03 Temmuz 2016, Pazar 16:05:54

Mahkemeden THY'ye şok

Türk Hava Yolları (THY) kabin amiri Zeynep Sema Müstecaplıoğlu'nunJaponya'da otel odasında hayatını kaybetmesiyle ilgili mahkeme “iş kazası” kararı verdi. 3 yıl boyunca süren hukuk mücadelesinde, Adli Tıp Kurumu, kabin amirinin ölümünü, iş stresine bağlı beyin kanaması olarak değerlendirdi.
  • Koskoca THY, mahkemeye götürmesi bile yakışık almaz.Tüm hakları verilmeli ailesine.Ayıptır ya...
  • İlla ölmemizi mi isiyorsun, yoksa bu bayram da biz sizin tatilinizi yarıda kesip kalanını kasım ayında kullandırsak, akıllanırmısınız?
  • Bordrolar ne zaman çıkacak?
  • ne kadar kotu hayat sonu, ♡ kirizi korkunc birsey. allahin melekleri genc memuru korusun insallah
  • bu ay 13 saatlik ucus olan los angeles ta 24 saate indi, taipei de öyle...
  • Öncelikle Ailesine tekrar tekrar rahmet ve sevenlerine sabır dilerim.Bu olaya nasıl bakıyoruz.Yada bakıyorlar yada bakmalıyız yada bakılacak açıktır ki hatta seçiktir ki ; Laik düzenin bozukluğudur,haksızlığıdır,sahtekarlığıdır,değersizliğidir.Bu konuda hüküm verecek tek bir İlah vardır.Oda yüce ALLAH'tır. He çalıştığı kurum/kuruluş vs vs vs.Oda kişinin hakkını yemiş ise çalışanlarına,emir altındakilere gram değer vermemiş ise ki vermemiştir.Mahkemeye karşı çıkmalarının sebebi budur. (Nisa/58) Şu bir gerçek ki Allah, size emanet ve işleri mutlaka ehline İslam’a göre ahlakı sağlam, yeteneklilere vermenizi, insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Gerçekten Allah, bununla size ne güzel öğüt veriyor! Şüphesiz Allah, her şeyi işiten ve görendir. İşte bu bağlamda DİLERİM ALLAH'tan ki mekanın cennet ruh'un şad olsun. Allah'ın indirdiği ile hükmetmeyenler kafirdir.(MAİDE/44) İyi Uçuşlar /İyi İnişler
  • Burada millet iyice saçmalıyor, beyin kanaması ile THY'nin 24 saatlik dinlenmesinin ne alakası var kardeşim? Tamamen ırsi bir olay, yüksek tansiyona bağlı. Herkesin tansiyonunu kontrol altında tutması gerekir. Tamamen tazminat kokan bir dava.Eğer öyle olsa idi Air Berlin veya Ryan Air'de beyin kanamasından adam kalmazdı.
  • Tabi ki iş kazası ki bu bazılarının işine gelmiyor galiba.Bu insanlar lay lay lom içinde çalışmıyor.O yolcuya tabağını uzatırken dahi yolcu ile göz göze gelip yolcunun uzun uzun bakmasından dolayı dahai strese giren insanlar.O an acaba niye noldu şüpheli biri mi diye bakması bile kafi.Bir de gelelim yatılara.Flora değişirebileceğiniz yerlere gidiyorsunuz kaç yolcuyla ilgilenip uzun süre ayaktasınız.Ve de şaka mısınız ya 24 saat ne?Yazılanlar doğru o 13 14 saate iniyor.Bu işi iyi para veriyorsanız bile tabiri caizse kan kusturmadan yasanız.En az 48 olması gerekiyor en az ! Tavsiye olarak bir bakın bakalım Etihad,Emirates qatar kaç saat çalıştırıyormuş.Haaa bu arada onlar da dünya devleri!
  • Cok sevindim, cok dogru bir karar. Thy ve sgk nin yaptiklarinida beynimin bir kosesine not aliyorum.
  • Şimdi bizler bilenler hatırlayanlar bilir Mayıs 2012 ve Mayıs 2013de bunların olmaması için karşı çıkmıştık bizlere yapılan dayatmalara bunlar için karşı çıktık her zaman söylüyorum parasında değilim isterlerse kessinlerde biraz ama insan çalıştığı yerde huzurlu,mutlu ve rahat olmak ister gönülden bağlı olmak budur.13Saat uç 25saat yatı çoğu hat böyle %70 Er'lar böyle ekip planlama denen başkanlık kabinden nefret eder durumda niye neden.?? Biraz empati kurmak zor değil hayatta sen 5yıldız hedefliyorsan içeriyi halledersen zaten her türlü alırsınki 5yıldızı şubat2016da ayrıldım umarım birşeyler azda olsa değişmiştir diye umuyorum.. Sema içinde Allah gani gani rahmet eylesin tekrar...

Türk Hava Yolları’nda kabin amiri olarak çalışan Zeynep Sema Müstecaplıoğlu 9 Mart 2013 tarihinde İstanbul- Osaka seferinin ardından konakladığı otelde, beyin kanaması nedeniyle hayatını kaybetmişti. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müfettişleri yaptığı incelemenin sonucunda, vefat nedeni ile yaptığı iş arasında bir illiyet bağı kurulamadığı gerekçesi ile Müstecaplıoğlu'nun ölümünü iş kazası olarak değerlendirmedi.

AİLE DAVA AÇTI
Ölümün iş kazası olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten aile, Müstecaplıoğlu’nun vefatının iş kazası olduğunun tespiti talebi ile SGK ve THY aleyhine Bakırköy 18. İş Mahkemesine dava açtı. Ailenin avukatı Hasan Erdem tarafından mahkeme dosyasına sunulan dilekçelerde, önceden THY’de çalışma sonrası 48 saat ara dinlenmesi verilmekteyken, uzun uçuşlar sonrası ara dinlenme sürelerinin 24 saate kadar düşürüldüğüne değinildi.

'DİNLENME SÜRESİNİN AZLIĞI...'
Dinlenme sürelerinin uçağın piste teker konması ile başladığı vurgulanan dilekçelerde, yolcuların uçaktan tahliyesi, uçaktan iniş, otele gidiş ve bunlara ek olarak her seferden 2-3 saat öncesinde hazır bulunmak gibi süreçlerin çıkartılması ile personele 13-14 saatlik bir dinlenme süresi kaldığı, 24 saatten daha az dinlenmelere, uçuşların yüksek irtifada gerçekleşiyor olması ve kabin içi basıncındaki değişiklikler de eklenmesiyle, Zeynep Sema Müstecaplıoğlu’nun rahatsızlanması üzerine vefatının gerçekleşmesinin kaçınılmaz olduğuna değinildi.

SGK VE THY DAVANIN REDDİNİ İSTEDİ
Davaya dilekçe sunan SGK avukatı, iş kazasının tarifinin kanunda açık olduğunu ifade ederek dava konusu kabin amirinin ölümü ile yaptığı iş arasında illiyet bağı bulunmadığını, bu nedenle davanın reddedilmesini istedi.

Yine davaya dilekçe sunan THY avukatı ise Müstecaplıoğlu'nun iş kazası sonucu hayatını yitirmediği, alınması gereken önlemlerin alındığını ve ölümde THY'nin bir sorumluluğu bulunmadığını aktararak davanın reddedilmesini istedi.

STRESİN BEYİN KANAMASINDAKİ ETKİSİ
İki tarafın dilekçelerinin ardından mahkeme, Müstecaplıoğlu'nun ölümüne ilişkin Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alınmasına karar verdi. Adli Tıp Kurumunca dava dosyasına ulaşan 29 Temmuz 2015 tarihli raporda “Zeynep Sema Müstecaplıoğlu’nun kabin görevlisi olması nedeniyle uzun süreli sık seyahat ettiği, stres gibi faktörlerin beyin kanamasında kolaylaştırıcı etkisinin olabileceği” ifade edildi.

BİLİRKİŞİ RAPORU: İŞ KAZASI OLARAK KABÜLÜ GEREKİR
Yine dava sürecinde alınan 28 Nisan 2016 tarihli bilirkişi raporuna göre ise “Sigortalının işveren tarafından görevle iş yeri dışında başka bir yere gönderilmesi halinde, asıl işini yapmaksızın geçen zaman birimi içinde uğradığı tüm kazaların, iş kazası olarak kabulünün gerekeceği” belirtildi.

MAHKEME 'İŞ KAZASI' DEDİ
Kararını açıklayan mahkeme, Zeynep Sema Müstecaplıoğlu'nun iş verenin emir ve talimatları doğrultusunda hareket ederken beyin kanaması geçirerek vefat ettiğini belirtti. Kararında 5510 sayılı yasanın 13-c maddesi hükmüne göre “sigortalının iş veren tarafından görevle iş yeri dışında başka bir yere gönderilmesi halinde asli işini yapmaksızın geçen zaman diliminde uğradığı tüm kazalar iş kazası olarak kabul edilecektir” hükmünü hatırlatan mahkeme, Zeynep Sema Müstecaplıoğlu'nun istirahat için konakladığı otelde beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetmesinin iş kazası olarak kabulüne karar verdi.

Mahkemeden THY'ye şok

Yorumlar Tüm Yorumlar (74)

ali ~ 8 yıl önce
Koskoca THY, mahkemeye götürmesi bile yakışık almaz.Tüm hakları verilmeli ailesine.Ayıptır ya...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ekip planlama ~ 8 yıl önce
İlla ölmemizi mi isiyorsun, yoksa bu bayram da biz sizin tatilinizi yarıda kesip kalanını kasım ayında kullandırsak, akıllanırmısınız?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bordro ~ 8 yıl önce
Bordrolar ne zaman çıkacak?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
personel ~ 8 yıl önce
çıkmayacak
grb ~ 8 yıl önce
ne kadar kotu hayat sonu, ♡ kirizi korkunc birsey. allahin melekleri genc memuru korusun insallah

Yanıtla

Kalan karakter 1000
. ~ 8 yıl önce
kalb guzelmis
77 ~ 8 yıl önce
bu ay 13 saatlik ucus olan los angeles ta 24 saate indi, taipei de öyle...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Plt ~ 8 yıl önce
Ne o zor mu geldi, 330'cular yıllardır 24 saat kalıyorlar! Odalarınızda iyi dinlenin o zaman.
77 ~ 8 yıl önce
sana farketmez tabi çay-kahve icip yemek yemekten baska naparsın ki?
Please a cvp ~ 8 yıl önce
Biz sizin gibi içeride oturup k*ç buyutmuyoruz
Plt ~ 8 yıl önce
Maalesef tutturamadın; ben uçak yemeklerini hiç yemedim, yemiyorum da! Sadece su içerim. Çay -kahve alışkanlığım da yoktur. Bu çamur yapışmadı.
Vay be ~ 8 yıl önce
16-17 saatlik mesai ve hiç yemek yemiyorsun.o zaman ya kaptan değilsin ya da geniş gövden yok.kaldiki lax seferinde 4 kaptan olur ve bir kaptan ortalama 6 saat istirahat eder uyur.bizim gibi 2 saat değil. Farkı anladin?
Melis ~ 8 yıl önce
24 saat neyinize yetmiyor, odalarda toplanıp sigara, vs içeceğinize gider gitmez uyuyun dinlenin. Bu olayın sizin dediklerinizle hiç bir alakası yok, fırsatçılık yapmayın.
İsmin ne önemi var ~ 8 yıl önce
Öncelikle Ailesine tekrar tekrar rahmet ve sevenlerine sabır dilerim.Bu olaya nasıl bakıyoruz.Yada bakıyorlar yada bakmalıyız yada bakılacak açıktır ki hatta seçiktir ki ; Laik düzenin bozukluğudur,haksızlığıdır,sahtekarlığıdır,değersizliğidir.Bu konuda hüküm verecek tek bir İlah vardır.Oda yüce ALLAH'tır. He çalıştığı kurum/kuruluş vs vs vs.Oda kişinin hakkını yemiş ise çalışanlarına,emir altındakilere gram değer vermemiş ise ki vermemiştir.Mahkemeye karşı çıkmalarının sebebi budur. (Nisa/58) Şu bir gerçek ki Allah, size emanet ve işleri mutlaka ehline İslam’a göre ahlakı sağlam, yeteneklilere vermenizi, insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Gerçekten Allah, bununla size ne güzel öğüt veriyor! Şüphesiz Allah, her şeyi işiten ve görendir. İşte bu bağlamda DİLERİM ALLAH'tan ki mekanın cennet ruh'un şad olsun. Allah'ın indirdiği ile hükmetmeyenler kafirdir.(MAİDE/44) İyi Uçuşlar /İyi İnişler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Senin ~ 8 yıl önce
İsmine yandan bakayım külli adalet ile şerri adaletide ne yapacağını sen biliyorsun
m. ~ 8 yıl önce
amin abla-abi
sulu/kuru ~ 8 yıl önce
kardes kurumu yoksa sulumu iciyorsun,bu arada orucu bozmuyor herhalde hayirli ucuslar.....
haşhaşi seni ~ 8 yıl önce
Abi ne yaptın, daha bir gün daha vardı orucun bitmesine, dalmışsın hemen.
Kemal ~ 8 yıl önce
Burada millet iyice saçmalıyor, beyin kanaması ile THY'nin 24 saatlik dinlenmesinin ne alakası var kardeşim? Tamamen ırsi bir olay, yüksek tansiyona bağlı. Herkesin tansiyonunu kontrol altında tutması gerekir. Tamamen tazminat kokan bir dava.Eğer öyle olsa idi Air Berlin veya Ryan Air'de beyin kanamasından adam kalmazdı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aviator ~ 8 yıl önce
Umarm benzer bir durum senin basina gelirde arkada biraktiklarni baska semalardan izlersin!
Freud ~ 8 yıl önce
13-14 saat uç bakalım ayda 3 kez sonra yatı suren 24 saatten az olsun ya ne çok biliyosunuz
37 ~ 8 yıl önce
raporları sağlık ocağından aldığımızdan baktırmıyoruz tansiyona
Avukatciklar ~ 8 yıl önce
Ben de bu thy avukatlari ne ise yarar diyordum....
Ali ~ 8 yıl önce
Git adam gibi yerden al raporunu o zaman , ya da bir tansiyon aleti al düzenli olarak ölç tansiyonunu.Bunun da mı suçlusu THY !
Ali ~ 8 yıl önce
Aynen öyle , uçuyorum ve gittiğim yerde de dinleniyorum; hiç bir problem de yok.
Plt ~ 8 yıl önce
Çok korktum!
MissPilotEtihad ~ 8 yıl önce
Tabi ki iş kazası ki bu bazılarının işine gelmiyor galiba.Bu insanlar lay lay lom içinde çalışmıyor.O yolcuya tabağını uzatırken dahi yolcu ile göz göze gelip yolcunun uzun uzun bakmasından dolayı dahai strese giren insanlar.O an acaba niye noldu şüpheli biri mi diye bakması bile kafi.Bir de gelelim yatılara.Flora değişirebileceğiniz yerlere gidiyorsunuz kaç yolcuyla ilgilenip uzun süre ayaktasınız.Ve de şaka mısınız ya 24 saat ne?Yazılanlar doğru o 13 14 saate iniyor.Bu işi iyi para veriyorsanız bile tabiri caizse kan kusturmadan yasanız.En az 48 olması gerekiyor en az ! Tavsiye olarak bir bakın bakalım Etihad,Emirates qatar kaç saat çalıştırıyormuş.Haaa bu arada onlar da dünya devleri!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
eren ~ 8 yıl önce
Tabi en onemlisi de su..eskiden bir ay icinde bir kez 24 saat alti konaklamali gonderilebiliyordu..sonra kural degisti sinirsiz oldu...bi haftada bile iki gidildigi oluyordu...semanin sikayeti buydu...
helal olsun o aileye ~ 8 yıl önce
Cok sevindim, cok dogru bir karar. Thy ve sgk nin yaptiklarinida beynimin bir kosesine not aliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rasim ~ 8 yıl önce
Şimdi bizler bilenler hatırlayanlar bilir Mayıs 2012 ve Mayıs 2013de bunların olmaması için karşı çıkmıştık bizlere yapılan dayatmalara bunlar için karşı çıktık her zaman söylüyorum parasında değilim isterlerse kessinlerde biraz ama insan çalıştığı yerde huzurlu,mutlu ve rahat olmak ister gönülden bağlı olmak budur.13Saat uç 25saat yatı çoğu hat böyle %70 Er'lar böyle ekip planlama denen başkanlık kabinden nefret eder durumda niye neden.?? Biraz empati kurmak zor değil hayatta sen 5yıldız hedefliyorsan içeriyi halledersen zaten her türlü alırsınki 5yıldızı şubat2016da ayrıldım umarım birşeyler azda olsa değişmiştir diye umuyorum.. Sema içinde Allah gani gani rahmet eylesin tekrar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000