19 Mart 2009, Perşembe 09:09:52

Londra'ya uçmak 32 Euro, Atina'da tatil yapmak 49 Euro...

Turizm acentelerinin ardından havayolu şirketleri de cazip fiyatlarla uçurmaya başladı. Kampanyalardan faydalanarak 32 euro'ya Londra'ya uçmak, 49 euro'ya da Atina'da 4 gün tatil yapmak mümkün...
  • En guzel tatil St.Maarten adasinda yapilir.Herkese tavsiye ederim.Ucaklar bu adaya plajin uzerinden sifir noktadan iniyor.
  • Tur firmalari alan vergisi haric ilan edip 80 euroluk alan vergisine 150 euro isteyerek hem tuketiciyi aldatiyor hem de paket turdaki paket mantigini bozuyor, haksiz rekabette cabasi. bu arada listedeki THY fiyatlari da alan vergisi haric,

Bir tarafta ekonomik fiyatlarla yolcu taşıyan havayolu şirketleri, diğer tarafta Paskalya turlarıyla 100 euro'nun altında yurtdışında tatil imkanı sunan tur operatörleri...

Para dergisinin haberine göre son birkaç yıldır yurtdışına uçmak ve orada tatil yapmak, Türkiye'de de belli gelir gruplarının tekelinden çıkmış durumda. Özellikle de bazı dönemlerde yurtdışı seyahatleri hiç olmadığı kadar ucuzladı. Öyle ki acentelerin önerdiği fiyatlarla yurtdışına çıkmak, İstanbul'da 5 gün geçirmekten bile neredeyse daha ekonomik...

UZAKLAR DA UCUZLUYOR

Nisan ayı boyunca ekonomik fiyatlarla tatil yapmak isteyenler için oldukça fazla seçenek var. Bu tur paketlerinden en iddialısı ise Bamtur'a ait. Sektördeki 10'uncu yılını tamamlayan şirket, konuklarına 49 euro'ya Atina ve Girit'te tatil olanağı sunuyor. 3 gece 4 gün sürecek bu tatilde ulaşım, yarım pansiyon konaklama, havaalanı transferi ve 1 günlük şehir tanıtım turu fiyatlara dahil.

Bamtur yetkilisi Eda Aner, yaklaşık 350 kişinin bu promosyonlu fiyatlardan faydalanacağını belirtiyor. Kontenjanın yüzde 40'ı şimdiden dolmuş. Aner, paskalya turizmi kapsamında da 99 euro'dan başlayan fiyatlarla İspanya, İtalya ve Yunanistan'da da tatil seçenekleri olduğunu belirtiyor.

Kappa Turizm de ekonomik fiyatlarla İtalya ve İspanya turları satmaya başladı. Nisan ve mayıs aylarında düzenlenen bu turların fiyatı 99 euro'dan başlıyor. Kappa Turizm yetkilisi Demir İşçil, 4 günü kapsayan bu turlara bin 650 kişinin katılacağını öngörüyor.

Prontotour bu yıl da bahar promosyonları kapsamında çok özel fiyatlarla yurtdışı tur paketleri oluşturmuş. Şirket, nisan ayı boyunca 99 euro'ya 4 günlük Kahire turu düzenleyecek. Madrid'i etrcih edenlerse, 129 euro'ya 4 gün tatil yapabilecek.

Acenteler, bu yıl daha uzak destinasyonlarda da oldukça iddialı fiyatlar sunuyor. Prontotour Pazarlama Müdürü Sarp Özkar, geçmiş yıllarda yaklaşık 600 euro'ya organize edilen Bangkok-Pattaya turlarının 299 euro'ya kadar düştüğünü vurguluyor. Güney Amerika turları ise bin 599 euro'dan bu yıl 799 euro'ya düşmüş durumda.

590 EURO'YA YENİ ZELANDA'YA UÇUN!

Ekonomik krizle birlikte düşen talep ve ucuzlayan yakıt fiyatları ise uçak biletlerini daha önce hiç olmadığı kadar ucuzlatmış durumda. Türkiye'de bir süre öncesine kadar iç hatlarda sürdürülen rekabet şimdi yurtdışı ayağına taşındı. Bu rekabete, low-cost carrier (LCC - Düşük maliyetli havayolları) sınıfında yer almayan havayolu şirketleri de birer birer katılıyor. Bunlardan THY, kış turizmine hareket kazandırmak için başlattığı yurtdışı kampanyalarında bilet fiyatlarını gidiş-dönüş vergiler dahil 83 euro'ya kadar düşürdü. Destinasyon uzaklaştıkça fiyatlar biraz artıyor.

Ancak 299 euro'dan başlayan fiyatlarla bu bölgelere de uçmak mümkün.

Bu konuda en iddialı atak ise Easy Jet'ten geldi. Şirket, Bodrum-Londra ve Dalaman-Manchester uçuşlarını tek yön için vergiler dahil 31.99 euro'ya düşürdü. Pazartesi, perşembe ve cumartesi olmak üzere haftanın 3 günü yapılacak uçuşların 23 Nisan'dan itibaren başlayacağını belirtelim.

Türkiye'den 100'ün üzerinde noktaya sefer düzenleyen Emirates'in Türkiye Bölge Müdürü Bahar Ahmet Birinci de son dönemde rekabetin kızışmasında en büyük rolün ekonomik krize ait olduğunu belirtiyor.

Emirates de bu rekabete iddialı bilet fiyatlarıyla katılmış durumda. Birinci, yurtdışı uçuş fiyatlarını 224 euro'ya kadar düşürdüklerini açıklıyor. Emirates, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi uzak destinasyonlara ise 590 euro'ya uçuruyor.

Kızışan rekabet, kuşkusuz müşteri sayısına da yansıyor. Bahar Ahmet Birinci, fiyat düşüşleriyle birlikte yolcu sayısının hızla arttığına dikkat çekiyor. Emirates, bu artış sayesinde 2008 yılında yaklaşık 80 bin olan yolcu sayısını bu yıl 111 bine yükseltmeyi hedefliyor.

KAMPANYA MI, REKLAM HİLESİ Mİ?

Havayolu ulaşımında fiyatların bu denli düşük olması "Acaba reklam hilesi mi" sorusunu da akıllara getiriyor. Ancak Onur Air Genel Müdürü Şahabettin Bolukçu, düşük fiyatların kesinlikle reklam hilesi olmadığını, ancak havayolu şirketleri yoğun talep nedeniyle bazı talepleri karşılayamadığı için bazen bu yönde şikayetler gelebildiğini belirtiyor. Bu tür kampanyalar için en az bin koltuk ayrıldığını vurgulayan Bolukçu, "Ancak fiyat cazip olunca bu koltuklara birkaç milyon kişi talip olabiliyor. Hatta bazıları sadece bilet fiyatları ucuz diye kampanyalı bölgelere yolculuk yapıyor" diyor.

Şahabettin Bolukçu, rekabet arttıkça havayolları şirketlerinin uçuş fiyatlarını düşürmek için farklı yöntemlere başvuracakları kanısında. Bunlardan biri de bilet ücretini oluşturan maliyet kalemlerinin ayrıştırılması. Böylece sadece bilet ücreti ucuz tutulup, örneğin ikram ve fazla bagaj gibi maliyetler sadece bu hizmetleri alan yolculardan tahsil edilecek.

YURTDIŞI UÇUŞ FİYATLARI

Havayolu şirketi-----Destinasyon------Fiyat (Euro)
THY---------------Prag---------------99
THY---------------Cenevre---------------111
THY---------------Amsterdam---------------125
THY---------------Nice---------------179
THY---------------Kenya---------------299
THY---------------Ukrayna---------------199
THY---------------Senegal---------------299
THY---------------Brezilya---------------499
Emirates---------------Dubai---------------299
Emirates---------------Singapur---------------499
Emirates---------------Avustralya---------------590
Emirates---------------Yeni Zelanda---------------590
Emirates---------------Cape Town---------------449
Emirates---------------Hint Yarımadası---------------499
Emirates---------------Maldivler---------------649
Emirates---------------Pekin---------------349
Emirates---------------Şanghay---------------349
KLM---------------Barselona---------------167
KLM---------------Lizbon---------------167
KLM---------------Viyana---------------166
Air France---------------Buenos Aires---------------718
Air France---------------Meksika---------------656
Air France---------------Brezilya---------------743
Air France---------------Chicago---------------571

Not: Bilet fiyatları gidiş-geliş yönlü olup vergiler dahildir.


PROMOSYONLU NİSAN TURLARI

Acente---------------Destinasyon----------Gün---------------Fiyat (Euro)
Bamtur---------------Atina---------------4---------------49
Bamtur---------------Girit---------------4---------------49
Prontotour---------------Sicilya---------------6---------------169
Prontotour---------------Venedik---------------4---------------149
Prontotour---------------Barselona---------------5---------------199
Kappa Tur---------------Roma---------------4---------------189
Kappa Tur---------------Prag---------------4---------------99
Kappa Tur---------------İspanya---------------4---------------99
Etstur---------------Prag---------------4---------------99
Etstur---------------Sicilya---------------5---------------169
Etstur---------------Kahire---------------4---------------99

Not: Fiyatlara vize bedeli ve vergiler dahil değildir.

Melis TOSYALI
PARA DERGİSİ

Londra'ya uçmak 32 Euro, Atina'da tatil yapmak 49 Euro...

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
En guzel tatil St.Maarten adasinda yapilir.Herkese tavsiye ederim.Ucaklar bu adaya plajin uzerinden sifir noktadan iniyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Tur firmalari alan vergisi haric ilan edip 80 euroluk alan vergisine 150 euro isteyerek hem tuketiciyi aldatiyor hem de paket turdaki paket mantigini bozuyor, haksiz rekabette cabasi. bu arada listedeki THY fiyatlari da alan vergisi haric,

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000