiyetle istediklerini ve bunun THY için çok satış anlamına geldiğini söylüyorlar. Çözüm şekli olarak web üzerinden acenteye verecekleri bir şifre ile bu tür taksitli satışların kart ödemesinin direk THY muhasebesine akacak şekilde yapılması üzerine çalıştıklarını söylediler.Biz de acentelerin kullandıkları rezervasyon sistemlerine yıllık belirli segment yapma garantisi verdiklerini aksi durumda ek ücretler ödediklerini belirterek, Amadeus veya Galileo gibi kendi rezervasyon sistemi üzerinden rezervasyon yapmış acentenin o rezervasyonunu web üzerinden biletleyebilmesi gerektiğini yani segment kaybı yaşamaması gerektiğini söyledik.

-THY call center ından yapılan rezervasyonun acenteye yönlendirilmemesi diye bir uygulama yoktu??? Yeni mi başladı ben mi geride kaldım bilmiyorum??? Ancak call center arandığında bekleme süresi fazla olduğu için rezervasyonu yönlendirme işlemi süre alıyordu.

İnternet üzerinden yapılan rezervasyonu ise yönlendiremiyorlardı. Burada da internet üzerinden yapılan rezervasyonun sadece A sınıfı (kodu) ile alınması sebebiyle teknik olarak acenteye yönlendirseler dahi bileti kesemeyecekleri savıyla yapılamadığını söylüyorlardı.

(Dünkü toplantıda bu konu geçmedi. Ben geçmişteki duruma istinaden bilgi verdim.Farklı bir şey varsa ve bana yazarsanız sevinirim)

-Yeni başlatılan bir uygulama ile (şimdilik sadece iç hatlarda) “Bir acente, bileti kendisi kesmiş olmasa dahi, kendisine gelen herhangi bir yolcunun pnr ını ekrana girince detayları görecek ve işlem yapabilecek. '' denildi. Ben bundan memnuniyet duyarken biraz önce başka yorumlar da okudum.

Özellikle “Biz THY ofisi değiliz '' yorumu için zaten en başta yaptığımız acentelik sözleşmesi ile “THY ve tüm acenteliğini yaptığımız diğer yerli ve yabancı hava yollarının yolcularına hizmet vermeyi kabul etmiş durumdayız diyebilirim.

'' Ancak şunu da diyebilirim ki bizler kar etmek amacıyla kurulmuş müesseseleriz ve bu işlemin bana bir maliyeti var ve bedava yapamam ''

Bu uygulama niçin sadece iç hatlarda? Çünkü Troya üzerinden dış hat biletleme işlemi yapılamıyor.

-Ayni şekilde “ücretsiz mil biletlerinin acenteler tarafından kesilebilmesi '' konusunda da aslında olumlu olduklarını burada da yine acentelerin Troya üzerinden dış hat biletlemesi yapamamaları sorunu olduğunu ama hiç değilse “iç hat ödül biletlerinin '' kesilebileceğini ve bu aşamada bunu acentelere açmayı düşündüklerini söylediler.

-Muhtemelen Şubat ayı içinde “Acenteler Genel Toplantısı '' düzenlemek istediklerini belirttiler.Bunu çok olumlu karşıladık.Hakikaten sektörün buna çok ihtiyacı var dedik.

-İlk yazımda da belirttiğim gibi esas konu “Acentelerimizin 2009 senesinde satış hedeflerine nasıl ulaşabileceği '' idi. Bu konuda THY tarafı “gerekeni yapacağız '' derken belki bu koşullar IATA acentelerin halen en önemli satış kanalı olduklarını tekrar gösterebilecekleri bir fırsat olabilir.

Saygılarımla
Muammer Güner
Eltra Turizm Seyahat Acentesi

Turizmhaberleri

"Mil konusunda THY de rahatsız"

Yorumlar

hakanca ~ 15 yıl önce
Mil konusunda eğer birazcık daha iddaalı olmak istiyorsanız konuyu yaymanız gerekiyor.Şu anda çok fahiş fiyatlarınız var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
coll ~ 15 yıl önce
mil biletini zaten siz acenteler satıyorsunuz bir shopmiles kartı çıkardınızmı tamam bundan karlı iş yok ama bu günleriniz daha lale devri artık sizlere subatta pnr qeplemekte yok coll center satılırken sesinizi çıkarmadınız simdi eski günlerinizi arayacaksınız yeni coll center parayı o götürecek

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000