04 Mart 2009, Çarşamba 08:49:56

Kazanın ilk bilgileri bugün geliyor

İstanbul-Amsterdam seferinde kaza yapan THY uçağıyla ilgili sır perdesi bugün aralanıyor.
  • burada dikkatimi ceken bir ayrinti var kirima ugrayan TC-JGE ucagi daha once IST/DAM/IST seferini icra etmistir ve habere gore bu seferde gorevli kokpit ekibi bilgilerine basvurulabilmek amaciyla AMS a cagrilmis bu konu cok onemli acaba bir onceki seferden deftere yazilmiyan bir arizami tespit edildi veya yazildidida bu ariza giderilmeden ucak seferemi verildi bakalim bu isin altindan neler cikacak
  • Sayın Bakan, basınla uğraşmayı bırakın. Hicbir önlem alınmadan hicbir sektor hicbir iş büyüyemez. Sağlam adımlar atamadınız, tren kazasından basladı bu sorunlar, havacılıkla devam etti. Ucak kazasından sonra ölü yok dediniz, sora çark ettiniz, YANLIŞ İŞLER YAPIYORSUNUZ. Apronda deve kesiliyor, dünyanın hicbir yerinde olmayan bir olay bu! Dünya bizimle alay ediyor haberiniz yok! Saygılarımla!
  • Bakan önce iki yetkiliye çatsın sonra diğerlerine
  • Bu bakan neye bakar? Bizim işlerimize bakmadığı kesin. Rapor bir yıl sürermiş, bak sen. Tabi Atlas Isparta kazasını oyalayıp durdunuz. SHGM nin ne işler peşinde koştuğunu nasıl ince hesaplar yapıldığını, kimin kimin adamı olduğunu, devlet bürokratının ne gibi işlere bulaştığını hep gördük. "Etik" kelimesi sizden utanıyordur herhalde. Orası sizin çiftliğiniz değil beyefendi. Bu kaza hepimizi çok üzdü ama iyi ki burada olmadı yoksa senin sayende siddin sene öğrenemezdik ne olduğunu.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kazayla ilgili ilk bilgilerin bugün açıklanacağını söyledi. Bakan Yıldırım, ‘kazayı bir yana bırakıp parsa toplamaya çalışanlar’ ile ‘onların ekmeğine yağ süren basına’ da çattı.

THY’nin Boeing 737 tipi Tekirdağ uçağı, 25 Şubat günü Schiphol Havaalanı yakınında tarlaya inerek üçe bölündü. Kazada dördü uçuş personeli, beş Türk ve beş ABD’li öldü.

THY Pilotları Derneği (TALPA) kazaya THY’den hemen önce inen Boeing 757’nin yarattığı anormal hava akımının (wake türbülans) yol açmış olabileceğini söyleyerek Hollanda’daki kuleye iki uçağın inişi arasında yeterli süre bırakıp bırakmadığını sordu. Hollandalı yetkililerden 2 dakikalık süre bırakıldığı ve bunun yeterli olduğu yanıtı geldi.   

‘Bir yıl sürer’
Anadolu Üniversitesi Havaalanı Pisti’nin uzatılması için temel atma törenine katılmak üzere Eskişehir’e gelen Bakan Yıldırım’a bu iddialar soruldu.
Yıldırım, “Bütün bunlar değerlendiriliyor uzmanlar tarafından, yarın (bugün)  açıklanacak. Bilgiler bir ipucu verecek. Ancak kaza raporunun tam ortaya çıkması çok daha uzun zaman alacaktır. Kaza hangi nedenle olursa o kazayı destekleyen veya o kazadan alınacak dersleri bundan sonraki yapılacak iyileştirmeleri içeren kapsamlı çalışma belki bir yıl daha sürebilir” dedi. 

Yıldırım, şöyle devam etti: “(Bugün) düzenlenecek basın toplantısında ilk bulguları açıklayacaklar. Başlangıçta ‘motorlar durdu’ falan dendi. Bunlar gerçeği yansıtmıyor. Başka şeyler de söylendi. Bu aşamada söylenecek her şey spekülasyondur. Onun için  sonucu beklemek en doğrusudur. Türk sivil havacılığı çok gelişti. Son beş yıldaki  gelişme dünyayı şaşırtan bir gelişmedir. Dünyada havacılık daralırken Türkiye’de büyüdü ve Avrupa payı yüzde 60’ın üzerine çıktı. Ama bu kazada gördük ki kazayı bir tarafa bırakıp pazardan pay yapmak parsa toplamak isteyenlere de gün doğdu. Maalesef diyorum. Bizim bazı basın yayın organlarımız da bu konuda onların ekmeğine yağ sürdü. Bu da ayrıca not etmek istediğim bir husus.”

THY yönetimi, basında kazanın nedeniyle doğrudan ilintisi olmayan iki önemli konuda eleştirildi. Yolcu yakınları nefesini tutmuş haber beklerken ‘Çok şükür, ölü yok’ açıklaması yapılarak kamuoyu yanıltıldı. Ve uçakta 134 değil, 135 yolcu olduğu ancak kazadan iki gün sonra fark edilebildi. (Radikal, dha, aa, anka)

Avrupa’nın gözü Türk uçaklarının üstünde
Amsterdam’daki kazanın ardından, havacılık dünyasının gözü THY’nin üzerine çevrildi. Kazayla ilgili olarak Avrupa Hava Yolları Birliği, Avrupa Havacılık Güvenlik Ajansı ve Avrupa Sivil Havacılık Örgütü yetkilileriyle görüşen ABHaber, “Türk havayolu şirketleri Avrupa’ya yapacakları uçuşlarda daha sıkı bir denetim altına alınacak” sonucuna vardı.

ABHaber’e konuşan uzmanlar istatistiklere göre Türk şirketlerinin ‘Maalesef Avrupa’nın en fazla kaza yapan şirketleri arasında’ olduğunu hatırlattı. Uzmanlar, ‘kaza hangi sebepten olmuş olursa olsun’, THY kazası sonrası Türk şirketlerinin Avrupa’da daha fazla mercek altına alınacağını belirtti. Uzmanlara göre THY kazasını inceleme heyetine Avrupa Havacılık Güvenlik Ajansı’ndan ilgili birimlerin de dâhil olması, AB’nin sorunu yakından izlediğinin kanıtı.

1000’i aşkın 757 uçuyor
Tek koridorlu, dar gövdeli Boeing 757’ler 1983 yılında sefere başladı. 1990’larda adları havaalanına yaklaşma sırasında yaşanan bazı kazalara karışınca gözler bu uçakların yarattığı ‘wake türbülans ihtimali’ne çevrildi.

1992 yılında Boeing 757’nin arkasından Montana’daki Logan Havalimanı’na inen bir Cessna Citation çakıldı. İki kişi öldü. 1993’te bir 757’nin arkasından inen İsrail uçağı, Kaliforniya’da çakıldı. Beş kişi öldü. Bir Cessna, bir MD 88 ve bir Boeing 737’nin karıştığı kazalarda da 757 faktörünün varlığından söz edildi. Bunun üzerine güvenlik önlemleri sıkılaştırıldı. 1993’te 757’lerin ardından inecek uçakların pilotlarının uyarılmasına karar verildi. FAA, 1994’te inişe geçen 757’lerin ardındaki daha küçük uçakların en az 4 mil uzakta bulunmasına karar verdi.  23 yıl sonunda 2005’te 757’lerin üretimi durduruldu. 23 yılda 1050 adet 757 üretildi. 1030’u halen seferde.

‘Karakutu çözüldü’
Karakutu kayıtlarının deşifre işlemleri Paris’te yapıldı. Hurriyetim.com.tr.’nin haberine göre dün bu kayıtlar ve ön rapor Hollandalı yetkililere teslim edildi; Tekirdağ uçağının kaza yapmadan önceki seferine katılan THY pilotları da Amsterdam’a çağrıldı.

Uluslararası havacılık kuralları gereği, kaza soruşturmasını Hollanda Sivil Havacılığı yürütüyor. Kaza araştırma ekibinde Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden üç gözlemci, ayrıca uçağın imalatçısı Boeing, motorun imalatçısı CFMI ve Amerikan Ulaştırma Emniyet Dairesi’nden  uzmanlar da bulunuyor.

Kazanın ilk bilgileri bugün geliyor

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
burada dikkatimi ceken bir ayrinti var kirima ugrayan TC-JGE ucagi daha once IST/DAM/IST seferini icra etmistir ve habere gore bu seferde gorevli kokpit ekibi bilgilerine basvurulabilmek amaciyla AMS a cagrilmis bu konu cok onemli acaba bir onceki seferden deftere yazilmiyan bir arizami tespit edildi veya yazildidida bu ariza giderilmeden ucak seferemi verildi bakalim bu isin altindan neler cikacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sayın Bakan, basınla uğraşmayı bırakın. Hicbir önlem alınmadan hicbir sektor hicbir iş büyüyemez. Sağlam adımlar atamadınız, tren kazasından basladı bu sorunlar, havacılıkla devam etti. Ucak kazasından sonra ölü yok dediniz, sora çark ettiniz, YANLIŞ İŞLER YAPIYORSUNUZ. Apronda deve kesiliyor, dünyanın hicbir yerinde olmayan bir olay bu! Dünya bizimle alay ediyor haberiniz yok! Saygılarımla!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bakan önce iki yetkiliye çatsın sonra diğerlerine

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bu bakan neye bakar? Bizim işlerimize bakmadığı kesin. Rapor bir yıl sürermiş, bak sen. Tabi Atlas Isparta kazasını oyalayıp durdunuz. SHGM nin ne işler peşinde koştuğunu nasıl ince hesaplar yapıldığını, kimin kimin adamı olduğunu, devlet bürokratının ne gibi işlere bulaştığını hep gördük. "Etik" kelimesi sizden utanıyordur herhalde. Orası sizin çiftliğiniz değil beyefendi. Bu kaza hepimizi çok üzdü ama iyi ki burada olmadı yoksa senin sayende siddin sene öğrenemezdik ne olduğunu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000