İsrail’in ulusal havayolu El Al’ın Türkiye’ye yıllardır sefer yapamamasına karşılık, THY’nin Tel Aviv’e getirdiği yolcu sayısının giderek artması tartışma yarattı. El Al CEO’su, sorunun bir an önce çözülmesi için çağrılarını yineledi.
El Al CEO’su Eliezer Shkedy, geçtiğimiz ay bu konuda kendi hükümetinin yetkililerini de suçlarken, rekabetin adil olmadığını savundu.
2007 yılından bu yana Türkiye’ye sefer yapamayan İsrailli havayolu şirketleri, son dönemde Türkiye’den gelen yolcu sayısı artmasına rağmen bundan pay alamadıkları gerekçesiyle seslerini yükseltmeye başladı. THY’nin sadece geçen ay Ben-Gurion Havaalanı’na taşıdığı yolcu sayısının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 77 oranında artması ve El Al’ın ardından buraya en çok yolcu getiren şirket olması, İsrail’de bir tartışmayı yeniden ateşledi.
İstifa eden ve görevini gelecek ay devredecek olan El Al CEO’su Eliezer Shkedy, bu rekabetin adil olmadığına dikkat çekerken, bu konuyu çözüme kavuşturmadığı gerekçesiyle kendi hükümetine ve Sivil Havacılık Dairesi’ne eleştirilerini yineledi.
Bu yılın nisan ayında İsrailli şirketlerin Türkiye’ye uçuşlarının yeniden başlatılması konusunda görüşmeler yapılmasına rağmen, ülkesinin bunu neredeyse imkansız hale getirdiğini savunan Shkedy, bu konuda hükümet ve sivil havacılık yetkilileriyle görüştüklerini de hatırlattı.
‘Tam felaket’ demişti!
Shkedy, geçtiğimiz aylarda İsrail gazetelerine verdiği demeçlerde, El Al başta olmak üzere hiçbir İsrailli havayolu şirketinin Türkiye’ye sefer yapamamasının kabul edilemez olduğunu belirtmiş, uğradıkları zarar konusunda kesin bir rakam vermeyip “Bu durum tam bir felaket” demişti.
İsrail hükümeti, İsrailli havayollarının indiği alanlarda özel güvenlik taleplerinde bulunmuş, ancak Türkiye bunu kabul etmemişti. Geçen yılın aralık ayında iki ülke arasında bu konuda anlaşmaya varıldığı duyurulmuş, El Al’ın yaz aylarında İstanbul, Antalya ve Marmaris’e uçuşlar başlatması planlanmıştı.
THY ikinci sıraya oturdu
İsrailli şirketlerin huzursuzluğu, Mavi Marmara krizi sonrası iki ülke arasında artan yolcu trafiğinin tamamen Türk havayolu şirketlerince karşılanıyor olmasından kaynaklı. İsrail ile Türkiye arasındaki uçuş trafiği, Mavi Marmara olayından sonra yüzde 150 artmış, geçen yıl sonlarında açıklanan rakamlara göre Türkiye’den İsrail’e haftalık uçuş sayısı 112’ye ulaşırken, bunun yaklaşık 53’ünün THY tarafından yapıldığı belirtilmişti.
Geçtiğimiz günlerde açıklanan son rakamlara göre THY, ocak ayında 54 bin yolcuyla El AL’dan sonra Ben-Gurion havaalanına en çok yolcu taşıyan şirket oldu. Bu da, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 77 artışı gösteriyor. El Al, Israir ve Arkia şirketlerinin ocakta taşıdığı yolcu sayısı da 307 bin 500.
İkili ticaret zıpladı
Mavi Marmara kriziyle birlikte ikili ilişkilerde yaşanan gerginlik sonrasında ticarette de sakinlik dönemine girilmişti. Ancak bu havanın da, özellikle 2013’te yerini hareketliliğe bıraktı, hatta patlama yaşadı. Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı verilerine göre 2012’de ihracat 2.3 milyar dolar iken geçen yıl bu rakam 2 milyar 650 milyon dolara kadar çıktı. Türkiye’nin bu ülkeden ithalatıysa daha hızlı arttı. 2012’deki 1.7 milyar dolarlık ithalata karşılık, 2013’te 2 milyar 420 milyon dolarlık ithalat rakamına ulaşıldı. Böylece son bir yılda ihracatta 300 milyon dolar, ithalatta ise 700 milyon dolar olmak üzere karşılıklı ticarette 1 milyar dolarlık artış yaşandı.
TİM’in yayınladığı bu yılın ocak ayı verilerine göre, Türkiye’nin İsrail’e ihracatı 260 milyon dolar oldu. Bu rakam, geçen yılın aynı ayında 180 milyon dolar seviyesindeydi. İthalat rakamlarıysa herüz açıklanmadı.
İsrailli turist sayısı 2013’te iki kat arttı
2011 yılında İsrail’den Türkiye’ye 75 bin 432 turist gelirken, 2012’de bu sayı 78 bin 955’e yükseldi. 2013’ün ilk 11 ayında ise İsrail’den Türkiye’ye 155 bin 592 turist geldi. Aralık ayı istatistiklerinin de etkisiyle 2013’te İsrailli turist sayısının 2012’nin iki katını aşarak 170 bine çıkması bekleniyor. (Milliyet)
Facebook Yorum