22 Şubat 2009, Pazar 14:33:16

KOTİL: "BİZ DEVRİM YAPTIK SİZ TERLİK DİYORSUNUZ"

Sabah gazetesi muhabirlerinden Şirin Sever'in THY Genel Müdürü Temel Kotil ile yaptığı röportajdan bazı kısımları yayınlıyoruz...
  • Uçakları bakımsız uçurmak, Kadrolaşmak devrim Temel Kotil'e göre. Avrupa'nın en güvensiz hava yolu THY.
  • Hepsi turk insani demis sayin zaati muhterem.Daha gecen yabanci pilot arayan THY degildi , ilani sadece THY ingilizce sayfasinda yayinlanmadi., Biz hayal gormusuz.Bu kadar da piskin bir sekilde yalan soylenmezki '!
  • herkes thy nin stratejisini beğenecek diye bişey yok herkesin öngörüleride tutacak diye bişey yok THY nin gelişimi ortadadır buraya istatistik dökemeyecem şimdi.kavaktan gazel okumak kolaydır.3 tane insan kaynakları şirketi en iyileri seçip işe alıyor diyor adam kadro bu şekilde oluşturuluyor.en iyiler popüler değimle muhafazakar insanlarsa thy ne yapsın almasınmı sırf muhafazakar diye yani adamları :)
  • İleriyi görmek için günümüzde kahinlere ihtiyaç yoktur. THY'de "Devrim" olarak adlandırılan gelişme nedir? Uçak sayısı artarsa cironuz artar, sefer sayınız artar. Karlılığınız? Son dönemde açılan seferlerdeki doluluk oranlarını biliyor musunuz? Bugün kaç kişi ülkemizde olmayan hayvanları görmeye Kenya'ya gider? Bir uçağın yıllık karı 1 milyon dolardan az olmamalıdır. 130 uçak deniyor. Bekleyip görme lüksümüz yok! Rakamların lehte oynandığı bir ortamda hiç yok! Amerika'da bir CEO homoseksüel olsa da haber olmaz! Bu ülke bize ne kadar uyarlanabilir. Katar'da CEO kravat taksa olay olur! THYde kadrolaşma öteden beri vardır. Ancak bu kadar derin, haksız ve adaletsizce olmamıştır. En acısı da ihtisas ve profesyonellik gerektire
  • asker pilot haklısın ya,,senin gibi kim pilotçuk olabilir,,benimvergimle eğitimini al..15 yıl dolunca da istifa et,,yada kıytırık bir sağlıktan elen,,sonrada kendini kimseyle kıyaslanamaz hale sok..bence de haklısın kıyaslanamayız.çok doğru haklısın kurşun asker.ayrıca madem askercilik oynamaya sivil havayollarında halen devam edeceksen askerciliği niye bıraktın ali cengiz oyunlarıyla.. hati git kutsal insan. NOT: şerefiyle emekli olupda devam eden pilot abilerim hariç,,
  • Bazı yorum yazanlar THY nin eski halini bilmiyor galiba. THY eskiden parmakla gösterilen kuruluştu. Şimdi de terlik havayolları olarak anılıyor. Nereden nereyeeee.
  • T.h.y de çalışmıyorum onu baştan söyliyeyim performans dediğiniz şey havacılıkta geçerli değildir güzel kardeşim havacılıkta herşey kuraldır, bir işin nekadar sürede yapılacağı kitabında yazar ve yazıyorsada o uygulanması gerekir çünkü bunlar herşey hesaba katılarak hesaplanmış saatlerdir. dışardan baktığın zaman bu iş bukadar uzun sürmez der ve insanları o işi daha kısa sürede yapmaya zorlarsanız siz havacılıktan bihabersiniz demektir fabrika mantığıyla olmaz bu işler bu en basiti... ve bu basit hata birgün o çalışanın hata yapmasına sebep olursa allah korusun kötü olaylara sebebiyet verilirse ozman haklı olduğumuzu anlarsınız... bu bir temenni olamaz biz yinede allah bizi böyle bişeyle haklı çıkarmasın.. amin..
  • bu kadar gaddarca hazımsızca eleştirenlere söylüyorum.daha önce ne oldugu belli olmayan insanların elindeyken ne hale gelmişti T.H.Y şimdi bakın dünya havayolları arasında boy gösterir oldu.bunu mu hazmedemiyorsunuz kardeşim bırakın bu saçma salak işlerle uğraşmayı da bakın adamalar neler yapmış nereden nerelere gelmişler bunlarla uğraşın.eminim bazı hazımsız insancıkların hoşun gitmiyor böyle gelişmeler
  • uçak sayısı başarı için kanıt değildir.yolcu memnuniyetine ve şir ketin kar marjı gibi değerlere bakılır,başarı için bir çok kriter var.THYşu anda en hızlı buyuyen şirketlerdendir,uçak alımı öyle hop diye olmuyor,hep bardağın boş tarafından bakmayalım,haddimizi bilerek yorum yapalım kimsenin turk devrimleriyle kavgası yok paranoyak kuruntularınızı thy ye yuklemeyın
  • 15-20 yıl öncesi THYnin uçak sayısını unutanlar var. Ne oldu o dönemde hatırlayın. Bir özelleştirme tufanı vardı. THYnin filosunu küçülterek satılabilir olmasına karar verildi. Küçültüldü ama karlı olmadığı için satılamadı. Geçen süre içerisinde eski filo sayısına ulaşıldı ve şu anda bu rakamın %20 üzerine çıkıldı. Gelişmenin doğasında olan büyüme rakamı en az 150 uçak olmalıydı. Yani geride kalındı. Başarı sayısalda aranıyorsa yine başarı elde edilmiş değildir. Biat kültürüyle yetişmiş birilerinin ufkunun darlığı bu gelişimi devrim olarak görebilir. Türk Devrimiyle kavgası olanların burada da ince hesabını görebiliyorum. Devrim kelimesinin içini boşaltmak. Kısa vadede belki ama uzun vadede bu ülkenin gerçek değerleri varlığını gösterecek!

- Hac dönüşünde havalimanındaki terlikli fotoğrafınız olay oldu. Üzerinden zaman geçti, şimdi ne düşünüyorsunuz?

- Süper haksızlık! Ben bir seyahat yapmışım; kişisel bir gezi, kurumsal hiçbir yanı yok. Eşimle beraber gelmişim, bir an önce de arabaya geçmek istiyorum, yorgunum. Bugüne kadar oradan çok geçmişim ve hiçbir gazeteciyle karşılaşmamışım, tuzağına düşmemişim, niyeyse bu kez oluyor! Üstelik dönüşümü bilen yok, tarihi değiştirmişim ama ilgili gazeteci arkadaş bir hafta beni takip etmiş demek ki.

Her şeye rağmen o benim yanlışımdı, onu kabul ediyorum. Bir daha ne kadar yorgun olsam da, hasta olsam da yapmam.

- Üzüldünüz mü olanlara?

- Şuna üzüldüm; benim üzerimden kurumuma vurdular, benim yaptığım şeyi kuruma mal ettiler. Yani burada THY bir mevzi kaybetti. Bu beni süper, süper, süper üzdü.

- THY gibi dünyaya açık olması, modern olması beklenen kurumun başındaki kişinin tarzı, eşinin üç adım arkasında yürümesi eleştiri çekti. Haksızlık mı edildi size?

- Ben öğrenciyken evlendik eşimle; 25 yıl oldu. 'Eşim arkada yürür ben önde' diye bir kavramımız yoktur. Bugüne kadar neyimiz varsa, eşim Remziye Hanım'la inşa ettik biz. Dört çocuk yetiştirdi eşim. Oğlum Bilal politika okuyor Amerika'da, onun küçüğü Enes biyoloji okuyor. Lise döneminde dünya biyoloji olimpiyatlarında Türkiye'yi temsil etti ve bir gümüş, bir altın madalya aldı. Eşim böyle çocuklar yetiştirdi, onun çabalarıyla gerçekleşti her şey. O yüzden en çok da eşim üzüldü. O anda bizim poz verme durumumuz yoktu. Bir an önce oradan çıkmak için hızlı hızlı yürüyorduk.

Bunu, Amerika'da bir havayolunun CEO'su yapmış olsa, orada uzun süre yaşadığım için biliyorum, böyle haber olmazdı.


- Sonuçta böyle bir algı yarattığınız için pişman mısınız?

- Bizim burada vazgeçilmez markamız THY. Bu marka zarar görüyor. Eşime de söyledim bundan sonra ayrılmadan, yan yana yürüyeceğiz! (gülüyor)

- 'Kadrolaşmanın en yoğun olduğu yer' denilir THY için. Doğru mu bu?

- Süper, süper haksızlık yapılıyor! Bir şirket, dünya ekonomik krizdeyken büyüyor, herkesle yarışıyor. Bunu yaparken kadrolaşma adına yanlış insanları mı işe alır? Deli olması lazım!

- O kadar çok söylenti var ki bu konuda...

- Böyle yapmadığımızı ispat edeyim size: Geldiğim yıldan beri şirket, yolcuda iki kattan fazla, ciro olarak da üç kattan fazla arttı. Bu yıl 6 milyar dolar gibi bir cironun peşine koşacağız.

1.6 milyar dolardan geldik buraya. Çalışan sayısı 11 bin civarındaydı, şu anda 14 bin. Bu kadar ürettiğimize göre, 20 binlere çıkmamız gerekmez miydi popülist politika uyguluyorsak?


- Personeli alırken kıstasınız nedir?

- İki-üç tane profesyonel insan kaynakları şirketi bunları seçiyor, mülakatlar yapıyor, en iyiler alınıyor.

-Ateş olmayan yerden duman çıkar mı?

- Ezelden beri yapılır bu konuşmalar; alışkanlık! Biz hangi noktaya geldik, nereye gidiyoruz bunları konuşalım. Lufthansa'yla, Air France'la, British'le yarışıyoruz, ondan yolcu alıyoruz. Bunlar da biletleri pahalı sattığımız için değil; pahalı pazarlara gittiğimiz, yeni açılımlar yaptığımız, marka haline geldiğimiz için oluyor. Bunlar bana dokunuyor artık. Buraya başarı için geldim, koşmak varken yürür müyüm? Aldığımız personelin hepsi Türk insanı. Onun için diyorum ki; evet Türk insanıyla kadrolaşıyoruz!

Sabah - Şirin SEVER

KOTİL: "BİZ DEVRİM YAPTIK SİZ TERLİK DİYORSUNUZ"

Yorumlar Tüm Yorumlar (87)

Misafir ~ 15 yıl önce
Uçakları bakımsız uçurmak, Kadrolaşmak devrim Temel Kotil'e göre. Avrupa'nın en güvensiz hava yolu THY.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Hepsi turk insani demis sayin zaati muhterem.Daha gecen yabanci pilot arayan THY degildi , ilani sadece THY ingilizce sayfasinda yayinlanmadi., Biz hayal gormusuz.Bu kadar da piskin bir sekilde yalan soylenmezki '!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
herkes thy nin stratejisini beğenecek diye bişey yok herkesin öngörüleride tutacak diye bişey yok THY nin gelişimi ortadadır buraya istatistik dökemeyecem şimdi.kavaktan gazel okumak kolaydır.3 tane insan kaynakları şirketi en iyileri seçip işe alıyor diyor adam kadro bu şekilde oluşturuluyor.en iyiler popüler değimle muhafazakar insanlarsa thy ne yapsın almasınmı sırf muhafazakar diye yani adamları :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
İleriyi görmek için günümüzde kahinlere ihtiyaç yoktur. THY'de "Devrim" olarak adlandırılan gelişme nedir? Uçak sayısı artarsa cironuz artar, sefer sayınız artar. Karlılığınız? Son dönemde açılan seferlerdeki doluluk oranlarını biliyor musunuz? Bugün kaç kişi ülkemizde olmayan hayvanları görmeye Kenya'ya gider? Bir uçağın yıllık karı 1 milyon dolardan az olmamalıdır. 130 uçak deniyor. Bekleyip görme lüksümüz yok! Rakamların lehte oynandığı bir ortamda hiç yok! Amerika'da bir CEO homoseksüel olsa da haber olmaz! Bu ülke bize ne kadar uyarlanabilir. Katar'da CEO kravat taksa olay olur! THYde kadrolaşma öteden beri vardır. Ancak bu kadar derin, haksız ve adaletsizce olmamıştır. En acısı da ihtisas ve profesyonellik gerektire

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
asker pilot haklısın ya,,senin gibi kim pilotçuk olabilir,,benimvergimle eğitimini al..15 yıl dolunca da istifa et,,yada kıytırık bir sağlıktan elen,,sonrada kendini kimseyle kıyaslanamaz hale sok..bence de haklısın kıyaslanamayız.çok doğru haklısın kurşun asker.ayrıca madem askercilik oynamaya sivil havayollarında halen devam edeceksen askerciliği niye bıraktın ali cengiz oyunlarıyla.. hati git kutsal insan. NOT: şerefiyle emekli olupda devam eden pilot abilerim hariç,,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bazı yorum yazanlar THY nin eski halini bilmiyor galiba. THY eskiden parmakla gösterilen kuruluştu. Şimdi de terlik havayolları olarak anılıyor. Nereden nereyeeee.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
T.h.y de çalışmıyorum onu baştan söyliyeyim performans dediğiniz şey havacılıkta geçerli değildir güzel kardeşim havacılıkta herşey kuraldır, bir işin nekadar sürede yapılacağı kitabında yazar ve yazıyorsada o uygulanması gerekir çünkü bunlar herşey hesaba katılarak hesaplanmış saatlerdir. dışardan baktığın zaman bu iş bukadar uzun sürmez der ve insanları o işi daha kısa sürede yapmaya zorlarsanız siz havacılıktan bihabersiniz demektir fabrika mantığıyla olmaz bu işler bu en basiti... ve bu basit hata birgün o çalışanın hata yapmasına sebep olursa allah korusun kötü olaylara sebebiyet verilirse ozman haklı olduğumuzu anlarsınız... bu bir temenni olamaz biz yinede allah bizi böyle bişeyle haklı çıkarmasın.. amin..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
bu kadar gaddarca hazımsızca eleştirenlere söylüyorum.daha önce ne oldugu belli olmayan insanların elindeyken ne hale gelmişti T.H.Y şimdi bakın dünya havayolları arasında boy gösterir oldu.bunu mu hazmedemiyorsunuz kardeşim bırakın bu saçma salak işlerle uğraşmayı da bakın adamalar neler yapmış nereden nerelere gelmişler bunlarla uğraşın.eminim bazı hazımsız insancıkların hoşun gitmiyor böyle gelişmeler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
uçak sayısı başarı için kanıt değildir.yolcu memnuniyetine ve şir ketin kar marjı gibi değerlere bakılır,başarı için bir çok kriter var.THYşu anda en hızlı buyuyen şirketlerdendir,uçak alımı öyle hop diye olmuyor,hep bardağın boş tarafından bakmayalım,haddimizi bilerek yorum yapalım kimsenin turk devrimleriyle kavgası yok paranoyak kuruntularınızı thy ye yuklemeyın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
15-20 yıl öncesi THYnin uçak sayısını unutanlar var. Ne oldu o dönemde hatırlayın. Bir özelleştirme tufanı vardı. THYnin filosunu küçülterek satılabilir olmasına karar verildi. Küçültüldü ama karlı olmadığı için satılamadı. Geçen süre içerisinde eski filo sayısına ulaşıldı ve şu anda bu rakamın %20 üzerine çıkıldı. Gelişmenin doğasında olan büyüme rakamı en az 150 uçak olmalıydı. Yani geride kalındı. Başarı sayısalda aranıyorsa yine başarı elde edilmiş değildir. Biat kültürüyle yetişmiş birilerinin ufkunun darlığı bu gelişimi devrim olarak görebilir. Türk Devrimiyle kavgası olanların burada da ince hesabını görebiliyorum. Devrim kelimesinin içini boşaltmak. Kısa vadede belki ama uzun vadede bu ülkenin gerçek değerleri varlığını gösterecek!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000