14 Şubat 2009, Cumartesi 07:28:57

Havaalanı mı Havalimanı mı 2!

Vatan Gazetesi yazarlarından Can Ataklı, daha önce yazdığı 'Havaalanı mı Havalimanı mı' köşesinden sonra bu kez konuyu biraz daha derinleştirmiş...
  • Hepsi havaalanıdır havalimanı hava meydanı DHMİ nin yaptığı ayrım, uydurma bir ayrım ancak
  • nevşehir çokmu yoğun ( havalimanı ) , mardin,erzurum azmı yoğun (havaalanı) ???? tdk. nasıl yanlış tanımlamış ???
  • Özürünüz umarım kabul olmuştur. Ama haklı olduğunuz konu gözardı edilemez.ATATÜRK neden yazılmaz sadece havaalanı yazılır.Bu sorumluların bilerek yaptıkları bir hata ise üzerine gidilmesi gerekir. Gidilmezse ATATÜRK yazmamak bir yana yakında tayyare meydanı bile yazabilirler.
  • havaalanı isim (hava'alanı) Ülke içindeki uçuşların yapıldığı düz, açık ve asfaltlanmış geniş yer: "Ancak havaalanı yolunda kayda değer bir bilgi daha edinmişti."- E. Şafak. havalimanı isim (hava'limanı) 1 . Uluslar veya şehirler arası hava yolu ulaşımı için gerekli teknik ve ticari kuruluşların bütünü. 2 . Bu altyapının yerleştirilmesini, işletilmesini ve geliştirilmesini sağlayan kuruluş.

Aslında yazının amacı İstanbul Metrosu’nda “Atatürk Havalimanı” yerine sadece “havaalanı” yazılmasını bir kere daha hatırlatmaktı. Ama yazıyı yazarken o gün aldığım bir bilgiyi de “yararı olsun” diye ekleyiverdim. Bana aktarının bilgisine güvenerek ve tekrar kontrol etmeden.

Yanlış bilgi şuydu: Havaalanı denize kıyısı olmayan şehirler için kullanılır. Denize kıyısı olan yerlerdeki alanlara ise havalimanı denir.

Yazının yayınlanmasıyla birlikte “bu bilginin yanlış olduğu” yolunda mesajlar almaya başladım. Yanlış bilgiyi şöyle düzeltiyordu herkes: “Yurt dışına çıkış yapılan, gümrüğü olanlara havalimanı denir. Eğer yurt dışı çıkışı yoksa adı havaalanıdır.”

Bu yanlışı düzeltenler THY çalışanları, bazı pilotlar ve havacılık bilgisi olanlardı.

Tabii ki üzüldüm. Böyle bir maddi hata yapmaya hakkım yok. Ancak sırası gelmişken şunu da söyleyeyim:

Yılın en az 300 günü yazı yazıyorum. Köşemi biliyorsunuz, genellikle 4 ayrı konuda başlık var. Bu da yılda en az bin 200 yazı eder. Bin 200 yazı içinde birkaç yazıda maddi bilgi hatası olamaz mı?

Aslında olamaz ama kaçıyor işte. Bu nedenle herkesten özür dilemek istiyorum.

Ancaaaak, ben tam bu konuda bir özür yazısı yazmaya hazırlanmışken Devlet Hava Meydanları Genel Müdürü Orhan Birdal aramaz mı..

Birdal, “Sizin gibi bir yazarın yanlış yazmış olmasına ben de çok üzüldüm ve doğru bilgi verme ihtiyacı hissettim” dedi son derece nazik bir ifadeyle. Sonra da işin gerçeğini birinci ağızdan anlattı:

“Havalimanı ve havaalanı terimleri tamamen idari konudur. Meydanların yoğunluğuna göre havaalanı ya da havalimanı deriz. Havalimanı kapsamındaki olan yerlerde başmüdür, müdürlükler ve şeflikler vardır. Havaalanında ise örgütlenme müdür ve şeflerden oluşur.”

Bunun üzerine “Peki yurt dışı uçuşlar...” derken Birdal “Onunla ilgisi yok. O da yanlış bilgi. Örneğin Sivas ve Kayseri’den yurt dışı uçuşlar vardır ama adı havalimanı değil, havaalanıdır” cevabını verdi.

Bazen küçücük bir yanlış bile ne kadar tartışılabiliyor değil mi? Ama sonuçta en doğru bilginin paylaşılması işin güzelliği galiba.

Can ATAKLI
VATAN

Havaalanı mı Havalimanı mı 2!

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Hepsi havaalanıdır havalimanı hava meydanı DHMİ nin yaptığı ayrım, uydurma bir ayrım ancak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
nevşehir çokmu yoğun ( havalimanı ) , mardin,erzurum azmı yoğun (havaalanı) ???? tdk. nasıl yanlış tanımlamış ???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Özürünüz umarım kabul olmuştur. Ama haklı olduğunuz konu gözardı edilemez.ATATÜRK neden yazılmaz sadece havaalanı yazılır.Bu sorumluların bilerek yaptıkları bir hata ise üzerine gidilmesi gerekir. Gidilmezse ATATÜRK yazmamak bir yana yakında tayyare meydanı bile yazabilirler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
havaalanı isim (hava'alanı) Ülke içindeki uçuşların yapıldığı düz, açık ve asfaltlanmış geniş yer: "Ancak havaalanı yolunda kayda değer bir bilgi daha edinmişti."- E. Şafak. havalimanı isim (hava'limanı) 1 . Uluslar veya şehirler arası hava yolu ulaşımı için gerekli teknik ve ticari kuruluşların bütünü. 2 . Bu altyapının yerleştirilmesini, işletilmesini ve geliştirilmesini sağlayan kuruluş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000