16 Mart 2014, Pazar 14:26:55

KOTİL: "DÜNYAYI NAKIŞ GİBİ ÖRÜYORUZ"

THY Genel Müdürü Temel Kotil, 2014 yılı için Afrika'da aralarında ilk defa uçuşun gerçekleştirileceği Mali, Gine, Benin, Nijerya, Angola ve Eritre'nin de bulunduğu 13 yeni noktaya uçmayı planladıklarını belirterek, "Bu yıl en büyük açılımımızı Afrika'da yapacağız. Şu an Fransızları geçerek Afrika'nın en büyük oyuncusuyuz. Gelecek yüzyılı gördüğümüz için Afrika'ya ağırlık verdik" dedi.
  • Masalı bırak ta THY'nin neden güvenlikte 137 şirket içine giremeyişini ve uçuş güvenliğinde 60 büyük firma içinde sondan 3. oluşunu anlat !
  • Anlattıkları tamamen palavra:) düşünsenize bir saniye hayatında uçağa yolcu olarak ve belkide havacılıkta kariyerine başladığında daha sık binmeye başlayan biri ahkam kesiyor şöyleyiz böyleyiz diye böyle bir pozisyonda çalışıcak kişinin muhakkak sektörün içinde bir yerlerde geçmişi olması lazım kaptan,amir,memur yada teknik departmanlarda çalışmış kişiler ancak bu tarz görevleri layıkiyle yapabilir onun haricinde rüyalarını böyle masal tadında anlatır bende peki madem derim:)
  • Once ucaklardaki kirik koltuklarinizi tamir ettirin gercekten igrencti ucaginiz
  • Yaw hee hee, en büyük ol sen. Benim de aklımdan büyük şeyler geçiyor senin için şu an
  • Kotil'in söylemleri ne olursa olsun KEMİK CEMAATCI OLMASI HÜKÜMETİNSEÇİMDEN SONRA ilk gönderilecek kişilerin başında geliyor. HÜKÜMET BASKISI İLE YAPILAN ANLAŞMALARIN CEMAATA SERVİS EDİLMESİNİ EnGelemek.
  • Temel Beyin anlattiklari cok güzel ama cok sayida eksik nokta var!! 1. 3. Havalimani yapilmaz yada gecikirse, bu büyümeyi nasil gerceklestirecekler?? 2. Cok sayida ucak alindigi söylemis, bu ucaklar 2021 e kadar gelecekmis ama 2021 kadar cok sayida ucak filodan cikarilmasida gerekecek, filoda nasil bir artis olacak.?? 3. Yeni ucaklar icin pilot, kabin memuru, teknisyen vs. nerden bulunacak?? 4. Siparis verilen genis gövdelerin sayisi niye bu kadar az??? Bu kadar az sayida genis gövde ile nasil Guney ve Kuzey Amerika da büyüyecek?? 5. Niye Amerika da cok sayida uculmayan büyük destinasyon varken ( San Francisco, Miami, Detroit, Dallas, Vancouver, Mexico City, Caracas, Bogota, Rio) Afrika ya agirlik veriliyor.??? 6. Afrika uculan noktalarin cogusu yakin olan noktalar, uzak noktalara neyle uculacak, genis gövdelik potandiyel varmi??? 7. Niye daha fazla B737-900er alinmadi Afrika icin??? 8. Mevcut filo ve dahil edilecek ucaklar asla o hayal edilen dev havayollari icin kesinlikle yeterli degil, neden Boeing ile Airbus da binlerce ucak siparisi oldugunu ve yillarca bekleme süresi oldugunu bildikleri halde gerek siparisler verilmiyor??? Sorulabilecek okadar cok soru varki!!
  • la coruna çok saçma değil mi santiagoya uçuyorsun zaten dibinde
  • artık türk okulları için afrikada hat açılıyor hurafesini bırakalım, dünyanın en hızlı büyüyen en potansiyel bölgesi THY'de bu pazara erken girip yerini sağlama almak istiyor. Üstelik, hatlar da gayet dolu, lagos a330-200 ile icra edilecek, nairobi günde 2 ye çıkyor, dar essalam her güne çıkartılıyor. aksi halde bu kapasite artışına gidilmezdi. / bu arada uzak doğuda 5 yeni hat baya ilginç, manila vs. mi gelecek en nihayetinde.
  • THY HABOM ile gelecekte dünyanın en küçük esnafı olmaya adaydır.
  • Kotil bey, sizce büyüklüğün ölçüsü nedir. filodaki uçak adedini artırmak mı ? dünyanın en büyük şirketlerinden biri yalan dolanla mı yönetilir?.açılan hatların hakiki doluluk oranını gizlenir mi? Hosteslere tek tek sormak mı gerek. dünyanın en büyük şirketlerinden birinin çalışanları bu kadar yönetimlerinden nefret edermi? çalışanları bu durumda olur mu?.Allah sizi ıslah etsin.

Kotil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, THY'nın son 10 yıldır çok iyi gittiğini ve tüm dünyanın dikkatini çektiğini söyledi.

Dünyada büyük bir eksen kayması olduğunu anlatan Kotil, bu eksen kaymasında Asya, Avrupa ve Afrika'yı birbirine bağlayan önemli noktalardan birinin İstanbul ve THY olmasından fazlasıyla yararlandıklarını ifade etti.

Havacılık sektörünün yaklaşık 3'te bir pazar payı ve 1 milyar seyahat ile Avrupa'nın önde olduğunu belirten Kotil, pazarın diğer 3'te birinin Amerika, diğer kısmının ise Afrika ve Asya pazarı olduğunu dile getirdi.

Dünya Bankası'nın ekonomik büyümelerle ilgili yaptığı çalışmaların değerlendirilmesiyle 2030'lu yıllarda havacılık sektörünün farklı bir tablo oluşturacağına vurgu yapan Kotil, "Avrupa havacılığı iki kat büyümüş olacak. Ama Asya havacılığı, şu ana göre, 3 kattan fazla büyüyecek. Dolayısıyla Avrupa'yı da geride bırakacak. Amerika'daki havacılık sektörü ise 2 kattan az büyümüş olacak. Bu da 20 yıl içerisinde liderliğin Asya'nın alacağı anlamına geliyor. Bugün çok küçük dediğimiz Afrika ise 20 yıl sonra, bugünkü Avrupa'nın yarısı bir büyüklükteki pazara ulaşacak. Asya'da neredeyse Avrupa ve Amerika'nın toplamı kadar bir güce ulaşmış olacak" diye konuştu.

- "262 uçak siparişi verdik"

Yeni uçak sipariş ettiklerini ve 262 uçağın 2021 yılına kadar teslim edileceğini hatırlatan Kotil, 2023 yılında 120 milyon yolcuyla 24 milyar dolar ciro hedeflediklerini kaydetti.

Kotil, "Dünyanın en büyük havayolu değiliz ama Afrika'yı, Orta Doğu'yu ve Uzak Doğu'yu birbirine bağlayan en güçlü havayoluyuz. Dünyayı nakış gibi örüyoruz. Ördükçe de yolcuları çekiyoruz" dedi.

- "En büyük açılımımızı Afrika'da yapacağız"

THY Genel Müdürü Kotil, Afrika'nın kendi kaynaklarını kullanamadığını ancak yurt dışında eğitim gören Afrikalıların gelecek yıllarda kendi ülke kaynaklarını kullanmaya başlayacaklarını düşündüğünü aktardı.

Bu yıl en büyük açılımı Afrika'da yapacaklarını ifade eden Kotil, şu bilgileri verdi:

"Şu an, Fransızları geçerek Afrika'nın en büyük oyuncusuyuz. Afrika'da gelecek yüzyılı gördüğümüz için ağırlık verdik. Uçmaya da devam edeceğiz. Gitmediğimiz bir kaç ülke var. Bir çok ülkede ise birden çok noktaya uçuyoruz. 20 yılda, Afrika'da 100 noktaya uçacağız.

Mesela, Somali Mogadişu'ya tek biz uçuyoruz. Diğer bir kaç şirket var ama onlar dünyaya bağlayamıyor. Dünyanın en fakir ülkesinden para kazanıyoruz. Çünkü ülke fakir ama yurt dışındaki vatandaşları zengin. 3. yılımızdayız. Bizim kültürümüzde yoldan bir taş kaldırmak bile, sadaka yerine geçer. Havadan insanları bağlamak da inşallah sadaka yerine geçer."

- 13 uçuş noktası

Afrika kıtasında 2002'de 4, 2013'te ise 36 noktaya uçtuklarını anlatan Kotil, THY'nin Afrika'da 2014 yılı için planladığı 13 uçuş noktasını ise şöyle sıraladı:

"Mali'nin başkenti Bamako, Gine Cumhuriyeti'nin başkenti Conakry, Benin Cumhuriyeti'nin başkenti Cotonou, Nijerya'nın başkenti Abuja, Angola'nın başkenti Luanda, Sudan'ın Juba şehri, Eritre'nin başkenti Asmara, Mısır'ın Luxor ve Asvan şehirleri, Cezayir'in Konstantin, Tlemcen, Batna ve Oran şehirleri."

Avrupa'daki 75 noktaya uçuşun yanı sıra bu yıl İtalya'nın Pisa, İspanya'nın La Coruna, Fransa'nın Nantes ile Polonya'nın Krakow şehirlerinin de aralarında bulunduğu 10 yeni noktaya uçuşun planlandığını söyleyen Kotil, Amerika'da 8, Orta Doğu'da 2, Uzak Doğu'da da 5 yeni noktaya uçmayı planladıklarını dile getirdi. 

- "3. havalimanı en çok Asyalı havayollarının işine yarayacak"

Havacılıktaki ağırlık merkezinin gittikçe Doğu'ya kaydığını anlatan Kotil, Afrika'nın ve Asya'nın bilinen bir "Afrika" ve "Asya" olmadığına dikkati çekerek, "Avrupa'nın en batısında, Asya'nın en doğusunda, Afrika'nın ise en kuzeyinde olan bir Türkiye ve THY olarak çok iyi çalışıyoruz" dedi.

İstanbul'un dünyanın doğal havacılık merkezi olarak kabul gördüğünü aktaran Kotil, 3. havalimanının en çok Asyalı havayolu firmalarının işine yarayacağını aktararak, şu ifadeleri kullandı:

"Yeni havaalanı dünyanın havacılık resmini toptan değiştirecek. 3. havalimanı THY'den çok daha önemli. İstanbul'dan bütün dünyaya bir sefer düzenlersek, insanları aktarma olarak birbirine bağladığınızda, İstanbul'dan yaptığınız bağlamalar, Frankfurt veya Dubai'ye göre 3 saat erken bitiyor. Bu nedenle bir çok havayolu, İstanbul'u tercih edecek. Şu anda isteseler de yer olmadığından uçuş izni veremiyoruz."

- "Yıl sonu itibarıyla pazar payımız 1,9'a yükseliyor"

Batılı hava yollarının pazar kaybettiğini ifade eden Kotil, THY'nin ise pazar payını artırmaya devam ettiğini belirtti.

Kotil, "Bu yıl sonu itibarıyla dünyadaki pazar payımız 1,9'a yükseliyor. THY neden bu kadar başarılı? İnandığımızı yaptık, yatırım yaptık. Hiç bir şeyden korkmadık. Bundan dolayı da sürekli büyüdük. Hızımızı hiç kesmiyoruz. Allah'ın izniyle 4-5 yıl sonra yüzde 4 pazar payı alacağız. Bu da bizi dünyanın en büyük havayollarından biri yapacak" diye konuştu.

Kotil, bilet satışlarının yüzde 75'nin yurt dışından gerçekleşen satışlar olduğunu aktararak, "105 ülke ile dünyanın en çok ülkesine uçan havayoluyuz. Aynı zamanda 202 dış hat uçuşuyla tek havalimanından dünyanın en çok yurt dışı noktasına uçan havayoluyuz. 246 nokta ile de dünyanın en fazla havalimanına uçan 4. büyük havayoluyuz" bilgisini verdi.

- Opera karda en iyi havayolu şirketiyiz"

THY Genel Müdürü Temel Kotil, dünyanın operasyonel karda en iyi havayolu şirketinin THY olduğunu belirterek, şirketlerinin tasarrufa verdiği öneme vurgu yaparak, "Lüks servisler veriyoruz. En iyilerini yapıyoruz ama parayı harcamıyoruz. THY büyümesiyle servis kalitesi ve politikasıyla çalışan ve yöneticilerini iyiniyetiyle dünyaya iyi bir örnek" değerlendirmesinde bulundu.

Geçen hafta havacılık endüstrisinin en prestijli ödülleri arasında yer alan Air Transport News Ödülleri'nde, "Yılın Lideri Ödülü"nü aldığını hatırlatan Kotil, bu yılın ocak ayından itibaren 2 yıllığına Avrupa Havacılık Derneği Başkanlığı'na seçildiğini kaydederek, dünya havacılık sektörünün daha da ileriye gitmesi için çalışmalarının devam ettiğini söyledi. 

KOTİL: "DÜNYAYI NAKIŞ GİBİ ÖRÜYORUZ"

Yorumlar Tüm Yorumlar (24)

masal ~ 10 yıl önce
Masalı bırak ta THY'nin neden güvenlikte 137 şirket içine giremeyişini ve uçuş güvenliğinde 60 büyük firma içinde sondan 3. oluşunu anlat !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gerçek şu ki; ~ 10 yıl önce
Anlattıkları tamamen palavra:) düşünsenize bir saniye hayatında uçağa yolcu olarak ve belkide havacılıkta kariyerine başladığında daha sık binmeye başlayan biri ahkam kesiyor şöyleyiz böyleyiz diye böyle bir pozisyonda çalışıcak kişinin muhakkak sektörün içinde bir yerlerde geçmişi olması lazım kaptan,amir,memur yada teknik departmanlarda çalışmış kişiler ancak bu tarz görevleri layıkiyle yapabilir onun haricinde rüyalarını böyle masal tadında anlatır bende peki madem derim:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Once ucaklardaki kirik koltuklarinizi tamir ettirin gercekten igrencti ucaginiz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 10 yıl önce
Yaw hee hee, en büyük ol sen. Benim de aklımdan büyük şeyler geçiyor senin için şu an

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ÖS ~ 10 yıl önce
Kotil'in söylemleri ne olursa olsun KEMİK CEMAATCI OLMASI HÜKÜMETİNSEÇİMDEN SONRA ilk gönderilecek kişilerin başında geliyor. HÜKÜMET BASKISI İLE YAPILAN ANLAŞMALARIN CEMAATA SERVİS EDİLMESİNİ EnGelemek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Temel Beyin anlattiklari cok güzel ama cok sayida eksik nokta var!! 1. 3. Havalimani yapilmaz yada gecikirse, bu büyümeyi nasil gerceklestirecekler?? 2. Cok sayida ucak alindigi söylemis, bu ucaklar 2021 e kadar gelecekmis ama 2021 kadar cok sayida ucak filodan cikarilmasida gerekecek, filoda nasil bir artis olacak.?? 3. Yeni ucaklar icin pilot, kabin memuru, teknisyen vs. nerden bulunacak?? 4. Siparis verilen genis gövdelerin sayisi niye bu kadar az??? Bu kadar az sayida genis gövde ile nasil Guney ve Kuzey Amerika da büyüyecek?? 5. Niye Amerika da cok sayida uculmayan büyük destinasyon varken ( San Francisco, Miami, Detroit, Dallas, Vancouver, Mexico City, Caracas, Bogota, Rio) Afrika ya agirlik veriliyor.??? 6. Afrika uculan noktalarin cogusu yakin olan noktalar, uzak noktalara neyle uculacak, genis gövdelik potandiyel varmi??? 7. Niye daha fazla B737-900er alinmadi Afrika icin??? 8. Mevcut filo ve dahil edilecek ucaklar asla o hayal edilen dev havayollari icin kesinlikle yeterli degil, neden Boeing ile Airbus da binlerce ucak siparisi oldugunu ve yillarca bekleme süresi oldugunu bildikleri halde gerek siparisler verilmiyor??? Sorulabilecek okadar cok soru varki!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
la coruna ~ 10 yıl önce
la coruna çok saçma değil mi santiagoya uçuyorsun zaten dibinde

Yanıtla

Kalan karakter 1000
afrika - yeni hatlar ~ 10 yıl önce
artık türk okulları için afrikada hat açılıyor hurafesini bırakalım, dünyanın en hızlı büyüyen en potansiyel bölgesi THY'de bu pazara erken girip yerini sağlama almak istiyor. Üstelik, hatlar da gayet dolu, lagos a330-200 ile icra edilecek, nairobi günde 2 ye çıkyor, dar essalam her güne çıkartılıyor. aksi halde bu kapasite artışına gidilmezdi. / bu arada uzak doğuda 5 yeni hat baya ilginç, manila vs. mi gelecek en nihayetinde.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
____ ~ 10 yıl önce
THY HABOM ile gelecekte dünyanın en küçük esnafı olmaya adaydır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Büyüklük ~ 10 yıl önce
Kotil bey, sizce büyüklüğün ölçüsü nedir. filodaki uçak adedini artırmak mı ? dünyanın en büyük şirketlerinden biri yalan dolanla mı yönetilir?.açılan hatların hakiki doluluk oranını gizlenir mi? Hosteslere tek tek sormak mı gerek. dünyanın en büyük şirketlerinden birinin çalışanları bu kadar yönetimlerinden nefret edermi? çalışanları bu durumda olur mu?.Allah sizi ıslah etsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000