14 Şubat 2013, Perşembe 08:27:04

"KENDİM İÇİN BİR ŞEY İSTİYORSAM NAMERDİM!"

Sabah Gazetesi Başyazarı Mehmet Barlas, alkollü içecek ve yeni tasarlanan üniformalarıyla gündeme gelen Türk Hava Yolları'nın Suudi Hava Yolları ile aynı kefeye konmaması gerektiği belirtiyor. Peki, Barlas başka neler diyor? İşte o yazı...
  • EMİN ÇÖLAŞAN YILLARCA MEHMET BARLAS'A KÖŞESİNDEN LİBOŞ DİYE BAĞIRDI DURDU,GIKINI BİLE ÇIKARAMADI.BARLAS'IN HAYATIMDA BİRGÜN DAHİ ALT TABAKANIN SORUNLARINI DİLE GETİRDİĞİNE VEYA SIRADAN VATANDAŞI İLGİLENDİREN KONULARA EĞİLDİĞİNE ŞAHİT OLMADIM. DAİMA BELLİ KESİMLERİN SAVUNUCUSU OLMUŞTUR.BUNUN SEBEBLERİ DE HERKESİN MALUMUDUR...
  • Barlas kim bana söyleyebilirmisiniz??babasının şirketimide konuşuyor merak ediyorum orda koskoca ülkenin hepsini temsil eden ülkenin ayrıcalığını kullanan bir devlet şirketinden bahsediyoruz o zaman demek ki babasının şirketi gibi fetva vermeye yetkisi yoktur barlasın barlas gitsin babasının şirketine fetva versin....barlas efendi olmuyor olmuyor bu yüzyılda artık fetva modası geçti barlas efendi....ama sen hala eski kafadasın ha eski kafa derken kafası hiç çalışmadığı için o eski zamanda da zaten eskiydi onun kafası gerisi teferruat...daha olmadı o kıyafetleri barlas efendiye giydircem bir güzelde kabine sokcam görsün bakalım nasıl çalışılıyor...yeri gelmişken mini eteklimi istiyorsun diyecekler çıkacaktır bir kabin memurunun çalışma şartına uyan kıyafet istiyoruz mini etekde istemiyoruz biz...
  • Yillardir tanidigimiz barlas yine stilini bozmamis, istikrarini surdurmus anlasilan.. Yine gucluden yana tavir sergileyip kendi cizgisinden cikmamis. Ulkemizde bu tip insanlar o kadar cok ki, gercekten midem bulaniyor. Yillarca takunyacilar diye alay ettigi adamlarin simdi yalakasi olmuslar.. Yazik ulkeme..

Uçakta içkiyi yasaklayan ülkeler tabii ki vardır...

Hamdi Topçu ile Temel Kotil yönetiminde dünya ölçeğinde başarı çizgisini yakalayan THY'nın "İçki Yasağı" haberleri ile gündeme gelmesini anlamak kolay değil.

Sarhoş olup da çevreye zarar vermemeleri şartıyla, uçak yolcularından isteyenler içki içer, içmeyenler de içmez neticede.

Kimse "Bir uçağa binsem de içmeye başlasam" hesabı yapmıyor dünyada.

Ama dünyadaki milyarlarca uçak yolcusu için içki sunumu, sivil havacılığın alışılmış bir uygulamasıdır.

Tabii ki bazı havayollarında alkollü içki sunumu söz konusu değil.

Devlete ait olan Suudi Hava Yolları'nda, uçak havalanırken Kuran'dan ayetler okunur. Bu uçakta alkollü içki ikramını beklemek insanın aklından bile geçmez.

Eğer üzerinizde veya valizinizde alkollü içki varsa, indiğiniz Suudi havaalanında gümrükçüler bunlara el koyar. Yanındaki içkiyi beyan etmediği için geçmişte cezaevine atılan ünlü işadamlarımız vardır Suudi Arabistan'a gidenlerden.

Görünüm bozulur

Kaddafi Libya'sında da gelen uçak yolcularının içki getirip getirmedikleri çok sıkı kontrol edilirdi.

Trablus Havaalanı'nda gümrük sırasında önümde bekleyen bir İngiliz yolcunun valizindeki viskileri kıran Libyalı gümrük görevlilerinin attıkları kahkahaları hâlâ hatırlıyorum.

Hiç binmedim ama herhalde İran Hava Yolları'nda da alkollü içki ikramı yoktur. Bir dönem bağnaz Hindular da Hindistan Hava Yolları'nda içkiyi yasak etmişlerdi.

Şimdi THY'nin de bu sıraladığım ülkelerin hava yollarını hatırlatacak bir görünüme girmesi akıl alacak bir durum değil...
Bilinmesi gereken bazı gerçekler var alkollü içkilerin tüketimi konusunda.

Alkol karaciğeri de, beyin hücrelerini de tahrip eden bir kimyasal.

Ama aşırıya kaçılmadığı takdirde, alkol insanları rahatlatıyor, gerginlikleri azaltıyor.


Uçak korkusu
Örneğin uçmaktan korkan ama uçakla yolculuk etmek zorunda bulunan bazı tanıdıklarımın, korkularını bir bardak alkollü içki ile aştıklarına defalarca tanık oldum.

Eğer bazı hatlarda getirilen alkollü içki yasağının nedeni dini inançlardan kaynaklanıyorsa, bir yolcu uçağının bir ibadethane veya bir eğitim kurumu olmadığı da bilinmelidir.

Bu tür yasaklar, sonunda internete getirilen kısıtlamalara da, medyaya uygulanan sansürlere de dayanmıyor mu?

"Özel yaşama müdahale" tartışmasının en tahrik edici biçimde tartışma gündeminde bulunduğu bu dönemde, THY'nin içki yasağı haberleri ile haber ve yorumlara konu kılınmasını anlamak gerçekten çok zor.

Aslında çok üzücü bir durum da bu...

"Laiklik" ilkesini sadece alkollü içkilerin serbestçe tüketimine bağlamak, bu ilkenin içeriğini çarpıtan bir yaklaşımdır.

Yasakların dünyası

Bir anlamda "Başörtüsü yasağı" ile "Alkollü içki yasağı" bireylerin özgürlüklerini hedef alan aynı çizgideki anti-laik uygulamalar değil midir?

Ayrıca bu içki yasağı konusunda kendim için bir şey istiyorsam namerdim... Çok uçak yolculuğu yaptım ve çoğu zaman aklıma içki içmek hiç gelmedi bu yolculuklarda...

Ama THY'nın Suudi Hava Yolları ile aynı kefede görülmesini istemiyorum.

Bu kadar başarılı bir yönetimin beyinleri, imajlarının bir kadehte kırılmasını nasıl göze alabilirler?

Yazıyı Reha Muhtar'ın köşesindeki çağrı ile noktalıyorum:

- Messi'yi, Kobe Bryant'ı, Kevin Costner'ı, Barcelona'yı ve Manchester United'ı getiren vizyon, hosteslerin etek boyuyla veya Kayseri uçuşlarındaki aperatif viski tüketimiyle ilgilenmez...

"KENDİM İÇİN BİR ŞEY İSTİYORSAM NAMERDİM!"

Yorumlar

TAYF ~ 11 yıl önce
EMİN ÇÖLAŞAN YILLARCA MEHMET BARLAS'A KÖŞESİNDEN LİBOŞ DİYE BAĞIRDI DURDU,GIKINI BİLE ÇIKARAMADI.BARLAS'IN HAYATIMDA BİRGÜN DAHİ ALT TABAKANIN SORUNLARINI DİLE GETİRDİĞİNE VEYA SIRADAN VATANDAŞI İLGİLENDİREN KONULARA EĞİLDİĞİNE ŞAHİT OLMADIM. DAİMA BELLİ KESİMLERİN SAVUNUCUSU OLMUŞTUR.BUNUN SEBEBLERİ DE HERKESİN MALUMUDUR...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
konuyla ~ 11 yıl önce
ne alaka şimdi?
Barlas kim ~ 11 yıl önce
Barlas kim bana söyleyebilirmisiniz??babasının şirketimide konuşuyor merak ediyorum orda koskoca ülkenin hepsini temsil eden ülkenin ayrıcalığını kullanan bir devlet şirketinden bahsediyoruz o zaman demek ki babasının şirketi gibi fetva vermeye yetkisi yoktur barlasın barlas gitsin babasının şirketine fetva versin....barlas efendi olmuyor olmuyor bu yüzyılda artık fetva modası geçti barlas efendi....ama sen hala eski kafadasın ha eski kafa derken kafası hiç çalışmadığı için o eski zamanda da zaten eskiydi onun kafası gerisi teferruat...daha olmadı o kıyafetleri barlas efendiye giydircem bir güzelde kabine sokcam görsün bakalım nasıl çalışılıyor...yeri gelmişken mini eteklimi istiyorsun diyecekler çıkacaktır bir kabin memurunun çalışma şartına uyan kıyafet istiyoruz mini etekde istemiyoruz biz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Klasik BARLAS STYLE ~ 11 yıl önce
Yillardir tanidigimiz barlas yine stilini bozmamis, istikrarini surdurmus anlasilan.. Yine gucluden yana tavir sergileyip kendi cizgisinden cikmamis. Ulkemizde bu tip insanlar o kadar cok ki, gercekten midem bulaniyor. Yillarca takunyacilar diye alay ettigi adamlarin simdi yalakasi olmuslar.. Yazik ulkeme..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000