10 Ağustos 2010, Salı 09:28:36

KAÇ UÇAĞIMIZ VAR?

Küresel ekonomik kriz nedeniyle havacılık sektöründe dünya çapında bir gerileme yaşanmasına rağmen, Türk Sivil Havacılık Sektörü hızlı bir şekilde büyüyor. Bu kapsamda Türk havayolu şirketleri filolarına yeni uçaklar eklemeye devam ediyor. Peki, hangi şirket kaç uçağa sahip?
  • pilot felan yabancı da olsa bulunur ama hiç bunca hassas hayati işleri yapan onaylayan lisanlı gerçek uçak teknisyenleri kaç tane, nereye kadar gider! hiç düşünen yok. neredeyse 60-70 pilota bir yeterlı mesleğine hakım uçak teknısyenı düşüyor. özveri hep bayrak için...
  • Uçak alıcazda nere konacak bunlar. Atartük havalimanımı Sabiha Gökcen'mi. Alsın Almasına bişey demiyorumda. bir kaç 777 ye park edecek gate yapamadılar. pistler İstanbul trafiği gibi.
  • Turkiyeye gelen 22 milyon yolcunun hala %60 ını yabancı sirketler taşıyor ozellikle Rusya ve eski sovyetler hala kendi yolcularını kendileri taşıyor evet buyuduk ama oranda değişiklik olmadı buyume %100 olduysa bu taşıdığımız yolcuya %10-12 tekammul etti Esas buyume ve başarı en azından 22 milyon yolcunun 11 milyonunu taşımakla sağlanabilecektir
  • pegasus'u izair hariç olmak üzere vermişler... havacılık otoritesi karşısında onlar ayrılar
  • diğerlerinin thy ye yetişmesi imkansız belki bi 150 sene sonra...
  • Prgasusun toplam ucagi 32
  • Talebin oldugu yerde ucak sayisinin hizla artmasi sevindirici ve gereklidir bence. Fakat Niteligi gozden kacirmiyalim.Turkiyenin ve cevre komsu ulkelerin cografi yapisinida ele alip , filo cesitlendirilmesine gidilmesi kacinilmaz olacaktir, eger uzun vadeli dusunuluyor ise. Bu sirada misafirimiz diye yolcu isteyen Pegasus nicin hala 737-400/500 leri kullanir ?Misafir dar koltukta ferah olmuyan bir yeremi oturtulur yoksa misafir odasindami ? Ucus operasyon maliyeti altinda gurultu, cevreci olmayan bu tup ucaklari ciarkamk icin enventerden baskki yapalim derim. Bu elbette Tailwind/corendon /sky icinde gecerli. Buyumeye evet ama cevreci ve konforlu ucaklarla.Onurairede md lerle artik kargo icin kullanilan a-300 leri yakistiramiyorum hic. Bana
  • pegasus 30'a ulastı diye biliyorum ama arkadaşlar yanılıyormuyum?

2003 yılında 150 uçağa sahip olan Türk Sivil Havacılığı, 7 yılda iki kat büyüdü. 

Bu alanda en büyük yatırımı THY, Onur Air ve Pegasus gerçekleştirdi. 2003’te 65 uçağa sahip olan Türk Hava Yolları, alt markası Anadolujet hariç 124, Onur Air 30 ve Pegasus 27 uçağa ulaştı. THY’nin filosundaki uçak sayısı 2012 yılında 168’e ulaşacak. 2015’te ise 196 olacak.

Türk Hava Yolları, Onur Air ve Pegasus’u 25 uçakla Sun Express, 18 uçakla Anadolu jet, 17 uçakla SKY Airlines takip ediyor. KTHY'nin işletme ortağı olan Atlasjet ise 15 uçağa sahip.

Türkiye’nin önde gelen havacılık şirketlerinden biri olan MNG Havayolları filosunda ise 9 kargo uçağı bulunuyor. Şirket uçakları kiralamak yerine özellikle satın almayı tercih ediyor. SAGA Havayolları da filosundaki uçak sayısını 9’a çıkardı.

Merkezi Antalya'da bulunan Corendon Havayolları, 5 olan uçak sayısını yeni gelen iki uçakla 7'ye yükseltti. Şirket, üç yıl içinde uçak sayısını 10’a, yolcu sayısını 2,5 milyona çıkarmayı hedefliyor.

2000 yılında kurulan ve 2001 yılında, 3 adet MD-83 tipi uçakla operasyona başlayan Freebird havayolu şirketi de 7 adet uçağa sahip.

Öte yandan ULS Cargo ve ACT havayolu şirketleri de filolarında da 7’şer adet uçak bulunduruyor.

2008 yılında iki uçakla yola koyulan Turkuaz havayolu şirketi 6 uçağa sahipken, İzAir ve Tailwind’in filosunda 5 uçak var. ATR 72-500 uçaklarla bölgesel havacılık yapan Borajet’in filosunda da 4 uçak bulunuyor.

THY Cargo, hizmetlerini 4 kargo uçağı ile gerçekleştirirken, Atlasjet ile yapılan anlaşmanın ardından uçaklarını bir bir elden çıkaran KTHY filosunda ise sadece 2 uçak kaldı.

Türk Sivil Havacılığı’nın filosunda bugün itibariyle toplam 328 uçak bulunuyor. Bu rakamın Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı olan 2023’te 700’e çıkacağı tahmin ediliyor.

©AirportHaber.com

KAÇ UÇAĞIMIZ VAR?

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

Misafir ~ 14 yıl önce
pilot felan yabancı da olsa bulunur ama hiç bunca hassas hayati işleri yapan onaylayan lisanlı gerçek uçak teknisyenleri kaç tane, nereye kadar gider! hiç düşünen yok. neredeyse 60-70 pilota bir yeterlı mesleğine hakım uçak teknısyenı düşüyor. özveri hep bayrak için...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Uçak alıcazda nere konacak bunlar. Atartük havalimanımı Sabiha Gökcen'mi. Alsın Almasına bişey demiyorumda. bir kaç 777 ye park edecek gate yapamadılar. pistler İstanbul trafiği gibi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Turkiyeye gelen 22 milyon yolcunun hala %60 ını yabancı sirketler taşıyor ozellikle Rusya ve eski sovyetler hala kendi yolcularını kendileri taşıyor evet buyuduk ama oranda değişiklik olmadı buyume %100 olduysa bu taşıdığımız yolcuya %10-12 tekammul etti Esas buyume ve başarı en azından 22 milyon yolcunun 11 milyonunu taşımakla sağlanabilecektir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
pegasus'u izair hariç olmak üzere vermişler... havacılık otoritesi karşısında onlar ayrılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
diğerlerinin thy ye yetişmesi imkansız belki bi 150 sene sonra...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
faruk ~ 8 yıl önce
Merak etme üçüncü hava limaninı var
Misafir ~ 14 yıl önce
Prgasusun toplam ucagi 32

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Talebin oldugu yerde ucak sayisinin hizla artmasi sevindirici ve gereklidir bence. Fakat Niteligi gozden kacirmiyalim.Turkiyenin ve cevre komsu ulkelerin cografi yapisinida ele alip , filo cesitlendirilmesine gidilmesi kacinilmaz olacaktir, eger uzun vadeli dusunuluyor ise. Bu sirada misafirimiz diye yolcu isteyen Pegasus nicin hala 737-400/500 leri kullanir ?Misafir dar koltukta ferah olmuyan bir yeremi oturtulur yoksa misafir odasindami ? Ucus operasyon maliyeti altinda gurultu, cevreci olmayan bu tup ucaklari ciarkamk icin enventerden baskki yapalim derim. Bu elbette Tailwind/corendon /sky icinde gecerli. Buyumeye evet ama cevreci ve konforlu ucaklarla.Onurairede md lerle artik kargo icin kullanilan a-300 leri yakistiramiyorum hic. Bana

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
pegasus 30'a ulastı diye biliyorum ama arkadaşlar yanılıyormuyum?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000