23 Mayıs 2019, Perşembe 13:18:41

Kazadan sonra o gerçek ortaya çıktı!

İstanbul Havalimanı’nda dün yaşanan kaza ile ilgili önemli bir detay ortaya çıktı.
  • Dispeç napıyormuş?
  • Isın iyi tarafından bakalim artık direk olmadığına göre c5 pozisyonundan c11 e notamda yok kaptanımız bir havalimanında notamı kaldırmış bulundu boylece eline sağlık denmeli
  • Hacılar şimdi bu uçak tekrar uçuşa elverişli hale gelebilir mi %100 güvenli bir uçuş imkanı verebilir mi?
  • Torpillilerle bu kadar olur...
  • Ground time performans diye bir türkü tutturdu THY son zamanlarda. Pegasusla yarışırcasına yerde kalma süresini minumuma indirmeye çalıştı. Pegasus da 2 tip uçak var, airbus boeing. Her meydanda temizlik almaz, ikram almaz. Ekibin de-boarding okeyi maksimum 7 dk sürer ki buna temizlik de dahil. Bunla ne alakası var yav demeyin. Thy nin Security check zamanında pegasus boardingi yarılıyor neredeyse. Sen alışmamış adamlara hadi hadi dersen, kokpit notam da okumaz he der geçer. Kaliteden ödün verirsen rezil duruma düşersin. Allahın dağının başına havalimanı yapıp birilerine şirinlik yapacağım dersen böyle güldürürsün kendine.
  • Iett den Adam gelsin.Daha iyi kullanir.
  • O direk aydınlatma (elektrik) direği değil. Yani apton kenarlarında sıra sıra yer alan tek boru gibi gözüken ve oldukça yüksek olan direklerden değil. Kazara öyle olsa, sonuç çok daha kötü olurdu. Ancak o hafif konstrüksiyonlu direğin, Yer Trafik Kontrol Kulesiyle ilişkin bir donanım nedeniylr oraya konulduğunu zannediyorum. O kule şu anda aktif mi; ondan da tam emin değilim ama uçağın devirdiği direk (konstrüksiyon) üzerinde, devrilmiş halinin çekilmiş fotolarında, bir donanım da gözükmüyor. Belki daha sonrasında takılacaktı... Bu nedenle işletmecinin kusuru olamaz! Ama Kule (yer Trafik Kontrol) bu uçağı yanlışlıkla da olsa T12'ye yönlendirdiyse (T11'e yönlendirmesi gerekiyorken) kule en azından 6/8 kusurludur. Kokpit de (orada 2 çift göz var!) ellerindeki chartları okumadan taksiye başladıkları ve girmemeleri gereken taksiruta girdikleri için 2/8 suçludur.
  • Yeni, bir meydan. Hatalar zinciri, takip etmiş. İlk olarak böylr bir meydanda o direğin orda işi ne? İkincisi notamdan sadece kokpit değil atc de aynı oranda sorumludur diğer hata kaptan ve 2. Pilotta. Yeni bir meydan, olması notamın gözden, kacırılabilme olasılıgını yükseltiyor. İşletici ise al ben sana notam yayımladım diyip işin içinden sıyrılamaz sıyrılırsa orda bir yanlış daha doğar. İşleticisinden atcsine kokpitine kadar eşit oranlı hatalar zinciri olusturulmus
  • Lidoda ne güzel chartlar renkliydi. Dar taksiyolu turuncu vs olup farkındalığı artırıyordu. Tasarruf amaçlı jeppesona geçtik. Parası çıkmıştır herhalde. Geçmiş olsun özellikle f/o kardeşime.
  • Madem notamlarıda okumayacaksın orada ne işin var arkadaş? Bırak kumandayla kalkıp insin uçak. Sen ne iş yaparsın?

İstanbul Havalimanı’nda dün yaşanan kaza ile ilgili önemli bir detay ortaya çıktı. Airporthaber’in edindiği bilgiye göre, THY’ye ait Boeing 777-300ER tipi uçağın o bölgeyi kullanması 13 Mart tarihli NOTAM ile yasaklanmıştı.

İstanbul Havalimanı’nda THY’ye ait Boeing 777-300ER tipi uçağın kanadını aydınlatma direğine çarpmasına ilişkin tartışmalar devam ederken Airporthaber önemli bir bilgiye ulaştı.

Edinilen bilgiye göre, THY’ye ait geniş gövde uçağın G5 numaralı park pozisyonundan ayrılarak T12 numaralı taksi yolundan piste çıkmak için manevra yapmaması gerekiyordu. Kanat genişliği 36 metreyi aşmayan uçakların kullanabileceği taksi yolunu kullanan 64.8 metre kanat genişliği bulunan Boeing 777-300ER tipi uçağın aydınlatma direğine çarpması kaçınılmaz hale gelirken olayda kusurlu kim tartışması da başladı.

Airporthaber’e gelen bilgilere göre kazanın yaşandığı sözkonusu T12 numaralı taksi yolu 13 Mart tarihli NOTAM ile kanat genişliği 36 metrenin üzerindeki uçakların kullanımına kapatıldı. Bu taksi yolunu sadece C kategorisinde değerlendirilen uçakların kullanabileceğinin hatırlatıldığı NOTAM’a rağmen E kategorisindeki Boeing 777-300ER tipi uçağın taksi yolunu kullanmış olması büyük hata olarak değerlendirildi.

©AirportHaber

Kazadan sonra o gerçek ortaya çıktı!

Yorumlar Tüm Yorumlar (62)

F84 ~ 5 yıl önce
Dispeç napıyormuş?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uçucu ~ 5 yıl önce
Isın iyi tarafından bakalim artık direk olmadığına göre c5 pozisyonundan c11 e notamda yok kaptanımız bir havalimanında notamı kaldırmış bulundu boylece eline sağlık denmeli

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hacılar ~ 5 yıl önce
Hacılar şimdi bu uçak tekrar uçuşa elverişli hale gelebilir mi %100 güvenli bir uçuş imkanı verebilir mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Torpil ~ 5 yıl önce
Torpillilerle bu kadar olur...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gtp ~ 5 yıl önce
Ground time performans diye bir türkü tutturdu THY son zamanlarda. Pegasusla yarışırcasına yerde kalma süresini minumuma indirmeye çalıştı. Pegasus da 2 tip uçak var, airbus boeing. Her meydanda temizlik almaz, ikram almaz. Ekibin de-boarding okeyi maksimum 7 dk sürer ki buna temizlik de dahil. Bunla ne alakası var yav demeyin. Thy nin Security check zamanında pegasus boardingi yarılıyor neredeyse. Sen alışmamış adamlara hadi hadi dersen, kokpit notam da okumaz he der geçer. Kaliteden ödün verirsen rezil duruma düşersin. Allahın dağının başına havalimanı yapıp birilerine şirinlik yapacağım dersen böyle güldürürsün kendine.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tkky ~ 5 yıl önce
Iett den Adam gelsin.Daha iyi kullanir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mafaky ~ 5 yıl önce
O direk aydınlatma (elektrik) direği değil. Yani apton kenarlarında sıra sıra yer alan tek boru gibi gözüken ve oldukça yüksek olan direklerden değil. Kazara öyle olsa, sonuç çok daha kötü olurdu. Ancak o hafif konstrüksiyonlu direğin, Yer Trafik Kontrol Kulesiyle ilişkin bir donanım nedeniylr oraya konulduğunu zannediyorum. O kule şu anda aktif mi; ondan da tam emin değilim ama uçağın devirdiği direk (konstrüksiyon) üzerinde, devrilmiş halinin çekilmiş fotolarında, bir donanım da gözükmüyor. Belki daha sonrasında takılacaktı... Bu nedenle işletmecinin kusuru olamaz! Ama Kule (yer Trafik Kontrol) bu uçağı yanlışlıkla da olsa T12'ye yönlendirdiyse (T11'e yönlendirmesi gerekiyorken) kule en azından 6/8 kusurludur. Kokpit de (orada 2 çift göz var!) ellerindeki chartları okumadan taksiye başladıkları ve girmemeleri gereken taksiruta girdikleri için 2/8 suçludur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AOI ~ 5 yıl önce
Wingtip clerance is under flightcrew responsibility.
wingtip ~ 5 yıl önce
321 lerde bile kokpitten kanat ucunu gormek neredeyse imkansizken 77 de ne kadar mumkun acep bilen yazsin. ha gozukuyorsa kolayca f/o yu suclarlar buyuk ihtimal. ne notam okumus ne sagina soluna bakmis diye
330 cpt ~ 5 yıl önce
Yeni, bir meydan. Hatalar zinciri, takip etmiş. İlk olarak böylr bir meydanda o direğin orda işi ne? İkincisi notamdan sadece kokpit değil atc de aynı oranda sorumludur diğer hata kaptan ve 2. Pilotta. Yeni bir meydan, olması notamın gözden, kacırılabilme olasılıgını yükseltiyor. İşletici ise al ben sana notam yayımladım diyip işin içinden sıyrılamaz sıyrılırsa orda bir yanlış daha doğar. İşleticisinden atcsine kokpitine kadar eşit oranlı hatalar zinciri olusturulmus

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hasan Mezarcı ~ 5 yıl önce
Lidoda ne güzel chartlar renkliydi. Dar taksiyolu turuncu vs olup farkındalığı artırıyordu. Tasarruf amaçlı jeppesona geçtik. Parası çıkmıştır herhalde. Geçmiş olsun özellikle f/o kardeşime.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kokpit ekibine!!! ~ 5 yıl önce
Madem notamlarıda okumayacaksın orada ne işin var arkadaş? Bırak kumandayla kalkıp insin uçak. Sen ne iş yaparsın?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsimsiz ~ 5 yıl önce
NOTAMı ezberle gel seni pilot yapıcam

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000