29 Mart 2020, Pazar 22:36:28

Kaptan pilottan THY'ye Koronavirüs mektubu

Türk Hava Yolları'nda (THY) görev yapan bir kaptan pilot, THY'ye Koronavirüs'le ilgili mektup yazdı.
  • herhangi bir inisiyatif almadan legal planlama yapmak dışında ne gibi bir sorumluluğu var da, hala oklar ekip planlamaya yönetiliyor acaba? empati yoksunu, tek taraflı bakış açısına sahip ekip üyesinden bunu anlamayı beklemek elbette beyhude bir çaba. arka planda nelerin döndüğünü bilmeden, ne gibi faktörler-değişkenler olduğundan bihaber yorum yapmak, planlamayı eleştirmek kolay.
  • kalemine sağlık kaptanım. hele yeni gireceklere bi sağlık kıstası getirmişler, geçen sene görünce üzüldüm yeminle sanırsın astronot alacaklar. jar, easa icao hepsi veriyor amcamlar beğenmiyormuş :) cıcığın cıcığı..
  • Şu haber yorumlarını okumak çok eğlenceli oluyor. Bakalım kabin ekibi - pilot atışmasını kim kazanacak :D Bu karantina günlerinde hepinizden Allah razı olsun.
  • Zaten Şirket şu kabine bir türlü yaranamadi en yuksek maasları verir ama yınede mutsuz yınede sikayet ınanın baska hiçbir birim de bukadar mutsuzluk yok.Şimdi artık bir susun lütfen bırakın şikayeti.Yeter
  • Ağzınıza sağlık kaptanım
  • Ülkesi icin savaşan, sehit ve gazi olan Mehmed'lerin sesi çıkmazken,çuvalla para alırken biraz sıkışınca bu kadar ağlaşan daha kimler vardır acep? Utanma? O olmalı.
  • Anlamadigim sey: Bu kadar kritik veriyorsunuz bu sirkete,fakat girebilmek icinde can atiyorsunuz ve her duzenbazligi yapiyorsunuz,boyle durumlardada yok biz riskli is yapiyoruz yok biz soyleyiz yok biz boyleyiz,birakin bu isi o zaman.En ufak bir durumda artistlik yapiyorsunuz,susunda yerinizde rahat durun,yarin birgun bu kriz uzarsa o zaman nasil konusacaksiniz bakalim.
  • Düşünün... savaş çıktı diye cepheye gitmek istemeyen asker, salgın çıktı diye hastaneye gitmek istemeyen doktor, yangın çıktı diye itfaiye aracına binmek istemeyen itfaiye elemanı.. yurtdışında mahsur kalan vatandaşını riskli ülkelerden alıp getiren devletimiz en doğrusunu yaptı. Askeri uçaklar da gitti, tabii ki bayrak şirketi de uçacak. Alınan tedbirler konusunda eksiklik görüyorsan, kaptansın.. ilgililere raporunu yazar, önerilerini yaparsın. Bu sayfalarda isimsiz haberlerle dedikodu yapmazsın, zaten çözüm de bulamazsın. Bu kaptanımızın hikayesini de metak ettim şimdi. Daha önce de grev sırasında kahramanlık yapan kaptan çıkmıştı, uçağı Elazığ’da bırakıp karayoluyla dönmüş, greve destek verdiğini söylemişti. Sonradan emekliliği gelmiş, “toplu sözleşmeye kadar grev ayağıyla birkaç maaş daha hakeder, sonra topluca alır giderim” diye düşünen çakalın biri olduğu ortaya çıkmıştı. Başkalarının arkasına sığınıp bulanık suda balık avlayanlardan olmayın. Dürüst olun, yapıcı olun, katkıda bulunun, ya da basın gidin...
  • Thy mecburi hizmet koyduğu personeline "ücretsiz izin" verirse tek taraflı olarak personelin sözleşmeyi fesh etme hakkı olur mu?
  • Özel hastaneler ile maddi çıkar ilişkilerinin olduğunu düşünüyorum. Zorla muayeneye gönderildiği hastanedeki doktor tarafından resmen tehtid edilen ve sırf lisansını biran önce almak için alttan almak zorunda kalan kaç kişi var? Ben yaşadım. Gidip bizim sağlık birimi ile durumu anlatınca ordaki doktorlar hemen Hastane azıyla konuştular. En azından 2-3 hastene belirleyip birini seç denmeli.

Türk Hava Yolları'nda (THY) görev yapan bir kaptan pilot, THY'ye Koronavirüs'le ilgili mektup yazdı.

Kaptan pilot mektubunda bu süreçte yaşanan olumsuzluklardan ve yapılması gerekenlerden bahsetti.

İşte kaptan pilotun THY'ye mektubu;
Dünyanın ve insanlığın çok büyük bir imtihan verdiği bu dönemde herkes elinden geldiğince nasıl bu süreci en az kayıpla atlatırız, nasıl bu dar-boğazdan çıkarız diye binlerce yol denemektedir. Her gün dünyanın herhangi bir ülkesinde kaç insanın daha hayatını kaybettiğini bu günlerde hapsolmak zorunda kaldığımız evlerimizden maalesef çaresiz bir şekilde izlemekteyiz.

Ülkemizde özellikle Sağlık Bakanlığı ve konuyla yakından alakası olan diğer sivil toplum kuruluşlarının bir şeyler yapma gayreti halkımızı rahatlatmaktadır. Ancak havacılık camiasına baktığımızda maalesef durum bundan çok daha farklı seyretmektedir.

Korona virüsünün Çin’de ilk ortaya çıktığı Aralık ayından bugüne kadar maalesef olayın ciddiyetinin boyutunu anlamayan yetkililer yüzünden, onlarca uçucu personel bu gün ciddi sağlık sıkıntısı çekmektedir. Virüsün ilk çıktığı günden itibardan olayın önemini anlayamayan ve hala bir magazin haberi gibi uzakta kalarak izlemeye çalışan, bilgisiz yetkililer yüzünden, sadece uçuş ekipleri değil, aynı zamanda bu uçuş ekiplerinin aileleri, akrabaları, arkadaşları, komşuları, yaşadıkları mahalle, ilçe, il ve nihayetinde ülkemiz büyük darbe almıştır.

Devletimiz bu süreçte tüm imkanlarını seferber edip elinden geleni yapma gayreti içindeyken THY içindeki ilgisiz yetkililerin biçareliği adeta sorumsuzlukta çığır açmıştır ve açmaya devam etmektedir.

Şöyle ki; normal koşullarda rutin yıllık uçucu muayenelerinde bile uçuş ekiplerine birçok problem çıkartan hem çalışanı hem de kurumu maddi, manevi binlerce lira zarara uğratan ve hiçbir zaman yaptıklarının hesabı sorulmayan sağlık müdürlüğünün, bu süreci yönetebileceği beklenmemelidir. THY kendisine hangi biriminin büyük zarar verdiği sorusuna cevap ararsa ekip planlamanın yanında sağlık müdürlüğünün de olduğunu görür. Çünkü sağlık müdürlüğü kadrosunda birçok ehliyetli ve kaliteli personeli olduğu halde maalesef ortalıkta hiç görünmeyen sağlık müdürü ve yanındaki birkaç kişiden dolayı hem kendi personeline hem uçuş ekipleri ve kuruma büyük kayıplar yaşatmaktadır. Uluslararası havacılık sağlık kriterinde olmayan, tek başına koyduğu kısıtlarla adeta uçuş ekiplerinin kâbusu haline gelmiştir. Bu ekstra kısıtlar beraberinde uçucular için günler süren ilave tetkikler, tahliller, ıstırap ve streslere neden olurken kurum için ise onlarca gün iş gücü kaybı, personel motivasyon kaybı ve binlerce liralık maddi kayıpları beraberinde getirmektedir.

Normal şartlarda bile hal böyleyken, günümüzün olağan üstü şartlarında bu birimin başarılı olmasını beklemek yukarıda da belirttiğimiz üzere büyük hata olurdu. Bu birim görevini doğru yapmış olsaydı, belki bugün THY de çalışan onlarca uçuş ekibi ve sağlık görevlileri bu virüse yakalanmayacak ve ülkemize taşımayacaklardı. Uçuş ekiplerinin daha önceki yaşadığı başta sıtma olmak üzere birçok ciddi sağlık sorununda kifayetsiz kalan bu birim, yine aynı başarısızlığını adeta egale etmiştir. Eminiz ki başta sağlık müdürü olmak üzere bazı THY yöneticileri bu krizin ilk çıktığı günden itibaren olayın ciddiyetini kavrayarak doğru tavsiyelerde bulunsalardı, THY yönetimi de gereken tedbirleri zamanında ve tam olarak alırdı. Böylece bu virüse karşı hem THY hem ülkemiz daha az kayıpla karşı koymuş olurdu.

THY yönetimi bir an önce gereken tedbirleri alması gerekmektedir, eğer bu şekilde devam ederlerse ne sağlık biriminde çalışacak bir sağlıkçı, ne uçuş hattında uçan bir uçucu, ne de ülkemizde korona virüsüne karşı verilen mücadelede bir katkı verme olanağı bulamazlar. Kendilerine tavsiyem öncelikle, rüştünü bir kez daha ispatlayamayan kendi personeli tarafından bile sevilmeyen sağlık müdürünü mercek altına almalarıdır. Diğer tavsiyem ise operasyonlarına devam eden diğer hava yolu şirketlerinin aldığı tedbirleri detaylı inceleyerek uygun olanının bir an önce uygulamaya konmasıdır.

Ayrıca bundan sonraki süreçlerde kısıtlı da olsa yapılan uçuş operasyonlarının sağlıklı ve emniyetli olması için ekiplere verilen maskelerin daha kaliteli olanlardan seçilmesi, özel uçuş kıyafetleri ve ekipmanlarının verilmesi, uçuş dönüşünde uçucuların virüsten arınması ve ülkemize virüsün girişine engel olmak için hava limanında dekontaminasyon alanlarının oluşturulması, uçuş operasyonlarının aynı uçuş ekipleri ile ekip üyesi değiştirilmeden belirli çalışma periyotlarında yapılması gerekmektedir.

Devletimizin ve milletimizin tüm dünya insanları ile imtihan verdiği bu süreçte THY yönetiminin de daha aktif olarak personel bilgilendirme yapması virüse yakalanan veya karantina süreçlerini yaşayan personele daha yakından destek sağlaması en büyük temennimdir.

Kaptan pilottan THY'ye Koronavirüs mektubu

Yorumlar Tüm Yorumlar (214)

tk ~ 4 yıl önce
herhangi bir inisiyatif almadan legal planlama yapmak dışında ne gibi bir sorumluluğu var da, hala oklar ekip planlamaya yönetiliyor acaba? empati yoksunu, tek taraflı bakış açısına sahip ekip üyesinden bunu anlamayı beklemek elbette beyhude bir çaba. arka planda nelerin döndüğünü bilmeden, ne gibi faktörler-değişkenler olduğundan bihaber yorum yapmak, planlamayı eleştirmek kolay.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sidar ~ 4 yıl önce
Kaptanları saygıyla sevmişimdir hep saglik müdürü ile ilgili mektubunuzu okudum saglik müdürünün kardeşi ambulans şoförü olarak teknik A.Ş çalışıyor ve dr ona iş yaptırmıyor maalesef sağlık müdürü deneyimli personelini işten çıkarıp kendiside sosyopat biridir Ellerinize sağlık biride hadddini bildirdi ona ingilizcesi bile yok litaraturden haberdar degil
Sidar ~ 4 yıl önce
Kaptanlara kurban ol emi
Sidar ~ 4 yıl önce
Kaptan pilot Allah rahmet etsin bir mebal daha bydeniz
Sidar ~ 4 yıl önce
Sun kaptan Allah rahmet etsin bizleri hiç yolda bırakmadınız hep bi kenarınızın altında uçurdunuz mekanımız cennet olsun mebalinız yerde kalmasin
Sidar ~ 4 yıl önce
Syn kaptan Allah rahmet etsin mekanımız cennet olsun kaptan pilotlarımız bizi hiç yolda bırakmadılar hep birkanatlarinin altına sığdırdılar Usulay kaptan gibi hepiniz hakkınızı helal ediniz bizlere saygılarımla
Hemşire ~ 4 yıl önce
Saygıdeğer kaptanlarımız siz bizlerin uçuş emniyetini hep sağladınız biz sizlerin sağlık emniyetinizi saglayamadiķ uçucu ekiplerin başı sağolsun
Hemşire ~ 4 yıl önce
Saygıdeğer katan ve pilotlarımız siz bizlerin uçuş emniyetini sağladınız biz sizlerin sağlık emniyetinizi sağlayamadik
Sidar ~ 4 yıl önce
Saglık muduru kokpitte dezefensiyon yaptirmadı uçucu ekibe koruyucu ekipman sağlamadı testlerini yaptırmadı halen thy maaş alıyor yöneticilere inanamıyoruz pratisyen lik bile yakalayacak bilgi ve becerisi olmayan duygu durum bozukluğu olan by deniz mercek altına alalim
Sidar ~ 4 yıl önce
Sağlık müdürü by deniz pratisyen hekim pratisyenligi bile beceremezken bir de sağlık başkanlığı kurulsun da saglik başkanı olayım istiyor sahada prof bile senin aldigin maaşı almıyor anksiyeten yükselmiş başkalarının sağlığını düşünemezsin yeter artık yürü git desin personel başkanı by denize daha neler gorecegiz
bravo kaptan ~ 4 yıl önce
kalemine sağlık kaptanım. hele yeni gireceklere bi sağlık kıstası getirmişler, geçen sene görünce üzüldüm yeminle sanırsın astronot alacaklar. jar, easa icao hepsi veriyor amcamlar beğenmiyormuş :) cıcığın cıcığı..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çok eğlenceli ~ 4 yıl önce
Şu haber yorumlarını okumak çok eğlenceli oluyor. Bakalım kabin ekibi - pilot atışmasını kim kazanacak :D Bu karantina günlerinde hepinizden Allah razı olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sahin ~ 4 yıl önce
Zaten Şirket şu kabine bir türlü yaranamadi en yuksek maasları verir ama yınede mutsuz yınede sikayet ınanın baska hiçbir birim de bukadar mutsuzluk yok.Şimdi artık bir susun lütfen bırakın şikayeti.Yeter

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Km ~ 4 yıl önce
Onlar uçarken siz izlemeye devam edin.
Bu da geçer ~ 4 yıl önce
Olağandışı bir durumda yapılması gereken ne varsa yapmaya çalışılıyor. Ama sanırım herkesi mutlu etmek diye birşey mümkün değil. Şirket zora düştüğünde alır başımı yurt dışında çalışırım diyen kabin ve kokpit şimdi yine en çok mızmızlanan kişiler. Ama ben hiçbirine güvenemiyorum sadakat konusunda.
Tırt ~ 4 yıl önce
Kaptanımız maaşı ile ilgili birşey söylemiş mi burda? Boş konuşup boşa yer işgal etmeyiniz lütfen.
İsolation çiçeği ~ 4 yıl önce
Oturduğun yerden sallamak güzel tabi değil mi? Sen uçsaydın ya o zaman Çin'e, Italya'ya da mutlu, mesut,memnun uçucu görseydi şirketimiz.
Milkyway ~ 4 yıl önce
Öncelikle umarım daha çok can kaybı olmadan bu süreci tüm dünya atlatır..Sizin uçuş ekiplerine olan kızgınlığınız ve aldığı parayla ilgili hadsiz yorumunuz ve yargılarınızı (kedinin ulaşamadığı ciğer)olarak değerlendiriyorum.Her iniş kalkışta can emniyetini ve yolcuların emniyetlerini almış olduğıu aylar düren eğitimler doğrultusunda korumaya çalışmak bir yana çoğu zaman 14 saate varan mesailer yapar ve gün içinde 4 bacak sefer yapar yada en kısa ER uçuşunda bile defalarca servis yapar.Hasta yolcuyla ilgilenir,uçuştaki problemleri çözer ve yine sürekli ayakta bakımlı ve düzenli görünür çünkü öyle disiplinlidir.Kaptanlarımızda her iniş kalkışta onca insanın can emniyetinin mesuliyetiyle o sizin çok gördüğünüz paraları alır.Çünkü Hakkıdır hepsini..Hangi görevdesiniz bilmem,belki bir işiniz bile yok..Masa başı 8 saat çalışıp iş yapıyorum diye bilgisayar oyunları oynayarak mesai bitirmeye benzemez uçuş ekibi olmalk
andr0meda ~ 4 yıl önce
Kaptanlar hariç hiçbirisi aldığı maaşı hak etmiyor yattıkları oturdukları yerden maaş alıyolar ellerinde kahvelerle sorsan bide çok yoruluyoruz maaşımız yetmiyor derler
Lolo ~ 4 yıl önce
Ağzınıza sağlık kaptanım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
içler acısı ~ 4 yıl önce
Ülkesi icin savaşan, sehit ve gazi olan Mehmed'lerin sesi çıkmazken,çuvalla para alırken biraz sıkışınca bu kadar ağlaşan daha kimler vardır acep? Utanma? O olmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Haranli ~ 4 yıl önce
Anlamadigim sey: Bu kadar kritik veriyorsunuz bu sirkete,fakat girebilmek icinde can atiyorsunuz ve her duzenbazligi yapiyorsunuz,boyle durumlardada yok biz riskli is yapiyoruz yok biz soyleyiz yok biz boyleyiz,birakin bu isi o zaman.En ufak bir durumda artistlik yapiyorsunuz,susunda yerinizde rahat durun,yarin birgun bu kriz uzarsa o zaman nasil konusacaksiniz bakalim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sanki savaş çıktı! ~ 4 yıl önce
Düşünün... savaş çıktı diye cepheye gitmek istemeyen asker, salgın çıktı diye hastaneye gitmek istemeyen doktor, yangın çıktı diye itfaiye aracına binmek istemeyen itfaiye elemanı.. yurtdışında mahsur kalan vatandaşını riskli ülkelerden alıp getiren devletimiz en doğrusunu yaptı. Askeri uçaklar da gitti, tabii ki bayrak şirketi de uçacak. Alınan tedbirler konusunda eksiklik görüyorsan, kaptansın.. ilgililere raporunu yazar, önerilerini yaparsın. Bu sayfalarda isimsiz haberlerle dedikodu yapmazsın, zaten çözüm de bulamazsın. Bu kaptanımızın hikayesini de metak ettim şimdi. Daha önce de grev sırasında kahramanlık yapan kaptan çıkmıştı, uçağı Elazığ’da bırakıp karayoluyla dönmüş, greve destek verdiğini söylemişti. Sonradan emekliliği gelmiş, “toplu sözleşmeye kadar grev ayağıyla birkaç maaş daha hakeder, sonra topluca alır giderim” diye düşünen çakalın biri olduğu ortaya çıkmıştı. Başkalarının arkasına sığınıp bulanık suda balık avlayanlardan olmayın. Dürüst olun, yapıcı olun, katkıda bulunun, ya da basın gidin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
A ~ 4 yıl önce
Thy mecburi hizmet koyduğu personeline "ücretsiz izin" verirse tek taraflı olarak personelin sözleşmeyi fesh etme hakkı olur mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mücbir sebep ~ 4 yıl önce
Keyfi yaparsa bunu olur. Mücbir sebeple olmaz. Ayrıca sizi bir baltaya sap yapıp hemde maaş ödeyen şirkete bunu yapmayın isterseniz. Bu sizin nankörlük yaptığınızı belgeler. Zaten çoğunuz öylesiniz de. Yapmayın bunu....
aproncu ~ 4 yıl önce
doğrudur, vardır.
Bildigim ~ 4 yıl önce
Normal bir çalışan böyle bir durumda tazminatını talep edebilir ama taahüt durumu icin en iyisi bir avukat ile görusmen.
Kabin ~ 4 yıl önce
Kaptan amir memur olman beni zerre ilgilendirmiyor.Konumunu yazana kadar ismini verseydin.O zaman yazdıklarının bir anlamı olurdu.He şirket için bir önemi olur mu olmaz.Onlar ancak sabır ve dua ile abilerini mail yağmuruna tutsun.bkz elif Can yetim.Hala ismini bilmeyelenler var bu hanım Efendi'nin.Azicik araştırın bakalım güzide şirketimizde işler nasıl dönüyormuş.
Olur ~ 4 yıl önce
Tk batan bir sirket, her sabah personelden ne alirim dusuncesitle faaloyete basliyor, sirketin kenesi cok, bu kenelerden kurtulmadikca duze cikmasi zor, Corona da bahanesi oldu
THY Sağlık Uygulamaları ~ 4 yıl önce
Özel hastaneler ile maddi çıkar ilişkilerinin olduğunu düşünüyorum. Zorla muayeneye gönderildiği hastanedeki doktor tarafından resmen tehtid edilen ve sırf lisansını biran önce almak için alttan almak zorunda kalan kaç kişi var? Ben yaşadım. Gidip bizim sağlık birimi ile durumu anlatınca ordaki doktorlar hemen Hastane azıyla konuştular. En azından 2-3 hastene belirleyip birini seç denmeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aynen ~ 4 yıl önce
Şirketin bize hastane seçmesi tamamen hukuk dışıdır. Ayrıca bu kural sonradan getirilmiştir. Tabii ki yine bizim yüzümüzden çünkü en başta ses çıkarmadık. Mevcut hastanelerden kendimiz seçmeliyiz zaten artık 20-30 tane hastane var eskisi gibi yığılma olmuyo hep 1-2 kişi giriyoruz muayeneye .

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000