15 Eylül 2008, Pazartesi 08:41:37

Kokpitten sorular var!

Sabah Gazetesi yazarlarından Umur Talu, ölen THY pilotuyla ilgili yazdığı yazısının ardından şimdi de pilotların merak ettiklerine köşesinde yer vermiş...
  • YÜRÜ BE SON CÜMLE..KİM TUTAR SENİ..
  • Raptiye rap rap zaptiye zap zap, konusana hot hot, askeri kafalarla zor zor. TALPA ne ise yariyor bilen var mi?
  • Sen önce bir dünya ve avrupa şartlarını ve kurallarını öğren..IFALPA nın bildirimlerini ve araştırma sonuçlarını oku ondan sonra çamur atmaya çalış.
  • saat aşımları olsa ne yazar... sirketler öderiz 300 kusur ytl cezayı geceriz diye baktıkları sürece... Kim, hangi sirketteki kayıtları, ne sıklıkla kontrol edecek??
  • Teknoloji en son,önce insan faktörü en geri.
  • öyle yada böyle çalışmak para kazanmak elbette zor ve bazende yorucu fakat kimse inkar etmesin çalışma şartları ve saatleri türkiyede en iyi korunan ve takip edilen meslek gurubu pilotlar ve kabin ekibi arkadaşlar ama durmak yok ağlamaya devam

Gazetecilik sadece uzmanlık işi değil, çokça da, uzmanı olmadığın konulara, seslere, acılara, feryatlara, sorulara da akıl ve vicdan açabilme meselesi.
Dün, THY'nin "pilot ve kabin memurlarının aşırı çalıştırılmadığı"na dair açıklamasını koymuştum. 52 yaşındaki kaptan pilotun Tayland'da ölümünün ardından.

Bazı pilotlar da şu soruları sordular:

1. Son iki yılda kaç pilot kalp rahatsızlığı geçirdi? Kaçı öldü, kaç bypass, stent, kapakçık operasyonu yapıldı?
2. Rahatsızlıkları nedeniyle uçuşları durdurulan ancak simulatör eğitiminde öğretmenlik yapabilecek olan kimler "emekli" edildi?
3. Beyin kanaması geçirip sakat kalan "uçucu personel" var mı? Kanser teşhis ve tedavisinde olanların sayısı artıyor mu?
4. Kabin Amiri Ömür Hanım neden öldü? Kaptan Abdülkadir Akyar ve Faik Yılmaz'ın durumları ne?
5. Uçucu personele meslek hastalıkları ve sağlık riski konusunda yeterli eğitim ve bilgi veriliyor mu? Kozmik radyasyon, solar radyasyondan korunma yolları gibi. Ölçüm yapılıyor mu?
6. Yıllık uçuş sınırının üstüne çıkartılan personel oluyor mu? Sınıra çok yakın rakamlar bir teamül mü?
7. Mesai ve uçuş limitini aşanları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü cezalandırdı mı? Yeterli denetim var mı? Bu yıl kaç pilot limit üstü uçtu? Airbus pilotları arasında aylık 110 saati de aşıp 120 uçan var mı?
8. Aylık 70 saatin üstü uçuşa prim verilip risklere rağmen teşvik ediliyor mu?

Tabii, tersaneye, madene hatta pilotların çoğunun yüksek uçuş saati idrak ettiği Hava Kuvvetleri'ndeki risklere bakarsanız, belki bunlar önemli bile değildir!

Umur Talu / Sabah

Kokpitten sorular var!

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

SON KARAR ~ 16 yıl önce
YÜRÜ BE SON CÜMLE..KİM TUTAR SENİ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yavur Pilot ~ 16 yıl önce
Raptiye rap rap zaptiye zap zap, konusana hot hot, askeri kafalarla zor zor. TALPA ne ise yariyor bilen var mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Wing ~ 16 yıl önce
Sen önce bir dünya ve avrupa şartlarını ve kurallarını öğren..IFALPA nın bildirimlerini ve araştırma sonuçlarını oku ondan sonra çamur atmaya çalış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 16 yıl önce
saat aşımları olsa ne yazar... sirketler öderiz 300 kusur ytl cezayı geceriz diye baktıkları sürece... Kim, hangi sirketteki kayıtları, ne sıklıkla kontrol edecek??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
EKPT ~ 16 yıl önce
Teknoloji en son,önce insan faktörü en geri.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
son cümle ~ 16 yıl önce
öyle yada böyle çalışmak para kazanmak elbette zor ve bazende yorucu fakat kimse inkar etmesin çalışma şartları ve saatleri türkiyede en iyi korunan ve takip edilen meslek gurubu pilotlar ve kabin ekibi arkadaşlar ama durmak yok ağlamaya devam

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000