02 Ocak 2020, Perşembe 19:21:34

Hava İş'ten "mesai" açıklaması; "Üyelerimizi bağlamaz"

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava İş), THY'nin personel mesai ücretlerine ilişkin yaptığı düzenleme ile ilgili açıklama yaptı.
  • Arkadaslar dert etmeyin sizin ozveriniz icin mail atacagim hersey duzelecek....he bir de hikaye paylasacagim....hem de ne hikaye...bir yolcumuzu bize.kufur etmemesi icin nasil ikna ettim hikayesi...yada kimleri tandiigim icin baskan oldum ve bu kadar suratsizim...
  • Sendika anca burada konuşur . Masa da el altından haberi vardır . Hersey sendika ile organize yapılıyor . Bundan 3 ay önce bir ER uçuşunda amirler konuşuyordu pazar mesaisine kalkıyormuş diye o gün yalan dur dedim inanmamıştım. Düşünemiyorum 4 yıldır uçuyorum kimine göre çok yeniyimdir. Ama 4 yılda bile ne çok hak kaybedildi. Uzak doğularda çift er boşu . Gece 00.00 1 dk geçse dahi ertesi gün uçuşumuz olmazdı. Olsa bile alınırdı. 4.bacak yapardık en fazla şimdi 5.bacak pas. Sonra en fazla 6 gün uçardık şimdi 7 güne çıktı. Benim hatırladıklarım bu kadar eskiler daha çok bilir neler kaybedildi. Şimdi ise Pazar mesailerini böyle bir girişimle kaldırıyorlar . Yazık gerçekten kurumsalım dediğin bir firmanın yaptıklarına bak hakkımı çalana hakkımı helal etmiyor ve Allah’a havale ediyorum . Sağlıcakla kalınız.
  • BAKIN GERÇEK SENDİKASI OLAN DÜNYA ŞİRKETLERİNE ;ŞİRKET ÜYELERİNE EN UFAK BİR HAKSIZLIK YAPILDIMI HEMEN GREVE GİDİYORLAR. AİR FRANCE , LUFTHANSA GİBİ. BU ŞİRKET PERSONELİ THY DEN KAT KAT FAZLA ÜCRET ALIYOR , DAHA AZ UÇUYOR.
  • bravo nokta
  • Lego bizden daha önemli...
  • işveren kendini düşünecek, sendika hakkını koruyacak, normal olan bu değil mi? şimdi biri çıksa dese ki, “haydi kabin, sendikadan topluca istifa ediyoruz” kaç kişi ayrılacak sendikadan?? 8000 kişi ayrılır mi mesela? herkes anca gruplarda, muhabbette atsın tutsun. Sendika biliyor üyelerini işte, korkusu yok ki.
  • Tasarruf tedbiri böyle olmaz Kaptanlarla brifing yaparsınız havada ve karada (Taksi) ne gibi önlem alınabilir konusunda fikir jimnastiği yaparsınız İnanıyorumki pilotların maaş kesintilerinin iki misli daha kazanç elde edersiniz Ben yaptım oldu mantığını lütfen bırakın şirkete zarar veriyorsunuz
  • Yıllar önce Kolko Kpt ve arkadaşlarının döneminde, bu yöneticiler, bize değer vermiyorlar, saymıyorlar, adam yerine koymuyorlar diye kızıyorduk. Ne hata etmişiz onlara. Meğerse kapalı kapılar arkasında haklarımızı nasılda korumuşlar. Şimdi soruyorum, şu anki uçş.işlt.bşk. gn. Md. Yrd. Larımız ne yapıyorlar???? Ne düşünüyorlar??? Bunlardan vazgeçtik; arada sırada gördükleri kpt arkadaşlarının yüzüne nasıl bakacaklar???? Kolay gelsin.
  • Sendika üyesi olmayanlarda Tis den faydalanmak zorunda çünkü şirket kişilerle bireysel sözleşme yapmıyor. İK işe alım sırasında da bunu belirtiyor zaten. Sendikaya üye olsanız da olmasanızda TİS e bağlısınız bireysel sözleşme yapmıyoruz, aradaki tek fark sendika üyesi olmanız durumunda %1.5(3 de olabilir hatırlayamadım şimdi) maaş artışı var buna karşılık da sendika aidatı kesilir maaşınızdan. Yani istesende istemesende TİS e bağlısın zaten eğer sendikaya üye olmayacağım TİS e de bağlı olmayacağım diyorsan gidip bireysel sözleşme imzalaman lazım şirketle.
  • Yahu sen 25 ocak ta atılan eposta ile sendıkası üyesi olmayan fark verdırmeyecem dedin ne oldu!!!!!!! Herkes aldı sendıkalı sendikasız yada diğer sendikalı hepimiz aldık ücret yönünden ayrımcılık yapamayacağını hala öğrenemeyen bir cart sarı sendikasın ( aslında biliyorsunda hani son çırpınış) kanmayın artık yaaa boşlar gitti yakında jnb de yaptıgın boşlar ibb sayılınca görecen gününü ıkramiyen kalkınca göreceksın artık uyanalım arladaşlar . Ve sen normal mesai düzeninde arkadaşım senın izininiden 10 gün çaldı ona da mı tamam dur ikramiye gidince belki uyanırsın sen de

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava İş), THY'nin personel mesai ücretlerine ilişkin yaptığı düzenleme ile ilgili açıklama yaptı.

Hava İş'ten yapılan açıklamada düzenlemenin usule uygun olmadığı belirtilirken, düzenlemenin sendika üyesi çalışanları bağlamayacağı belirtildi. 

İşte Hava İş'in açıklaması:

Değerli üyelerimiz;

Türk Hava Yolları A.O Personel Yönetim Başkanlığı tarafından şirket çalışanlarına gönderilen mailde 01.01.2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere hafta tatilinde çalışılması durumunda yapılan mesai ücreti ödemesi uygulamasında değişiklik yapıldığı bildirilmiştir. Öncelikle ve önemle belirtmek isteriz ki; söz konusu değişiklik ile ilgili olarak daha öncesinden sendikamıza herhangi bir bildirim yapılmamış ve sendikanın konu hakkındaki görüşü alınmamıştır. 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi Md.20 uyarınca usulüne uygun olarak yapılmayan bu değişiklikler sendika üyesi çalışanları bağlamayacaktır.

Bahsi geçen mailde değişiklik uyarınca; hafta tatili mesai ücretinin en az 1 tam gün dinlenme yapılmaksızın gerçekleşen 6 günlük çalışmanın ardından takip eden 7. günde de hafta tatili yapılmayarak çalışılması durumunda ödeneceği belirtilmiştir.

Söz konusu değişikliğin 26.Dönem Toplu İş Sözleşmesi uyarınca hüküm altına alınan “hafta tatili mesai ücreti” hükmüne ve yine 4857 sayılı İş Kanunu Md 46 ve Md 63’e açıkça aykırılık taşıdığı ortadır. Şirket tarafından yapılan bu değişiklik ile Anayasamız ile koruma altına alınan “dinlenme hakkı” ve “adil ücret ve ücretli izin hakkı” gasp edilmek istenilmektedir. Bu durum hukuk ve hakkaniyetle bağdaşmayıp açıkça işveren tarafından yönetim hakkının kötüye kullanılmasından ibarettir.

Yine; İstanbul  Havalimanı operasyonunun başlamasıyla artışı öngörülen uçucu personelin yer ulaşım maliyetlerinin karşılanması için sunulan teklif 26/10/2018 tarih ve 2018/42 nolu bülten ile yürürlüğe konulmuştu. Ancak 02/01/2020 tarih ve 2020-01 sayılı bülten ile Uçucu Ekip Yer Ulaşım Ödeme artışları 01 Ocak 2020 tarihi itibariyle sonlandırıldığı bildirilmiştir. Somut bir gerekçe gösterilmeden personelin aleyhine olacak şekilde sonlandırılan bu kazanımı 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi Md 95/2-a’ya aykırılık taşımaktadır.

Tüm bu açıklamalarımız ışığında Anayasa’ya, Uluslararası Sözleşmelere, 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’ne, Sivil Havacılık Talimatları’na aykırılık taşıyan bu değişiklikler ile ilgili tarafımızca yasal yollara başvurulacağı ve tasarruf tedbirleri bahane gösterilerek, Kanun ve Toplu İş Sözleşmesi hükümlerinin yok sayılıp personelin emeğinin çalınmasına müsaade etmeyeceğimizi saygılarımızla bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla
Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş)

Hava İş'ten "mesai" açıklaması; "Üyelerimizi bağlamaz"

Yorumlar Tüm Yorumlar (56)

Nevin colak ~ 4 yıl önce
Arkadaslar dert etmeyin sizin ozveriniz icin mail atacagim hersey duzelecek....he bir de hikaye paylasacagim....hem de ne hikaye...bir yolcumuzu bize.kufur etmemesi icin nasil ikna ettim hikayesi...yada kimleri tandiigim icin baskan oldum ve bu kadar suratsizim...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kabinci ~ 4 yıl önce
Sendika anca burada konuşur . Masa da el altından haberi vardır . Hersey sendika ile organize yapılıyor . Bundan 3 ay önce bir ER uçuşunda amirler konuşuyordu pazar mesaisine kalkıyormuş diye o gün yalan dur dedim inanmamıştım. Düşünemiyorum 4 yıldır uçuyorum kimine göre çok yeniyimdir. Ama 4 yılda bile ne çok hak kaybedildi. Uzak doğularda çift er boşu . Gece 00.00 1 dk geçse dahi ertesi gün uçuşumuz olmazdı. Olsa bile alınırdı. 4.bacak yapardık en fazla şimdi 5.bacak pas. Sonra en fazla 6 gün uçardık şimdi 7 güne çıktı. Benim hatırladıklarım bu kadar eskiler daha çok bilir neler kaybedildi. Şimdi ise Pazar mesailerini böyle bir girişimle kaldırıyorlar . Yazık gerçekten kurumsalım dediğin bir firmanın yaptıklarına bak hakkımı çalana hakkımı helal etmiyor ve Allah’a havale ediyorum . Sağlıcakla kalınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aa ~ 4 yıl önce
BAKIN GERÇEK SENDİKASI OLAN DÜNYA ŞİRKETLERİNE ;ŞİRKET ÜYELERİNE EN UFAK BİR HAKSIZLIK YAPILDIMI HEMEN GREVE GİDİYORLAR. AİR FRANCE , LUFTHANSA GİBİ. BU ŞİRKET PERSONELİ THY DEN KAT KAT FAZLA ÜCRET ALIYOR , DAHA AZ UÇUYOR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ska ~ 4 yıl önce
bravo nokta

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Km ~ 4 yıl önce
Lego bizden daha önemli...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KA ~ 4 yıl önce
Ağzına saglık
n’olacak? ~ 4 yıl önce
işveren kendini düşünecek, sendika hakkını koruyacak, normal olan bu değil mi? şimdi biri çıksa dese ki, “haydi kabin, sendikadan topluca istifa ediyoruz” kaç kişi ayrılacak sendikadan?? 8000 kişi ayrılır mi mesela? herkes anca gruplarda, muhabbette atsın tutsun. Sendika biliyor üyelerini işte, korkusu yok ki.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Emekli kaptan ~ 4 yıl önce
Tasarruf tedbiri böyle olmaz Kaptanlarla brifing yaparsınız havada ve karada (Taksi) ne gibi önlem alınabilir konusunda fikir jimnastiği yaparsınız İnanıyorumki pilotların maaş kesintilerinin iki misli daha kazanç elde edersiniz Ben yaptım oldu mantığını lütfen bırakın şirkete zarar veriyorsunuz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HeyGidiGünler ~ 4 yıl önce
Yıllar önce Kolko Kpt ve arkadaşlarının döneminde, bu yöneticiler, bize değer vermiyorlar, saymıyorlar, adam yerine koymuyorlar diye kızıyorduk. Ne hata etmişiz onlara. Meğerse kapalı kapılar arkasında haklarımızı nasılda korumuşlar. Şimdi soruyorum, şu anki uçş.işlt.bşk. gn. Md. Yrd. Larımız ne yapıyorlar???? Ne düşünüyorlar??? Bunlardan vazgeçtik; arada sırada gördükleri kpt arkadaşlarının yüzüne nasıl bakacaklar???? Kolay gelsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çalışan ~ 4 yıl önce
Sendika üyesi olmayanlarda Tis den faydalanmak zorunda çünkü şirket kişilerle bireysel sözleşme yapmıyor. İK işe alım sırasında da bunu belirtiyor zaten. Sendikaya üye olsanız da olmasanızda TİS e bağlısınız bireysel sözleşme yapmıyoruz, aradaki tek fark sendika üyesi olmanız durumunda %1.5(3 de olabilir hatırlayamadım şimdi) maaş artışı var buna karşılık da sendika aidatı kesilir maaşınızdan. Yani istesende istemesende TİS e bağlısın zaten eğer sendikaya üye olmayacağım TİS e de bağlı olmayacağım diyorsan gidip bireysel sözleşme imzalaman lazım şirketle.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hala mı konuşuyorsun ~ 4 yıl önce
Yahu sen 25 ocak ta atılan eposta ile sendıkası üyesi olmayan fark verdırmeyecem dedin ne oldu!!!!!!! Herkes aldı sendıkalı sendikasız yada diğer sendikalı hepimiz aldık ücret yönünden ayrımcılık yapamayacağını hala öğrenemeyen bir cart sarı sendikasın ( aslında biliyorsunda hani son çırpınış) kanmayın artık yaaa boşlar gitti yakında jnb de yaptıgın boşlar ibb sayılınca görecen gününü ıkramiyen kalkınca göreceksın artık uyanalım arladaşlar . Ve sen normal mesai düzeninde arkadaşım senın izininiden 10 gün çaldı ona da mı tamam dur ikramiye gidince belki uyanırsın sen de

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000