08 Mayıs 2010, Cumartesi 09:22:00

KTHY İÇİN İDDİALI ÖNERİLER...

Kıbrıs Postası yazarlarından İsmet Kotak, Kıbrıs Türk Hava Yolları'nı köşesine taşımış... Peki, Kotak neler diyor? İşte o yazı...
  • Efendim sadece pilot olmasına gerek yok Zaten kaptan bey ben talibim dememiş olağan şeyleri ve doğruları yazmış isterseniz baştan sindire sindire defalarca okuyun.Anlaşılan bu şirketi yönetenlerden birisisiniz alındınız yada gocundunuz sıkmayın tatlı canınızı! Bu şirketi yoldan geçenler yönetti bugüne kadar bundan sonrada bakkala veririz bugüne kadar yönetenlerden en azından daha iyi yönetirler!
  • Her ortamda atıp tutmasını iyi bilen basiretsiz başkanlar şimdi çıkıp şirketi kurtarsın bakalım. Bu güne kadar ne yaptınız ? Bir de utanmadan hala kalite müdürlüğü denetim yapıyor. Neyi denetliyorsunuz ? Ne biliyorsunuz da denetliyorsunuz ? Yer işletme... Hangi çağdaş sistemle personeli yönetiyorsunuz ? Taş taş üstüne koydunuz mu ? Herkes bunun cezasını çekecek. Ama işçiler değil. Yöneticiler.
  • Sn. Pilotumuz madem bu kadar KTHY hakkında bilgi sahibi, Genel Müdürlüğe taleb olsun da önerilerini uygulasın. saygılar.
  • söylenecek söz çok aslında ama elden negelir tek yapabildiyimiz kthy seni çok seviyoruz. diye bilmek herkez şunu atladı sn.Bilal ekşi kthy ye gm olarak atandığında kurtuluşu vardı nedenmi diye sorarsanız türkiye ve para olacaktı herzaman kthy nin arkasında bu şansı kullanamadık
  • Bu şirketi bu duruma düşüren ne yazık ki profesyonel olmayan yöneticilerdir. Kalite başkanından tutun yer işletmeye kadar. Sektörde hiçbir zaman güncel olamamış, literatürü bilmeyen insanların bu şirketi yürütmesi ancak bu kadardır. Ötesine vizyonları yetmez. Çağdaş, vizyon sahibi ve sektörü iyi tanıyan yöneticiler bulun lütfen.
  • daha geçenlere kadar şirketimiz borçlarının 80 milyon dolar , dışa ödenecek faturalarla 120 milyon dolarlarda olduğunu duyardık. e geçengün sn. taçoy toplamda 300 milyon dolar olarak açıkladı bu borcu. ben şahsen konuyu siyasilerin abarttığını, işin sonunda da 'işte biz hallettik' demek istedikleri için bu işi abarttıklarını düşünürüm. Zaten 300 milyon dolar borcu olsaydı bu şirketin, teslim bayrağını çoktan çekmiş olurdu!!! yani devlet 300 milyon dolarlık kazzığı daha nasıl çıkarabilirik diye düşünür.çıkmaz siyasi abiler çıkmaz!!! siz bu işi nere bağladığınızı açıklayın da sansasyon yaratmayı bırakın.uçaklar dolu gidip dolu geliyor yameylim birbiribizi şimdi
  • BEY TARAFINDAN ORGANIZE EDILECEK BIR YONETIM ANLAYISI ILE BIRAKSINLAR YAKLASIK 1 SENE ICINDE HERKES MAASINI ALIR SIRKET NORMAL CALISMAYA BASLAR.BU GECMISTE BOYLE OLDU VE SERDAR BEY BU ISI AKILLI BIR SEKILDE GUZEL BIR YONETIM KURARAK HALLETMISTI,SADECE TEKNIK BOLUMDE HATA YAPILMISTI..GUNDAL ...LISANI ..GIBI ISBILMEZLER VARDI BIR DAHA OLMASIN
  • Çoğu arkadaş haklı olarak bu şirketi kapatın herkez kurtulsun diyor 120 milyon dolara kktc ye çok daha iyi yatırım yapılabilir diyorlar.Mantıklı gibi geliyor ama unutmayın KTHY aslında hersene bu ülkeye reklam geliri olarak 100 milyon dolar kara geçiriyor her sene!Nasılmı farzedelim KKTC bayrağını taşımasaydı British Airways e kktc bayrağını uçaklarına reklam amaçlı koymasını isteseydik yılda KKTC den yaklaşık sadece 100 milyon dolara yakın reklam parası alırlardı.İşte KTHY zarar yapan bir şirket olmasına rağmen çokda karı olan bir şirket zaten KKTC de tek vergi ödeyen Havayolu olmasındanda belli değilmi? THY barcelona sponsorluk anlaşması için 45 milyon dolar ödedi oda 6 ay için. kısaca KTHY reklam yönünden çok karlı bir şirket KKTC için
  • Malesef siyasi güçlerin siyasi partiler kanalıyla başa getirdikleri yöneticilerde havacılık bilgisine sahip olmadan şirket yönetmesinden kaynaklanan bir batış söz konusu var.Bu laf dendiği zamanda yöneticiler hep şunu diyor bizler yöneticiyiz bizler işletmeyi biliriz işletme üzerine ihtisas yaptık diyorlar kısaca bu işden anladıklarını sanıyorlar! Pegasusun sahibi Ali Sabancı şirketi satın almadan 2 sene önce müdürlerini havacılık işletmeciliği ve havacılığı öğrenmeleri için sayısız kurslara ve şirketlere araştırma yapması için göndermiştir ve sonradan havacılığa girmiştir.Malesef bu sektör sadece işletme fakültesini bitirdikten sonra yürütülen bir sektör değildir. KKTC meclisinde vekillerin %80 i Doktor ya KTHY dede inşaatçı yada mimar :)
  • KTHY'de bir pilot olarak yazıyorum! Normalde yorum yazmam ama artık dayanamadım yazdım malesef! Arkadaşlar bu şirket artık BATTI çıkış şansı yok artık malesef! Batmasının sebebi çalışan 800 personelde değildir yada yüksek maaşlar! eskidende 800 personel vardı ama kasada 40 milyon dolar para vardı! bu şirketi isteyerek batırdılar vede malesef bu şirketi batıran kendi Kıbrıslı Türkümüzdür. Bu adada Pegasusun Atlasın Anadolu jetin işi nedir hala anlayamadım.Vergi vermeden uçuyorlar vede bu yüzden bilet fiyatları bukadar ucuz. fakat devlet KTHY den vergisini alıyor. Slotları istedikleri gibi alıyorlar.zaten bizim uçakları hep son numaralı park yerlerine atmalarındanda belli yolcuya işkence! pegasus atlas hep 2,3,4 numaralıda biz 7 ,8 bazen 6 .

Kıbrıs Türk Hava Yolları konusunda kaleme almakta olduğum bu yazı içinizi karartmak için değil; aksine soruna çözüm sunmak için yazılmaktadır.Ben  yara ortaya çıkınca seyredilmesinden değil,derhâl önlenm alınmasından ve tedavi edilmesinden yanayım.Ortaya çıkan bazı örgütler  nasıl çözüm sunacaklar bilemem.Yaptıkları açıkamalarda bu yoktu.Yani KTHY’nın 100 milyon dolarlık  acil paraya ihtiyacı vardır.Konuşulması gereken paradır.İşte bunun için KTHY için iddialı önerilerim olacaktır.

Sivile asker bileti keserek,ya da indirim hakkı olmayana bunu uygulamak ve Çarterlerde yıllarca hatalı  fiyat vererek  KTHY kaynaklarının tırtıklanmasını bilerek başkaca nutuklar çekmek boşunadır.Hatta iddia ediyorum personel fazlalığı masalı da işe çözüm değil.Yarı personeli işten çıkarsanız da KTHY kâra geçmez ve bu şekliyle yaşayamaz.

1974 öncesinde Kooperatif veya öteki devlet kuruluşları ne kadar şefkatle ele alınırken,1974 sonrasında onca olağana karşın oluşturulan her “Kuruluş” daha sonra enkaza dönüştü.Sanayi Holding,ETİ,Tarımsal Donatım Kurumu,Cypfruvex ve tesisleri tembel ve beceriksiz bürokratın elinde kurban oldu.”Memur kafası ile piyasada kâr ederek yaşayabilecek” işletme modeli iflâs etti.Arada  ciddi girişimlerle kârlı dönemler oldu ama politika onu da yerle bir etti.

Son “Ortaklık Hükümetlerinin”  marifetlerinden biri de Kıbrıs Türk Hava Yolları aynı  sona yaklaşmaktadır.Parti rozeti ile ansızın KTHY Yönetimine atanan kişilerin yapabilecekleri,işte şimdi herkesin ağlayarak teslim ettiği  sonuçtur.100 milyon doların üzerinde zarar.Personelinin maaşını ve uçuşla ilgili olarak KKTC’de dışta ödemesi gereken bedel ama   ödeyemeyecek bir işletme. Yakında yabancı ülkelerdeki borçlar ve “Üst geçit bedellerinin” ödenmemesi yüzünden uçaklara el konma tehlikesi ufuktadır.

Tartışalım ama derhâl çözüm  üretip uygulayalım.Türk Hava Yolları Türkiye Havacılığı  Özel Şirketlere  açılınca, aynı yolu izledi ve kendini “Özelleştirdi”. Yönetim sivil ve de işin uzmanı kişilere teslim edildi.Memur veya partili tercihi kalkttı.THY’ının %51 hissesi özelleştirildi.Bugün devlet THY’ının %49 hissesini elinde bulundurmaktadır.Orada borsa olduğundan hisseler borsadadır.Kârlı olduğu için de alıcı bulmaktadır.THY dünyada nerede ise ilk 6’ya girdi.

KKTC’de Borsa oluşturuldu.Yasası  yapıldı ama memur elinde rezil edildi.Sadece açılış töreni yapılabildi.Borsayı özele devretmediler.Hata yaptılar.Bina tasarrufu için de kapattılar.Yani KTHY’ının hisselerini KKTC ‘de olmayan Borsada pazarlayamazsınız.

O hâlde KTHY’ının derhâl ihtiyacı  olan parayı, kim nereden bulacaktır?İşletme hatalı idi,işletmede şunlar yapıldı,bunlar yapıldı.Zarar oldu.Bunu herkes biliyor.Bu zarara neden olanların içinde acenteler,otelciler de vardır.Herkes  aynayı yüzüne tutsun.Uçaklar doldu dolu gelir  ama ortada kâr yoksa  ortada büyük oyun var demektir. Bunları geçiniz.

Çare nedir?

1.Konuşmak yarar sağlamaz.Derhâl 100 milyon dolar koymak gerekmektedir ortaya.Bunu Devlet koyacak mı?Ya da bir kaynaktan geri ödemek üzere 100 milyon dolar borç sağlanacak mı? Devlet sermayeyi arttırmayacak veya kredi sağlayamayacaksa, bugünlerde toplantı yaparak açıklama yapan “Örgütler”  mi bu parayı ortaya koyacaklar? Bu parçalı bohça “Özelleştirmedir”.Bunu yapmaya kalksanız 6 ayınızı alır.O zamana kadar da elde Hava yolu kalmaz.

2.KTHY’ının paralel üç şirketi vardır.THY %51’ini özele sattı. Ama o bunu Borsa olanaklarını kullanarak yaptı. KTHY’ının %51’ini satmak için şirket tüzükleri gereği karar alır ilân verir,duyuru yaparsınız. İsteyen,işletme iddiasında olan herkes başvurur. Ama 100 milyon doları da resmi belge ile ortaya koyar. KTHY’ının uçuşunun  süreceğini de garanti eder. Bu “Blok Hisse satışı” demektir. Devletin ortaklığı da bu şekilde sürer.

Bunu yapacak olan daha fazlşa uçak,daha fazla uçuş noktaları ve yeni hzımetler sunmak ve kâr etmek durumundadır.

3.Hükümet de yeni “Serbest Bölgeler Yasasına” dayanarak Ercan Havaalanını Serbest Bölge ilân eder. İşletmesini KTHY’ına verir.Istanbul Atatürk Havaalanı özel şirket olan TAV tarafından geliştirildi ve işletilmektedir.Ercan da KTHY tarafından geliştirilir, dünyaya açılır. Özel Şirket olarak gelir kapısı olur. Ortadoğu’nun uçak Park alanı, yine Ortadoğunun Uçak Bakım ve Onarım üssü olur. Pilot Okulu gelir getirir. Kargo olanakları zorlanarak  Ortadoğunun atlama taşı olarak kullanılır.

Yazacak,sunacak çok alan vardır. Oysa herkes 370 kişinin işten atılması ya da geri alınması ile ilgilenmektedir. Ben KTHY’ının “Büyütülerek kârlı” duruma sokulmasından yanayım.Nasıl mı? Onu da konuşalım,hazır projelerin yaşama geçirilmesine KKTC olarak olanak tanıyalım.Her gelen yatırımcıyı bürokrasinin  kovmasını beklemekle   bir yere varılamaz.

KKTC sermaye, yatırım, iş ve gelir beklemektedir. Laf değil…Değilse Sanayi Holding, ETİ, Cypfruvex, Tarımsal Donatım Kurumu gibi KTHY da tarih olacaktır.

Elektrik Kurumu, Telekomünikasyon’da da yenileme olmazsa,bürokrasi engeli aşılmazsa  bunlar da halkı  isyana taşıyacaktır. ABD bile güneş enerjisi kullanmakta zengin(!) KKTC halkı ucuz güneş enerjisi yerine pahalı üretim, tercih etmektedir. Bürokratlar öyle istedi diye… Haberleşme tam bir keşmekeş.Cep telefonları etrafı işgâl etti, Devletin dairesi çabalama kaptan…Yeni teknoloji etrafı işgâl etmiş,devlet emeklemede…

Kıbrıs Türk Hava Yollarında yapılması  gereken özelleştirmedir. CTP de, UBP de bunda karar kıldı ama oy kaygusu ile açıklayan yok.O zaman 100 milyon dolar  bulup KTHY’ına yeni sermaye koysunlar…

İsmet KOTAK
KIBRIS POSTASI

KTHY İÇİN İDDİALI ÖNERİLER...

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

Misafir ~ 14 yıl önce
Efendim sadece pilot olmasına gerek yok Zaten kaptan bey ben talibim dememiş olağan şeyleri ve doğruları yazmış isterseniz baştan sindire sindire defalarca okuyun.Anlaşılan bu şirketi yönetenlerden birisisiniz alındınız yada gocundunuz sıkmayın tatlı canınızı! Bu şirketi yoldan geçenler yönetti bugüne kadar bundan sonrada bakkala veririz bugüne kadar yönetenlerden en azından daha iyi yönetirler!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Her ortamda atıp tutmasını iyi bilen basiretsiz başkanlar şimdi çıkıp şirketi kurtarsın bakalım. Bu güne kadar ne yaptınız ? Bir de utanmadan hala kalite müdürlüğü denetim yapıyor. Neyi denetliyorsunuz ? Ne biliyorsunuz da denetliyorsunuz ? Yer işletme... Hangi çağdaş sistemle personeli yönetiyorsunuz ? Taş taş üstüne koydunuz mu ? Herkes bunun cezasını çekecek. Ama işçiler değil. Yöneticiler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sn. Pilotumuz madem bu kadar KTHY hakkında bilgi sahibi, Genel Müdürlüğe taleb olsun da önerilerini uygulasın. saygılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
söylenecek söz çok aslında ama elden negelir tek yapabildiyimiz kthy seni çok seviyoruz. diye bilmek herkez şunu atladı sn.Bilal ekşi kthy ye gm olarak atandığında kurtuluşu vardı nedenmi diye sorarsanız türkiye ve para olacaktı herzaman kthy nin arkasında bu şansı kullanamadık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu şirketi bu duruma düşüren ne yazık ki profesyonel olmayan yöneticilerdir. Kalite başkanından tutun yer işletmeye kadar. Sektörde hiçbir zaman güncel olamamış, literatürü bilmeyen insanların bu şirketi yürütmesi ancak bu kadardır. Ötesine vizyonları yetmez. Çağdaş, vizyon sahibi ve sektörü iyi tanıyan yöneticiler bulun lütfen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
daha geçenlere kadar şirketimiz borçlarının 80 milyon dolar , dışa ödenecek faturalarla 120 milyon dolarlarda olduğunu duyardık. e geçengün sn. taçoy toplamda 300 milyon dolar olarak açıkladı bu borcu. ben şahsen konuyu siyasilerin abarttığını, işin sonunda da 'işte biz hallettik' demek istedikleri için bu işi abarttıklarını düşünürüm. Zaten 300 milyon dolar borcu olsaydı bu şirketin, teslim bayrağını çoktan çekmiş olurdu!!! yani devlet 300 milyon dolarlık kazzığı daha nasıl çıkarabilirik diye düşünür.çıkmaz siyasi abiler çıkmaz!!! siz bu işi nere bağladığınızı açıklayın da sansasyon yaratmayı bırakın.uçaklar dolu gidip dolu geliyor yameylim birbiribizi şimdi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
BEY TARAFINDAN ORGANIZE EDILECEK BIR YONETIM ANLAYISI ILE BIRAKSINLAR YAKLASIK 1 SENE ICINDE HERKES MAASINI ALIR SIRKET NORMAL CALISMAYA BASLAR.BU GECMISTE BOYLE OLDU VE SERDAR BEY BU ISI AKILLI BIR SEKILDE GUZEL BIR YONETIM KURARAK HALLETMISTI,SADECE TEKNIK BOLUMDE HATA YAPILMISTI..GUNDAL ...LISANI ..GIBI ISBILMEZLER VARDI BIR DAHA OLMASIN

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Çoğu arkadaş haklı olarak bu şirketi kapatın herkez kurtulsun diyor 120 milyon dolara kktc ye çok daha iyi yatırım yapılabilir diyorlar.Mantıklı gibi geliyor ama unutmayın KTHY aslında hersene bu ülkeye reklam geliri olarak 100 milyon dolar kara geçiriyor her sene!Nasılmı farzedelim KKTC bayrağını taşımasaydı British Airways e kktc bayrağını uçaklarına reklam amaçlı koymasını isteseydik yılda KKTC den yaklaşık sadece 100 milyon dolara yakın reklam parası alırlardı.İşte KTHY zarar yapan bir şirket olmasına rağmen çokda karı olan bir şirket zaten KKTC de tek vergi ödeyen Havayolu olmasındanda belli değilmi? THY barcelona sponsorluk anlaşması için 45 milyon dolar ödedi oda 6 ay için. kısaca KTHY reklam yönünden çok karlı bir şirket KKTC için

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Malesef siyasi güçlerin siyasi partiler kanalıyla başa getirdikleri yöneticilerde havacılık bilgisine sahip olmadan şirket yönetmesinden kaynaklanan bir batış söz konusu var.Bu laf dendiği zamanda yöneticiler hep şunu diyor bizler yöneticiyiz bizler işletmeyi biliriz işletme üzerine ihtisas yaptık diyorlar kısaca bu işden anladıklarını sanıyorlar! Pegasusun sahibi Ali Sabancı şirketi satın almadan 2 sene önce müdürlerini havacılık işletmeciliği ve havacılığı öğrenmeleri için sayısız kurslara ve şirketlere araştırma yapması için göndermiştir ve sonradan havacılığa girmiştir.Malesef bu sektör sadece işletme fakültesini bitirdikten sonra yürütülen bir sektör değildir. KKTC meclisinde vekillerin %80 i Doktor ya KTHY dede inşaatçı yada mimar :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
KTHY'de bir pilot olarak yazıyorum! Normalde yorum yazmam ama artık dayanamadım yazdım malesef! Arkadaşlar bu şirket artık BATTI çıkış şansı yok artık malesef! Batmasının sebebi çalışan 800 personelde değildir yada yüksek maaşlar! eskidende 800 personel vardı ama kasada 40 milyon dolar para vardı! bu şirketi isteyerek batırdılar vede malesef bu şirketi batıran kendi Kıbrıslı Türkümüzdür. Bu adada Pegasusun Atlasın Anadolu jetin işi nedir hala anlayamadım.Vergi vermeden uçuyorlar vede bu yüzden bilet fiyatları bukadar ucuz. fakat devlet KTHY den vergisini alıyor. Slotları istedikleri gibi alıyorlar.zaten bizim uçakları hep son numaralı park yerlerine atmalarındanda belli yolcuya işkence! pegasus atlas hep 2,3,4 numaralıda biz 7 ,8 bazen 6 .

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000