18 Haziran 2012, Pazartesi 09:31:41

KURUNUN YANINDA YANAN YAŞLAR DA OLDU

Hürriyet gazetesi yazarlarından Vahap Munyar, 305 kişinin THY’ye geri dönüşü sadece mahkeme kararıyla mümkün olduğunu ifade etti. İşte Munyar'ın o yazısı...
  • bende kurunun yanında yanan bir yaşdım,2010 senesınde ayrılmak zorunda bırakıldım, işçi mahkemsinde yüzünü dahi görmediğim genel müdürlükte çalışan kişilerin yalancı şahitlikleriyle mahkemeyi kaybettım, ama onların da yanına kalmadı rabbım oyle buyuk kı ıkısıde 1 sene ıcınde pes peşe şirketten kovuldular, her ne kadar thy genel mudur yrd asaf boraya haksızlıgı belgelerle ıspatlasamda uzgunum kurunun yanında bazen yas da yanar demıstı, hala aynı zıhnıyet aynı tutum, ekmegımızı aldınız ama ılahı adalet, cıkıcak elbet ya saglıgınızdan ya sevdıklerınızden herkesın adaleti şaşar ama allahın asla.. kımse unutmasın
  • Niye kendii aldiklari maaslari aciklamiyorlar sizce he??Bizlerin maaslarini ortaya koyup bakin biz bu kadar para veriyoruz onlar nankorluk yapip grev yapiyorlar 'a getiriyorlar..Gozunuzu acin artik . Taktik bu .Yakinda hepinizin maaslari 3/1 e dusunce de boyle susmaya devam edersiniz...
  • Pilot alıyormuş 15-25 ... yok artık Ceo mu bu adamlar? Pilotların maaşları çok yüksek... Oturdukları yerden 15-25 almak güzelmiş ... Ondan etliğe sütlüğe karışmıyolar belli oldu... Ama arkadaşlarının yanlarında olmamaları Hostes- Pilot ikilisinin nekadar YALAN olduğunu ortaya koyuyor. Herşey apaçık . Bunlar acil bir durumda birbirlerini bile kurtarmazlar yolcularımı kurtarsınlar ... 3 sene once kırmızı amblemli bir firmada kokpitin camından ilk kaçan da onlardı değilmi ...
  • Her ne kadar hak aramak icin hakli sebeplerden dolayi yapildiysada ne yazikki kanuni olarak yasa disi eylem statusune giriyor.eger thy isten cikarilan arkadaslari ise geri alirsa emsal teskil edecegi icin herhangi bir sebepten cikarilan diger butun personeli de ise almak zorunda kalir. is ve sosyal guvenlik hukukunda cok acik bir sekilde yazarki isten cikarilan isci ise iade davasini kazansa dahi isveren 7-8 maas tazminat vererek isciyi isine geri almama hakkini kullanabilir. ne yazikki hukuki boyutta gercekte oyle olmasada hersey isveren yani thy lehine. Bu isin ne kadar zor oldugunu calismayan bilemez 45 dakikalik bir seferin inis kalkis haric calisilabilinen 25 dakikasinda 180 yolcuya 4 kisiyle full+full servis yapip ayni anda diger ucus prosedurlerini yerine getirmek herkesin harci degil! kazanilan para son kurusuna kadar helaldir. ki son 3 senedir thy yonetimi ucus personeli ucretlerinden surekli bir seyler cikartip kirpip durmaktadir. ALLLAH yardimcimiz olsun
  • Evet bunun hesabinida verecekler.Orda olupta cikmayan ve hala ucan kisilerin isimlerini biliyorum...Bunlar gicik olduklarini sevmediklerini cikardilar torpillileri atmadilar maalesef!!!.Ondan sonrada bu atilanlara malettiler.
  • Elimizde HD görüntüler var diyorsunuz? Peki aynı fotoraf karesinde olan 5 kisiden niye sadece 1 kisi yi çıkartıyorsunuz? Diğer 4 de kabak gibi belli! İsin tuhaf tarafı çıkarılan da o gün izinli. Raporlu falanda değil !!!! Bu dünyada arkamızda dayımız yok fakat öbür taraf için Allah korkumuz ve inancımız var!!!!
  • Peki bu mahkeme ne zaman sonuçlanır? 6 ay 1 sene. Bu süre icinde bu mağdur insanlar ne yapacak? Nasıl geçinecek? İnsan yerine koyup bir savunma dahi almadan kapının önüne koydunuz çalışanlarınızı!!! Simdi de Pişkin pişkin Kurunun yanında yaşda yanmış olabilir diyorsunuz. Hiç mı haksızlık yaptığınız için vicdan azabı duymuyorsunuz. Ayrıca bildigim kadarıyla dava kazanılsa bile işe iade yapılmıyor. Kimi kandırıyorsunuz ? Bir dediğiniz bir dediğinizi tutmuyor.
  • dünyanın hiç biryerinde de din adamları din harici işlerlede uğraşmaz, din bezirganlığıyla nemalanmaya da tenezül de etmez. ballı maaşları indirirken ala çalışana gelince lüftansa ! lan oğlum men dakka dukka !
  • Kurunun yanında yaş da mı yanmış? Bunlar profesyonel insanlar ve şirket yönetiminde başarılı olduklarını iddia ediyorlar öyle mi? THY'yi Erdal Bakkal'lar yönetiyormuş meğer!
  • Bu dünyadaki ve öbür dünyadaki kul hakkımı (varsa) helal etmiyorum. (Varsa) eklemesini bu kararı verenlerin daima güneşe değil de, zaman zaman gölgelerine de bakmaları için yazdım. Güneşe bakan gölgesini göremez. İnsanlar elbiseleri ile karşılanır, kişilikleri ile uğurlanır. Hamdi beyin uğurlanması nasıl olacak acaba?

Celal Toprak’ın başkanlığını yürüttüğü Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) başarılı meslektaşlarımızı ödüllendirdiği törende Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’yu görünce işten atılan 305 kişiyle ilgili son durumu sordum:

- Bir ara işten atılanlara kapıyı yeniden açıyorsunuz gibi hava oluştu.
- Ben öyle bir hava vermedim. THY yönetimi olarak bizim böyle bir karar vermemiz mümkün değil.
- Neden?
- THY, yüzde 51’i halka açık özel bir şirket statüsünde. Yasa ve mevzuatımıza göre işten çıkardığımız 305 kişi ancak mahkeme kararı olursa işlerine geri dönebilir.
- Dönüşlerine yeşil ışık yakacağınız yönünde oluşan hava nedendi?
- Hava-İş Başkanı’yla yaptığım görüşmeyi anlattım, 305 kişiyi yeniden alacağımız şeklinde anlaşıldı.
- Neydi o görüşmenin içeriği?
- Hava-İş Başkanı’nı epeydir çay içmeye çağırıyordum. THY’de grev yasağıyla ilgili kanun çıkınca gelmeyi kabul etti. 305 kişinin işe dönüşüne izin vermemizi, sorunları çözmeyi kendisine bırakmamızı istedi.
- Ne yanıt verdiniz?
- 305 kişiyi yeniden işe döndüremeyeceğimizi söyledim. Israrla, “Yönetim kurulunda konuyu yeniden bir görüşün” talebinde bulundu.
- Yönetim kuruluna götürme talebini kabul ettiniz mi?
- Çok ısrar edince, “Ben kendi oyumun rengini belli etmeden yönetime götüreceğim. Ancak, bunu 305 kişiyi yeniden alacakmışız gibi yansıtmaya kalkmayın. Çünkü, yönetim kurulundan buna onay çıkacağını sanmıyorum” dedim.
- Sizin oyunuzun rengi neydi?
- Ben o 305 kişiyi asla işe döndürmem.
- Yönetim kurulunuz ne karar verdi?
- Ekseriyetle işe alınmamaları yönünde karar çıktı.
- Hiç işe dönmeleri için oy kullanan olmadı mı?
- Hayır...
Tam o sırada Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı ve THY Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyükekşi yanımıza geldi:
- Sorun bakalım Mehmet Bey ne yönde oy kullanmış...
- Mehmet Bey THY’yle ilgili bu tür konuları sizin kadar açıklıkla konuşmaz.
Büyükekşi yanıtladı:
- Hamdi Bey, yönetim kurulu başkanı. Onun konuşma hakkı var. Ancak, 305 kişiyle ilgili oyum olumsuzdu. Yani, onların işe dönmesine ben de karşı çıktım.
Hamdi Topçu’ya döndüm:
- 305 kişiyi nasıl belirlediniz? Hiç mi yanlış yapmadınız?
- Sendika gece yarısı THY’de tüm işleri aksatmaya dönük mesaj attıkça ben personeli uyardım. Bunu yapanların cezasız kalmayacağını vurguladım. Elimizde HD görüntüler var. Kendisi işi bırakan, çalışmak isteyenleri engelleyen, hepsi kamera görüntüleriyle net şekilde tespit edildi.
- 305 kişi arasında eyleme katılmadığı halde işten çıkardıklarınız da varmış.
Hamdi Topçu, “Hayır” derken Mehmet Büyükekşi farklı yanıt verdi:
- Kurunun yanında yanan yaşlar da olabilir...
Bunun üzerine Topçu da kabul etti:
- Belki de arada haksız şekilde işten çıkardığımız birkaç kişi vardır. Ancak, onların da işe dönmesi mahkeme kararına bağlı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 305 kişinin işe geri dönüşü konusunda kapıyı açık tutan mesajlar verirken, başta Hamdi Topçu olmak üzere THY yönetimi, “kapı duvar” tavrını benimsiyor.
305 kişinin işten çıkarılması süreci THY’nin imajını da olumsuz etkilemiş görünüyor...

Uçtuğumuz her yeni hat ihracatımızı artırıyor


THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Afrika ülkelerine uçuşları giderek yoğunlaştırdıklarını vurguladı:
- Cuma günü 5 yeni hat daha başlattık. Uçtuğumuz her yeni hat ihracatı da doğrudan etkiliyor. Direk uçmaya yeni başladığımız ülkelerde bu daha iyi görülebiliyor.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi onayladı:
- THY’nin uçmaya başlamasıyla ihracatımızın yüzde 300 arttığı Afrika ülkeleri var.
Topçu, yeni hat başlatmada ihracatçının etkisine dikkat çekti:
- Yeni hatları belirlerken ihracatçıların önerilerini de dikkate alıyoruz.

Bakan, ‘özel şirket’e talimat verebilir mi

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’ya Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in işten çıkarılan 305 kişiyle ilgili açıklamalarını anımsattım:
- Çalışma Bakanı, “Talimat verdim, 305 kişinin durumuna yeniden bakacaklar” diyor. Madem yüzde 51’i halka açık ‘özel şirket’siniz, Bakan size nasıl talimat veriyor?
- Yüzde 49’luk kamu hissesi nedeniyle öyle konuşuyor.

THY’nin başarısında greve fren koymanın etkisi de var

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan’ın aralarında akademisyenlerin de bulunduğu yazarlarla gerçekleştirdiği buluşmada Prof. Mehmet Altan, Türk Hava Yolları’yla (THY) ilgili şu yorumu yaptı:
- THY’de grevi yasaklayan yasayı bir gecede çıkarmanız Türkiye’ye yakışan bir tutum olmadı.
Babacan, önce bankaları örnek verdi:
- Bazı iş kollarında grevin yasak olması gerekir. Örneğin bir bankada 3 gün greve gidildiğini düşünün, anında batar.
- THY aynı değil. Dünyada da birçok havayolu şirketinde grevler yaşanıyor.
- THY’yi bugün başarıya taşıyan etkenler arasında greve fren koymamız da var. Nitekim bir yabancı dergide okuduğum makalede, “THY, Lufthansa’dan daha iyi, çünkü grev yok” yorumu vardı.
Babacan, THY’de grevi yasaklayan yasayı savundu:
- THY’nin durması sadece şirketi değil, ekonomimizi olumsuz etkiliyor. O yüzden önlem almak zorundaydık.
Bu konuyu noktalarken ücretlere değindi:
- THY’de ücretler şu anda Lufthansa’dan daha iyi...
THY’deki ücretler konusunda aynı tezi EGD’nin törenindeki sohbette Mehmet Büyükekşi de savundu:
- Özel havayolu şirketlerinde hostes maaşı 1000 liraya kadar iniyor. THY’de 4 bin lira dolayında.
Ardından pilotların durumuna dikkat çekti:
- Pilotların aylık geliri 15-25 bin lira arasında değişiyor. Avrupa’nın dev ülkesi Almanya’nın havayolu şirketi Lufthansa’da böyle ücretler yok.

(Hürriyet)

 

KURUNUN YANINDA YANAN YAŞLAR DA OLDU

Yorumlar Tüm Yorumlar (53)

k/m ~ 12 yıl önce
bende kurunun yanında yanan bir yaşdım,2010 senesınde ayrılmak zorunda bırakıldım, işçi mahkemsinde yüzünü dahi görmediğim genel müdürlükte çalışan kişilerin yalancı şahitlikleriyle mahkemeyi kaybettım, ama onların da yanına kalmadı rabbım oyle buyuk kı ıkısıde 1 sene ıcınde pes peşe şirketten kovuldular, her ne kadar thy genel mudur yrd asaf boraya haksızlıgı belgelerle ıspatlasamda uzgunum kurunun yanında bazen yas da yanar demıstı, hala aynı zıhnıyet aynı tutum, ekmegımızı aldınız ama ılahı adalet, cıkıcak elbet ya saglıgınızdan ya sevdıklerınızden herkesın adaleti şaşar ama allahın asla.. kımse unutmasın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Niye kendii aldiklari maaslari aciklamiyorlar sizce he??Bizlerin maaslarini ortaya koyup bakin biz bu kadar para veriyoruz onlar nankorluk yapip grev yapiyorlar 'a getiriyorlar..Gozunuzu acin artik . Taktik bu .Yakinda hepinizin maaslari 3/1 e dusunce de boyle susmaya devam edersiniz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot= Ceo ~ 12 yıl önce
Pilot alıyormuş 15-25 ... yok artık Ceo mu bu adamlar? Pilotların maaşları çok yüksek... Oturdukları yerden 15-25 almak güzelmiş ... Ondan etliğe sütlüğe karışmıyolar belli oldu... Ama arkadaşlarının yanlarında olmamaları Hostes- Pilot ikilisinin nekadar YALAN olduğunu ortaya koyuyor. Herşey apaçık . Bunlar acil bir durumda birbirlerini bile kurtarmazlar yolcularımı kurtarsınlar ... 3 sene once kırmızı amblemli bir firmada kokpitin camından ilk kaçan da onlardı değilmi ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
K/M ~ 12 yıl önce
Her ne kadar hak aramak icin hakli sebeplerden dolayi yapildiysada ne yazikki kanuni olarak yasa disi eylem statusune giriyor.eger thy isten cikarilan arkadaslari ise geri alirsa emsal teskil edecegi icin herhangi bir sebepten cikarilan diger butun personeli de ise almak zorunda kalir. is ve sosyal guvenlik hukukunda cok acik bir sekilde yazarki isten cikarilan isci ise iade davasini kazansa dahi isveren 7-8 maas tazminat vererek isciyi isine geri almama hakkini kullanabilir. ne yazikki hukuki boyutta gercekte oyle olmasada hersey isveren yani thy lehine. Bu isin ne kadar zor oldugunu calismayan bilemez 45 dakikalik bir seferin inis kalkis haric calisilabilinen 25 dakikasinda 180 yolcuya 4 kisiyle full+full servis yapip ayni anda diger ucus prosedurlerini yerine getirmek herkesin harci degil! kazanilan para son kurusuna kadar helaldir. ki son 3 senedir thy yonetimi ucus personeli ucretlerinden surekli bir seyler cikartip kirpip durmaktadir. ALLLAH yardimcimiz olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hesap gunu gelecek! ~ 12 yıl önce
Evet bunun hesabinida verecekler.Orda olupta cikmayan ve hala ucan kisilerin isimlerini biliyorum...Bunlar gicik olduklarini sevmediklerini cikardilar torpillileri atmadilar maalesef!!!.Ondan sonrada bu atilanlara malettiler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Elimizde HD görüntüler var diyorsunuz? Peki aynı fotoraf karesinde olan 5 kisiden niye sadece 1 kisi yi çıkartıyorsunuz? Diğer 4 de kabak gibi belli! İsin tuhaf tarafı çıkarılan da o gün izinli. Raporlu falanda değil !!!! Bu dünyada arkamızda dayımız yok fakat öbür taraf için Allah korkumuz ve inancımız var!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Peki bu mahkeme ne zaman sonuçlanır? 6 ay 1 sene. Bu süre icinde bu mağdur insanlar ne yapacak? Nasıl geçinecek? İnsan yerine koyup bir savunma dahi almadan kapının önüne koydunuz çalışanlarınızı!!! Simdi de Pişkin pişkin Kurunun yanında yaşda yanmış olabilir diyorsunuz. Hiç mı haksızlık yaptığınız için vicdan azabı duymuyorsunuz. Ayrıca bildigim kadarıyla dava kazanılsa bile işe iade yapılmıyor. Kimi kandırıyorsunuz ? Bir dediğiniz bir dediğinizi tutmuyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dikkatli ! ~ 12 yıl önce
dünyanın hiç biryerinde de din adamları din harici işlerlede uğraşmaz, din bezirganlığıyla nemalanmaya da tenezül de etmez. ballı maaşları indirirken ala çalışana gelince lüftansa ! lan oğlum men dakka dukka !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Profesyonellikte son nokta! ~ 12 yıl önce
Kurunun yanında yaş da mı yanmış? Bunlar profesyonel insanlar ve şirket yönetiminde başarılı olduklarını iddia ediyorlar öyle mi? THY'yi Erdal Bakkal'lar yönetiyormuş meğer!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Helallik...... ~ 12 yıl önce
Bu dünyadaki ve öbür dünyadaki kul hakkımı (varsa) helal etmiyorum. (Varsa) eklemesini bu kararı verenlerin daima güneşe değil de, zaman zaman gölgelerine de bakmaları için yazdım. Güneşe bakan gölgesini göremez. İnsanlar elbiseleri ile karşılanır, kişilikleri ile uğurlanır. Hamdi beyin uğurlanması nasıl olacak acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000