24 Mart 2009, Salı 12:06:49

"KAPTAN OLMAK VİZYON GEREKTİRİR"

Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan tarafından hazırlanıp sunulan Kara Kutu programında bu hafta havacılık sektörünün olmazsa olmazı olan uçuş emniyeti masaya yatırıldı.
  • Eleştiri almamak için Eklemek istiyorum.Önceki yorumumda yazdığım kazalara Ek olarak 3 tane de can kaybı olmayan yalnız uçak kaybına neden olan kaza var.Birde Rahmetli Cpt. Kemal Karapars ın havada uçağın açılan kapısını kapatmaya çalışırken kapı ile beraber düstüğü kaza var.
  • THY nin 1950 ve2009 yılları arasında can kaybına neden olmuş 20 kazası vardır.Bunların 16 tanesi yurt içi ve 4 tanesi yurt dışında olmuştur. kazalardır.Kaza nedenleride çok çeşitlidir.
  • 141936 ya senin gecenin o saatinde neye gülüp neye gülmediğini nerden bileğim. Ben piskolok değilimki. THY'nin toplam 11 kazası var 9'u yurt içinde 2'si yurt dışında yurt içindeki kazaları metorolojik şartlardan ve kaza yaptığı hava alanlarının o günkü alt yapı yetersizliğinin pilotlar tarafından zorlanmasından kaynaklanmıştır. Bunu incelemeden ve bilmeden ruh halin nedeniyle çok güldüğsen doktaora git. Ancak yinede yüreğin yetiyorsa havacı olduğunu sanıyorsan gel ilk kara kutu proğramında tartışalım. Yüreğin yetmiyorsa havacı da değilsen sus ve işine bak, herkes konuşuyorda meydan kimsenin sandığı kadar boş değil. Yanına da senin gibi düşünen 10 kişiyi alabilrsin tamamı Oktay ERDAĞI
  • Tanıdığım birçok pilot varki ingilizcesi en üst seviyede değil ve senelerdir görevlerini en iyi şekilde icra ediyorlar.Bir pilotun görevini en iyi şekilde yapabilmesi için çok çok iyi ingilizce bilmesi gerektiğine de inanmıyorum.Havacılık lisanı denilen bir olay var bunu bilsin yeter.Bir almanın bakım kitabının almanca bir fransızın bakım kitabının fransızca olduğunu biliyormusunuz.Benim bakım kitabım niye türkçe değil.Üstelik benim dilim dünyada bunlardan fazla konuşulan bir dil.Onların milliyetçilik ruhu kabarıksa benim niye kabarmasın.Ben olayın başka yönünden bakıyorum siz başka.Kaybetmeye başladığımız milliyetçilik ruhuna lütfen artık sahip çıkalım.
  • kardesim inglilzce kelimesini duıyunca neden ustunuze alinip milliyetcilik ruhunuz kabariyor?sanirim olayi yanlis yorumladiniz,burada ifade edilmek isttenen sey havacilikta ingilizcenin uluslarasi bir kavram oldugu ve iyi bir pilotun nerede ucarsa ucsun en iyi sekilde gorevini yapabilmesi icin lisan bilgisinin en ust duzeyde olmasi gerektigidir.
  • Bu ingilizce merakınız nedir anlıyamıyorum,her ingilizce bilen pilot veya teknisyen olabilseydi bu gün bütün ingilizlerin pilot veya teknisyen olması gerekirdi.Türkçe dünyada ençok konuşulan (6912 dil arasında)ilk beşin içindedir.1-çince 2-ing 3-isp 4-hintçe 5-türkçe.Dünyada 220 milyon kişi türkçe (lehçeriyle birlikte)konuşmaktadır.Biraz milliyetçi olalım.Bizler onların dilini öğreneceğimize biz onlara türkçe yi öğretelim.Tabii ki bir lisan bir insan iki lisan iki insan, yabancı dil öğrenmenin kötü bir yanı olmadığı gibi faydaları da vardır ama milliyetçiliğimizden taviz vermeden.
  • pilotlukta, bu muhendis takintisini birturlu anlamiyorum.pilot muhendis degilde ekonomi mezunu olsa ne olur, ucagi ucuramiyacak mi, basarili olamayacak mi?bir ariza oldugunda muhendis takim cantasiyla ucagi tamir mi edecek.boyle sacma zihniyetleri bir kenara birakmaliyiz.dogru duzgun ingilizcesi bile olamayan birisini sirf muhendis diye tercih ederseniz hatali karar vermis olursunuz.crew management baslikli yorumu yazan arkadasi sonuna kadar destekliyorum, cok hakli.
  • Uçuş güvenliği bir bütündür.Burada kaptan ın sağlığı ,teknisyenin sağlığı, hostesin sağlığı kadar uçağa ikram veren insanların da sağlığı çok önemlidir.Uçuş emniyetine gelince burada da şirket yönetcilerinin sorumlulukları çok önemlidir.Ucuz malzeme alımı, mümkün olduğu nispette ucuz eğitimsiz eleman çalıştırma ve kuralları zorlama maalesef şirket yönetilerinin elinde.SHGM bunların hepsine yetişemiyor.Birde son zamanlarda kriz bahanesi ile maaşların ödenmemesi veya geç ödenmesi varki bu da her personeli olumsuz yönde etkilemekte ve işine gereken dikkati vermesini engellemektedir.Kaptanlık tabii ki bir vizyon işidir.Her F/O kaptan olacak diye bir kaide yoktur.Bilgisiyle,sağlığıyla ve vizyonuyla hak eden kaptan olmalıdır.
  • Ülkemizde gerçekler malesef birtakım açı olayların sonucunda hissedilen acıların etkisi ile ancak ifade ediliyor. Bu ülkede şu an bile ülkemizin önde gelen havayolu firmaları pilot istihdam etmek için mutlaka mühendis olma şartını olmaz sa olmaz kural olarak uyguluyorlar. Oysa mühendislik mesleği tek başına eğitim altyapısı olarak yönetsel kabiliyetlerin eğitim olarak verildiği bir dal değildir.Ancak ülkemizde sadece havacılıkta değil bir çok alanda diplomalar arkasına sıkıştırılmış var olduğu halde yokmuş gibi davranılan gerçekler var. Neden bir işletme,veya iktisat tabanlı kişi mevcut eğitim kurallarına göre pilotaj eğitimini tamamladığında ideal pilot olamasın. Ancak peşin hüküm var olamaz kanısı!
  • cok derin konular...., birazda gulelim, Bir ucak ile zenci bir bayan arasindaki ortak alet nedir?

Airport TV ekranlarında pazartesi akşamlarına damgasını vuran Sefa İnan’la Kara Kutu programı dün akşama da damgasını vurdu. KTHY Genel Müdürü Ahmet Akpınar, Havacılık Tıbbı Derneği Başkanı Doç. Dr. Muzaffer Çetingüç ve Kaptan Pilot Eftal Erçakar’ın konuk olduğu Kara Kutu’da uçuş emniyeti enine boyuna masaya yatırıldı.

GÜVENLİK ARTIK ÇOK ÖNEMLİ NOKTALARDA

Sivil havacılık sektöründe güvenliğin çok önemli noktalara geldiğini belirten Kaptan Pilot Eftal Erçakar, “Güvenlik konusu çok önemli noktalara geldi. Uçuş öncesi bir çok aramadan geçiliyor. Uçak içerisinde ise kokpitten başlayarak kabine doğru giden bir güvenlik söz konusudur. Ekipler uçuş öncesinde yaptıkları brifinglerle en emniyetli uçuş için yapılması gerekenleri konuşurlar” dedi.

Kara Kutu - Safety

UÇUŞ GÜVENLİĞİNDE TIBBIN ÖNEMİ

Havacılıkta uçuş ekibinin sağlık durumunun uçuş emniyeti konusunda büyük önem taşıdığını söyleyen Havacılık Tıbbı Derneği Başkanı Doç. Dr. Muzaffer Çetingüç, “Askeri havacılıkta 25 sene geçirdim. Emekliliğimin ardından sivil havacılıkta tıbbi konuda ciddi eksiklikler olduğunu fark ettim. Hava Kuvvetleri uçuş emniyeti alanında tıbba çok önem verirken, sivil havacılık sektörü ise bu konuda çok geride kalmış. Batıda bu alanda üniversitelerde bölümler bulunuyor. Bizde ise derneğimiz dışında bir muhatap yok” şeklinde konuştu.

Uluslar arası alanda uçuş hekimliğinin zorunlu olmadığını da söyleyen Çetingüç, “Uluslar arası kurallara göre uçuş hekimliği zorunlu değil. Böyle olunca da kimse bu konu üzerinde durmuyor. Ama bu uçuş hekimliğinin gereksiz olduğu anlamına gelmez” dedi.

KAZALARIN YÜZDE 70-80’LİK KISMI İNSAN FAKTÖRLÜ

Bugüne kadar meydana gelen uçak kazaları incelendiğinde insan faktörünün çok fazla ön plana çıktığını söyleyen Havacılık Tıbbı Derneği Başkanı Doç. Dr. Muzaffer Çetingüç, “Uçak kazalarında insan faktörü yüzde 70-80 civarında. İnsan bir işe girdiyse mutlaka hata yapıyor. Uçuş hekimliğinin amacı, sağlık sorunlarından dolayı meydana gelebilecek kazaları minimize etmektir” ifadelerinde bulundu.

Çetingüç ayrıca, Türkiye’nin bu alanda çok geride kaldığını ve uçuş hekimliğinin önemi konusunda seslerini nasıl duyuracaklarını bilmediklerini söyledi.

Kara Kutu - Safety

“MASRAFTAN KAÇMAK İÇİN SAĞLIĞA ÖNEM VERİLMİYOR”

Dünyanın birçok ülkesinde görev yaptığını belirten Kaptan Pilot Eftal Erçakar, diğer ülkelerde havacılık tıbbına büyük önem verildiğini hatta Malezya Havayolları’nın kendi bünyesinde tıp merkezi olduğunu ifade etti.

Erçakar, “Tüm bunların dışında Malezya’dan Japonya’ya geçersek, bir hızlı tren seferinde durağa geldiğinde kondüktör durağı 10 cm geçtiği için kapılar yerinde açılmamış ve dolayısıyla olay incelemeye alınmış. Yapılan incelemeler sonucu trenin sürücüsünde uyku aknesi olduğu ve bunun obezite ile alakalı olduğu anlaşılmış. O olaydan sonra Japon Sivil Havacılığı aldığı kararla pilotların kilo kontrollerinin sıkılaştırılması konusunda karar aldı ve ben ilk kontrole gittiğimde kilo fazlam vardı. Bu yüzden bir sonraki kontrole kadar kilo vermem gerektiği söylendi. Bende bir sonraki kontrole kadar gereken kiloya indim ve uçuşa elverişli raporumu aldım” dedi.

Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan’ın “Peki, bu sağlık birimleri neden şirketlerde zorunlu hale getirilmiyor?” sorusuna ise Kaptan Pilot Eftal Erçakar, “Neden bu sağlık işi zorunlu yapılmıyor derseniz; bana göre masraflardan kaçmak için bu konu önemsenmiyor” şeklinde cevap verdi.

Kaptan Pilot Eftal Erçakar ayrıca, havacılık tıbbının çok önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

“TÜRK HAVACILIĞINI SAĞLIKLI GÖRMÜYORUM”

Havacılık Tıbbı Derneği Başkanı Doç. Dr. Muzaffer Çetingüç, Kara Kutu’da ilginç bir iddiada bulundu ve “Türk Sivil Havacılığı’nı sağlıklı görmüyorum” şeklinde konuştu.

Çetingüç, “Bana ‘Türk Hava Yolları’nda 10 uçuş hekimi, SHGM’de 10 uçuş hekimi var’ deseniz az derim. Bırakın 10 hekimi hem THY’de hem de SHGM’de sadece 1’er uçuş hekimi bulunuyor” dedi.

Kara Kutu - Safety“GEREKİRSE ÖNCÜ OLURUZ”

Kıbrıs Türk Hava Yolları Genel Müdürü Kaptan Pilot Ahmet Akpınar, Havacılık Tıbbı Derneği Başkanı Doç. Dr. Muzaffer Çetingüç’ün sözleri üzerine şu şekilde konuştu:

“Maalesef bizde de uçuş hekimliği uygulaması yok. Ama Muzaffer Hocamı dinledikten sonra bu işin ciddiyetini daha iyi kavradım. Gerekirse kendi alanımızda bu işe öncü bile olabiliriz”

“ŞİRKETLERDE BİR PSİKOLOG BİLE YOK”

Olayları daha önceden yaşayan ekiplerin yönetimlerinin daha iyi olacağını belirten Kaptan Pilot Eftal Erçakar, “Oklahoma’da bir merkez var. Orada sizin başınıza gelebilecek tüm sorunları yaşatıyorlar ve bu semptomları hissettiğiniz zaman olayları yönetim şekliniz değişiyor. Dolayısıyla da hata riskiniz azalıyor” ifadelerini kullandı.

Uçuş ekibinin kafasındaki sorunları atıp uçaktaki yerini alması gerektiğini de söyleyen Erçakar, “Bir insanın yakınının hayatını kaybetmesinden sonra yaşadığı duygulardan sonra en büyük psikolojik sorun olarak eşinden boşandığı zaman yaşadığı duygular gelir. Kim boşandıktan sonra şirketinde bir psikologla konuşuyor? Şirketlerde danışmak için gideceğiniz psikologlar bile yok” dedi.

CRM KONUSU

Havacılık Tıbbı Derneği Başkanı Doç. Dr. Muzaffer Çetingüç, “Hemen hemen her uçak kazasında CRM sorunu yaşanmıştır” derken KTHY Genel Müdürü Kaptan Pilot Ahmet Akpınar, “CRM, yönetsel olarak havayollarında en üst düzeyde tutulması gereken bir konudur. CRM’in ana hatlarına iyi bakmak lazım” dedi.

Akpınar, “CRM’de en zayıf halkayı; en doğru şekilde, en kısa sürede, en iyi nasıl çözerseniz işte en iyi CRM, en doğru kokpit yönetimi odur. Bunun eğitimi de simülatörlerde yapılır. Tabi gerçek uçuşlarda simülatörlerdeki kadar serin kanlı olamayabilirsiniz. “Havacılıkta kurallar kanla yazılmıştır” derler ya, gerçekten de öyle. Biz KTHY olarak THY’nin Amsterdam meydana gelen elim kazasını bile artık simülatörlerde uygulatıyoruz. Motorlar o mesafede, o sırada durursa ne olur gibisinden. Self disiplini mutlaka sağlamalısınız. Olmaz olmaz dersiniz ama gün gelir olur. Mutlaka tedbirli davranmak gerekir” şeklinde konuştu.

Kaptan pilotluk hakkında da konuşan Genel Müdür Akpınar, “Kaptan olmak vizyon gerektirir. Arkanızda 200 kişi ile uçuyorsunuz. CRM’de kültür çok büyük önem taşır. Sürekli eğitim ile CRM kültürü standarda oturtulabilir” dedi.

“BİZİ EĞİTEN FIRST OFFICER ARKADAŞLARIMIZ VAR”

Kaptan Pilot Eftal Erçakar da CRM’in gerçekten çok önemli olduğunu belirterek, “Ben birçok değişik ulusta, farklı kültürlerden pilotlarla uçtum. Türkiye’de uçan pilotların yüzde 90’ı hemen hemen aynı kültürden geliyor. Burada kültür farkından öte bir şey var. Bence havacılığa bakış farklılığından dolayı CRM sorunları yaşanabilir “ifadelerini kullandı.

Simülatör eğitimleri sırasında alanında uzmanlaşmış First Officer’lardan dahi ders aldıklarını söyleyen Kaptan Pilot Eftal Erçakar, “Kaynaklardan faydalanmak gerekir. Biz yeri geliyor first officer arkadaşlarımızdan simulatörde eğitim alıyoruz. Ama uçağa bindiğimizde ben yine kaptanım o yine first officer. Bunda gocunacak bir durum yok. Ayrıca, ben kaptanım ve başka kaptanlarla uçmuyorum. Fakat F/O arkadaşlarımız birçok farklı kaptanlarla uçuyor. Bu durumda ben de First Officer arkadaşlardan çok farklı tecrübelerini öğrenebilirim” dedi.

Kara Kutu - Safety

Kaptan Pilot Eftal Erçakar, çok ilginç bir iddiada bulunarak şu şekilde konuştu:

“Kaptan olacaksınız diye bir şart yok. Yıllardır profesyonel First Officer olarak uçan pilotlar tanıyorum. Kaptan olmak vizyon ister. Ben bu ülkede kaptanlığı hak etmediği halde bir başka şirketle yaptığı pazarlıklar sonucu kaptan olan pilotların varlığını biliyorum.”

KTHY Genel Müdürü Ahmet Akpınar ise “Kaptan pilotluk kriterlerine uymayan kişinin kaptan olması etik olmaz. Otomasyon sistemleriyle uçağı kaptansız da uçurabilmeniz mümkün burada önemli olan kaptan olan arkadaşın emergency durumda sergileyeceği yönetici vasıflarını taşımasıdır” dedi.

 “TÜRKİYE’DEKİ KAZALARIN ÇOĞU MEYDAN VE HAVA KOŞU KAYNAKLIDIR”

Kara Kutu’da pilotların, İngilizce lisansları konusunun açılması üzerine telefonla programa bağlanan Sivil Havacılık Genel Müdürü Eski Yardımcısı Oktay Erdağı, “Pilotların lisanslarında Level 4 seviyesinde İngilizce bilmeleri konusu 2011 yılında resmi olarak devreye sokulacaktır. Onun dışında Türkiye’de 22 uçak kazası olduğu söyleniyor. Ölümlü kazaların rakamı 14’tür. Bunların birçoğu da Türkiye’nin coğrafi konumu gereği, hava koşullarının değişkenlik göstermesi ve hava meydanlarındaki olumsuz şartlar nedeniyle olmuştur” dedi. Programa konuk olan katılımcıların, Erdağı tarafından yapılan bu açıklamaları tatminkar bulmadığı gözlendi.

Kara Kutu - Safety

Airport TV ekranlarında dün akşama damgasını vuran Kara Kutu programının tamamı ilerleyen saatlerde AirportHaber’de olacak.

"KAPTAN OLMAK VİZYON GEREKTİRİR"

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

Misafir ~ 15 yıl önce
Eleştiri almamak için Eklemek istiyorum.Önceki yorumumda yazdığım kazalara Ek olarak 3 tane de can kaybı olmayan yalnız uçak kaybına neden olan kaza var.Birde Rahmetli Cpt. Kemal Karapars ın havada uçağın açılan kapısını kapatmaya çalışırken kapı ile beraber düstüğü kaza var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
THY nin 1950 ve2009 yılları arasında can kaybına neden olmuş 20 kazası vardır.Bunların 16 tanesi yurt içi ve 4 tanesi yurt dışında olmuştur. kazalardır.Kaza nedenleride çok çeşitlidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
141936 ya senin gecenin o saatinde neye gülüp neye gülmediğini nerden bileğim. Ben piskolok değilimki. THY'nin toplam 11 kazası var 9'u yurt içinde 2'si yurt dışında yurt içindeki kazaları metorolojik şartlardan ve kaza yaptığı hava alanlarının o günkü alt yapı yetersizliğinin pilotlar tarafından zorlanmasından kaynaklanmıştır. Bunu incelemeden ve bilmeden ruh halin nedeniyle çok güldüğsen doktaora git. Ancak yinede yüreğin yetiyorsa havacı olduğunu sanıyorsan gel ilk kara kutu proğramında tartışalım. Yüreğin yetmiyorsa havacı da değilsen sus ve işine bak, herkes konuşuyorda meydan kimsenin sandığı kadar boş değil. Yanına da senin gibi düşünen 10 kişiyi alabilrsin tamamı Oktay ERDAĞI

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Tanıdığım birçok pilot varki ingilizcesi en üst seviyede değil ve senelerdir görevlerini en iyi şekilde icra ediyorlar.Bir pilotun görevini en iyi şekilde yapabilmesi için çok çok iyi ingilizce bilmesi gerektiğine de inanmıyorum.Havacılık lisanı denilen bir olay var bunu bilsin yeter.Bir almanın bakım kitabının almanca bir fransızın bakım kitabının fransızca olduğunu biliyormusunuz.Benim bakım kitabım niye türkçe değil.Üstelik benim dilim dünyada bunlardan fazla konuşulan bir dil.Onların milliyetçilik ruhu kabarıksa benim niye kabarmasın.Ben olayın başka yönünden bakıyorum siz başka.Kaybetmeye başladığımız milliyetçilik ruhuna lütfen artık sahip çıkalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
kardesim inglilzce kelimesini duıyunca neden ustunuze alinip milliyetcilik ruhunuz kabariyor?sanirim olayi yanlis yorumladiniz,burada ifade edilmek isttenen sey havacilikta ingilizcenin uluslarasi bir kavram oldugu ve iyi bir pilotun nerede ucarsa ucsun en iyi sekilde gorevini yapabilmesi icin lisan bilgisinin en ust duzeyde olmasi gerektigidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bu ingilizce merakınız nedir anlıyamıyorum,her ingilizce bilen pilot veya teknisyen olabilseydi bu gün bütün ingilizlerin pilot veya teknisyen olması gerekirdi.Türkçe dünyada ençok konuşulan (6912 dil arasında)ilk beşin içindedir.1-çince 2-ing 3-isp 4-hintçe 5-türkçe.Dünyada 220 milyon kişi türkçe (lehçeriyle birlikte)konuşmaktadır.Biraz milliyetçi olalım.Bizler onların dilini öğreneceğimize biz onlara türkçe yi öğretelim.Tabii ki bir lisan bir insan iki lisan iki insan, yabancı dil öğrenmenin kötü bir yanı olmadığı gibi faydaları da vardır ama milliyetçiliğimizden taviz vermeden.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
pilotlukta, bu muhendis takintisini birturlu anlamiyorum.pilot muhendis degilde ekonomi mezunu olsa ne olur, ucagi ucuramiyacak mi, basarili olamayacak mi?bir ariza oldugunda muhendis takim cantasiyla ucagi tamir mi edecek.boyle sacma zihniyetleri bir kenara birakmaliyiz.dogru duzgun ingilizcesi bile olamayan birisini sirf muhendis diye tercih ederseniz hatali karar vermis olursunuz.crew management baslikli yorumu yazan arkadasi sonuna kadar destekliyorum, cok hakli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Uçuş güvenliği bir bütündür.Burada kaptan ın sağlığı ,teknisyenin sağlığı, hostesin sağlığı kadar uçağa ikram veren insanların da sağlığı çok önemlidir.Uçuş emniyetine gelince burada da şirket yönetcilerinin sorumlulukları çok önemlidir.Ucuz malzeme alımı, mümkün olduğu nispette ucuz eğitimsiz eleman çalıştırma ve kuralları zorlama maalesef şirket yönetilerinin elinde.SHGM bunların hepsine yetişemiyor.Birde son zamanlarda kriz bahanesi ile maaşların ödenmemesi veya geç ödenmesi varki bu da her personeli olumsuz yönde etkilemekte ve işine gereken dikkati vermesini engellemektedir.Kaptanlık tabii ki bir vizyon işidir.Her F/O kaptan olacak diye bir kaide yoktur.Bilgisiyle,sağlığıyla ve vizyonuyla hak eden kaptan olmalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ülkemizde gerçekler malesef birtakım açı olayların sonucunda hissedilen acıların etkisi ile ancak ifade ediliyor. Bu ülkede şu an bile ülkemizin önde gelen havayolu firmaları pilot istihdam etmek için mutlaka mühendis olma şartını olmaz sa olmaz kural olarak uyguluyorlar. Oysa mühendislik mesleği tek başına eğitim altyapısı olarak yönetsel kabiliyetlerin eğitim olarak verildiği bir dal değildir.Ancak ülkemizde sadece havacılıkta değil bir çok alanda diplomalar arkasına sıkıştırılmış var olduğu halde yokmuş gibi davranılan gerçekler var. Neden bir işletme,veya iktisat tabanlı kişi mevcut eğitim kurallarına göre pilotaj eğitimini tamamladığında ideal pilot olamasın. Ancak peşin hüküm var olamaz kanısı!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
cok derin konular...., birazda gulelim, Bir ucak ile zenci bir bayan arasindaki ortak alet nedir?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000