23 Şubat 2011, Çarşamba 08:13:23

"Mart'ta uçamazsak!"

Kıbrıs Postası yazarlarından Çiğdem Dürüst, KKTC'nin henüz uçuşlara başlamayan yeni havayolu şirketini köşesine taşıdı. Peki, Dürüst neler dedi? İşte o yazı...
  • Sadede gelinir ise sonuçta yine KKTC ulaştırma Bakanlığı İngiltere deki şirket misali hiç bir araştırma yapmadan bazı konuların detayları ile ilgili profosyonel çalışma yapılmadan verin parayı şirketi kurduk hadi uçalım demiştir ama maalesef hesap kitap işinde yanılmışlardır.Umarımki ben yanılıyorumdur veya yanlış biliyorumdur.Bu işler bir an önce düzelir ve KKTC halkı KKHY na kavuşur en kısa zamanda. Saygılarımla.
  • Türk ticaret kanununa özel bir madde eklenir veya çıkış yolu açılır !....:))) sorun aşılır.O zaman İZAİR'in suçu neydi diye sorarlar veya diğer şirketler banada banada diye ortaya çıkar.Ama şu anda özel sektörün Türk ticaret kanununa göre temsil oranının %20 lerde kaldığı ve bu nedenle bazı sıkıntılar olduğu görülüyor.Konunun uçak sayısı ile ilgili olmadığı çok önemli değildir.Charter sefer yapacak isen 3 uçaklada charter şirket olarak uçuş yapılabilir.Ama esas amaç tarifeli sefer yapmak ise mevzuat 5 uçak der.Ama önce yinede şirketi kurabilmek esas amaçtır.Yani minare çalınır o kolay ama maalesef kılıf uymuyor.
  • SEN KİMSİN BE KOSKOCA TÜRKİYE ADINA KONUŞUYORSUN NERDE BULDUN BU CÜRRETİ KIBRISLA TÜRKİYE ARASINI AÇAMAZSINIZ TÜRKİYELİLER KIBRISLILARIN KENDİLERİNİ ANAVATAN OLARAK GÖRDÜKLERİNİ BİLMEYEN YOK PROVAKATÖRLÜK YAPMA ARAMIZI AÇMAYA GÜCÜNÜZ YETMEZ !!!
  • Sn. Yazar ve KKTC kamuoyunun dikkatine. Yinemi uçamıyoruz sorusunu yazarken bile bir çok konudan haberiniz olmadığı anlaşılıyor.Bu şirketin T.C. de Türk ticaret kanununa göre kurulabilmesi ve uçabilmesi için öncelikle şirket ortaklarının %51 nin T.C. uyruğu da olması ve o kadar sermayeyi temsil etmeleri gerekiyor.KTHY nin yönetim ve ortaklık yapılanmasına bakarsanız en az 3 kişi çifte uyruklu KKTC vatandaşlarından oluşuyordu ve ADA havacılığın hisse sahibi pozisyonunda idiler ve KTHY de ADA havacılığın alt kuruluşu olarak T.C. de faaliyet gösterebiliyordu.Yani aslen KTHY ADA havacılık idi.Şu andaki konumda THY nin hissesi ile birlikte Türk ticaret kanunu gereği oran yeterli değil anlaşılan . Devamı var.
  • THY YILLARCA NASIL ZARAR ETTİĞİNİ EMEKLİLERİNE SORUN BENIM BABAMDA ORDAN EMEKLI VE NASIL ZARAR EDIYORDU KTHY nin YANINDA NE KALIR KI ...SAYGILAR...
  • pekı neden devlet thy zarar ettıgı halde kapatıp yenı bır havayolu açmadıda thy yı reklamlarla yenı yonetım anlayısı ıle bu hallere getırdı kapatsaydı madem zarar edıyordu yenı bır sırket kursaydı aynı kthy oldugu gıbı...ama ıste ısı bılmeıdgınız burdna bellı yenı sıkretet kurabılırdı ama dedım ya bır onckeı yorumda bır sırketı marka halıne getırmek zor sırketı kurarsın ama mark ahalıen getırmek yıllar alır..işte kthy batması bu yuzden kotu oldu..yenı yeoentımle yenı anlayısla kurtarılsaydı ben bunu demek ıstedım..yoksa thy kar edışı mazısı daha dun ama bu demek degıl kı thy kotulemke ben yazdıgın yorumlara bıneyen yazdım bılgıne sunarım...saygılar..BILGININ OLUŞMADIĞI YERDE FİKİR OLUŞMAZ....
  • arkadas thy kar etme gecmısı daha dun pekı sorarım bundan oncekı gecmısı ne pekı kar edıyormuydu hayır ama nedne kapatılmaıd o zman cunku mıllı havayolun senın bu kapatamazsın,sımdı kar edıyor reklam yonu ıyı ya işleyiş kısmı uçuş kısmı pekı bır kaza olsa bunu sen hangı bılgınel acıklayabılırsın buna bır cevabın varsa buyur acıkla bız dınleyelım...reklam yonunu takdır ederız maa uçuş yonunu eleştırırz thy nın...gelelım kıbrıstakı havayolu kısmına kthy marka olmus bır sıkret vardı belkı kar edıyor belkı zarar sonucta durumu zordaydı thy gıbı reklam yonu arttırılsa yenı bır yonetım anlayısı yapılsaydı ve 37 yıllık sırket bambaska sekılde avrupa yuzune cıkılsa kotumu olurdur.şirketi batırmka kolay ama tekrar marka halıne getırmek zor..
  • arkadas sen kalkmıssın 2 gunluk thy nın mazısını bana hıkaye anlatıyorsun ılk once sana sunu soyleleyım ne ısle mesgul oldugnu soyle yada bu konudakı bılgını soyle tecrubenı sole...ben soyleyem o zman sana 25 yılldır havacılıgın ıcındeyım..15 yılı degısık ulkelerde ucuculukla gectı bu hayatımın gerı kalanıda yonetıcılık ve arastırmacılıkla gectı ve hala aynı sekılde devam edıyor bılıp bılmeden yazmayın...ardını getıremıyecegınzı yazıları yazmayın lutfen yazmayın sayet bılgınız fıkrınız varsa yazın..evet thy reklam yonundne suan bır en ıyı reklam yapan fırması oldu..pekı ya ıcındekı ısleyısını bılıyormusun sen nasıl ısledıgını yonetıcılık kısmını kast etmıyorum ucuculuk kısmını yada sen bunun otubus gıbı bın gıt gıbımı goruyorsun...
  • arkadas sen kalkmıssın 2 gunluk thy nın mazısını bana hıkaye anlatıyorsun ılk once sana sunu soyleleyım ne ısle mesgul oldugnu soyle yada bu konudakı bılgını soyle tecrubenı sole...ben soyleyem o zman sana 25 yılldır havacılıgın ıcındeyım..15 yılı degısık ulkelerde ucuculukla gectı bu hayatımın gerı kalanıda yonetıcılık ve arastırmacılıkla gectı ve hala aynı sekılde devam edıyor bılıp bılmeden yazmayın...ardını getıremıyecegınzı yazıları yazmayın lutfen yazmayın sayet bılgınız fıkrınız varsa yazın..evet thy reklam yonundne suan bır en ıyı reklam yapan fırması oldu..pekı ya ıcındekı ısleyısını bılıyormusun sen nasıl ısledıgını yonetıcılık kısmını kast etmıyorum ucuculuk kısmını yada sen bunun otubus gıbı bın gıt gıbımı goruyorsun...
  • Kıbrıslılar olarak hiç bir zaman bir işe girişemessiniz ve muvaffak olamassınız... Sizlerin yaptığı en güzel icraat Türkiye nin gönderdiği paraları memurlarınıza bol keseden dağıtmak... Emekliye ver 3.500, Çaycıya ver 5.000, müdüre ver 10-15 bin TL ! Yaptığınız en güzel icraat budur, daha yetmezze sendikalar ile birlikte Türkiye aleyhıne bol bol miting düzenlersiniz... Yetmesse bayragımıza yumurta atarsınız, küfürlü pankart acarsıız. Daha da öfkeniz geçmesse rum bayrağı alırsınız ellerinize... İlerde içinizden birileri çıkarda Türk bayrağını tepelemeye yada yakmaya çalışırsa şaşırmam ! Genç nüfusun büyük çoğunluğunun Türkiye düşmanı olduğunu herkes biliyor zaten... SAKIN OLAKİ BÖYLE BİR HATAYA DÜŞMEYİN... BEDELİNİ ÇOK AĞIR ÖDERSİNİZ...

Hay Allah!

Yine mi uçamıyoruz ne?

KTHY sorunu olduğu gibi bekleyedursun, yeni havayolunu kurmak için engelleri aştık, ortaklar bulundu, Yönetim Kurulu oluşturduk. Şirketin kuruluşu için gerekli uzun ve meşakkatli bekleyişin ardından, Mart’ta uçacak da demişlerdi.

Bütün sorunların ardından ortak sayısı da tamamlanınca, derin bir “ohhhh!” çekmiştik.

Tamam oldu! Bu sefer galiba kuruluyor demiştik.

Şimdi aniden uçak sayısı sorunu ile karşılaştık.

TC Sivil Havacılık kuralları gereği yerine getirilmesi gereken bazı koşullar, kurmayı hedeflediğimiz şirket için düşünülen koşullarla uyumlu değilmiş.

Bizim üç uçakla kurmayı hedeflediğimiz havayolu şirketi meğersem bu hali ile uçamazmış.

En az 5 uçağımızın olması gerekiyormuş.

Tamam 3 uçak alalım, iki tane de kiralayalım!

Olmaz mı?

Bu defa da hesaplar karışabilir.

Hedeflenen kâr-zarar payları değişebilir.

Çok merak ediyorum.

Peki yeni havayolu şirketi kurulurken araştırmadık mı kardeşim?

Bizim hukukçularımız, gerekli alt yapı çalışmalarını sürdüren elemanlarımız ve bu konuda görevli olan personel ne iş yapıyor?

Diğer yandan, hadi bizim gözümüzden kaçtı, yönetim kurulunda olduğundan söz edilen Türk Havayolları yetkilileri, yönetmelikleri bilmiyorlar mıydı?

Hadi bunu da es geçtik: Yıllarca KTHY isimli bir şirketi çalıştırdık, uçurduk...

Hiç mi bu prosedürle ilgili bir şeyler kulağımıza çalınmamıştı?

Son derece şaşırtıcı doğrusu!

Merak ettiğim konulardan bir tanesi de bunun gerçekten, son anda çıkan bir sorun mu, yoksa zaten bilinen ve aşılması ümit edilen bir durum mu olduğu.

Kamuoyunun da bu konuda aydınlatılmaya ciddi anlamda ihtiyacı yok mu sizce de?

Şaka maka ; desenize bizim yeni havayolumuzun uçuşu başka bahara kaldı.

Ya ortaklar buraya para bağlamaktan vaz geçerlerse…

Anlamıyorum!

Bu işler el yordamı ile yapılmıyordur.

Ben ne devletime, ne sayın bakana, ne de yetkili elemanlarına bu konudaki gerekli araştırmaları yapmadıkları gibi fikri aklımın ucundan bile geçirmek istemem.

Ama açıkçası bunca aksaklıktan sonra ister istemez inanın aklına gelmiyor değil.

***

Birileri bize söylesin Allah aşkına! Kuzey Kıbrıs Havayolu göklerde uçacak mı yoksa uçmayacak mı?

Bir şirket mi kurulacak, yoksa iddia edilenler gibi THY şirketinin altında üç uçağa isimler yazılıp mı uçurulacak?

Bu eğer böyle olacaksa Kıbrıslı Türklerin haberi olacak değil mi?

Hani biz şirketi kurduk deyip, aslında şirket diye bir şeyin ortada olmadığı gibi bir hayal kırıklığı yaşamayacağız değil mi?

Aklıma ÖRP döneminde, dış temsilciliklerimizin, o ülkelerde kurulu özel şirketler olduğunu ve şirket kaydı ile ofislerimizin oralarda açık olduğunu duyup, halk olarak şok oluşumuz da geliyor ister istemez.

Ona benzer bir şok yaşamayız herhalde.

Hele ki de bunca eski KTHY eski çalışanının henüz sorunları çözülmemişken; ülkede KTHY çalışanları için bir açlık grevi söylemi gündemdeyken; kurtaramayıp batırmak zorunda bırakıldığımız şirketin yerine mutlaka yeni bir şirketin kurulacağı sözleri verilmişken, yeni kurulacak şirketin bir türlü nihayete varamayıp, göklere taşınamayışı akıllarda derin soru izlerine yol açıyor.

***

Neyse şu 3 uçak ile 5 uçak arasındaki iki uçak meselesini çözmek için Ankara’ya gidildi.

Ankara kesin bizim sorunlarımıza çözüm bulacaktır.

Benim şüphem yok.

Bize düşen görev, TC’nin bize bulacağı çözümlerde, artık çözümlere giden yoldaki önerileri ve paketleri kendimizin geliştirmesi olacak gibi bir hissim de var.

Tabi akla şu soru geliyor: Elimizde çözüm önerisi ile Ankara’ya gitmişsek ne ala, gitmemişsek, TC’den gelecek öneriyle geri dönmek zorunda kalacağız.

İşler daha da zorlaşacak o zaman.

Öneriyi biz yapsak, yasalar TC’ye ait, bize değil ki.

Bize ait olmayan yasalara dair düzenleme ya da pratik çözüm önerileri üretmek ise çok zor.

Biz KKTC Anayasa ve yasalarına dair bile çözümleri geliştirmekte zaman zaman zorluk yaşıyor ve anayasa mahkemesi ile ters düşüyoruz.

***

Of!

İşler çok karışacağa benziyor.

Mart’ta göklerde olacaktık, oysa işler değişti.

Dedim ya korkarım bizim hava yolunun kuruluşu da, uçuşu da, akıbeti de, başka bahara kaldı…

Çiğdem DÜRÜST
KIBRIS POSTASI

"Mart'ta uçamazsak!"

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

Misafir ~ 13 yıl önce
Sadede gelinir ise sonuçta yine KKTC ulaştırma Bakanlığı İngiltere deki şirket misali hiç bir araştırma yapmadan bazı konuların detayları ile ilgili profosyonel çalışma yapılmadan verin parayı şirketi kurduk hadi uçalım demiştir ama maalesef hesap kitap işinde yanılmışlardır.Umarımki ben yanılıyorumdur veya yanlış biliyorumdur.Bu işler bir an önce düzelir ve KKTC halkı KKHY na kavuşur en kısa zamanda. Saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Türk ticaret kanununa özel bir madde eklenir veya çıkış yolu açılır !....:))) sorun aşılır.O zaman İZAİR'in suçu neydi diye sorarlar veya diğer şirketler banada banada diye ortaya çıkar.Ama şu anda özel sektörün Türk ticaret kanununa göre temsil oranının %20 lerde kaldığı ve bu nedenle bazı sıkıntılar olduğu görülüyor.Konunun uçak sayısı ile ilgili olmadığı çok önemli değildir.Charter sefer yapacak isen 3 uçaklada charter şirket olarak uçuş yapılabilir.Ama esas amaç tarifeli sefer yapmak ise mevzuat 5 uçak der.Ama önce yinede şirketi kurabilmek esas amaçtır.Yani minare çalınır o kolay ama maalesef kılıf uymuyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
SEN KİMSİN BE KOSKOCA TÜRKİYE ADINA KONUŞUYORSUN NERDE BULDUN BU CÜRRETİ KIBRISLA TÜRKİYE ARASINI AÇAMAZSINIZ TÜRKİYELİLER KIBRISLILARIN KENDİLERİNİ ANAVATAN OLARAK GÖRDÜKLERİNİ BİLMEYEN YOK PROVAKATÖRLÜK YAPMA ARAMIZI AÇMAYA GÜCÜNÜZ YETMEZ !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sn. Yazar ve KKTC kamuoyunun dikkatine. Yinemi uçamıyoruz sorusunu yazarken bile bir çok konudan haberiniz olmadığı anlaşılıyor.Bu şirketin T.C. de Türk ticaret kanununa göre kurulabilmesi ve uçabilmesi için öncelikle şirket ortaklarının %51 nin T.C. uyruğu da olması ve o kadar sermayeyi temsil etmeleri gerekiyor.KTHY nin yönetim ve ortaklık yapılanmasına bakarsanız en az 3 kişi çifte uyruklu KKTC vatandaşlarından oluşuyordu ve ADA havacılığın hisse sahibi pozisyonunda idiler ve KTHY de ADA havacılığın alt kuruluşu olarak T.C. de faaliyet gösterebiliyordu.Yani aslen KTHY ADA havacılık idi.Şu andaki konumda THY nin hissesi ile birlikte Türk ticaret kanunu gereği oran yeterli değil anlaşılan . Devamı var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
THY YILLARCA NASIL ZARAR ETTİĞİNİ EMEKLİLERİNE SORUN BENIM BABAMDA ORDAN EMEKLI VE NASIL ZARAR EDIYORDU KTHY nin YANINDA NE KALIR KI ...SAYGILAR...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
pekı neden devlet thy zarar ettıgı halde kapatıp yenı bır havayolu açmadıda thy yı reklamlarla yenı yonetım anlayısı ıle bu hallere getırdı kapatsaydı madem zarar edıyordu yenı bır sırket kursaydı aynı kthy oldugu gıbı...ama ıste ısı bılmeıdgınız burdna bellı yenı sıkretet kurabılırdı ama dedım ya bır onckeı yorumda bır sırketı marka halıne getırmek zor sırketı kurarsın ama mark ahalıen getırmek yıllar alır..işte kthy batması bu yuzden kotu oldu..yenı yeoentımle yenı anlayısla kurtarılsaydı ben bunu demek ıstedım..yoksa thy kar edışı mazısı daha dun ama bu demek degıl kı thy kotulemke ben yazdıgın yorumlara bıneyen yazdım bılgıne sunarım...saygılar..BILGININ OLUŞMADIĞI YERDE FİKİR OLUŞMAZ....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
arkadas thy kar etme gecmısı daha dun pekı sorarım bundan oncekı gecmısı ne pekı kar edıyormuydu hayır ama nedne kapatılmaıd o zman cunku mıllı havayolun senın bu kapatamazsın,sımdı kar edıyor reklam yonu ıyı ya işleyiş kısmı uçuş kısmı pekı bır kaza olsa bunu sen hangı bılgınel acıklayabılırsın buna bır cevabın varsa buyur acıkla bız dınleyelım...reklam yonunu takdır ederız maa uçuş yonunu eleştırırz thy nın...gelelım kıbrıstakı havayolu kısmına kthy marka olmus bır sıkret vardı belkı kar edıyor belkı zarar sonucta durumu zordaydı thy gıbı reklam yonu arttırılsa yenı bır yonetım anlayısı yapılsaydı ve 37 yıllık sırket bambaska sekılde avrupa yuzune cıkılsa kotumu olurdur.şirketi batırmka kolay ama tekrar marka halıne getırmek zor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
arkadas sen kalkmıssın 2 gunluk thy nın mazısını bana hıkaye anlatıyorsun ılk once sana sunu soyleleyım ne ısle mesgul oldugnu soyle yada bu konudakı bılgını soyle tecrubenı sole...ben soyleyem o zman sana 25 yılldır havacılıgın ıcındeyım..15 yılı degısık ulkelerde ucuculukla gectı bu hayatımın gerı kalanıda yonetıcılık ve arastırmacılıkla gectı ve hala aynı sekılde devam edıyor bılıp bılmeden yazmayın...ardını getıremıyecegınzı yazıları yazmayın lutfen yazmayın sayet bılgınız fıkrınız varsa yazın..evet thy reklam yonundne suan bır en ıyı reklam yapan fırması oldu..pekı ya ıcındekı ısleyısını bılıyormusun sen nasıl ısledıgını yonetıcılık kısmını kast etmıyorum ucuculuk kısmını yada sen bunun otubus gıbı bın gıt gıbımı goruyorsun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
arkadas sen kalkmıssın 2 gunluk thy nın mazısını bana hıkaye anlatıyorsun ılk once sana sunu soyleleyım ne ısle mesgul oldugnu soyle yada bu konudakı bılgını soyle tecrubenı sole...ben soyleyem o zman sana 25 yılldır havacılıgın ıcındeyım..15 yılı degısık ulkelerde ucuculukla gectı bu hayatımın gerı kalanıda yonetıcılık ve arastırmacılıkla gectı ve hala aynı sekılde devam edıyor bılıp bılmeden yazmayın...ardını getıremıyecegınzı yazıları yazmayın lutfen yazmayın sayet bılgınız fıkrınız varsa yazın..evet thy reklam yonundne suan bır en ıyı reklam yapan fırması oldu..pekı ya ıcındekı ısleyısını bılıyormusun sen nasıl ısledıgını yonetıcılık kısmını kast etmıyorum ucuculuk kısmını yada sen bunun otubus gıbı bın gıt gıbımı goruyorsun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Kıbrıslılar olarak hiç bir zaman bir işe girişemessiniz ve muvaffak olamassınız... Sizlerin yaptığı en güzel icraat Türkiye nin gönderdiği paraları memurlarınıza bol keseden dağıtmak... Emekliye ver 3.500, Çaycıya ver 5.000, müdüre ver 10-15 bin TL ! Yaptığınız en güzel icraat budur, daha yetmezze sendikalar ile birlikte Türkiye aleyhıne bol bol miting düzenlersiniz... Yetmesse bayragımıza yumurta atarsınız, küfürlü pankart acarsıız. Daha da öfkeniz geçmesse rum bayrağı alırsınız ellerinize... İlerde içinizden birileri çıkarda Türk bayrağını tepelemeye yada yakmaya çalışırsa şaşırmam ! Genç nüfusun büyük çoğunluğunun Türkiye düşmanı olduğunu herkes biliyor zaten... SAKIN OLAKİ BÖYLE BİR HATAYA DÜŞMEYİN... BEDELİNİ ÇOK AĞIR ÖDERSİNİZ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000