01 Haziran 2010, Salı 15:42:13

KOTİL: "BORSA'DA DEĞERİMİZİN ALTINDAYIZ!"

Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Temel Kotil, en çok uçan havayolu sıralamasında 2010 sonu itibariyle dokuzuncu sıraya yükseleceklerini söyledi.
  • Bu kafayla cok beklersin.Vatandaş yokluk yag kuyrugu istemiyor.
  • Kıskananlar çatlasın. THY'nin gelmiş geçmiş en başarılı, çalışanları ile mükemmel diyalog kuran yöneticisi.
  • At gözlüğünü çıkartıp kesmek lazım develeri değil mi ?
  • At gözlüğü sadece ileriyi gösteren bir gözlüktür. Sağa sola bakamazsın. Sadece ileriyi görmeyi sağlar. Bilmem anlatabildim mi...
  • adam basarılarından bahsediyor siz ne diyorsunuz. taktınız bıyıga deveye. bu adam bu şirketi cok iyi yonetiyor artık cıkarın at gozluklerini
  • Sabredin az kaldı 2011 de kurtuluyoruz. Artık profesyoneller bakacak bu işlere. Deve kesiciler değil.
  • reklama 70 milyon dolar ayiracak paran var ama sana 300 kusur trilyon kar ettiren calisanlarina neden dogru durust zam ve para yok???? sen ve senin gibi takunyali bademler oldukca daha coookk degerlerimiz dusecektir...
  • acaba rekabetsizlikten dolayı şişim şişim şişirilen kâr rakamlarının, yatırımcılar tarafından gerçekçi bulunmamasından dolayı olabilir mi???? lh-ba-af/klm milyar euroluk zararlar açıklarken, tk nın yaptığı astronomik kâr, para sahibi gerçek kişileri kandırmada, biz saf vatandaşları kandırmaktaki kadar başarılı olamamış olmasın sakın:)))
  • milli havaolu sirketımız thy her gecen gun biraz daha buyuyerek gogsumuzu gururla kabartıyor ,avrupada ilk 5 e girdi,daha da ileriye gidecektir ...
  • Yunus Akdaş bey KLM'in ne yaptığını okuyacağına THY'nin internet sitesine zahmet edip bir baksın. THY'nin zaten firmalara ve iş adamlarına yönelik bir programı var. Ancak kendisinin dünyadan haberi yok. Teklif yapmadan ve eleştirmeden önce bir araştırma yapmakta fayda var.

"Hala meyve verecek çok ağacımız olduğunu biliyoruz." diyen Kotil, geçen yıllara oranla yolcu sayısını yüzde 29, kapasitelerini yüzde 23 artırdıklarını belirterek, "Geçen yıl iç hatlarda yüzde 5, dış hatlarda yüzde 21 büyüme sağladık. THY'nın gerçek değeri, şu andaki borsa değerinin üstünde." dedi.

Malatyalı İşadamaları Derneği'nin (MİAD) düzenlediği 'Dünya Piyasasında Küresel Oyuncu Olmak' konulu 11. Fikir Platformu'na konuk olan THY Genel Müdürü Temel Kotil, havacılık sektörünün geleceği konusunda değerlendirmelerde bulundu. Dünya havacılığının toplam cirosunun 500 milyar dolar civarında olduğunu belirten Kotil, "Bu ciro içinde bizim payımız yüzde 1,3 oranında. 500 milyar doların hepsini değil ama yüzde 1,3' ten daha fazlasını istiyoruz. Bütün çalışmalarımız buna yönelik." diye konuştu. Yaklaşık 6 milyar dolarlık toplam gelirlerinin yüzde 62'sini yurt dışından temin ettiklerini vurgulayan Kotil, şunları söyledi:

"Paranın çoğu dışarıda. 4 ayda 24 yurt dışı hattı açtık. En çok uçan hava yolu sıralamasında yıl sonunda dokuzuncu olacağız. Dünyanın 14'üncü büyük havayoluyuz. Demek ki boyumuzdan daha büyük işlere kalkışıyoruz. Bu bizi her zaman genç, her zaman stres altında tutuyor. Dünyanın en büyük hava yolu şirketi olmak istiyoruz. Şimdi 59 yeni uçak geliyor. Ektiğimiz fidanlardan daha meyve alamadıklarımız var. Dünyada kendi boyutunda en hızlı büyüyen hava yolu şirketiyiz. Açılacak 14 hatla 2010 sonu itibariyle 31 milyon yolcu sayısına ulaşmayı hedefliyoruz. Rakipleri ile karşılaştırıldığında THY, pazar değerini en fazla arttıran havayolu. 2008'deki krizlere rağmen şirket büyümesini sürdürerek, borsa değerini 4 kat artırdı. Biz artık özel bir şirketiz yüzde 51 halka açık yüzde 49 kamu payımız var. Bir özel şirketin cesaretiyle riskleri alarak 2006'da olduğu gibi kendi krizimizi yaratarak büyüyoruz. Şu anda dünyanın 170 noktasına sefer düzenliyoruz. Haftada 5 bin frekans yapıyoruz. Bu rakamı 10 bine çıkarmak hedeflerimizden sadece biri. Sürekli kendimize yeni bahçeler açıyoruz. Ağaçlar büyümeden yenilerini dikiyoruz. Bahçemizde devamlı küçük fidanlar oluyor. Bu bize kesintisiz büyümeyi sağlıyor. Her açılan hatla şirketin olgunlaşmamış bir halde tutuyoruz. Bu belki iyi bir şey değil. Ama şirketin dinamikleri çok güçlü olduğu ve yılda yarım milyar doları kar olarak gördüğümüz için yeni bahçeler açmakta bir mahsur bulmuyoruz. Nasıl olsa iyi paralar kazanıyoruz."

DÖRT AYDA YOLCU SAYISI YÜZDE 25 ARTTI

Ocak-Mart 2010 döneminde Avrupa Havayolları Birliği'ne üye havayollarının tümünde arz edilen koltuk kilometre azalması gerçekleştiğine işaret eden Temel Kotil, buna rağmen ocak ayından buyana yolcu sayısının yüzde 25 artırdıklarını vurguladı. THY Genel Müdürü, yılın ilk çeyreğinde gösterdikleri performans ile ilgili şu bilgileri verdi:

"İlk dört ayda THY arzını yüzde 26,5 arttırmıştır. Yolcu sayısı ve yolcu gelir kilometrede Avrupa ortalamasının çok üzerinde artış başarılmıştır. Nisan 2010 itibari ile pazar payımız yüzde 8,4'e yükselmiştir. Sektörde, talebin yoğun olarak gerçekleştiği bölge Avrupa' dadır. Asya, Avrupa'yı takip etmektedir. Avrupa-Asya koridoru, kıtalararası seyahatlerin 2/3'lük bir bölümünü oluşturmaktadır ve Afrika ve Ortadoğu'nun gelişimi kayda değerdir. İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki büyüme THY'nin katkıları ile sağlanmıştır. Yolcu sayısını önemli ölçüde arttıran tek meydan Atatürk Havalimanı olmuştur. 2009 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı yolcu sayısındaki artış oranı yüzde 5,2'dir. Büyüme oranı yüzde ise 10,1'dir. Diğer havayollarının yolcu sayısındaki yüzde azalış oranı yüzde 4,3'tür."

Barcelona takımı gibi sponsorluk anlaşmalarıyla kurumun marka değerini artırdıklarına işaret eden Temel Kotil, söz konusu sponsorlukların işe yaradığını şöyle anlattı:

"Avrupa'da yaptırdıkları bir araştırmada akla gelen havayolları sıralamasında THY'nin İspanya'da yüz kişiden biri, Almanya'da yüz kişiden ancak dördü tarafından söyleniyordu. Bugün İspanya'da bizi bilmeyen yok gibi. Tanıtım için 70 milyon dolar kaynak ayırdık. Bu Kültür ve Turizm Bakanlığının ayırdığı pay 100 milyon dolar. Gelecek yıllarda bu rakamı yakalayacağız."

THY'nin genel durumu hakkında da bilgi veren Kotil, bin 800 pilot, 4 bin kabin personeline sahip olduklarını, bu yıl bünyelerine bin 500 parsonel daha ekleyeceklerini kaydetti. THY Genel Müdürü Kotil, "Filomuz son 6 yılda iki kat büyüdü. Türk Hava Yolları 105 uçağın alımını kapsayan bir master plan hazırladı. Bu çerçevede, geniş gövdede 10 Airbus 330, 2 Kargo ve 12 Boeing 777 uçak siparişi verildi. 2010 başında, 20'si kesin, 10'u opsiyonel A320 uçakları sipariş edildi. Bu uçaklar filomuza 2011-2012 yıllarında katılacaktır. Öte yandan, 20'si kati 15'i opsiyonel toplam B737 NG sipariş edilmiştir. Bizi atakta gören Luftansa'da hemen yeni uçak siparişi verdi. Ekonomik sınıfta en iyi hizmet ödülünü aldık. Kalitemizle 'en'leri almaya ve rakiplerle hem fiyat hem de hizmetle rekabet etmeye hazırız. İyi olan kazansın." şeklinde konuştu.

THY İŞ DÜNYASI İLE ÖZEL ANLAŞMA YAPSIN

Yaklaşık 100'e yakın MİAD üyesinin katıldığı toplantının açılışında konuşan dernek başkanı Yunus Akdaş, "Hollanda Havayolları KLM'nin işadamlarıyla özel anlaşmalar yaptığına dair haberler okudum. THY da iş dünyasını temsil eden derneklerle veya iş adamları ile sözleşmeler yaparsa iyi olur kanaatindeyim." dedi.

Genç MİAD Yürütme Kurulu Başkanı M.Onur Karadağ, Genç MİAD'ın Eğitim, Sosyal İşler, Dış İlişkiler, Teşkilatlanma ve Mali İşler Komisyonları olduğunu belirterek, bunların yaptığı faaliyetlerle ilgili bilgi verdi. Bu sırada MİAD üyelerinden, "THY uçaklarında Malatya Kayısısı verilsin." talebi gelmesi Temel Kotil dahil bütün katılımcıları tebessüm ettirdi. (Zaman)
 

KOTİL: "BORSA'DA DEĞERİMİZİN ALTINDAYIZ!"

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Misafir ~ 14 yıl önce
Bu kafayla cok beklersin.Vatandaş yokluk yag kuyrugu istemiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Kıskananlar çatlasın. THY'nin gelmiş geçmiş en başarılı, çalışanları ile mükemmel diyalog kuran yöneticisi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
At gözlüğünü çıkartıp kesmek lazım develeri değil mi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
At gözlüğü sadece ileriyi gösteren bir gözlüktür. Sağa sola bakamazsın. Sadece ileriyi görmeyi sağlar. Bilmem anlatabildim mi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
adam basarılarından bahsediyor siz ne diyorsunuz. taktınız bıyıga deveye. bu adam bu şirketi cok iyi yonetiyor artık cıkarın at gozluklerini

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sabredin az kaldı 2011 de kurtuluyoruz. Artık profesyoneller bakacak bu işlere. Deve kesiciler değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
reklama 70 milyon dolar ayiracak paran var ama sana 300 kusur trilyon kar ettiren calisanlarina neden dogru durust zam ve para yok???? sen ve senin gibi takunyali bademler oldukca daha coookk degerlerimiz dusecektir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
acaba rekabetsizlikten dolayı şişim şişim şişirilen kâr rakamlarının, yatırımcılar tarafından gerçekçi bulunmamasından dolayı olabilir mi???? lh-ba-af/klm milyar euroluk zararlar açıklarken, tk nın yaptığı astronomik kâr, para sahibi gerçek kişileri kandırmada, biz saf vatandaşları kandırmaktaki kadar başarılı olamamış olmasın sakın:)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
milli havaolu sirketımız thy her gecen gun biraz daha buyuyerek gogsumuzu gururla kabartıyor ,avrupada ilk 5 e girdi,daha da ileriye gidecektir ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Yunus Akdaş bey KLM'in ne yaptığını okuyacağına THY'nin internet sitesine zahmet edip bir baksın. THY'nin zaten firmalara ve iş adamlarına yönelik bir programı var. Ancak kendisinin dünyadan haberi yok. Teklif yapmadan ve eleştirmeden önce bir araştırma yapmakta fayda var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000