04 Mart 2009, Çarşamba 16:51:47

İŞTE HOLLANDA TARAFINDAN YAPILAN AÇIKLAMANIN ORJİNALİ

Hollandalı yetkililer, Türk Hava Yolları'nın kırıma uğrayan uçağıyla ilgili bugün ilk bulguları açıkladı. Yapılan açıklamalar tartışmalara neden oldu.
  • Dikkat, Boeing ön incelemeden sonra yayınladığı açıklamada FDR bilgilerine göre sadece "B" otopilotun devrede olduğunu ifade ediyor, bu durumda otopilot sistemi devrede olsa dahi otomatik iniş özelliği var mıdır uçağın yani flare arm ve retard yapar mı?
  • Wake Turbulance konusunda bilgi almak isteyen arkadaslara: http://www.pilotfriend.com/safe/safety/wake_turb.htm Dokumanin sonunda da yazdigi gibi esas sorumluluk pilotta.ATC ayirma gerekleri konusunda hata yapsa bile gerekli duzeltmeyi yapmak, talep etmek pilotun gorevi.
  • Bu dokumanda yazanlar dogruysa bana mantiksiz gelen bazi noktalar var.Eger auto-land yapiliyorsa kaptan ucagi kumanda ediyor demektir (prosedur geregi).F/O gostergeleri takip eder.Auto-land icin her iki auto-pilot'un devrede olmasi gerekir.Eger RA (radio altitude) ariza yaparsa ve iki tarafin degerleri birbirini tutmazsa auto-pilot atar.Eger ucak gaz kesmeye basladiysa (retard moduna) gectiyse kaptanin pisti gormus olmasi gerekir.Ucak pist gorunmeden gaz kesmeye basladiysa yapilmasi gereken gazlari acip pas gecmektir.Boyle bir durumda pilotlarin pas gecmekte, tepki vermekte neden geciktikleri olayin kilit sorusu haline gelmektedir.Kaptanin sag eli gaz kumandalarinda olmasi gerekir, ucagin gaz kesmesini fark etmemis olmasi cok guc.
  • http://www.airporthaber.com/v3/readnews.php?newid=11696 dan sefa inan a yapılan yorumlarda Harmonik Distorsion başlıklı yazıyı okuyun. Diploması var bunu yazanın. Bu kaza çok boyutlu yorumlanmalı. İşi bilenler bir araya gelip gerekirse test inişleri yapıp denenmeli herşey. Elektronikçiler olmaz öyle şey diyor. Cep tlf uçak düşürmezmiş! Daha öncede yazdım açık cep telefonlu 2 inişimde ne anormallikler yaşadık...Birinde inmedik bile! Zaten belli bir seviyede açılan telefonun çalmasına gerek yok. Açınca yerden hangi yükseklikte iseniz frekans yakalamak için sürekli girişim yapıyor güç harcıyor. Risk yoksa neden "kapatın inişte ve kalkışta.....uyarısı var peki...
  • YA BU GAVURLAR HEP DOĞRUYU SYLER BİZİMKİLER İSE YALANCIMI TABİİ KENDİLERİNİN HATASINI BİZE YÜKLEMEK İÇİN ELLERİNDEN GELEN YALANI SÖYLEYECEKLER YANİ BİZİM UÇUŞ EKİBİMİZ BU KADARDA CAHİLMİYDİ BİZİM TEKNİK EKİBİMİZ BU KADARDA CAHİLMİYDİ BUNLARA İNANMAYINIZ BU GAVURLAR YALAN SÖYLÜYOR KENDİ KULESİNİN HATASINI HİÇ KABUL EDİYORMU UÇAKTA YAŞAYAN KAPTANLARIN İMDADINA HEMEN YETİŞMEDİĞİNİ KABUL EDİYORMU ADAMLAR HAYIR ÇÜNKİ SONUNDA TAZMİNAT ÖDEME VARDA ONDAN
  • Bu kazada iniş sırasında kabinde açılan bir cep telefonu radyo frekansından dolayı bu radyo altimetrenin ani olarak hatalı bir değer vermesine neden olabilir mi? Sonuna kadar gayet sorunsuz giden bir uçuşta inişin heyecanı ile açılan bir telefon buna sebep olabilir mi? Sadece bir fikir.
  • Orjinal metini okuduktan sonra,autothrottle sisteminin çalışmasını araştırdım ve gördüm ki, uçak radyo altimetresi -8 feet gösterince uçak yere indim diyor ve gaz kesiyor, tamamen teknik bir arıza, ve neyazıkki kayıtlar bu arızanın ilk olmadığını gösteriyor. İşte en çok üzüldüğüm konuda maalesef bu oldu... Kendimizi yıldız gibi hissettiren dünya markası THY neden teknik bir açıklama yapmaktan kaçınıyor, sistemin nasıl çalıştığını , en çok o firmanın eğitmenleri, o firma da çalışan teknik personel bilmiyor mu? Neden aynayı kendimize çevirmiyoruz ???
  • Ayrıca sol tarafta ogretmen oldugundan ve gercek CAT3 sartları olmadıgından otoland egitimi yapılabilir.
  • Herkesin bi anlam vermesi gerekmiyo zaten. Once ucagın gaz kesmesi icin illaki otoland yapmasımı gerekiyordan once biraz oku. ucak tipleri arasındaki farklılıkları ogren. anlam verecek şartlar olustugunda tekrar yorum yapmayı dene.
  • Anlam veremedigim bir olay ki Autoland yapiyorlar ise görüs sartlarida bunu gerektiriyorsa o zaman egitim de olan arkadas arkada ve tecrübeli emniyet icin ucakda bulunun arkadas sag koltuk da oturmasi gerekmiyormu??

AirportHaber komisyon tarafından yapılan ve tartışmalara neden olan açıklamaların orjinal metnini siz değerli okuyularıyla paylaşıyor.

İşte o açıklamaların orjinal metni:

Amsterdam Kazası Raporu
********************
Amsterdam Kazası Raporu
********************
Amsterdam Kazası Raporu
*************************
Amsterdam Kazası Raporu
********************************
Amsterdam Kazası Raporu

RESİMLERİ ORJİNAL HALİYLE GÖRMEK İÇİN ÜZERİNE TIKLAYIN

©AirportHaber.com

İŞTE HOLLANDA TARAFINDAN YAPILAN AÇIKLAMANIN ORJİNALİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (26)

Misafir ~ 15 yıl önce
Dikkat, Boeing ön incelemeden sonra yayınladığı açıklamada FDR bilgilerine göre sadece "B" otopilotun devrede olduğunu ifade ediyor, bu durumda otopilot sistemi devrede olsa dahi otomatik iniş özelliği var mıdır uçağın yani flare arm ve retard yapar mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Wake Turbulance konusunda bilgi almak isteyen arkadaslara: http://www.pilotfriend.com/safe/safety/wake_turb.htm Dokumanin sonunda da yazdigi gibi esas sorumluluk pilotta.ATC ayirma gerekleri konusunda hata yapsa bile gerekli duzeltmeyi yapmak, talep etmek pilotun gorevi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bu dokumanda yazanlar dogruysa bana mantiksiz gelen bazi noktalar var.Eger auto-land yapiliyorsa kaptan ucagi kumanda ediyor demektir (prosedur geregi).F/O gostergeleri takip eder.Auto-land icin her iki auto-pilot'un devrede olmasi gerekir.Eger RA (radio altitude) ariza yaparsa ve iki tarafin degerleri birbirini tutmazsa auto-pilot atar.Eger ucak gaz kesmeye basladiysa (retard moduna) gectiyse kaptanin pisti gormus olmasi gerekir.Ucak pist gorunmeden gaz kesmeye basladiysa yapilmasi gereken gazlari acip pas gecmektir.Boyle bir durumda pilotlarin pas gecmekte, tepki vermekte neden geciktikleri olayin kilit sorusu haline gelmektedir.Kaptanin sag eli gaz kumandalarinda olmasi gerekir, ucagin gaz kesmesini fark etmemis olmasi cok guc.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
http://www.airporthaber.com/v3/readnews.php?newid=11696 dan sefa inan a yapılan yorumlarda Harmonik Distorsion başlıklı yazıyı okuyun. Diploması var bunu yazanın. Bu kaza çok boyutlu yorumlanmalı. İşi bilenler bir araya gelip gerekirse test inişleri yapıp denenmeli herşey. Elektronikçiler olmaz öyle şey diyor. Cep tlf uçak düşürmezmiş! Daha öncede yazdım açık cep telefonlu 2 inişimde ne anormallikler yaşadık...Birinde inmedik bile! Zaten belli bir seviyede açılan telefonun çalmasına gerek yok. Açınca yerden hangi yükseklikte iseniz frekans yakalamak için sürekli girişim yapıyor güç harcıyor. Risk yoksa neden "kapatın inişte ve kalkışta.....uyarısı var peki...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
YA BU GAVURLAR HEP DOĞRUYU SYLER BİZİMKİLER İSE YALANCIMI TABİİ KENDİLERİNİN HATASINI BİZE YÜKLEMEK İÇİN ELLERİNDEN GELEN YALANI SÖYLEYECEKLER YANİ BİZİM UÇUŞ EKİBİMİZ BU KADARDA CAHİLMİYDİ BİZİM TEKNİK EKİBİMİZ BU KADARDA CAHİLMİYDİ BUNLARA İNANMAYINIZ BU GAVURLAR YALAN SÖYLÜYOR KENDİ KULESİNİN HATASINI HİÇ KABUL EDİYORMU UÇAKTA YAŞAYAN KAPTANLARIN İMDADINA HEMEN YETİŞMEDİĞİNİ KABUL EDİYORMU ADAMLAR HAYIR ÇÜNKİ SONUNDA TAZMİNAT ÖDEME VARDA ONDAN

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Bu kazada iniş sırasında kabinde açılan bir cep telefonu radyo frekansından dolayı bu radyo altimetrenin ani olarak hatalı bir değer vermesine neden olabilir mi? Sonuna kadar gayet sorunsuz giden bir uçuşta inişin heyecanı ile açılan bir telefon buna sebep olabilir mi? Sadece bir fikir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Orjinal metini okuduktan sonra,autothrottle sisteminin çalışmasını araştırdım ve gördüm ki, uçak radyo altimetresi -8 feet gösterince uçak yere indim diyor ve gaz kesiyor, tamamen teknik bir arıza, ve neyazıkki kayıtlar bu arızanın ilk olmadığını gösteriyor. İşte en çok üzüldüğüm konuda maalesef bu oldu... Kendimizi yıldız gibi hissettiren dünya markası THY neden teknik bir açıklama yapmaktan kaçınıyor, sistemin nasıl çalıştığını , en çok o firmanın eğitmenleri, o firma da çalışan teknik personel bilmiyor mu? Neden aynayı kendimize çevirmiyoruz ???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ayrıca sol tarafta ogretmen oldugundan ve gercek CAT3 sartları olmadıgından otoland egitimi yapılabilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Herkesin bi anlam vermesi gerekmiyo zaten. Once ucagın gaz kesmesi icin illaki otoland yapmasımı gerekiyordan once biraz oku. ucak tipleri arasındaki farklılıkları ogren. anlam verecek şartlar olustugunda tekrar yorum yapmayı dene.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Anlam veremedigim bir olay ki Autoland yapiyorlar ise görüs sartlarida bunu gerektiriyorsa o zaman egitim de olan arkadas arkada ve tecrübeli emniyet icin ucakda bulunun arkadas sag koltuk da oturmasi gerekmiyormu??

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000