08 Mayıs 2008, Perşembe 08:47:13

İtinayla pilot yetiştirilir...

Türk Hava Yolları Uçuş Akademisi, pilot olmak isteyip de olamayanların hayallerini gerçekleştiriyor...

Sivil havacılıktaki pilotların büyük bir kısmı Hava Kuvvetleri kökenli pilotlardan oluşuyor. Ancak filo yapısındaki büyüme sonucu daha fazla pilota ihtiyaç duyulduğundan, genç pilotları yetiştirmek üzere Türk Hava Yolları, Uçuş Akademisi'ni kurdu. Böylelikle üniversitelerin; havacılık, uzay, bilgisayar, makina, elektrikelektronik ve matematik gibi mühendislik bölümlerinden mezun, istenen kriterlere sahip gençler, pilot olabiliyor.

Hayat boyu süren eğitim

Aday pilotlar, kabul edildikten sonra 15 ila 18 aylık bir temel pilotaj eğitimi alıyor ve bu eğitim sonunda "Frozen ATPL" diye adlandırılan lisansın sahibi oluyor. Sonrasında seçilecek uçak tipine uygun olarak tip eğitimi alan adaylar öncelikle simulatör uçuşlarını tamamlıyor ve takiben "hat eğitimi" denilen öğretmenler nezaretinde, gerçek uçuşlar başlıyor. Bu eğitim sonunda öğretmen pilotlar tarafından kontrol uçuşu yapılan öğrencinin bundan sonra hat kaptanlarıyla uçuşa uygunluğu onaylanıyor. Devam eden yer dersleriyle birlikte ve 6 ayda bir yapılan simulatör uçuşlarıyla pilotlar, tüm uçuş hayatları boyunca devam edecek olan bir eğitim sürecine giriyor.

"Standartlar yerine getirilmeli"

Adaylar bazı durumlarda eğitime devam edemiyor ve ayrılmak zorunda kalıyor. THY Uçuş Akademisi Müdürü Kaptan Pilot Baki Boztepe bu durumu şöyle açıklıyor: "Alınan bir takım standartlar var ve bu standartlar yerine getirilmeli, örneğin belirli bir zaman içinde belirli eğitim seviyesine ulaşmak gerekiyor. Bu seviyenin altında kalan öğrenciler ek bir eğitim alıyorlar. Orada da eğer istenilen seviyeye ulaşamıyorlarsa, eğitimlerine devam edemiyorlar ve ilişikleri kesiliyor."

Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksele Okulu'nda ve Türk Hava Kurumu'nun Türk Kuşu Genel Müdüılüğü'nde, senede 15 öğrenci bulunduran THY Uçuş Akademisi'nin, bu sene 2 filo halinde belirlediği toplam 60 öğrencisi olacak.

Melis Manav / Milliyet

İtinayla pilot yetiştirilir...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000