16 Mart 2008, Pazar 09:49:54

Havayolları Türkiye'den MEMNUN

Türk sivil havacılığındaki gelişmeler, yabancı havayollarının da büyük ilgisini çekiyor.

Türk sivil havacılığındaki gelişmeler, yabancı havayollarının da büyük ilgisini çekiyor. Türkiye pazarından duyduğu memnuniyeti yatırımlarına yansıtan yabancı havayolları, özellikle son 3-4 yılda yeni hatlar açıp sefer sayısını artırdı.

Türkiye, yerli ve yabancı havayollarının yüksek doluluk oranıyla sefer yapması sayesinde, Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği'nin (IATA) 2015'teki 55 milyon yolcu öngörüsünü, 2005'te ulaştığı 62 milyonla 10 yıl önceden yakaladı. Havalimanlarının özel sektöre devredilerek daha modern hale getirilmesi de, yabancı havayollarının Türkiye'ye sefer yapma konusundaki kaygılarını ortadan kaldıran en önemli etkenlerden biri olarak gösteriliyor.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın, 2003'te iç hat pazarını özel sektör havayollarına açmasıyla büyük ivme yakalayan Türk sivil havacılığı, yabancı havayollarının da ilgisiyle altın çağını yaşıyor. Başta Lufthansa, British Airways, Emirates, Singapur, Gulf Air, Iberia ve KLM gibi yabancı havayolu şirketleri, özellikle yaz sezonundaki uçak tiplerini de büyütüp seferlerini artırıyor. Türkiye'de 20 yılı geride bırakan Dubai merkezli Emirates Havayolları, geçen sürede yüzde 700 büyüdü. 1987'den bu yana Türkiye'den yurtdışına ve yurtdışından Türkiye'ye 515 bin yolcu taşıdı. İstanbul uçuşlarında yüzde 90 doluluk oranı yakaladı, 2007'de toplam 140 binin üzerinde yolcu taşıdı. Emirates'in Türkiye'den en çok yolcu taşıdığı noktaların başında Dubai gelirken, bunu Hong Kong, Şanghay, Johannesburg ve Maldivler takip ediyor.

Almanya'dan İstanbul, Ankara ve İzmir'e tarifeli sefer düzenleyen Lufthansa Havayolları, geçen yıl Türkiye-Almanya arasında 865 bin 737 yolcu taşıdı. 54 milyon 280 bin Euro ciro elde etti. Hedefi bu yıl cirosunu yüzde 5 artırmak. Türkiye'ye haftada 64 sefer gerçekleştiren Lufthansa, 15 Mart'tan itibaren Berlin ve Köln'den haftada 2 direkt uçuş başlatacak. İstanbul-Münih seferlerine temmuzda haftada 4 uçuş daha ekleyecek. Türkiye'den kutsal topraklara hac ve umre yolcularını Suudi Arabistan Havayolları (Saudia) taşıyor. Şirketin yolcu sayısı son 4 yılda ikiye katlandı. Saudia'nın Türkiye Genel Müdürü Fahad H. el Sheibani, "Türkiye'ye 40 yıldır uçuş gerçekleştiriyoruz ve çok memnunuz. Bu yıl yaklaşık 60 bin hacı, 82 bin umre yolcusu taşıyacağız." diye konuştu. Saudia, 24 Mart 2008'e kadar pazartesi, çarşamba, perşembe, cuma ve cumartesi İstanbul'dan Medine'ye karşılıklı iki sefer gerçekleştirecek. 12 yıl önce İngiltere'de kurulan ucuz havayolu şirketi (low cost) EasyJet, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na sefer yapıyor. Türkiye pazarına 2006 ortalarında giren şirketin pazarlama müdürü Peter Voets, Kurtköy'den gerçekleştirdikleri İstanbul-Londra ve İstanbul-Basel uçuşlarında 2007'de 162 bin yolcu taşıdıklarını, bu yılki hedeflerinin de 200 bin yolcuya ulaşmak olduğunu söyledi. Şirket, yazın Gatwick Havaalanı'ndan Dalaman'a da sefer düzenleyecek. Alman havayolu şirketi Germanwings, 19 Euro'dan başlayan fiyatlarla düzenlediği uçuşlarla Türkiye pazarında oldukça etkili oluyor. Şirketin marka direktörü Andreas Engel, 5 yıldır sefer düzenledikleri Türkiye pazarından çok memnun olduklarını söyledi. Engel, güvenli, ucuz ve dakik uçuşlarıyla dikkat çeken şirketin Türk yolcular tarafından da benimsendiğini bildirdi. 2007'de 350 bin yolcu taşıyan şirket, 2008'de yüzde 15 artışla 400 binin üzerinde yolcu uçurmayı hedefliyor.

İngiltere'nin havayolu şirketlerinden British Midland Airways (BMI), geçen yıl ekimde British Airways'in iş ortağı British Mediterranean'ı (BMED) satın alarak Türkiye pazarına girdi. Şirketin Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Türkiye Ticari Gelişim Müdürü Gail Holden, BMED'i satın almalarıyla birlikte aralarında Ankara'nın da olduğu 16 yeni güzergaha ulaştıklarını belirtti. Ankara ile Londra arasında her gün sabah Ankara'dan, akşam Londra'dan kalkışlı olmak üzere seferler yapacaklarını ifade ederek, bu yıl Türkiye'deki öncelikli hedeflerinin haftada 7 gün uçmak olduğunu kaydetti. British Airways de kış sezonunda Londra Heathrow Havalimanı'ndan İstanbul Atatürk Havalimanı'na her gün 2 kez düzenlediği seferleri, her sene olduğu gibi yaz ayında 3'e çıkaracak. Şirket 2006'da başlattığı Londra Gatwick Havalimanı'ndan İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na haftada 3 kez gerçekleştirdiği uçuşlara ek olarak, 10 Nisan'dan itibaren Londra Gatwick Havalimanı'ndan Antalya'ya haftada 3 uçuş başlatacak.

SunExpress 1 milyon yolcu taşıdı

Türk Hava Yolları ile Lufthansa Havayolları'nın kurduğu SunExpress, geçen yıl yurtdışından Türkiye'ye 2 milyon yolcu taşıdı. İzmir ve Antalya merkezli tarifeli iç hat uçuşu da düzenleyen şirket, 2007'de yurtiçinde 1 milyon yolcuyu uçurdu. Şirket, 2008'de ise yüzde 20'lik artışla cirosunu 365 milyon Euro'ya, yolcu sayısını da 3 milyon 600 bine çıkarmayı hedefliyor. SunExpress, 2007/2008 kış tarifesi kapsamında, Antalya'dan Basel, Berlin, Bremen, Dortmund, Frankfurt, Friedrichshafen, Hannover, Karlsruhe, Köln, Leipzig, Lüksemburg, Münih, Nürnberg, Saarbrücken, Salzburg, Viyana ve Zürih'e, İzmir'den ise Amsterdam, Basel, Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Hannover, Köln, Münih, Nürnberg, Stuttgart ve Zürih'e tarifeli sefer düzenliyor.

SunExpress, Antalya ve İzmir'in ardından, 2008 yaz sezonuyla birlikte İstanbul Sabiha Gökçen'den de tarifeli seferlere başlayacak. Şirket, hizmete sunacağı 17 yeni uçuş hattı kapsamında, iç hatlarda İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Adana, Antalya, Diyarbakır, Erzurum, Kars, Sivas, Trabzon ve Van'a; Bursa'dan da Trabzon ve Erzurum'a uçacak. Dış hatlarda ise İstanbul Sabiha Gökçen'den Köln, Hannover ve Nürnberg'e; İzmir'den de Oslo, Paris ve Stockholm'e tarifeli seferler düzenleyecek. İstanbul'un Anadolu yakasındaki Sabiha Gökçen Havalimanı, özellikle ucuz maliyetli yabancı havayollarının da gözde merkezi oldu. Havalimanı bu sayede, 4 yılda yolcu sayısını hızla artırdı. Hizmete açıldığı ilk yıllarda 1-2 havayolu dışında kimsenin uçmadığı havalimanı, 2002'de Germanwings'in ilgisini çekti. Germanwings'in Köln uçuşları büyük ilgi görünce kısa süre sonra Stuttgart seferleri başladı. THY ve Pegasus Havayolları'nın da üssü halindeki havalimanı, dünyanın önde gelen ucuz maliyetli havayolu şirketlerinin gözdesi oldu.

Mustafa Gün / Zaman

Havayolları Türkiye'den MEMNUN

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000