06 Mart 2008, Perşembe 18:00:50

'Havacılık tarihine geçti'

Posta Gazetesi yazarlarından Hakan Çelik, bugün yazdığı köşesinde havacılık tarihine geçtiğini düşündüğü olayı kaleme almış. Bakalım Çelik'in bahsettiği havacılık olayı neymiş? İşte o yazı...

Havacılık öylesine zor bir iştir ki pilotlar saniyelerle ifade edilecek bir zaman kesitinde çok kritik kararlar vermek durumunda kalırlar. Fizik kuralları, uçakların teknik bakım seviyesi, kişisel beceri, ve verilen eğitim düzeyinin bileşkesi sonucunda durum olumlu ya da olumsuz olabilir. Isparta'daki kazada bu faktörler olumsuz bir birleşim göstermişti. Pilot yanlış bir noktadan alçalma yaptığını fark ettiğinde yükselmeye gayret etmiş ancak bunu başaramamıştı. Isparta'daki olayda ağırlıklı olarak pilotaj kusuru varmış gibi görünse de bu kazaya tam olarak neyin sebep olduğunu henüz bilmiyoruz. Bu konuda daha ileri yorum yapabilmek için teknik raporları ayrıntılı görmek ve açılan soruşturmaların sonucunu beklemeye ihtiyacımız var. Geçenlerde Viyana'ya uçuyordum . İçinde bulunduğum Avusturya Havayolları uçağı, gece Viyana Havaalanı’na tam teker koymak üzereyken pisti pas geçti. Hiç abartmıyorum, uçağın piste dokunmasına birkaç metre kalmıştı. İnişten sonra pilotla konuştum. Bir uçağın, bizim inmekte olduğumuz piste tehlikeli şekilde yaklaştığını hissettiğini bu nedenle risk almak istemediğini söyledi.  Avusturya Havayolları dünyanın en güvenli kuruluşlarından biridir. Benim bildiğim kadarıyla bugüne kadar hiç Avusturya Havayolları uçağı düşmedi. 

Lufthansa'ya gözü kapalı binerim

Uçaklar artık mükemmel teknik seviyelere ulaştı . Eğer bir uçağın teknik bakım ve kontrolleri olması gerektiği gibi yapılıyorsa o uçağın düşmesi ancak mucizelere bağlı. Uçak kazalarında artık en büyük neden insan unsuru.  Pilot ya da hava kontrol kulesi vahim bir hata yapmadığı sürece uçak kazası yaşamak piyangodan büyük ikramiye tutturmak kadar güç bir olasılık. Birkaç gün önce Alman Havayolları Lufthansa'nın pilotu, becerisi ve yüksek eğitim seviyesiyle yolcuları ölümden kurtardı. Hızı saatte 250 kilometreyi bulan Emma fırtınasının etkisi altındaki Hamburg'a inişe geçtiği sırada kontrolden çıkmak üzere olan uçağın yere çakılmasını engelledi. Lufthansa pilotunun bu inanılmaz başarısı pilotların eğitim kalitesinin ne kadar çarpıcı sonuçlar verdiğini gösteriyor. Lufthansa benim Türk Hava Yolları dışında en çok tercih ettiğim havayolu kuruluşu. Bu tercihimin en önemli sebebi Lufthansa'nın güvenlik seviyesine duyduğum güven. Hamburg'da inişe geçen uçağın pilotunun müthiş becerisi tercihini benim gibi Lufthansa'dan yana kullanan milyonlarca yolcuyu haklı çıkarıyor.

Hakan Çelik / Posta 

'Havacılık tarihine geçti'

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000