26 Ocak 2014, Pazar 12:48:46

'KOKPİTTE VİSKİ İÇERDİK'

Sabah Gazetesi yazarlarından Hıncal Uluç, geçtiğimiz haftaya damgasını vuran alkollü pilot konusunu köşesine taşıdı...
  • bir sen eksiktin havacilik experti olarak yorum yapacak oda oldu.O yedi yildizin altisini THY almis o artanda birdaha Cockpit de wiski icerken sana kaysin. Hollandaya inersiniz. Anlayana.
  • Hıncal Uluç mevzuyu sulandıran bir yazı yazmış, yorumlarda biraz daha sulandırmış.
  • Kokpitte namaz kılan var
  • yazıyı yazarken kesin alkol almış.
  • Kokpitte viski icerlermis iyi b.k yermissiniz.
  • Bu adamı hiç sevmem. Ama nasıl olduysa ve nedense bu defa doğru yazmış. Hele hele yorgun uçurulan pilotlar konusu çok doğru. Kokpitte birer tek içme ise hikaye
  • su alkol limitinin 0.20 degil de 0.02 oldugunu bir idrak edebilseniz cok guzel olacak aslinda...0.20 , 0.02 nin 10 katidir....
  • yorgun pilot=sarhoş pilot
  • İste bunu demek istiyorum yalakalık yapıp bir yerlere gelmek isteyen insanlar birbirilerini satıyor bunun örnekleri thy kargoda var eğer biri birine diş geçiremiyorsa eğer hemen işten çıkarılması için elinden geleni yapıyor ve bu insanlar
  • Bu Hıncal bir anektodunda ömrü boyunca içki içmedim gibi bir laf etmişti ama bul deseniz bulamam şimdi.

Abuzittincim, Bi kaç gün önce şöyle bi şey oldu. İstanbul Atatürk Havalimanı'nda, THY'nin Lüksemburg'a gidecek Boeingi, 222 no'lu körükten ayrılmak üzereyken uçağın yanına bi ambulans yanaştı ve içinden çıkan kişiler, kaptan pilotu alkol testine tabi tuttu. Zaman zaman böyle ani testler yapılırmış..

Test sonucu, kaptanın 0.2 promil üzerinde (sınır buymuş) alkol aldığı saptanmış, uçuştan alınmış.

Olay sabah saat 9 civarında geçiyor.

Kaptan kahvaltıyı viskiyle mi yaptı veya bi gece önceden biraz fazla içti de ondan mı nefesinde alkol bulundu bu belli değil. Ama THY yöneticileri medya üzerinden hemen "İşte biz uçuş emniyetine böyle önem veririz" imajını pompalamaya başladılar.
Kurallar neyse elbette bütün pilotlar veya sorumlu ekip buna uymaya mecburdur. Lakin, THY bu işi kendi içinde çözebilecekken neden böylesine deşifre etti?

Konuştuğum bi pilot arkadaşım da "..kaptan daha ekip odasındayken alkol kontrolü için hekime yönlendirilebilirdi..

Öyle ambulanslara filan hiç gerek yoktu" dedi.

Belki de pilot kokpite gelmeden önce bi bardak portakal suyu içti veya içinde alkol bulunan bi ilaçla boğaz gargarası yaptı? Bunlar 0.2'nin üzerinde değerler gösterebilir. Veya bazıları vardır dört duble içer, 50 metre sonra trafik polisi çevirdiğinde, 0.50 promilin altında çıkabilir. Yani bu insandan insana da değişebilen bi değer. Mutlaka kan testinin de yapılması lazım.
Burada durum ne, şahsen bilemiyorum.

Yukarda da yazdım, ne olursa olsun pilotun yaptığı yanlış..

İki mandalina bile yese başına gelebilecekleri bilmeliydi. Cezası neyse çeksin. Fakat pilota yapılan afişe işlemi de yanlış, bana göre kasıtlı! Tek kanal tv devrinde program yaparken insanlar bizleri merak edip tanışmak isterlerdi.. Pilotlar da dahil..

Ondan, o devirlerde kokpitte misafir olarak çok uçtum. Kokpitte ben de pilotlar da birer tek içerdik. Ben zaten uçaktan korktuğumdan ver şişeyi Ankara- İstanbul arası bitireyim.

İki duble viskinin uçak düşürdüğünü hiç duymadım. Sen duydun mu Abuzitincim?.

Zaten içmeden, o merete binilip binlerce metre havaya tırmanılamaz.

Hele şimşeklerin peşpeşe çaktığı, uçağın beşik gibi sallandığı türbülanslı havalarda.. Yanlış anlama bütün pilotlar veya kabin memurları alkol kullanır demiyorum. Hatta bu devirde çoğu, uçağı otomatiğe bağlayıp namazlarını kaçırmıyor da olabilirler..
Eğer mesele gerçekten uçuş emniyeti ve THY yöneticileri bunda samimiyse, Air Transport Association'un 2013 yılı raporunu ciddi biçimde incelesinler. Yolcu uçak şirketlerinin uçuş emniyetiyle ilgili bi rapor. Bunu 7 yıldız üzerinden yapıyorlar. Quantas birinci. Onu, Air New Zellanda, All Nippon, Cathay Pacific izliyor.. Ve liste uzayıp gidiyor. THY, 7 yıldız üzerinden 6 yıldız almış. Hiç de fena değil! Ama uçuş emniyeti açısından, önünde 137 havayolu daha var.

Yazıyla: yüz otuz yedi!

Ayrıca ben, Airsafe.com'un derecelendirmesini daha teknik bulurum ki orada THY çok daha "sakar" pozisyonda.

THY'nin yöneticileri pilotlarla uğraşmayı bırakmalı. Onların içtiği tek kadeh viski üzerinden, anti alkol reklamı yapacaklarına, uçuş emniyetini gerçekten yüksek standartlara taşıyacak önlemlere kafa yormalılar.

Mesela, yorgun pilotlar, üzerlerindeki baskıdan dolayı moralsiz pilotlar.. Yorgun uçuş ekipleri..

Ve bakımı, yetersiz teknik adamlara teslim edilen artık iyice yorgun düşmüş uçaklar..

Bilmem anlatabildim mi Abuzittincim.

Münasip yerlerinden öperim.

'KOKPİTTE VİSKİ İÇERDİK'

Yorumlar Tüm Yorumlar (64)

iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
bir sen eksiktin havacilik experti olarak yorum yapacak oda oldu.O yedi yildizin altisini THY almis o artanda birdaha Cockpit de wiski icerken sana kaysin. Hollandaya inersiniz. Anlayana.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Hıncal Uluç mevzuyu sulandıran bir yazı yazmış, yorumlarda biraz daha sulandırmış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Evet ~ 10 yıl önce
Kokpitte namaz kılan var

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hıncal ~ 10 yıl önce
yazıyı yazarken kesin alkol almış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Kokpitte viski icerlermis iyi b.k yermissiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Bu adamı hiç sevmem. Ama nasıl olduysa ve nedense bu defa doğru yazmış. Hele hele yorgun uçurulan pilotlar konusu çok doğru. Kokpitte birer tek içme ise hikaye

Yanıtla

Kalan karakter 1000
alkol limiti... ~ 10 yıl önce
su alkol limitinin 0.20 degil de 0.02 oldugunu bir idrak edebilseniz cok guzel olacak aslinda...0.20 , 0.02 nin 10 katidir....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
yorgun pilot=sarhoş pilot

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
İste bunu demek istiyorum yalakalık yapıp bir yerlere gelmek isteyen insanlar birbirilerini satıyor bunun örnekleri thy kargoda var eğer biri birine diş geçiremiyorsa eğer hemen işten çıkarılması için elinden geleni yapıyor ve bu insanlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
garip ~ 10 yıl önce
Bu Hıncal bir anektodunda ömrü boyunca içki içmedim gibi bir laf etmişti ama bul deseniz bulamam şimdi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000