23 Mayıs 2011, Pazartesi 08:05:37

Helikopter kazasından bir dram çıktı...

Helikopter kazasında hayatını yitiren Tarık’ın 8 yıllık tedavinin ardından dünyaya geldiği ortaya çıktı...

Cuma günü Beykoz açıklarında İstanbul Boğazı’na çakılan helikopterde babasıyla birlikte hayatını kaybeden 10 yaşındaki Tarık’ın 8 yıllık tedavinin ardından dünyaya geldiği ortaya çıktı...

20 Mayıs Cuma günü meydana gelen elim kazada Komiser Murat Güçlü, THY Uçuş Akademisi 2. pilot adayı Mehmet Oray Sarıçay ile Bilgi İşlem Şube Müdürü Ragıp Ali Bilgen’le birlikte 10 yaşındaki oğlu Deniz Bilgen de hayatını kaybetmişti. Hem oğlunu hem eşini kaybeden Ayşe Bilgen’in hikayesinden müthiş bir dram çıktı. Bilgen çiftinin 8 yıl boyunca çocuk sahibi olmak için çaba sarf ettiği ve 8 yılın sonunda dünyaya gelen Abdullah Tarık’a aşırı düşkün oldukları öğrenildi.

‘Baba n’olur beni uçur’

Tarık babasının mesleği nedeniyle uçuş meraklısıydı. Her fırsatta sıkıştırıp helikopterle tur attırmasını istiyordu. Cuma günü de 19 Mayıs nedeniyle okullar tatildi. 9 yaşındaki Abdullah Tarık neredeyse her tatilde olduğu gibi yine annesi Ayşe Bilgen’in iş yeri olan postaneye gidecekti. Ancak tatili de fırsat bilen Baba Ali Ragıp Bilgen, sürekli istediği hediyeyi verip, onu uçuşa götürmeye karar verdi. Ancak bu ikisi için de son uçuş oldu.

‘Haftaya doğum günüydü’

Baba-oğul için önceki gün yapılan cenaze töreninde anne Ayşe Bilgen ağıdı yürek dağlamıştı: “Oğlum yıldızlıydı, şimdi ay yıldızlı oldu. Aslanım İstanbulun kurtuluşunda doğdu. Haftaya doğum günüydü. Bekleyin beni. Yakında yanınızdayım.”

UZMAN GÖRÜŞÜ

Eski helikopterlerin bakımı iyi yapılmalı

*Alouette SA 318C helikopterinde 5 yıl boyunca eğitim pilotluğu yapan 32 yıllık Kaptan Pilot Bahadır Altan: “Uçağın, helikopterin ya da vapurun teknolojik ömrü bitmiştir diye bir şey yoktur. Önemli olan bakımlarının iyi yapılması, parçalarının değişmesi, kontrollerinin düzenli yapılmasıdır. Helikopterin metal yoğunluğuna düzenli olarak bakılıp parçaları değiştirildi mi? Aksi takdirde bu önlemler alınmadığı zaman kazaların meydana gelmesi kaçınılmaz oluyor. Ancak eski hava araçlarında maksimum verim almak imkansızdır. Kazayı helikopterin eski olmasına bağlamak yanlış. Türk Hava Kuvvetleri daha eski üretimi olan F-4 uçaklarını kullanıyor. Ancak eski helikopterlerin bakımı çok iyi yapılmalıdır.”

5 kişi binmeleri büyük hataydı

“Alouette, 4 kişilik bir keşif helikopteri. Ancak 4 kişi bile hareket kabiliyetini etkiler. Biz eğitimdeyken bu helikopterde 2 kişi olurduk. Arkadaki üç kişilik koltuğa üçüncü bir gözlemci bile almamaya çalışırdık. Arkaya iki kişi alınca helikopter zorlanırdı. Beykoz’da yaşanan kazada ise helikopterde 5 kişi bulunuyordu. 5 kişi limitlerin çok üstünde. Motor durmuş olsa bile helikopter hafif olsaydı, bu kez pervanenin serbest dönüşü ile yere inebilirdi.”

TANIKLAR ANLATTI:

Kaza sonrası Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Daire Başkanlığı’nın heyeti, tanıkların ifadesine başvurdu. Helikopterin denize düştüğü noktaya yaklaşık 100 metre mesafedeki bir madeni yağ üretim tesisinin işçileri, pilotun büyük bir felaketi önlediğini söyledi: “Olay günü madeni yağ üretimi yapılan tesiste çalışıyorduk. Yakın bir mesafeden gelen helikopter sesiyle irkildik. Büyük bir hızla alçalıyordu, neredeyse madeni yağ üretim tesisinin üzerine düşmek üzereydi. Son anda pilot helikopteri denize doğru yönlendirdi.”

Vatan

Helikopter kazasından bir dram çıktı...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000