07 Temmuz 2009, Salı 08:08:32

İlk uçuş ilk heyecan...

Takvim Gazetesi yazarlarından Ece Vahapoğlu, THY'nin Göteborg'a düzenlediği ilk seferde bulunmuş ve bu anısını köşesine aktarmış...
  • Bazılarına göre gec acılan nokta yada zamanında yapılmıs bır davranıs lanvetter ucusunu yıllardır türkler orda yasıyor biraz gec kalındı bu hattın acılmasına THY zamanında yok dedi bu hatta örnekveryim ben suan Norvecte yasıyorum daha ön İsvecte yasadım Stockholm hatti 1983 beri ucus yapıyor TK Oslo hattinı bir kac sene önce basladı adamlar doru durust bir sey yapmıyor zamanli yüksek sezonda haftada 4 ucus sezon bitiminde frekansi yüksetecekmis Oslo ucuslari hep kendi adamlari basta kafalarına göre isler yapıyorlar neyse hayırlısı zaman herseyi gösterecek TK Goteburg ilk ucus yapan ucak B738 TC-jhc adı İskenderum ucağı saygılar
  • İsveç'te yüzbinden fazla Türkiye kökenli yaşıyor. THY İsveç'in ikinci büyük kenti olan Göteborg'a uçmakta geç bile kaldı. Akıllılık edip bu yaz İstanbul uçuşlarını günde ikiye çıkarttılar. İzmir'e haftada bir kez direk uçuşları var (Sun Expres). Yaz aylarında Ankara'ya da direk uçuşlar vardı ama bilmiyorum halen sürüyor mu?
  • THY bu istikrarlı büyümesini sürdürdüğü müddetçe, 216. uçuş noktasına gerçekleştirilen ilk uçuş anınızı da okumak nasip olur inşallah Ece hanım. Bayrak taşıyıcımız, Milletinin sevgisi ve güveniyle, Bayrağımızı daha nice noktalara taşır inşallah...
  • Sayın ECE, yorumunuz pek güzel. Demek insanlar Afrika'ya gitmek için Göteburg'a kadar çıkıyorlar ha? İyi ki belirtmişsiniz. Ben de Cape Town'a gidecektim. Göteburg'a kadar uçup oradan aktarma yaparım artık.
  • BENCE SÜPER Bİ YAZI MESELA BEN HİÇ İLK UÇUŞTA UÇMADIM NE GÜZEL İLK UÇUŞTA NELER OLUYORMUŞ ONU ÖĞRENDİM.SİZ DE ANLATIN SİZİNKİLERİDE ZEVKLE OKUYALIM?
  • Business-class yolculugu guzel gecer :) Normaldir. Ekonomikte otursaydiniz acaba ???
  • Ya artık gerçekten baydı şu anlatılan uçak seyahatleri. Artık uçmak lüks halinden çıktı be ya,herkes uçuyor:) Bunu bi bayram günü gibi anlatıp durmanın manası yok. Ben size otobüs yolculugumu anlatıyor muyum? :D
  • Sn.Ece Vahapoğlu çok etkilenmiş.Aklında kalanlar ise Sn.Temel Kotil,Kameralar,ve Kırmızı Halı Birde tanker dediği itfaiye araçları.Buna da şükür.

Üniversite yıllarımda başlayan yurtdışı yaşamım beni uçaklar ve havalimanlarıyla tanıştırdı. O gün bugündür hayatım uçaklarda geçiyor. Çok sık seyahat ediyorum.
Gerek özel zevk, gerekse iş sebebiyle zamanımın büyük bölümü yerden epeyce yüksekte geçiyor. Hatta yakın bir arkadaşım daha bugün bana "yakında kanatların çıkacak" dedi.

Kanatlarım çıkar da melek olur muyum bilmiyorum ama uçak seyahatlerini seviyorum. Pek çok yazıma ilham kaynağı gökyüzü olmuştur. Hatta çocukluk hayalim, beyaz atlı prensimin beni uçakta bulacağı üzerinedir.

Tüm bu uçak sevdama ek olarak geçen hafta sıradışı bir seferde uçtum. Türk Hava Yolları'nın İsveç'in başkent Stockholm'den sonra ikinci büyük şehri Göteborg'a ilk seferinde hazır bulundum. Oldukça ilginç bir deneyimdi.

"İlk seferde" uçmak nasıl bir şeydir kısaca anlatayım. Uçağa normal zamandaki gibi güvenlik ve check-in kontrollerinden sonra biniyorsunuz. Ancak içeride olanlar biraz daha özel…

Biz küçük bir gazeteci grubu olarak business class'da yerlerimizi aldık. Derin sohbetlere daldığım Akşam Gazetesi'nden Elif Aktuğ ile ben 2. sırada oturduk. Önümüzde 1. sırada, uçağa en son binen, THY Genel Müdürü Temel Kotil vardı. Temel Bey uçağa biner binmez uçaktaki tüm yolcuların tek tek elini sıktı; gazeteci olmayanların da…

Uçak kalktı, üç saatlik normal uçuşunu gerçekleştirdi. Bizim alanda kameralar sürekli çekim yaptı. Özellikle uyku gözlükleri takılı ben bu durumdan biraz rahatsız oldum. Sabahın köründe, makyajsız, yorgun ne çekiyorsunuz kardeşim? Şaka tabii.

Uçağın tekerlekleri Göteborg Havaalanı'na değdiği anda sağlı sollu iki tankerden uçağımızın üzerine su püskürtüldü. Bir nevi "hoş geldiniz" demekmiş bu. THY Basın Müşaviri Ali Genç bizlere "İstanbul-Göteborg hattının ilk uçuşu anısına" yazılı birer uçuş sertifikası dağıttı. İlk uçuşlarda gelenekmiş bu da. Hatta ilk uçuşları takip ederek bu sertifikaları toplayan koleksiyoner yolcular da varmış.

Eh, ilk uçuş olunca alanda İsveç protokolü tarafından karşılandık. Temel Kotil ile birlikte kameralar eşliğinde kırmızı halıdan iniş yaptık. Pek bir havalıydık.
THY yeni uçuş noktaları açmaya devam ediyor. 116. dış hat olan Göteborg da THY'nin Avrupa'da henüz uçuş gerçekleştirmediği en yüksek Türkiye yolcu potansiyeline sahip nokta. Ayrıca Uzakdoğu, Ortadoğu ve Afrika'da bulunan ülkelere gidecek transit yolcu potansiyeline de sahip.
Bir başka yazımda da size uzun boylu, sarışın güzel insanların bulunduğu Göteborg'u anlatacağım.

Ece VAHAPOĞLU
TAKVİM

İlk uçuş ilk heyecan...

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Misafir ~ 15 yıl önce
Bazılarına göre gec acılan nokta yada zamanında yapılmıs bır davranıs lanvetter ucusunu yıllardır türkler orda yasıyor biraz gec kalındı bu hattın acılmasına THY zamanında yok dedi bu hatta örnekveryim ben suan Norvecte yasıyorum daha ön İsvecte yasadım Stockholm hatti 1983 beri ucus yapıyor TK Oslo hattinı bir kac sene önce basladı adamlar doru durust bir sey yapmıyor zamanli yüksek sezonda haftada 4 ucus sezon bitiminde frekansi yüksetecekmis Oslo ucuslari hep kendi adamlari basta kafalarına göre isler yapıyorlar neyse hayırlısı zaman herseyi gösterecek TK Goteburg ilk ucus yapan ucak B738 TC-jhc adı İskenderum ucağı saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
İsveç'te yüzbinden fazla Türkiye kökenli yaşıyor. THY İsveç'in ikinci büyük kenti olan Göteborg'a uçmakta geç bile kaldı. Akıllılık edip bu yaz İstanbul uçuşlarını günde ikiye çıkarttılar. İzmir'e haftada bir kez direk uçuşları var (Sun Expres). Yaz aylarında Ankara'ya da direk uçuşlar vardı ama bilmiyorum halen sürüyor mu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
THY bu istikrarlı büyümesini sürdürdüğü müddetçe, 216. uçuş noktasına gerçekleştirilen ilk uçuş anınızı da okumak nasip olur inşallah Ece hanım. Bayrak taşıyıcımız, Milletinin sevgisi ve güveniyle, Bayrağımızı daha nice noktalara taşır inşallah...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sayın ECE, yorumunuz pek güzel. Demek insanlar Afrika'ya gitmek için Göteburg'a kadar çıkıyorlar ha? İyi ki belirtmişsiniz. Ben de Cape Town'a gidecektim. Göteburg'a kadar uçup oradan aktarma yaparım artık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
BENCE SÜPER Bİ YAZI MESELA BEN HİÇ İLK UÇUŞTA UÇMADIM NE GÜZEL İLK UÇUŞTA NELER OLUYORMUŞ ONU ÖĞRENDİM.SİZ DE ANLATIN SİZİNKİLERİDE ZEVKLE OKUYALIM?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Business-class yolculugu guzel gecer :) Normaldir. Ekonomikte otursaydiniz acaba ???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Ya artık gerçekten baydı şu anlatılan uçak seyahatleri. Artık uçmak lüks halinden çıktı be ya,herkes uçuyor:) Bunu bi bayram günü gibi anlatıp durmanın manası yok. Ben size otobüs yolculugumu anlatıyor muyum? :D

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sn.Ece Vahapoğlu çok etkilenmiş.Aklında kalanlar ise Sn.Temel Kotil,Kameralar,ve Kırmızı Halı Birde tanker dediği itfaiye araçları.Buna da şükür.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000