15 Eylül 2013, Pazar 09:12:26

KISA UÇUŞLAR BÜROKRASİNİN RADARINA TAKILDI!

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, hava trafiğindeki yoğunluğu azaltmak amacıyla yılbaşında askeri uçuş koridorlarını mercek altına almıştı. ‘Kısa uçuş rotası projesi’ ile uçakla seyahat süresinin azaltılması bekleniyordu. Ancak bürokraside ağır işleyen çalışmalar nedeniyle proje askıya alındı.
  • Askeri vesayet en büyük sorundur Türkiye'de. Havasahası bizim olsun, denizlerde bizim olsun, gulet teknelerini bile biz denetleyelim. Karayoluna Jandarma dikelim kafaya gore kimlik sorsun. Herkesi askere alalım kışlalarda talim edelim parası önemli değil birileri öder. Her yere karakollar kuralım, kışlalar kuralım. Hastanemizin ayrı olsun, gazinomuz ayrı olsun ama sakın er mer girmesin onlar alt sınıf sadece hizmet etsin. Oooo işiniz iş beyler aynı ülkede sizinler yaşamaya size bakmaya çalışan bir halk var farkındamısınız?
  • Daha önce de istenmişti. Uçuşa yasak bölge ve bu bölgeyi kontrol eden HİK uçağının bekleme irtifası da dahil tüm seviyeler istenmişti. O bölgeye ait NOTAM'ı da Türk Sivil Havacılığının NOTAM Servisi çekmişti. Masa başında oturarak, Türkiye'nin ulusal çıkarlarını değerlendirmeden, Dünyadan haberi olmadan, sadece kendi görev sahasına bakarak ve ona göre hareket etmek istersen bu sonucu alırsın. Devlet kurumları medya vaıstasıyla haberleşmez. Yazışır, toplantı yapar, koordine eder ve sonuca ulaşır. Niçin Patriot füzelerinin konuşlu olduğu yerlerde kısıtlamalar ve yeni yollar kısa sürede açıldı? Niçin İzmir kontrol sahasında çalışma sahalarının kullanılması İzmir Radarına bildirilerek yapılmasına rağmen hala Çiğli uçuşları bahane edilerek Bodrum ve Dalaman'a uçuşlarda kestirme verilemez? Pozitif Radar Kontrolu böyle birşey midir? İşlerini diğer kurumlara çamur atarak değil, eşgüdüm, işbirliği, ortak çalışma ve ortak karar/uzlaşı ile yapmak gerekir.
  • Bu işi sekteye uğratmak vatan hainliğine eştir. Cari açık, cari açık diye yırtınıldığı bir dönemde bu kadar vurdumduymaz olunmaz
  • uçağın yolu daha kısadan uçmasının hava alanındaki beklemesine nasıl bir faydası olacak söyleyebilir mi acaba birileri? alanın kapasite yetersizliğinden dolayı uçak yine geç kalkacak, varış yerine geç inecek.. 1:15 olan rotayı firma artık 1:05 olarak anons edecek ama bu defa da 1:05 üzerinden yine rötar olacak.. hava alanlarının kapasitesi yetersiz, kontrolörlerin çalışma sistemleri bu şekilde oldukça isterseniz uçaklar FTL e girip uçsunlar rötar kaçınılmazdır :))) bunun bana faydası ne olur? Türkiye'deki en uzak noktaya 10 en fazla 15 dakika erken giderim, firma da daha az yakıt harcar bilet fiyatının düşeceğini hiç ama hiç sanmıyorum.

Uçakla seyahat süresini azaltacak ‘kısa uçuş rotası projesi’, bürokrasideki ağır-aksak işleyen çalışmalar nedeniyle askıya alındı. Geçen şubatta, ‘Asker onaylarsa uçuş rotaları kısalacak’ başlığıyla analiz ettiğimiz konuda maalesef bugüne kadar olumlu gelişme yaşanmadı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) girişimleriyle başlatılan çalışma, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nün gerekli hassasiyeti göstermemesi nedeniyle neredeyse bitme noktasına geldi. Proje, her üç kurumun da, üzerine düşen görevi yeterince yerine getirmemesi nedeniyle sekteye uğradı. Uzun uçuş rotaları, bürokraside yaşanan umursamaz yaklaşım nedeniyle, hem yolcuları mağdur etti hem de havayolu şirketlerine milyonlarca dolar kayıp yaşattı.

Dört uçuş koridoru istendi

SHGM, hava trafiğindeki yoğunluğu azaltmak amacıyla yılbaşında askeri uçuş koridorlarını mercek altına almıştı. Ticari uçakların izlediği rotaların kısaltılması amacıyla taslak proje hazırlayan kurum, TSK’nın kapısını çaldı. İlk etapta, TSK’ya tahsis edilen dört uçuş koridorunun, başta Türk Hava Yolları (THY) olmak üzere yerli ve yabancı havayolu şirket uçaklarının kullanımına açılması talep edildi. Daha sonra da, DHMİ Genel Müdürlüğü’nün destek verdiği projeyle ilgili çalışma başlatıldı. Ancak yürütülen görüşmelerde, yeni talepler nedeniyle ilerleme kaydedilemedi. Ayrıca benzer çalışmaların, TSK ve DHMİ tarafından da yapılması ve ortak karar alınması istendi. Maalesef gerekli çalışma yapılmadığından, heyecanla başlatılan ve havayolu şirketlerinin de merakla beklediği projede hayal kırıklığı yaşandı.

Hac uçuşları da kısalacaktı

Projeyle özellikle İstanbul’daki Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki uçak rötarlarının en aza indirilmesi planlanıyordu. Havayolu şirketleri, yeni uçuş rotalarıyla İstanbul çıkışlı yurtiçi seferlerinin yanı sıra özellikle hac ve umre uçuşlarında ciddi yoğunluk yaşanan Suudi Arabistan ile Ortadoğu seferlerinde zaman ve yakıt tasarrufu sağlayacaktı. Kısa rotalar, özellikle İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yıllardır çözülemeyen yoğun hava trafiğine büyük rahatlama getirecekti. Projenin ilk etabındaki dört yeni kısa rotanın, havayolu şirketlerine yıllık 200 milyon dolar civarında tasarruf sağlaması beklenirken, yeni rotaların yaygınlaştırılması ile tasarruf miktarının yıllık 500 milyon dolara ulaşması hedefleniyordu.

SHGM, kısa uçuş rotalarıyla ilgili projede başarılı olamayınca İstanbul-Ankara arasındaki uçuşlarda ‘havada ve yerde beklemeleri önleyecek’ yeni uçuş koridorunu açmak için harekete geçti. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ile Ankara arasındaki 12 bin feette gerçekleşen seferlerde gecikmeleri engelleyecek yeni uçuş koridoru, 17 Ekim’de uçuşlara açılacak. Gelecek ay hizmete sunulacak ‘yedek yol’, İstanbul’dan çıkıp Ankara üzerinden Doğu’ya giden veya Ankara hava sahasını kullanarak İstanbul’a sefer düzenleyen uçaklara tahsis edilecek. (Mustafa Gün / Zaman)

KISA UÇUŞLAR BÜROKRASİNİN RADARINA TAKILDI!

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

askeri vesayet ~ 11 yıl önce
Askeri vesayet en büyük sorundur Türkiye'de. Havasahası bizim olsun, denizlerde bizim olsun, gulet teknelerini bile biz denetleyelim. Karayoluna Jandarma dikelim kafaya gore kimlik sorsun. Herkesi askere alalım kışlalarda talim edelim parası önemli değil birileri öder. Her yere karakollar kuralım, kışlalar kuralım. Hastanemizin ayrı olsun, gazinomuz ayrı olsun ama sakın er mer girmesin onlar alt sınıf sadece hizmet etsin. Oooo işiniz iş beyler aynı ülkede sizinler yaşamaya size bakmaya çalışan bir halk var farkındamısınız?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ASKERİ VESAYET'E ~ 11 yıl önce
ALLAH AKIL DAĞITIRKEN KAPI ARKASINDA KALMIŞ ADAM... O HALKIN BAKTIĞI ASKERLER ANANI ORTALIK MALI OLMAKTAN KURTARAN KİŞİLER... ATATÜRK BOŞUNA SÖYLEMEMİŞ HER TÜRK ASKER DOĞAR DİYE. ONU SÖYLERKEN SENİN GİBİ CİBİLİYETİ BELLİ OLMAYANLARIN ASKER OLAMAYACAĞINI SÖYLEMİŞ ASLINDA...
Yok yahu ~ 11 yıl önce
Daha önce de istenmişti. Uçuşa yasak bölge ve bu bölgeyi kontrol eden HİK uçağının bekleme irtifası da dahil tüm seviyeler istenmişti. O bölgeye ait NOTAM'ı da Türk Sivil Havacılığının NOTAM Servisi çekmişti. Masa başında oturarak, Türkiye'nin ulusal çıkarlarını değerlendirmeden, Dünyadan haberi olmadan, sadece kendi görev sahasına bakarak ve ona göre hareket etmek istersen bu sonucu alırsın. Devlet kurumları medya vaıstasıyla haberleşmez. Yazışır, toplantı yapar, koordine eder ve sonuca ulaşır. Niçin Patriot füzelerinin konuşlu olduğu yerlerde kısıtlamalar ve yeni yollar kısa sürede açıldı? Niçin İzmir kontrol sahasında çalışma sahalarının kullanılması İzmir Radarına bildirilerek yapılmasına rağmen hala Çiğli uçuşları bahane edilerek Bodrum ve Dalaman'a uçuşlarda kestirme verilemez? Pozitif Radar Kontrolu böyle birşey midir? İşlerini diğer kurumlara çamur atarak değil, eşgüdüm, işbirliği, ortak çalışma ve ortak karar/uzlaşı ile yapmak gerekir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mutlaka çözülmeli ~ 11 yıl önce
Bu işi sekteye uğratmak vatan hainliğine eştir. Cari açık, cari açık diye yırtınıldığı bir dönemde bu kadar vurdumduymaz olunmaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
limandaki yoğunluk? ~ 11 yıl önce
uçağın yolu daha kısadan uçmasının hava alanındaki beklemesine nasıl bir faydası olacak söyleyebilir mi acaba birileri? alanın kapasite yetersizliğinden dolayı uçak yine geç kalkacak, varış yerine geç inecek.. 1:15 olan rotayı firma artık 1:05 olarak anons edecek ama bu defa da 1:05 üzerinden yine rötar olacak.. hava alanlarının kapasitesi yetersiz, kontrolörlerin çalışma sistemleri bu şekilde oldukça isterseniz uçaklar FTL e girip uçsunlar rötar kaçınılmazdır :))) bunun bana faydası ne olur? Türkiye'deki en uzak noktaya 10 en fazla 15 dakika erken giderim, firma da daha az yakıt harcar bilet fiyatının düşeceğini hiç ama hiç sanmıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Anlamamışsınız. ~ 11 yıl önce
Dostum sanırım problemi anlamamışsın.Burada senin geç erken varmandan bahsedilmiyor.Burada milli bir giderden,boşuna harcanan yakıttan bahsediliyor.10 dakika bir uçağın daha az havada kalması belkide belirtilen rakamlarında üzerinde bir maliyet.Olaya esas böyle bakmak lazım.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000