09 Ağustos 2022, Salı 12:10:57

Hava-Sen'den iddia; 'THY çalışanların 101 Milyon Dolarına el koydu'

Havayolu Çalışanları Sendikası (Hava Sen), Türk Hava Yolları ile ilgili ilginç bir iddiada bulundu.
  • Sabah 9 akşam 21 çalışıyoruz 1 buçuk saat yemek paramız kesiliyor 7 8 dakikada yemek yioruz üzerine her mesaide gecikmeli çıkıyoruz isten Surekli azar surekli memnuniyetsizlik içerisinde insanlar Neyse bari şu yoğunluğu beraber sırtladik ekmeğini beraber yiyeceğiz dedik bize yine kırıntısı bile kalmadı galiba teşekkürler
  • Daha cok yesinler diye mi
  • Bizde promosyon alamıyoruz, hakkımızı istiyoruz.
  • YAW KARDEŞİM BU TGS NE AYAK GİDİN KENDİ ŞİRKETİNİZE BAKIN KARDEŞİM THY ÇALIŞANI DEĞİLSİNİZ SİZ NE HER THY HABERİNE YORUM YAPIYORSUNUZ ALLAHIM YAREBBİM YA
  • THY taşerön Gökçe firmasında çalışıyorum promosyon almadık hiç ? O kadar şirket değişti kimse bisey vermedi
  • 11 yıldır Türk hava yollarında taşeron çalışıyorum 3 yılda bir şirket değişiyor ve bankalar değişiyor hiç promosyon almadık bu bizim promosyon paramızı kim alıyor ?
  • Ya bu tgs ye ne oluyor. Gidin kendi şirketinizle alakalı yorum yapın. Bir gidin artık. Thy de çalışmıyorsunuz . Bunu artık bir anlayın. Yeter ya.
  • 1000$ verilecek 3 ay boyunca deniyordu ne inşallah öyledir herkesin beklentisi yüksek.
  • Bu yoğunluğu en az maaliyetle atlatabilmeleri için çalışanlarda yaratılan ödül algısı çok başarılı yürütüldü. Emekçilerin sırtı öyle bir kırbaçlandı ki belimizi doğrultabilmemiz seneler alacak. Tgs bu yoğunluğu göğüsleyebilecek personele sahip değil, mevcut personeli ekstra çalıştırıp yaşanan gecikmelerden, aksaklıklardan, kazalardan yine personeli sorumlu tutuyor. İnsanların sosyal hayatını bitirdiniz, ödülünü alacaksınız umuduyla tonla borca sürüklediniz. Bunca insan markanız için avrupada haber konusu olmasın diye var gücüyle çalışıyor bunu bi siz görmüyorsunuz. İnsana insan olduğu için değer verin verecekseniz.
  • Tsı ailesi olarak 2 senedir mağduruz Ahmet bey Eylül ayı kârından inşallah bizde yararlanırız bu mağduriyeti anca siz giderebilirsiniz

Havayolu Çalışanları Sendikası (Hava Sen), Türk Hava Yolları ile ilgili ilginç bir iddiada bulundu.

İnternet sitesi üzerinden bir açıklama yayınlayan Hava-Sen, THY'nin 2005 yılından itibaren bankalar tarafından çalışanlara ödenmek üzere verilen banka promosyonunun çalışanlara verilmediği, bu süreçte toplam 101 Milyon Dolar gelir elde edildiği iddia etti.

İşte Hava Sen'in şaşkına çevirecek iddiası:

ÇALIŞANIN HAKKI OLAN 101 MİLYON DOLAR PROMOSYON GELİRİ NEREDE?

2007 yılında çıkartılan 2007/21 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile kamu görevlilerine aylık maaş ve diğer hakedişlerinin yatırıldığı bankalar tarafından promosyon ödemesi yapılmasının önü açılmış, uygulama daha sonra kamu-özel tüm emekliler için de yaygınlaştırılmıştır. Genelgede “Banka tarafından verilecek promosyon miktarının tamamı personele dağıtılacaktır.” ifadesiyle sözleşme yapılan bankanın yapacağı ödemenin çalışanın hakkı olduğu belirtilmiştir.

Türk Hava Yolları ise, 2005 yılından itibaren personel maaşlarının yatırıldığı bankalardan da promosyon geliri elde etmeye başlamıştır. Personelin maaşları üzerinden elde edilen promosyon geliri personele aktarılmamış, şirkete gelir olarak kaydedilmiştir.

Sendikamızca yapılan incelemelere göre, 2005-2021 arasındaki 17 yıllık dönemde THY’nin banka promosyonu olarak anlaşmalı bankalardan tahsil ettiği miktar nominal 235.872.687 TL olarak hesaplanmıştır.

Her yıl elde edilen promosyon gelirlerinin THY kayıtlarında döviz bazında gösterildiği de görülmekte olup bu rakamın yaklaşık 99 milyon ABD dolarına denk geldiği anlaşılmıştır.

2022 yılının ilk 3 ayında bu kalemde tahmini 2 milyon dolar daha gelir elde ettiği görülen THY’nin, el koyduğu toplam promosyon geliri 101 milyon dolara (Ağustos 2022 kuru ile yaklaşık 1,8 milyar TL) ulaşmıştır.

Son 4 yılda, pandemiye ragmen, incelenen bilançolarda THY’nin promosyon geliri yıllık 10 milyon doların altına düşmemiştir.

Maalesef yetkili sendika ise, 17 yıldır bu konuyu Toplu Sözleşme masasına getirme cesaretini gösterememiştir.

Bugün 2500 TL’nin üzerinde maaş alan emeklilere 3 yıl için bankalarca 7.500 TL promosyon verildiği bilinmektedir. Görev ve mesleklerine göre bu maaşın çok üzerinde aylık ve yan mali haklara sahip olan THY çalışanları ise, şirketin alıp kasasına koyduğu promosyonlardan yararlanamamaktadır. Bankalarca sağlanan bu ekstra gelirin TGS gibi ücretlerin daha düşük düzeyde olduğu şirketlerde daha da önem kazandığı açıktır.

Bir THY veya TGS işçisinin çalışırken hakları olan promosyon gelirinden yararlandırılmaması ancak emekli olduğunda bu hakka kavuşması açık bir çelişki ve alınterinin karşılığı olan meblağa işverence el konulmasıdır.

Bu çerçevede, THY ve inşaat, kooperatif gibi işlerden havacılıkla ilgilenmeye zaman bulamayan yetkili sendikayı ivedilikle bir ek protokol yaparak, daha fazla zaman ve hak kaybına sebep olmadan tüm personeli promosyon gelirinden yararlandırmaya davet ediyoruz.

Aksi halde, her personelin özgür iradeleri ile seçtiği bankalara aylıklarının ve yan mali haklarının yatırılmasının önü açılmalı, böylece bireysel olarak bankalardan ek menfaat sağlaması olanağı kendilerine tanınmalıdır.

Şimdiye kadar üyeleri adına işveren lehine yaptığı ek protokollerle sürekli çalışanları hak kaybına uğratan yetkili sendika üyesi çalışanların tamamı, ödedikleri fahiş aidatları, ne için ve kimler için ödediklerini sorgulamalı, artık korkmadan karar vererek hakları için mücadele etmelidirler.

Havacılık çalışanlarının sesi ve ülkemizdeki tek havacılık sendikası HAVA-SEN olarak; geriye dönük hak edişler de dahil olmak üzere bundan böyle promosyon ödemelerinin düzenli hale getirilmesi için başta yetkili sendikanın olmadığı TGS’de çalışan üyelerimiz, sonrasında da süreci takip edip THY çalışanı üyelerimiz adına hukuki yollara başvuracağımızı ve takibini kararlı bir şekilde yapacağımızı hatırlatmayı görev biliyoruz.

Senin sendikan HAVA-SEN.

Hava-Sen'den iddia; 'THY çalışanların 101 Milyon Dolarına el koydu'

Yorumlar Tüm Yorumlar (178)

Tgs ~ 2 yıl önce
Sabah 9 akşam 21 çalışıyoruz 1 buçuk saat yemek paramız kesiliyor 7 8 dakikada yemek yioruz üzerine her mesaide gecikmeli çıkıyoruz isten Surekli azar surekli memnuniyetsizlik içerisinde insanlar Neyse bari şu yoğunluğu beraber sırtladik ekmeğini beraber yiyeceğiz dedik bize yine kırıntısı bile kalmadı galiba teşekkürler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tamam ~ 2 yıl önce
Daha cok yesinler diye mi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Thy Güvenlik (taşeron) ~ 2 yıl önce
Bizde promosyon alamıyoruz, hakkımızı istiyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TGS YE BAK HELE ~ 2 yıl önce
YAW KARDEŞİM BU TGS NE AYAK GİDİN KENDİ ŞİRKETİNİZE BAKIN KARDEŞİM THY ÇALIŞANI DEĞİLSİNİZ SİZ NE HER THY HABERİNE YORUM YAPIYORSUNUZ ALLAHIM YAREBBİM YA

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TGS ~ 2 yıl önce
Nasıl bir yaran varsa artık çok dert olmasın gel derman olalım sana bi
... ~ 2 yıl önce
Agla
TGS ~ 2 yıl önce
Bu TGS'yi neden küçümsüyorsun biz olmayalım bütün işi Yaz kış siz yapın o zaman bakalım yapabilecek misiniz
Ali ~ 2 yıl önce
THY taşerön Gökçe firmasında çalışıyorum promosyon almadık hiç ? O kadar şirket değişti kimse bisey vermedi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsimsiz ~ 2 yıl önce
11 yıldır Türk hava yollarında taşeron çalışıyorum 3 yılda bir şirket değişiyor ve bankalar değişiyor hiç promosyon almadık bu bizim promosyon paramızı kim alıyor ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
taşeron ~ 2 yıl önce
senelerdir çalışıyorum kaç şirket ve değişti banka promosyonu alaadık. Bizimde haklarımız verilsin lütfennnn
Thy ~ 2 yıl önce
Ya bu tgs ye ne oluyor. Gidin kendi şirketinizle alakalı yorum yapın. Bir gidin artık. Thy de çalışmıyorsunuz . Bunu artık bir anlayın. Yeter ya.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilinçlendirme ~ 2 yıl önce
THY otobüsü ile yolculuk THY iştiraki altında iş gücü maaşı THY promosyonu THY yt ye video atılırken personellerimiz diyerekten ismimizi videoya THY personeliymişiz gibi ekleyen THY hizmet verdiğimiz uçaklar THY evet kağıt üzerinde THY personeli olmayabiliriz ama bir uçağa senden çok daha fazla hizmet verdiğimiz aşikâr
Kâr payı ~ 2 yıl önce
1000$ verilecek 3 ay boyunca deniyordu ne inşallah öyledir herkesin beklentisi yüksek.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tgs ~ 2 yıl önce
Bu yoğunluğu en az maaliyetle atlatabilmeleri için çalışanlarda yaratılan ödül algısı çok başarılı yürütüldü. Emekçilerin sırtı öyle bir kırbaçlandı ki belimizi doğrultabilmemiz seneler alacak. Tgs bu yoğunluğu göğüsleyebilecek personele sahip değil, mevcut personeli ekstra çalıştırıp yaşanan gecikmelerden, aksaklıklardan, kazalardan yine personeli sorumlu tutuyor. İnsanların sosyal hayatını bitirdiniz, ödülünü alacaksınız umuduyla tonla borca sürüklediniz. Bunca insan markanız için avrupada haber konusu olmasın diye var gücüyle çalışıyor bunu bi siz görmüyorsunuz. İnsana insan olduğu için değer verin verecekseniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TSI uçak koltuk ~ 2 yıl önce
Tsı ailesi olarak 2 senedir mağduruz Ahmet bey Eylül ayı kârından inşallah bizde yararlanırız bu mağduriyeti anca siz giderebilirsiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000