03 Temmuz 2009, Cuma 07:48:48

Lufthansa geri sayıma başladı

Alman havayolu devi Lufthansa, Avusturya Havayolları'nı almaya hazırlanıyor. AB Komisyonu Lufthansa'nın hamlesini tekelleşme gerekçesiyle incelemeye aldı...

Almanya merkezli dev havayolu şirketi Lufthansa, Avusturya Havayolları'nı satın almak için fiyat önerdi. AB Komisyonu ise iki şirkertin birleşmesinin "tekel yaratıp yatarmayacağını" tartışıyor.

AB Komisyonu'nun Rekabetten Sorumlu Üyesi Nellie Kroes, "iki şirketin evlenmesi durumunda yolcular daha yüksek fiyatlar veya bazı hatlarda daha niteliksiz hizmetle karşı karşıya kalabilirler" dedi.

İki havayolu şirketi arasındaki evlilik anlaşmasının yapılması durumunda, Lufthansa yolcu sayısı bakımından Avrupa'nın en büyük havayolu şirketi haline gelecek. İki havayolu şirketinin 2008 yılı içerisinde taşıdığı toplam yolcu sayısı 81 milyonu buluyor.

Lufthansa AB'ye mühlet verdi

AB Komisyonu şirket evliliğini incelemeye almış durumda, ancak Lufthansa'nın Avusturya Havayolları'na verdiği teklife koyduğu "31 Temmuz'a kadar yanıtlanması gerekir" ibaresi, AB Komisyonu incelemesinin de mühleti haline gelmiş durumda.

Lufthansa yetkilileri, AB Komisyonu'nun başlattığı incelemeye "şaşırdıklarını" ifade ettiler. Avusturya Havayolları ile Lufthansa'nın arasında zaten bir ortak girişim sözleşmesi bulunduğu belirtilen şirket açıklamasında, Lufthansa ile Avusturya Havayolları arasındaki birleşmenin sorunsuz tamamlanacağına yönelik "güvence" ifade edildi.

AB Komisyonu "inceliyor"
Lufthansa ise Avusturya Havayolları arasındaki ortak girişim sözleşmesi, Avusturya Havayolları'nın iflasın eşiğine gelmesinin ardından yapılmıştı. Şirketin yüzde 41,6'sını satın alan Lufthansa, bu anlaşmanın yapılabilmesi için Avusturya devletinin, Avusturya Havayolları'nın borcunun yarım milyar avro tutarındaki kısmını üstlenmesini şart koşmuştu.

Lufthansa'nın batanları yutarak büyüme stratejisi son ekonomik krizden eskiye dayanıyor. 2002 yılında İsviçre'nin büyük havayolu şirketi Swissair battıktan sonra, Swissair'in filosu kullanılarak Swiss IAL şirketi kurulmuştu. 2005 yılında şirketin yüzde 11'inin satın alan Lufthansa, 2007 yılının Temmuz ayında şirketin hakim ortağı halinde gelmişti.

Benzer biçimde, geçtiğimiz yılın temmuz ayında finansal güçlükler yaşamaya başlayan Brüksel Havayolları'nın yüzde 45'i Lufthansa tarafından satın alınmıştı. Kalan yüzde 55 hissenin de 2011 yılı itibariyle Lutfhansa tarafından satın alınması opsiyonu olan anlaşma, 15 Haziran 2009 tarihinde AB Komisyonu tarafından onaylanmıştı.

AB Komisyonu Lufthansa'nın İngiltere merkezli BMI Havayolları'nı almasını da "incelemişti." 29 Ekim 2008 tarihinde açıklanan satınalma anlaşması, 14 Mayıs 2009 tarihinde AB Komisyonu tarafından onaylanmıştı.

Bu şirketlerin yanı sıra ABD merkezli JetBlue ve Lüksemburg merkezli Luxair'de azınlık hissesine sahip olan Lufthansa Türkiye piyasasına da girmiş durumda. Ucuz hatlarıyla gündeme gelen SunExpress şirketi Türk Hava Yolları ile Lufthansa arasında yapılan bir 50-50 ortaklığa dayanıyor.

Lufthansa geri sayıma başladı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000